Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

raczej czy cóś......

wkładanie zdjęć na serwer później pisanie posta

jakoś mnie pokonuje i mam takie przeogromne wrażenie

że będzie to trwało wieki i mi się nie chce :evil:

- dobra - rozumiem - możesz wysłać linka do fotki na pw - to mniej czasochłonne :lol:

hehehehe najpierw musiałbym wrzucić to na serwerek a tego też mi się nie chce heheheheh

nie obiecuję ale jak znajdę trochę czasu to wyślę :-)

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nikt nam nie odpisał :( Dobrzy ludzie :D - wiem, że takich jak my były dziesiatki, ale może ktoś ze Śląska, lub okolic pochwaliłby sie nam swoim Orionkiem? Bardzo prosimy :lol: Pozdrowionka :)

Orion I jest w Tychach, ul chyba nazywa się budowlanych, tuż za światłami, za Leclerckem, w kierunku dworca po lewej stronie... jednak właściciele nie wypowiadają sę na forum - już mieszkają od kilku miesięcy :D

Pozdrawiam

Nie lubię podglądać, ale siłą rzeczy wasze forum jestem zmuszony :oops: :oops: . Przypadkiem też buduję Oriona I i jak każdy z was borykam się z problemami. Największym jest woda. Wszyscy mi gratulują, że mam pałac na wodzie (bardzo blisko stawu, który ostatnio wylewa). Ale sobie poradzę, mam już pomysł. Mojego orionka nie poszerzam, nie podnoszę ścianki kolankowej, nie likwiduję komórki w kuchni. A dlaczego? Robiłem to podczas poprzedniej budowy i zbudowałem... STODOŁĘ. Komórka to najlepsza rzecz w kuchni, lekkie podniesienie dachu i poszerzenie budynku niszczy cały wizerunek, który mnie w orionku zauroczył. Zmiany jednak przeprowadziłem, a jakże. Cały aneks tzw techniczny przerobiłem tak, że z gabinetu zrobiłem sypialnie gospodarzy z osobnym wejściem do łazienki i garderoby. Starczyło jeszcze miejsca na malutki kibelek dla gości i pom. techniczne na piec co. Mam pytanie do Olenki717 - jeździsz konno? Jeżeli tak to gratuluję. Ja też :lol: . Pozdrawiam.

Super, że niczego nie zmieniasz, w końcu po to buduję się dany dom, bo podoba się nam projekt !!, każde nawet małe zmiany powodują, że jest to już inny dom i nie wiadomo czy po wykończeniu będzie się nam podobał tak bardzo jak orginał :lol: Jednak z własnego doświadczenia mogę przyznać, że jeśli podniesie się ściankę kolankową o jednego maksa, z domu nie wyjdzie stodoła a lekko wydłużając krokwie dom wygląda jak ten z projektu, a efekt jest niesamowity - znacznie wygodniejsze pokoje na poddaszu, również uważam , że spiżarka to świetne miejsce w domu, jednak nie w naszym projekcie, pozostawiając ją na swoim miejscu kuchnia staje się nieustawna i brakuje miejsca na lodówkę!! osobiście bardzo się cieszę ze zrezygnowaliśmy ze spiżarki :D Podrawiam

Witamy i pozdrawiamy wszystkich ORIONKOWICZÓW.

Od pewnego czasu czytamy wszystkie tematy dotyczące budowy ORIONA II,

jesteśmy zachwyceni tym projektem. Na wiosnę 2007 kupiliśmy właśnie ten projekt, latem uzyskaliśmy pozwolenie a jesienią wylaliśmy fundamenty czyli stan "0":D.

Od poniedziałku zaczeliśmy stawiać ściany... Oczywiście będziemy tak jak wszyscy oryginalni i zadamy pytanie: CZY KTOŚ BUDUJE ORIONKA II W OKOLICACH SŁUPSKA? Bo chcielibyśmy bardzo zobaczyć domek w realu.

POZDRAWIAMY WSZYSTKICH WYTRWAŁYCH I NIE TYLKO....

Super, że niczego nie zmieniasz, w końcu po to buduję się dany dom, bo podoba się nam projekt !!, każde nawet małe zmiany powodują, że jest to już inny dom i nie wiadomo czy po wykończeniu będzie się nam podobał tak bardzo jak orginał :lol:

Bardzo ciekawa koncepcja :) - ja jednak buduję dom przede wszystkim wychodząć z założeń funkcjonalnych - dom ma być dla mnie jak najbardziej przyjazny i funkcjonalny - przede wszystkim funkcjonalny :lol: po wszystkich zmiananch jakie dokonaliśmy w naszym projekcie - domek podoba sie nam jeszcze bardziej niż podczas wyboru projektu :)

Jednak z własnego doświadczenia mogę przyznać, że jeśli podniesie się ściankę kolankową o jednego maksa, z domu nie wyjdzie stodoła a lekko wydłużając krokwie dom wygląda jak ten z projektu, a efekt jest niesamowity - znacznie wygodniejsze pokoje na poddaszu, również uważam , że spiżarka to świetne miejsce w domu, jednak nie w naszym projekcie, pozostawiając ją na swoim miejscu kuchnia staje się nieustawna i brakuje miejsca na lodówkę!! osobiście bardzo się cieszę ze zrezygnowaliśmy ze spiżarki :D Podrawiam

No i to właśnie - funkcjonalność przezwyciężyła opory zmian :) - przyznaję że kuchnia bez spiżarki jest o wiele większa , ustawniejsza , przestronniejsza i przede wszystkim funkcjonalna :) - no ale my zrezygnowalismy ze spiżarki gdyż mamy ponad 40m2 piwnicę ...

Poza tym analizując oryginalny projekt nietrudno znaleźć "poważne" błędy architektury wnętrz - np w projekcie ORION II / taki wybudowaliśmy / pokój na poddaszu - nad dwustanowiskowym garażem - bardzo ładny i duży pokój - został zaprojektowany jako suszarnia z przejściem przez łazienkę górną :o - suszarnia ponad 20m2 - to wg mnie straszna rozpusta projektantów - my po zmianach mamy tam piękny salon na poddaszu ... - ale to jest oczywiscie moje zdanie :)

Domek jest piękny bez dwóch zdań :lol:

My powiększyliśmy troszkę wiatrołap , ale przede wszystkim kuchnię .

Generalnie witarołap powiekszyliśmy również troche w stronę wejścia do hallu - niewiele ponad 0,5m , natomiast w stronę kuchni coś około 0,3m .

Wiatrołap przez to stał sie przestronniejszy - ostatnio gościlismy "kawałek" rodzinki :) - w ilości osób 4 - bez problemu zmieścili sie w wiatrołapie i rozpłaszczyli bez problemu nie wybijając sobie łokciami zębów :lol:

Malwinka -> można ją spokojnie powiększyć :) - przecież garderoba na parterze to fikcja - kosztem tego pomieszczonka można przesunąć ściankę łazienki do przodu i zrównać z krawędzią ściany - my tak zrobilśmy - łazienka powiekszyła się i to niemało . Natomiast duża szafa w korytarzyku do garażu w zupełności jako szafa garderobiana wystarcza - my całą tą ścianę zabudowaliśmy wielką szafą aż po sufit - miejsca na garderobę jest mnóstwo :)

A łazienka jest teraz bardziej funkcjonalna - u nas - duża narożna kabina prysznicowa , toaleta , umywalka , szafka stojąca w jednym narożniku , szafka wisząca na scianie i jeszcze jest miejsca tak że dwie osoby na raz swobodnie się w łazience poruszają .

- ja to byłem projektant i konstruktor jak projekt adaptowaliśmy :lol:

witam

od stycznia 2007 czytamy wasze wypowiedzi nie biorąc aktywnie udziału, przyznam że nie raz jest zabawnie .....

przechodząc do rzeczy dla zainteresowanych mniej luba bardziej chętnie wymienimy doświadczenia osobiście - chętnych zapraszamy na wycieczkę w okolice Wrocławia żeby zobaczyć naszego oriona II lustro , widzieliśmy dwa wykonania , wprowadziliśmy trochę zmian - chyba jak każdy.

A co sądzisz o zamianie pomieszczenia gospodarczego na łazienke?

Zły pomysł - w pomieszczeniu gospodarczym jest komin - tam musi być kocioł - w łazience kocioł źle się komponuje :lol:

W pomieszczeniu gospodarczym my zrobiliśmy pralnio/kotłownię - kocioł gazowy a pod nim zasobnik na wodę c.w.u / to cała kotłownia / - reszta pomieszczenia to pralnia .