Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hehhh - a u nas na wsi problemy z netem ... :( - tepsa nie podłączy nam kabla i z Neostrady nici , żadnych lokalnych usługodawców radiowych bądź kablowych , pozostaje więc tylko iPlus - ma najciekawszą ofertę na internet bezprzewodowy ... - takoż na razie - jesteśmy odcięci od cycka - czyli okna na świat :evil:

Kontakt ze światem tylko z pracy i z mieszkania z którego już się wynosimy ...

Mam pytanie jaką macie rozwiązany problem wentylacji.

komin kominka

1 przewód dymowy

4 wentylacyjne (jeden techniczny, kuchania, łazienka dolna podłączone przez strych rurami wentylacyjnego oraz salon)

komin kotłowni

2 przewody dymowe

4 wentylacyjne (łazienka, pomieszczenie nad strychem, garaż, kotłownia)

PRYMASEK jak schody???? rozumiem że będę mogła obejrzeć :lol:

no dziś je widziałem po raz pierwszy złożone w stanie surowym u stolarza

no nie chciałem go za bardzo chwalić aby nie obrósł w piórka

ale wyszły dobrze :-)

wszystko jednak będzie zmontowane w przyszłym tygodniu

i wtedy będziesz mogła zobaczyć :-)

małe sprawozdanko

- mam kuchnie ale jest kilka rzeczy do poprawki

- zlewozmywak przyjechał potłuczony

- malarz od tygodnia nie może ode mnie się dostać

PRYMASEK jak schody???? rozumiem że będę mogła obejrzeć :lol:

no dziś je widziałem po raz pierwszy złożone w stanie surowym u stolarza

no nie chciałem go za bardzo chwalić aby nie obrósł w piórka

ale wyszły dobrze :-)

wszystko jednak będzie zmontowane w przyszłym tygodniu

i wtedy będziesz mogła zobaczyć :-)

małe sprawozdanko

- mam kuchnie ale jest kilka rzeczy do poprawki

- zlewozmywak przyjechał potłuczony

- malarz od tygodnia nie może ode mnie się dostać

A ja oczywiście liczę na jakieś fotki tych schodów!!!

Witajcie po dłuuugiej przerwie. :D . Nawet nie czytałam, co sie tutaj działo, ale pewnie było ciekawie. Mieszkamy już od października, ale wciąż nie mam z domu dostępu do internetu, bo tepsa ciągle coś wymyśla. Póki, co obciąża nas fakturami za nieistniejący telefon. Czasu wciąż brak.Tak na szybko zamieszczam kilka fotek. Kiedyś wpadnę na dłużej to poopowiadam, a jest co. Ekipa z dnia na dzień nas zostawiła po 9-cio miesięcznej współpracy.Stąd poślizg we wprowadzce. Budowa pochłonęła ładnych parę kilo. Stres straszny.

Teraz się upajamy. Pozdrawiam, a szczególnie "starych" bywalców.

http://foto2.m.onet.pl/_m/b5475dd1cbe2cacb00be38a9b996d58a,5,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/27a4e6958f183435527a8968374b9ce0,5,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/8241ad481d3c19956eaba8bd46e023ee,5,19,0.jpg

http://foto3.m.onet.pl/_m/57e72e0e67eed773090d8f248aa7376f,5,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/3a5ac03dba1cf0e1d069f1556be5e3f8,5,19,0.jpg

Witajcie po dłuuugiej przerwie. :D . Nawet nie czytałam, co sie tutaj działo, ale pewnie było ciekawie. Mieszkamy już od października, ale wciąż nie mam z domu dostępu do internetu, bo tepsa ciągle coś wymyśla. Póki, co obciąża nas fakturami za nieistniejący telefon. Czasu wciąż brak.Tak na szybko zamieszczam kilka fotek. Kiedyś wpadnę na dłużej to poopowiadam, a jest co. Ekipa z dnia na dzień nas zostawiła po 9-cio miesięcznej współpracy.Stąd poślizg we wprowadzce. Budowa pochłonęła ładnych parę kilo. Stres straszny.

Teraz się upajamy. Pozdrawiam, a szczególnie "starych" bywalców.(...)

Oj działo się działo :)

Apropos upajania się - my również jesteśmy w tym stanie - generalnie teraz to tylko byśmy siedzieli w Orionku i nigdzie nie wychodzili - no i wykańczali i urządzali wnętrza ...

Takoż jest po prostu super - nie da się tego porównać do niczego innego - życzymy wszystkim budującym takich przeżyć :)

W temacie netu - my teraz jesteśmy skazani na połączenie via komórka 115Kb/s - czyli GPRS - nędza straszliwa - ale cóż - niestety tepsa nam kabla nie podłączy - więc jesteśmy skazani na internet z sieci komórkowych ... :cry: - niedługo nabywam iPlusa i EDGE będzie śmigał / a może i UMTS - jesteśmy na skraju zasięgu / ...

Witajcie orionowicze, buduje Oriona 2 z piwnicą , proszę o wszelkie wskazówki dotyczące zmian jakie powinienem zrobić w projekcie

Pozdrawiam

debe

oto pare fotek:

http://foto.onet.pl/hlo09,k04xgoxkr0t0,d9cf6?D=1

Witaj

Hmmm jakoś fotek oglądnąć nie mogę ... :-? - na stronce zdjęć nie ma ...

Rozpoczynasz budować czy już budujesz ?? - wybacz że zapytam - masz architekta który robił Ci adaptację projektu ? , jak rozpocząłeś budowę to chyba masz kierownika budowy ? - te dwie osoby są najbardziej odpowiednie i uprawnione do udzielenia Ci odpowiedzi na Twoje pytanie ...

a możecie mi powiedzieć gdzie kupowaliście kuchnie. mam problem z meblami i jestm przerażona wielkością mojej kuchni. Taka pierdołka malutka.

PYRMASEK bardzo się cieszę że schody ładne bo mojego stolarza odmówiłam za skromne 21000. czekam na odzew i pozdrawaim

Ja tez mam problem z kuchnia, z zaprojektowaniem mebli bo jest taka mała i ciągle mi cos nie pasuje :( Dlatego proszę o jakies zdjęcia, może mnie jeszcze cos zainspiruje...

Pozdrawiam

a możecie mi powiedzieć gdzie kupowaliście kuchnie. mam problem z meblami i jestm przerażona wielkością mojej kuchni. Taka pierdołka malutka.

PYRMASEK bardzo się cieszę że schody ładne bo mojego stolarza odmówiłam za skromne 21000. czekam na odzew i pozdrawaim

Ja tez mam problem z kuchnia, z zaprojektowaniem mebli bo jest taka mała i ciągle mi cos nie pasuje :( Dlatego proszę o jakies zdjęcia, może mnie jeszcze cos zainspiruje...

Pozdrawiam

Kuchnia w Orionku mała ?? - nic nie rozumiem - jaka mała ?? kuchnia wielka jak stodoła a wy piszecie że malutka ...

O co z tą małą kuchnią chodzi ??

:o

to nie wiem jaką Ty masz kuchnie Pablioo bo ja bardzo małą. Nie wiem może ją poszerzałeś bo ja nie i mam jeszcze spiżarnię. Wzdłuż okna nie za wiele się mieści duże okno nie pozwala zrobić szafek wiszących oczywiście nie wspomnę o lodówce, kuchence, zmywarce...... gdzie to pomieściłeś.

Może jakies zdjęcie z przyjemnością zobaczę

pozdrawiam

Ja nie mam spizarki i tez mam małą a przede wszystkim nieustawną...Zrezygnowałam z lodówki side by side, ale wybrałam pojedynczą na tyle pojemną ze jest szeroka na 75cm wiec na styk bedzie przy blacie i robi sie wtedy taki beznadziejny tunel gdzie mam ograniczone możliwosci co do szafek żeby dostęp był w miarę ok...Teraz żałuje, że zrobiłam ścianke bo miałabym troche wiecej miejsca a wiatrołap mozna było jeszcze troche przedłuzyc, ale widze to dopiero teraz...Piekarnik koniecznie chcę miec w słupku wiec bedzie ciasnawo przy gotowaniu no i blatu niewiele...Chcac miec w tej kuchni odpowiednia ilosc miejsca na wszystkie graty efekt przeładowania pewny...Może jednak demonizuje trochę... :wink: Mam nadzieje :D

to nie wiem jaką Ty masz kuchnie Pablioo bo ja bardzo małą. Nie wiem może ją poszerzałeś bo ja nie i mam jeszcze spiżarnię. Wzdłuż okna nie za wiele się mieści duże okno nie pozwala zrobić szafek wiszących oczywiście nie wspomnę o lodówce, kuchence, zmywarce...... gdzie to pomieściłeś.

Może jakies zdjęcie z przyjemnością zobaczę

pozdrawiam

No tak - wszystko jasne - bardzo przepraszam za moją ignorancję :oops:

- oczywiście mamy powiększona kuchnię - kosztem spiżarki - zrezygnowaliśmy z tego pomieszczenia by właśnie powiększyć kuchnię - i tak sie do naszej kuchni przyzwyczaiłem że uważam ją za standard .

Problemów z zabudową nie mieliśmy żadnych - właśnie w miejscu spiżarki mamy zabudowana lodówkę i szafkę wiszącą - akurat do krawędzi okna . W rzędzie szafek stojących pod oknem mamy zabudowaną zmywarkę , w narożniku umiejscowiliśmy zlewozmywak, powyżej narożna szafka wisząca , natomiast na sąsiedniej ścianie w rzędzie szafek stojących mamy zabudowany piekarnik elektryczny i płytę gazową , nad którymi wisi szafka wisząca . Nad płyta gazową okap i rząd wąskich szafek łączących szafkę narożną z szafką wiszącą po prawej stronie.

Postaram sie umieścić jakąś fotkę - ale nie wiem jak to będzie - w domu śmigam na GPRSie czyli 115Kb/s - nie wiem jak długo przy takiej nędzy będzie sie fotka wysyłać ... :cry:

.......mmmm jak bardzo zazdrościmy tym, którzy już mieszkają w Orionku...... u nas wciąż jeszcze przestój :cry: czekamy na cieplejsze dni.. i ruszamy z instalacją elektryczną, w między czasie ogrzewanie i na koniec marca początek kwietnia umawiamy tynkarzy :lol: no a potem to już będzie mam nadzieje z górki:)

Pytanka:

1. jak długo czekaliście na wykonanie mebli do kuchni od projektu do montarzu,

2. jak długo czekaliście na drzwi zewnętrzne, wejściowe ??

Pozdrawiamy O&M

My całą stolarkę zewnetrzną razem z drzwiami wejściowymi jak i kuchnię zamawialiśmy dużo wcześniej - około roku przed planowanym montażem .

Także kwestia terminu montażu była umówiona dużo wcześniej .

Odnośnie kuchni - kuchnie mamy już złożoną i uruchomioną w 95% - pomimo tego że była robiona na zamówienie pod indywidualny projekt jeszcze wszystkie detale nie dojechały i ich nie zamontowałem / np cokół maskujący nogi szafek ... / :(

Niestety nie ominęły nas "przypadki" - jeden front był pękniety , jedna szafka była uszkodzona - pęknieta podłoga szafki , zawiasy frontów przyjechały zwykłe a nie jak zamawialiśmy z samodomykaczami etc ...

Całe wyposażenie / zlewozmywak, lodówka , zmywarka , piekarnik etc .. / kupowaliśmy sami - już zamontowałem i uruchomiłem.

No dobrze to ja coś napiszę aby ten fajny wątek nie zginął. Podglądam ten temat już od jakiegoś czasu, też budujemy z mężem Orionka II w okolicy Gdańska. Na chwilę obecną mamy fundamenty które czekają na piasek, a potem na zimę i wiosną ruszamy dalej do góry.

Pozdrawiam Wszyskich Orionowiczów i mam nadzeje że przyjmniecie do swojego grona jeszcze jednego zagubionego w kosmosie Orionka :D