Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja osobiście powiększyłem dolną łazienkę przesuwając drzwi i umieszczając je na równi z drzwiami do kotłowni które tam wstawiłem - garderoba wg projektu jest symboliczna - jej kosztem mam większą dolną łazienkę ...

:)

z podpiwniczeniem bardzo ciekawy pomysł ale troche by przedrożył

bede budował dom metodą "gospodarczo-kombinowaną" i chciałbym uniknąc zbędnych kosztów

też pomyslałem o przesunięciu łazienki w kierunku drzwi kotłowni

można przesunąć przejście holl-garderoba w kierunku gabinetu?

wtedy drzwi od kotłowni maksymalnie do sciany i następne 1,5m łazienki wygospodarowane :D

tylko jak to by wyglądało :-?

my łazienkę na parterze jedynie wydłużyliśmy w kierunku drzwi od kotłowni - chyba jakieś 20 cm, może niewiele ale zawsze coś :) nie poszerzaliśmy ze względu na i tak maleńką kotłownię, co do likwidowania garderoby i przesuwania hollu w kierunku gabinetu, mam wątpliwości szczególnie dlatego, że nie widzę miejsca, w którym można by było trzymać płaszcze, kurtki itp, a uważam, że wiatrołap jest zbyt mały by pakować do niego ogromną szafę, no chyba że ktoś powiększał dom i wiatrołap ma większy, my nasz trochę wydłużyliśmy, jednak nadal to mało...

(...)

i tu zupełnie sie z kolega nie zgadzam oczywiście zrób podpiwniczenie

i nie rówb tam kotłowni tylko zrób tam pomieszczenia dla teściów

- zaoszcędzisz na przedłużeniu komina :p ;)

zaoszczędze na kominie i na nerwach :wink:

to by nie byla piwnica w tylko lochy-popularne od średniowiecza :p

ja akurat na teściów nie moge narzekać

Witaj Dominika :)

Myślałem że już zrezygnowaliście z Orionka - ani słowa na liście ... ani słowa ...

:lol:

No ale teraz czas nadrobić zaległości - opowiadaj co słychać :)

Witaj pablitoo :-)

Nie mamy zamiaru rezygnować, to nie wchodzi w grę. Kupiliśmy projekt taki jak Wasz ale odbicie lustrzane. Teraz jesteśmy na etapie załatwiania wody :lol:. Powoli ale do przodu.

Za wcześniejszy brak słów przepraszam :wink:

Pozdrawiam

Witam serdecznie

Zamierzam dołączyć do grona szczęśliwych posiadaczy Oriona. Czy ktoś z Państwa jest z woj. podlaskiego? - prosiłbym o kontakt.

I jeszcze jedna sprawa - może ktoś się podzielić kosztorysem stanu surowego (głównie zużycie materiałów - może być bez cen).

Serdecznie pozdrawiam i życzę niewykończonym radosnych Świąt Bożego Narodzenia we własnym Orionie

Mam do Was pytanie.

1. Ile Was kosztowało ocieplenie poddasza wełną mineralną?? i jaka powierzchnie mieliscie tej powierzchni do ocieplenia

2. Ile wam wyszła powierzchnia do ocieplenia styropianem scian zewnętrznych, może być w m2:). I czy tą powierzchnię liczy się z powierzchnią okien?

Na Twoje pytania mogę dać odpowiedz od razu bowiem jestem właśnie na tym etapie:

Ad 1). Ocieplenie welna URSA: koszt materiałów 49 zł/m2 - robocizna 15,50 zł/m2 - powierzchnia około 230 m2 - ocieplenie do kalenicy, a nie do jetek

Ad 2). Powierzchnia liczona jest z oknami. U mnie wyszła niecale 260 m2

Witam wszystkich orionowiczów:) Podglądam wypowiedzi od dłuższego czasu i też jestem szczęśliwą posiadaczką oriona II :)

Tynki wewnętrze skończyliśmy kłaść tydzień temu. Poddasze ocieplone, jak na razie mrozów dużych nie ma więc pomału schnie. Grzejemy jedynie małym piecykiem w salonie (wydaje mi sie że tylko ciepło oddaje w salonie :) ) Jedyna obawa przed kładzeniem tynku była w garażu, ponieważ nie mamy jeszcze bram garażowych. Trafiliśmy na dodatnie temperatury więc wszystko dobrze poszło