Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drodzy Orionowicze - mieszkający i ogrzewający lub nie mieszkający ale już ogrzewajacy gazem :)

Mam pytanko - ja rozpocząłem miesiąc temu sezon grzewczy - kocioł kondensat Vitodens200 / 8-24kW / 1f + regulator pogodowy Vitotronic , parter podłogówka + 2 grzejniki , poddasze grzejniki + 1 obwód podłogówki , w garażu grzejnik wyłaczony.

Jak kształtuje sie Wam spozycie gaziu podczas ogrzewania budynku ??

Ja grzeję do 20 stopni w dzień , 18 stopni w nocy , cykle grzewcze 6 - 20 dzienny , 20 - 6 nocny.Kocioł ustawiony na krzywą grzewczą 0,8.

Chałupa niepocieplona , wyziębiona jeszcze - brrr :)

Spożycie dobowe - teraz przy temperaturach zewnetrznych w granicach 0 do -3 stopni wynosi około 15-18m3 dobowo.

Jak to się kształtuje u Was ??

Tak z ciekawości - kombinować jeszcze z ustawieniem sterowania kotła czy aktualne spożycie gaziu jest naturalne w tym stadium budowy/wykańczania ??

PS. Tylko grzeję c.o. , grzanie c.w.u wyłączone.

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

jestem tu nowa. Mam nadzieję że nie przepędzicie mnie pomimo moich może czasami niemądrych pytań. Ale tak to jest jak człowiek bierze się za coś o czym nie ma za bardzo pojęcia.

Mnie i męża urzekł domek ORION I, zastanawiamy się nad zakupem tego projektu, ale chciałabym najpierw go zobaczyć w realu, może ktoś buduje go w woj. podlaskim lub okolicach. Byłabym bardzo wdzięczna.

Witam!

jestem tu nowa. Mam nadzieję że nie przepędzicie mnie pomimo moich może czasami niemądrych pytań. Ale tak to jest jak człowiek bierze się za coś o czym nie ma za bardzo pojęcia.

Mnie i męża urzekł domek ORION I, zastanawiamy się nad zakupem tego projektu, ale chciałabym najpierw go zobaczyć w realu, może ktoś buduje go w woj. podlaskim lub okolicach. Byłabym bardzo wdzięczna.

pytania nigdy nie są głupie

głupie mogą być tylko odpowiedzi....

Poznań to chyba zbyt daleka okolica ale zapraszam heehhe

Normalnie taka cisza w naszym wątku że aż w uszy kole ...

Może tak jakieś fotki , opisy , opowieści z placu boju - czyli budowy ... Zima wszystkich zniechęciła do robót , czy dopiero teraz właśnie robota aż wre i nikt nie ma czasu pisać i chwalić sie postępami ...

Co Wy na to ??

Nudą wieje na kilometr :(

Łoooo matulu a czym się tu chwalić.

Dachu ciągle nie mam, ale mówią że przed zimą zdążą. Jednak jeszcze do końca miesiąca będą działać. Folia już leży na swoim miejscu, a od dzisiaj robią podbitkę.

Aktualnych zdjęć nie mam, jak już będzie dach kompletny i dostanę zdjęcia to się pochwalę.

Ten dach to ostatnia rzecz w tym roku którą zrobimy, z resztą ruszamy na wiosnę.

No jeszcze za oknami mamy zamiar się rozejrzeć, bo podobno zimą można kupić taniej. Tylko jakie wybrać? :o

u nas na budowie mały przestój, kontynuować będziemy chyba dopiero jak przyjdzie wiosna... na razie nie mamy za specjalnie co robić. Natomiast rozglądamy się za firmami, które wykonują gipsowe tynki maszynowe, i tu pytanie do tych z Was, którzy mają je już położone, otóż jaka cena za metr i ile mniej więcej metrów tych tynków Wam wyszło?

P.s. Wczorajszej nocy włamano się nam do domu :cry: wyważyli okno wykuszowe w jadalni (do wymiany) na szczęście nie mieli zbyt wiele do kradzieży, bo nie mamy jeszcze instalacji elektrycznej. Jutro podpisujemy umowę z firmą ochroniarską, i tu znowu pytanie jakiej firmy systemy alarmowe macie zainstalowane?? Ale jesteśmy źli :evil: i smutni :cry:

pozdr

u nas na budowie mały przestój, kontynuować będziemy chyba dopiero jak przyjdzie wiosna... na razie nie mamy za specjalnie co robić. Natomiast rozglądamy się za firmami, które wykonują gipsowe tynki maszynowe, i tu pytanie do tych z Was, którzy mają je już położone, otóż jaka cena za metr i ile mniej więcej metrów tych tynków Wam wyszło?

P.s. Wczorajszej nocy włamano się nam do domu :cry: wyważyli okno wykuszowe w jadalni (do wymiany) na szczęście nie mieli zbyt wiele do kradzieży, bo nie mamy jeszcze instalacji elektrycznej. Jutro podpisujemy umowę z firmą ochroniarską, i tu znowu pytanie jakiej firmy systemy alarmowe macie zainstalowane?? Ale jesteśmy źli :evil: i smutni :cry:

pozdr

O&M - > szczerze współczuje i łączę sie w bólu ...

Coś okropnego - posr....ni złodzieje , nie mam litości ani pobłażania dla takich

....

Odnośnie alarmu i monitoringu agencji ochrony - u nas w Orionku już od pół roku mam uruchomiony system alarmowy - jak tylko zrobiłem instalację elektryczną to równocześnie kładłem instalację do alarmu. Jak tylko wstawiliśmy stolarkę okienną i drzwiową uruchomiłem system alarmowy od razu.

Mój system alarmowy to SATEL - oparty na płycie głównej INTEGRA 64.Bardzo dobry system alarmowy - możliwość rozbudowy systemu - praktycznie nieograniczona - w moim przypadku przede wszystkim system oparty na czujkach ruchu PIR i PIR/MW + rozbudowa systemu o kontrolę gazu i dymu/temperatury w pomieszczeniach w których te media występują.System bardzo elastyczny umożliwiający dowolne konfiguracje , możliwość podłączania mnóstwa modułów rozszerzeń i konfiguracji do nieograniczonych wprost możliwości. System instalowałem , uruchamiałem i konfigurowałem sam.

Monitoring i ochronę domu realizuję przez f-mę SOLID Security z którą podpisałem umowę . Nadajnik radiowy systemu monitoringu montowała f-ma ochroniarska .

Odnośnie tynków gipsowych - bardzo dobry wybór - najzdrowsze i w pełni naturalne pokrycie ścian - my również kładliśmy maszynowo tynki gipsowe - tynki firmy Baumit - znakomite tynki - gorąco polecam .

Tynków sumarycznie wyszło nam coś około 680m2 / w piwnicy kładliśmy tradycyjne tynki c/w / .

Koszt za m2 razem z materiałem , gruntem , narożnikami etc ... nie pamiętam dokładnie ale cirka 23 pln.

Ekipa naszych tynkarzy była bardzo dobra - ale niestety już nie istnieje - rozjechali sie chłopaki po świecie za chlebem ...

zatem proszę o radę

jak ocieplaliście dach

ile Was to kosztowało

dziękuję :lol:

Dach / skosy połaci / ocieplaliśmy wełną mineralną o grubości 20 cm / 15cm + 5 cm / . Wełna Isover UniMata i SuperMata - Link

Niestety co do kosztów to nie podam - ocieplenie dachu i sufitu poddasze/strych ( ocieplaliśmy całe połacie dachu aż do kalenicy , ponadto jeszcze strop pomiędzy poddaszem i strychem ) wykonywała nam firma która jednocześnie robiła nam wykończenie płytami g/k i inne drobne roboty wykończeniowe - umowę miałem podpisaną całokształtowo ...

Łoooo matulu a czym się tu chwalić.

Dachu ciągle nie mam, ale mówią że przed zimą zdążą. (...)

Przed zimą - powiadasz ?? - Justa* - u nas na połedniu zima że hej :lol: - śniegu nasypało co niemiara a mróz nocami ściska nawet do -10 stopni :)

A mnie ekipa właśnie zaczęła układać kostkę brukową przed wjazdem do garażu i wejściem do domku - no i musieli przerwać bo mrozy wieczorami ścisnęły do -8 stopni ...

Ale jutro kontynuują - może nawet skończą :lol:

No i optymistyczny fakt - ekipa kończy mi ocieplać Oriona - jeszcze kilka dni jak nie będzie mrozów i finał / bez tynku oczywiście / .

No jeszcze za oknami mamy zamiar się rozejrzeć, bo podobno zimą można kupić taniej. Tylko jakie wybrać?

Jakie ?? - piękne !

Witam szanowne grono orionowiczów :) No własnie zima nas zaskoczyła i nie skonczyli ocieplac a mieli tynki kłasc jeszcze w tym roku i nici...a ja sie martwie, ze mi wełna nasiąknie...ale zdania na ten temat są podzielone...

Podbitka sie maluje, ekipa od ocieplen, karton-gipsow, płytek i tym podobnych przymierza sie do roboty, a własciwie dzis juz połozyli troche płytek w pomieszczeniu gospodarczym a my nadal kozą suszymy tynki :)

No i wogole jakies szalenstwo wybierania wyposazenia itp ;) Tylko martwie sie tymi złodzejami bo u nas wszystko na alleluja wyotwierane bo jest opóznienie solidne z drzwiami zewnetrznymi, bramy garazowe tez nie zamkniete...

No i mamy z przyłączem prądu i gazu okropne problemy, dobrze, ze dobry sasiad udostepnia prad...

Juz dawno nikt nie pokazywał wnetrz...moze jakies łazienki i kuchnie :) I piekne parkiety...jakie zapewne ma pablitoo ;)

Ja cos wkleje ale jak juz cos konkretnego bedzie w srodku bo narazie łyse sciany...

Przed zimą - powiadasz ?? - Justa* - u nas na połedniu zima że hej :lol: - śniegu nasypało co niemiara a mróz nocami ściska nawet do -10 stopni :)

No jeszcze za oknami mamy zamiar się rozejrzeć, bo podobno zimą można kupić taniej. Tylko jakie wybrać?

Jakie ?? - piękne !

Na szczęście u nas jeszcze tak nie zasypało bo bym się chyba załamała. Cały czas ekipa siedzi na dachu, mam nadzieję że takich opadów śniegu jak na południu nie będzie póki nie skończą.

Okna oczywiście piękne będą, przynajmniej dla nas :wink: . Tylko na jaką firmę się zdecydować nie wiemy jeszcze, no i okno balkonowe w gabinecie nie daje mi spokoju bo ja bym chciała przesuwne, ale podobno tam jest za mały otwór. Muszę o to jeszcze popytać. Proszę napiszcie jakie okno Wy tam wstawiliście, bo ciekawa jestem pomysłów reszty orinowiczów :D

Witam Orioniowicze :D

Mam do was ogromna prośbę, przymierzam się do wykonania wejścia do domu i bardzo podoba mi się rozwiązanie w waszym Orionie. Jeżeli ktoś z was dysponuje skanem projektu dotyczącymi tego właśnie elementu bardo ale to bardzo :oops: prosiłbym o przesłanie na adres [email protected] z góry bardzo dziękuję.

Pozdrawiam

Zbyszek :wink:

Witam Orionowicze odnośnie mojej prośby powyżej jeżeli nie skany to może chociaż odręczny szkic z wymiarami schodów wejściowych prosiłbym bardzo :cry: :oops:

Pozdrawiam

Zbyszek

witam wszystkich jestem tu poraz pierwszy. Jestem zainteresowany kupnem projektu orion 2 .Mam dwa pytana 1-w kotlowni chcial bym wstawic piec na eko-groszek ale nie wiem gdzie skladowac opal

2-czy scianka kolankowa nie jest za niska,czy da sie wygodnie poruszac na poddaszu. Prosze o informacje pozdrawiam

(...)

Juz dawno nikt nie pokazywał wnetrz...moze jakies łazienki i kuchnie :) I piekne parkiety...jakie zapewne ma pablitoo ;)

Ja cos wkleje ale jak juz cos konkretnego bedzie w srodku bo narazie łyse sciany...

No tak - parkiety u nas już gotowe - wyszlifowane , wymuskane , polakierowane - są mniam mniam :lol:

Jeszcze nie założyłem listew przypodłogowych - jak będzie komplet zamieszczę kilka fotek .