Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poza tym analizując oryginalny projekt nietrudno znaleźć "poważne" błędy architektury wnętrz - np w projekcie ORION II / taki wybudowaliśmy / pokój na poddaszu - nad dwustanowiskowym garażem - bardzo ładny i duży pokój - został zaprojektowany jako suszarnia z przejściem przez łazienkę górną :o - suszarnia ponad 20m2 - to wg mnie straszna rozpusta projektantów - my po zmianach mamy tam piękny salon na poddaszu ... - ale to jest oczywiscie moje zdanie :)

http://republika.pl/blog_wk_490249/2617536/tr/poddasze.jpg

A to nasz pokój nad garażem :)

Pozdrawiamy

Witam

czy ktos z szanownych forumowiczów buduje może oriona z piwnica??

wymysliłem sobie podpiwniczenie pod całością aby było miejsce na miejsca garażowe i kotłownię.

Co o tym sadzicie??

Jak mocno podniesie to koszty??

Pozdrawiam

Mariusz

Witam

czy ktos z szanownych forumowiczów buduje może oriona z piwnica??

wymysliłem sobie podpiwniczenie pod całością aby było miejsce na miejsca garażowe i kotłownię.

Co o tym sadzicie??(...)

Oczywiście - jest tu nas toszkę budujących piwnice pod Orionkami :lol:

U nas podpiwniczenie pod połową budynku - mamy piwnicę o powierzchni ponad 40m2 / pod salonem , gabinetem i częścią garażu / .

Piwnica typowo gospodarcza - nie mamy tam kotłowni ani garażu .

My też budujemy Orionka z piwnicą pod całością domu, tam będzie miejsce na 2 garaże, kotłownie i jeszcze troche miejsca zostanie. Nasze doprojektowanie piwnicy kosztuje 1200zł.

Bardzo dobra decyzja - piwnica super sprawa - ja teraz żałuję że nie zbudowaliśmy piwnicy pod cały budynkiem - no ale teraz to już za późno - ale mamy za to pod połową budynku :lol:

jurand dziekujemy za możliwośc zwiedzenia Orionka. Dom - BOSKI :) Niektóre rozwiązania - genialne :) Do tej pory nam sie podobał, teraz sie w nim zakochaliśmy :D

Mam jeszcze pytanko, ile oryginalnie, w projekcie ma długości ściana pomiędzy kuchnią, a spiżarnią?

jurand dziekujemy za możliwość zwiedzenia Orionka. Dom - BOSKI :) Niektóre rozwiązania - genialne :) Do tej pory nam sie podobał, teraz sie w nim zakochaliśmy :D

Mam jeszcze pytanko, ile oryginalnie, w projekcie ma długości ściana pomiędzy kuchnią, a spiżarnią?

Dziękujemy również - miło było Was gościc i pokazac troszkę Orionka. Wiemy jak ważne jest zobaczenie czegoś na "zywo", to pozwala ocenić czy cos nam sie podoba czy nie. Z wypowiedzi wnioskuje, ze projekt został zaakceptowany ;)

Wracając do pytania to w oryginalnym projekcie odległość pomiędzy wspomnianymi ścianami wynosi 2.95 m.

Pozdrawiam

Nie - nie doliczyłem wykończenia :oops: - czyli u nas w piwnicy na podłodze płytki gresowe z cokolikami na ścianach + tynk cw na ścianach i suficie - ale to wiele nie podraża inwestycji : płytki 45m2 x 15 pln = ca 1000pln razem z klejem i fugą Mapei + około 150m2 tynku cw ca 1500pln . W sumie można doliczyć ca 3000 pln za wykończenie piwnicy .

Na ścianach / na suficie mam gładź / zostawiam tynk cw tylko go mam zamiar pomalować jakąś farbą - coby było estetycznie :)

Nie - nie doliczyłem wykończenia :oops: - czyli u nas w piwnicy na podłodze płytki gresowe z cokolikami na ścianach + tynk cw na ścianach i suficie - ale to wiele nie podraża inwestycji : płytki 45m2 x 15 pln = ca 1000pln razem z klejem i fugą Mapei + około 150m2 tynku cw ca 1500pln . W sumie można doliczyć ca 3000 pln za wykończenie piwnicy .

Na ścianach / na suficie mam gładź / zostawiam tynk cw tylko go mam zamiar pomalować jakąś farbą - coby było estetycznie :)

:D

wszystko zależy od tego jak chcesz to wykończyć tzn czy płytki (no i jakie płytki bo ja takich a 15 zł za metr coby miały jeszcze ręce i nogi to w Poznaniu nie widziałem hehehe) tylko na podłodze czy również na ścianach, czy masz dużo pomieszczeń czy mało (ilość tynku i płytek i drzwi), do tego elektryka no i to czy ogrzewasz piwnicę czy nie, jeśli tynk robisz gipsowy to 25 zł za metr (nie wiem skąd wziąłeś to 1500 zł bo jeśli cementowo wapinny to pytanie czy go szpachlujesz),

:D

wszystko zależy od tego jak chcesz to wykończyć tzn czy płytki (no i jakie płytki bo ja takich a 15 zł za metr coby miały jeszcze ręce i nogi to w Poznaniu nie widziałem hehehe) tylko na podłodze czy również na ścianach, czy masz dużo pomieszczeń czy mało (ilość tynku i płytek i drzwi), do tego elektryka no i to czy ogrzewasz piwnicę czy nie, jeśli tynk robisz gipsowy to 25 zł za metr (nie wiem skąd wziąłeś to 1500 zł bo jeśli cementowo wapinny to pytanie czy go szpachlujesz),

Hehhhh - prymasek - czytaj uważnie :wink: - piwnica około 40m2 podzielona na dwa pomieszczenia / jedno przechodnie do drugiego / - żeby było łatwiej - zejście do piwnicy z garażu schodami pod ścianą z oknami - pierwsze pomieszczenie piwnicy znajduje się pod gabinetem , z niego przechodzi się do drugiego pomieszczenia ktore jest pod całym salonem . Pomiędzy nimi nie ma drzwi. Na ścianach piwnicy tynk cw / cementowo-wapienny / na suficie gipsowy . Jak mi ekipa robiła tynki w całym domu / tynki gipsowe / to pogadałem z chłopakami i zrobili mi "po godzinach" tynki w piwnicy cw - za 1500 zł - zatarli bardzo ładnie - nie mam zamiaru na te ściany już nic więcej dawać - najwyżej maźnę jakąś farbą :) . Na suficie mam tynk gipsowy / położony w cenie pracy "po godzinach" / . Takoż sufit piwnicy do pomalowania farbą i nic więcej .

Instalacje elektryczną i alarmową w piwnicy robiłem sam / co to za koszt - trzy lampy , pięć gniazdek , ze 40mb przewodu 3x1,5mm2 i 3x2,5mm2 , włącznik oświetlenia i tyle ... /

Na podłodzę w całej piwnicy płytki gresowe / kupione na promocji w Praktikerze z rok temu - cena za metr kwadrat : 14,99 pln .

Dokoła ścian położone cokoliki z półpłytki .

Piwnica nieogrzewana .

Na fotce poniżej garaż z widocznym cokołem i wejściem do piwnicy - na podłodze garażu takie same płytki gresowe jak na podłodze w całej piwnicy .

http://img509.imageshack.us/img509/4732/pict3202st2.th.jpg

Acha - no i jeszcze jedno okno piwniczne na świat :)

Hehhhh - prymasek - czytaj uważnie :wink:

no czytam i dlatego nie komentuje Twojej piwnicy tylko mówię ogólnie.

jeśli sporo zrobisz sam i ma to być piwnica nieogrzewana i niewymuskana

to masz 600 zł za metr

jeśli chcesz ją wymuskać i fachowcy niech zrobią

to będzie koło 1000 zł tym sposobme wychodzi nam przedział dla potencjalnych

piwniczaków :-)