Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kto już się wprowadził?

Ja w tym tempie prac, to nie wiem czy za dwa lata się wprowadzę :-?

pablitoo Ty chyba święta zamierzasz spędzić w orionku?

Kto jeszcze zalicza się do tego grona szczęściarzy??

No tak - jak dobrze pójdzie to może za 2 tygodnie zaczniemy przeprowadzkę :)

- no ale - pożywiom uwidim :lol:

My właśnie kupiliśmy projekt Orion 3. Budowe zaczynamy na wiosnę. Interesuje mnie ile kosztował Was surowy stan domu, bo wiadomo że kwota podana w kosztorysie będzie się różniła od kwoty realnej.

malwinka -> wielu z nas rozpoczęło budowy nawet przed rokiem ... ja zacząłem inwestycję w marcu 2006 , a większość materiałów na stan surowy nabyłem jeszcze wcześniej / pod koniec 2005 roku / - ceramikę na ściany , cement , drewno , więźbę , dachówki ...

Takoż jak widać jakiekolwiek nasze porównanie cenowe kosztów stanu surowego jest zupełnie niemiarodajne w stosunku do aktualnych realiów cenowych ...

- przykład - ja kupowałem pustak MAX / 30cm / po 1,68 pln za sztukę ... - na przełomie 2006/2007 ceny tych pustaków dochodziły do 8 - 10 pln za szt ...

My w sposób następujący :

- dach mamy kryty dachówką - kanał wentylacyjny jest wykonany z plastikowych rur wentylacyjnych / system Marley o przekroju prostokąta / , kanały wentylacyjne przeprowadzone od kuchni przez strop / w stropie wmurowałem pustaki wentylacyjne / i wyprowadzone na połać dachu i zakończone dachówkami "kominek wentylacyjny" .

Na przedniej lukarnie po obydwu stronach połaci mamy dwa takie kominki wentylacyjne - jeden to wentylacja kuchni / nie mamy spiżarki / , drugi to wentylacja dolnej łazienki .

Bardzo ładnie wentylacja tych pomieszczeń działa - miałem już odbiór kominiarski i kominiarz po kontroli i pomiarach stwierdził że nie ma żadnych zastrzeżeń .

(...)

Juz dawno nikt nie pokazywał wnetrz...moze jakies łazienki i kuchnie :) I piekne parkiety...jakie zapewne ma pablitoo ;)

Ja cos wkleje ale jak juz cos konkretnego bedzie w srodku bo narazie łyse sciany...

czekamy :D

No tak - coraz więcej już u nas skończone - kilka fotek wykańczanych wnętrz - na razie - pokoje ...

hall poddasze , sypialnia poddasze 1 , sypialnia poddasze parkiet ,

sypialnia poddasze 2 , sypialnia poddasze 2 parkiet , sypialnia 3 poddasze , sypialnia 3 poddasze, nad garażem .

- małe conieco mojej "malarskiej" twórczości ... :lol:

Pablitoo pomalowane, że "mucha nie siada" :D A ten parkiet jest taki ciemny czy tylko tak na zdjeciach wyszedł ? Pięknie, zazdroszczę takiego stanu i jeszcze czekam na zdjecia kuchni :D

No niestety aż tak miodowo to nie jest :( - ponieważ gładzie robiła mi ekipa , a ściany malowałem sam / z ojcem / nie ustrzegłam się błędów gładzi których nie było widać do czasu pomalowania kolorem ... - no ale w miarę możliwości i umiejętności poprawiłem co sie dało i pomalowałem ...

Parkiet jest troszeczke jaśniejszy niż wyszedł na fotkach - niestety cyfracz którym robiłem fotki "przedniej klasy" nie jest ... :)

Materiał to Lapacho zwany równiez IPE - jest to bardzo twardy i oleisty gatunek drewna egzotycznego charakteryzujący się tym że z jeden bal drewna może wystepować jednoczesnie w bardzo wielu odcianiach kolorów - brąż , czerwień , ciemna zieleń aż do czarnego - i klepki z takiego parkietu są również "wielokolorowe" :lol: Wygląda to na podłodze niesamowicie - nam sie bardzo podoba .

parkiet IPE - chyba lepsze zdjęcie ... - niestety wszystkie fotki pstrykane późnymi wieczorami więc warunki oświetlenia kiepskie ...

Kuchnia niestety jeszcze w rozsypce - nie mam czasu sie zająć tematem bo kończę właśnie malować salon . Ale jak poskładam zabawki to pstryknę i zamieszczę fotkę.

pablitoo czy podnosiłeś ściankę kolankową czy robiłeś zgodnie z projektem?

- podnosiłeś :) - u mnie ścianka kolankowa ma wysokość 3 pustaki Max + wieniec / ja budowałem dom z ceramicznego Maxa - nie z Ytonga ... /

/ w ramach adaptacji projektu oczywiście - podniesienie ścianki kolankowej ... /

:)

Ocieplenie i elewacja na ten rok zakończona - jak pisałem poprzednio - tynk dopiero na przyszły rok - na wiosnę :)

- poniżej finalny kształt elewacji i podjazdu/podejścia do domu .

http://img461.imageshack.us/img461/8372/pict3463xh3.th.jpg

http://img469.imageshack.us/img469/8899/pict3471to5.th.jpg

http://img472.imageshack.us/img472/3016/pict3465tp9.th.jpg

- fotek elewacji ogrodowej nie będzie - taki bałagan że wstyd ... :lol: