Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

śliczny domek. Mógłbyś mi powiedzieć ile kosztowało Cię założenie dachówki, bo na forum różnie piszą.

Przepiękne balustrady :D

Niestety - od ręki Ci nie podam kwoty - jak już kiedyś pisałem miałem umowę na wykonanie stanu surowego wraz z dachem i pokryciem plus okna dachowe - płaciłem całościowo wg kalkulacji f-mie budowlanej która mi dom budowała .

Dachówka to Roben - brązowa angoba .

no muszę powiedzieć pablitoo, że efekt po ociepleniu - przepiękny!! ale fajnie by było być już na takim etapie :lol: u nas na razie przestój - czekamy na założenie nowego okna w wykuszu i wciąż zastanawiamy się nad wyborem systemu alarmowego...

Pozdrawiam

Nam również podoba się bardzo - chłopcy od elewacji sie przyłożyli i słupy , bonia , cokoły , łuki i inną galanterię elewacyjną wykonali wręcz perfekcyjnie - ale ... - zawsze jest małe ale ... :lol:

Niestety na etapie budowy mój wykonawca poszedł na łatwiznę , a ja nie dopilnowałem - i wylał słupy jako monolityczne prostopadłościany - i teraz ekipa od ocieplenia styropianem robiła skosy , łuki i wszystko inne - czyli taki kształt słupów jaki jest teraz , a powinien być on wylany lub wymurowany na początku ... - jest u nas kilka osób które mają super wymurowane słupy z cegieł ...

Odnośnie systemu alarmowego - a siedzę w temacie i branży - polecam - SATEL - tylko i wyłącznie SATEL - sam posiadam / mój system oparty na centrali INTEGRA 64 / - sprawuje się i funkcjonuje znakomicie - żadnych problemów a funkcjonalność wręcz nieograniczona .

:)

- fotek elewacji ogrodowej nie będzie - taki bałagan że wstyd ... :lol:

to na co czekasz, sprzątaj szybko i zrób zdjęcia :lol:

Nie ma czasu na sprzątanie ogrodu :lol: - żona mnie pogania bo chce święta już w nowym domu ... - a tu jeszcze we wnętrzach mnóstwo wykończeniówki ... - a święta tuż tuż ...

:lol:

A tu troszkę kolorowego Orionka, choć brak jeszcze cokolika i schodów wejściowych. Z tym jednak musze poczekac na wiosnę.

Front:

http://lh3.google.com/oriongwiezdna/R0k7ZMo1gZI/AAAAAAAAAYg/eaypjL1lOIU/s400/PB250009.JPG

Tył:

http://lh4.google.com/oriongwiezdna/R0k7Zco1gcI/AAAAAAAAAY4/gx4n3frNnLA/s400/PB250012.JPG

witam

zamierzam kupic oriona-bardzo nam sie podoba ten projekt.

czy ktos buduje go w wielkoposce-chciałbym zobaczyc jego funkcjonalność na własne oczy.

jestem z malej miejscowości pod Czarnkowem, a dom stanie w Kuźnicy Czarnkowskiej.

pozdrawiam sławek

Poznań

jeśli jesteś zainteresowany to daj znać na priv

Jak dobrze znowu z Wami :-)

Właśnie nadrobiłam zaległości. Było co czytać.

pablitoo --> śliczna podłoga i kolorki apetyczne. Drzwi nadal podobają mi się bardzo, tak jak wtedy gdy zobaczyłam je po raz pierwszy.

Pozdrawiam Dominika

Witaj Dominika :)

Myślałem że już zrezygnowaliście z Orionka - ani słowa na liście ... ani słowa ...

:lol:

No ale teraz czas nadrobić zaległości - opowiadaj co słychać :)

jurand -> dzięki za info - ja na wiosnę kładę tynk silikonowy / ARMASIL T / - firmy KABE - cała elewacja to system KABE ...

Kolor - też piękny - tylko z tą różnicą że kolor naszego wybierała moja żona - nie chciałem jej narażać na kilka dni/tygodni bezsenności :lol: - kolor z palety NCS 1050 i 1080 - tynk barwiony w masie oczywiście :)

Poznań

jeśli jesteś zainteresowany to daj znać na priv

napewno odwiedze Twojego Orionka-czasem pojawiam sie w poznaniu

w wolnych chwilach przeglądam forum(mam dużo do nadrobienia)a nie doszedlem jeszcze do połowy

miło czytac jak pytacie o fundamenty, poźniej o dachy a teraz co niektórzy szcześliwcy o wykańczaniu

im bardziej sie wczytuje tym bardziej chce juz zacząć swoją budowe

juz teraz nasuneło mi sie pytanie-jak sobie poradziliście z małą łazienka?

małą - to chyba "mały" żarcik no chyba ze chodzi o tą na dole ;)

Dokładnie - z tą na dole - bardzo prosto sobie poradziliśmy - przyzwyczailiśmy się do takiej :lol:

chodziło mi o tą na dole

w zamyśle w tym domu bede mieszkał z teściami-gabinet ma byc ich pokojem i dolna łazienka ma byc dla nich

myslałem o zaminie z kotłownią ale ten komin :(

(...)

chodziło mi o tą na dole

w zamyśle w tym domu bede mieszkał z teściami-gabinet ma byc ich pokojem i dolna łazienka ma byc dla nich

myslałem o zaminie z kotłownią ale ten komin :(

Zrób podpiwniczenie pod kotłownią - przedłuż komin do piwnicy i umieść tam kocioł i zrób kotłownię - natomiast kotłownię na parterze możesz wówczas połączyć z łazienką - otrzymasz dwa razy wieksze pomieszczenie - dużą dolną łazienkę ...

Ja osobiście powiększyłem dolną łazienkę przesuwając drzwi i umieszczając je na równi z drzwiami do kotłowni które tam wstawiłem - garderoba wg projektu jest symboliczna - jej kosztem mam większą dolną łazienkę ...

Pablitoo super ta elewacja, mam nadzieję, że nam tez tak ładnie chłopaki zrobią :wink: Mam pytanie o szerokosc opasek wokół okien, bo pan kazał mi sie zastanowic ile maja miec a Twoje wydaja mi się akuratne :D

My tez bedziemy miec tynk silikonowy Kabe ale jakas inna palete kolorów miałam bo nie było tam chyba takich numerów, musze sie dopytac bo i tak chciałam jeszcze raz sie zastanowic bo mi te kolory spac nie daja :wink:

Jurand piekny domek, gratuluje, jeszcze moze jakies zdjecia wnetrza dało by sie zamiescic? :wink:

Pablitoo super ta elewacja, mam nadzieję, że nam tez tak ładnie chłopaki zrobią :wink: Mam pytanie o szerokosc opasek wokół okien, bo pan kazał mi sie zastanowic ile maja miec a Twoje wydaja mi się akuratne :D

My tez bedziemy miec tynk silikonowy Kabe ale jakas inna palete kolorów miałam bo nie było tam chyba takich numerów, musze sie dopytac bo i tak chciałam jeszcze raz sie zastanowic bo mi te kolory spac nie daja :wink:

U nas :

bonia / opaski wokół okien i drzwi i bramy garażowej / 15x3 cm

cokół odcinajacy elewację od jej dolnej części 15x5 cm

cokół nad oknami w wykuszach 15x3 cm

Odnośnie koloru tynku - wybierała go moja żona z wzornika kolorów KABE - i te numery to właśnie z tego wzornika wybrane ...

Ja osobiście powiększyłem dolną łazienkę przesuwając drzwi i umieszczając je na równi z drzwiami do kotłowni które tam wstawiłem - garderoba wg projektu jest symboliczna - jej kosztem mam większą dolną łazienkę ...

z podpiwniczeniem bardzo ciekawy pomysł ale troche by przedrożył

bede budował dom metodą "gospodarczo-kombinowaną" i chciałbym uniknąc zbędnych kosztów

też pomyslałem o przesunięciu łazienki w kierunku drzwi kotłowni

można przesunąć przejście holl-garderoba w kierunku gabinetu?

wtedy drzwi od kotłowni maksymalnie do sciany i następne 1,5m łazienki wygospodarowane :D

tylko jak to by wyglądało :-?