Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a tak na marginesie - Prymasek - kiedy zobaczymy zdjęcie Twoich schodów ?? - ja Ci tu całą kuchnię prezentuje a Twoich schodów jeszcze nie widziałem ... - jak mi to wytłumaczysz ??

:lol:

lenistwo

niechciejstwo

wrodzona skromność

wstyd*

*niepotrzebne skreślić

No to się przełam i pochwal się schodami .

No chyba że lubisz jak się tak Ciebie prosi ....

:lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a tak na marginesie - Prymasek - kiedy zobaczymy zdjęcie Twoich schodów ?? - ja Ci tu całą kuchnię prezentuje a Twoich schodów jeszcze nie widziałem ... - jak mi to wytłumaczysz ??

lenistwo

niechciejstwo

wrodzona skromność

wstyd*

*niepotrzebne skreślić

no właśnie

nie daj się prosić :lol: :lol: :lol:

lenistwo

niechciejstwo

wrodzona skromność

wstyd*

*niepotrzebne skreślić

jak się mnie prosi to się zamykam w sobie :evil:

lenistwo

niechciejstwo

wrodzona skromność

wstyd*

*niepotrzebne skreślić

jak się mnie prosi to się zamykam w sobie :evil:

Eeee tam - gadanie .... - jak kobieta prosi to się nie odmawia - pamiętaj .

No ale cóż - do niczego zmuszać nie wolno .

Ja już nie jestem zainteresowany ...

Moi drodzy - właśnie dzisiaj zakończyłem proces odbioru domu dokonywanego przez PINB - dzisiaj odebrałem decyzję i zezwolenie na użytkowanie naszego Orionka :)

Cała procedura od złożenia kompletu dokumentów w Nadzorze Budowlanym do wydania decyzji - czyli do dzisiaj - trwała miesiąc - takoż od przyszłego tygodnia rozpoczynam procedurę meldunkową całej rodzinki już w nowym domu :)

Wszystkim życzę tak szybkiego i bezproblemowego odbioru domu w Nadzorze Budowlanym.

nie wiem jak u Was ale naszemu Orionkowi nadano już numer i mimo że budowa w toku mogę się już tam zameldować i dzieci gdyż gdzieś muszą chodzić do szkoły i przedszkola :lol: :lol:

czy ktoś z Was robił ogrzewanie podłogowe w domku. Chodzi mi o cały dól bez garażu i górna łazienka. Ile was to kosztowało. przy dobrych wiatrach moja pompa ciepła zacznie ogrzewać dom na początku marca.

nie wiem jak u Was ale naszemu Orionkowi nadano już numer i mimo że budowa w toku mogę się już tam zameldować i dzieci gdyż gdzieś muszą chodzić do szkoły i przedszkola :lol: :lol:

czy ktoś z Was robił ogrzewanie podłogowe w domku. Chodzi mi o cały dól bez garażu i górna łazienka. Ile was to kosztowało. przy dobrych wiatrach moja pompa ciepła zacznie ogrzewać dom na początku marca.

Numer numerem - nasz Orion dostał numer kilka miesięcy temu - poszedłem do urzędu gminy i złożyłem wniosek o nadanie numeru na budynek - ale było to nadanie numeru bez prawa do meldunku .

Prawo meldunkowe inwestor nabywa / u nas w powiecie Krakowskim / dopiero po dokonaniu odbioru budynku po zakończeniu budowy przez PINB / Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego / .

No chyba że ktoś dokonuje przed zakończeniem budowy częściowego odbioru budynku.

No ale my to już mamy za sobą :)

Moi drodzy - właśnie dzisiaj zakończyłem proces odbioru domu dokonywanego przez PINB - dzisiaj odebrałem decyzję i zezwolenie na użytkowanie naszego Orionka :)

Cała procedura od złożenia kompletu dokumentów w Nadzorze Budowlanym do wydania decyzji - czyli do dzisiaj - trwała miesiąc - takoż od przyszłego tygodnia rozpoczynam procedurę meldunkową całej rodzinki już w nowym domu :)

Wszystkim życzę tak szybkiego i bezproblemowego odbioru domu w Nadzorze Budowlanym.

wielkie gratulacje!!

witam!!! jestem zainteresowana projektem domku ORION I, który wydaje mi się najbardziej dostosowany do moich i męża potrzeb :D Juz od dłuższego czasu śledzę to forum, w końcu jednak zdobyłam się na odwagę i piszę :oops: mam wiele pytań i proszę o odpowiedź, z góry jestem wdzięczna :D

Oto pytania:

1. Czy jeśli wydłużę domek o 1,5 z obu stron to spowoduje to iż salon i kuchnia się powiększą i na jaką skalę?

2. z tą ścianką kolankową to nie bardzo wiem o co chodzi :oops:

3. czy te balkoniki są aż tak małe, że trzeba je powiększać???

4. Czy domek jest funkcjonalny?

5. Jakie występowały trudności podczas budowy???

pytań jest wiele...

mam jeszcze jedna prośbę... gdyby ktos mógłby wysłać mi zdjęcia wnętrz tzn chodzi mi o pokój dzienny kuchnię i jadalnie, niee wiem jak te schody sie sprawdza w tym miejscu, czy to praktyczne??? bardzo proszę o odp to mój e-mail: [email protected]

pozdrawiam:*

witam!!! jestem zainteresowana projektem domku ORION I, który wydaje mi się najbardziej dostosowany do moich i męża potrzeb :D Juz od dłuższego czasu śledzę to forum, w końcu jednak zdobyłam się na odwagę i piszę :oops: mam wiele pytań i proszę o odpowiedź, z góry jestem wdzięczna :D

Witaj.

- gratulujemy odwagi - ale - my tu nie gryziemy :lol:

Oto pytania:

Pozwolisz że ja spróbuję odpowiedzieć - wszystkich stąd wywiało - budują Oriony i nie maja czasu tu zaglądać - ja już wybudowałem więc czasami lookam na forum ... :)

1. Czy jeśli wydłużę domek o 1,5 z obu stron to spowoduje to iż salon i kuchnia się powiększą i na jaką skalę?

Dokładnie o półtora metra razy długość ściany w danym pomieszczeniu .

Powiększyć musisz proporcjonalnie każdy zewnętrzny wymiar - inaczej dom straci zwartą bryłę ...

Salon powiększysz o ca 15m2 , kuchnię zaś o ca 12m2 - wszystko sobie przelicz dokładnie wg wymiarów podstawowych z projektu...

Ściana kolankowa jest to zewnętrzna ściana konstrukcyjna na poziomie poddasza, biegnąca wzdłuż połaci dachowej .Rozpoczyna się na stropie a kończy ją więźba dachowa.Wysokość tej ścianki wyznacza wysokość od jakiej zaczynają sie połacie dachu w pomieszczeniach na poddaszu - im ścianka niższa tym dach się wcześniej zaczyna i skosy dachu są bliżej podłogi - wówczas pomimo tej samej powierzchni podłogi powierzchnia użytkowa pomieszczenia jest mniejsza - skosy dachu nie pozwalają na podejście bez pochylania się a nawet czołgania :).Im ścianka ta jest wyższa skosy dachu są wyżej i można wówczas więcej powierzchni podłogi wykorzystać.Poddasze jest wówczas bardziej funkcjonalne.

Wielu budowniczych Orionów na tej liście uważa że ścianka ta jest w projekcie za niska i w znaczny sposób ogranicza funkcjonalność pomieszczeń na poddaszu - i te osoby podniosły w swoich Orionkach rzeczoną ściankę - miedzy innymi autor tych przemyśleń :)

3. czy te balkoniki są aż tak małe, że trzeba je powiększać???

Balkoniki te są w rzeczy samej wykuszami / a raczej ryzalitami / - balkon jest przy okazji posiadania tejże figury architektonicznej - nie da się balkoników powiększyć bez powiększenia wykuszów - a to już ingerencja w projekt i zgrabną bryłę budynku - ostrożnie z takimi zmianami ...

4. Czy domek jest funkcjonalny?

Jest i to bardzo - wszystko zależy od adaptacji projektu i wymagań inwestora - każdy tu adaptuje projekt pod swoje własne wymagania i marzenia :)

5. Jakie występowały trudności podczas budowy???

O ho ho ho - koleżanko - trudności to podczas budowy jest zawsze wiele

mam jeszcze jedna prośbę... gdyby ktos mógłby wysłać mi zdjęcia wnętrz tzn chodzi mi o pokój dzienny kuchnię i jadalnie, niee wiem jak te schody sie sprawdza w tym miejscu, czy to praktyczne??? bardzo proszę o odp to mój e-mail: [email protected]

pozdrawiam:* :wink:

Przeglądnij dokładnie ten właśnie watek - znajdziesz mnóstwo informacji i fotek prezentujących chyba wszystkie wnętrza Orionka - między innymi i schody i kuchnie i jadalnię ...

Oto pytania:

Oczywiście każdy przerabia swojego Oriona wg uznania. Jeżeli jednak chcesz mieć większy domek to znajdź inny projekt. Każda ingerencja w zewnętrzne wymiary Oriona powoduje to , że w efekcie zbudujesz dom NIE-Orion. A ten właśnie projekt jak mniemam cię urzekł? Czyli z każdym powiększaniem, podnoszeniem i poszerzaniem - ostrożnie! Bo zbudujesz stodołę! A potem odwrotu już nie ma. Inni, którzy to zrobili zachwalają ten pomysł bo trudno jest im przyznać się do (bez obrazy!) porażki...

(...) Inni, którzy to zrobili zachwalają ten pomysł bo trudno jest im przyznać się do (bez obrazy!) porażki...

Bardzo ciekawa koncepcja , bardzo ciekawa :lol:

Ja to widzę inaczej - ujmując po krótce :

- dom ma być dla mnie , nie ja dla domu

- użytkownik domu nie może być niewolnikiem projektu - zwłaszcza ze wszyscy kupiliśmy projekt gotowy który nigdy w 100% nie będzie zadowalająco funkcjonalny dla każdego z nas z osobna ...

- kwestia adaptacji projektu na etapie starań o pozwolenie na budowę - jest właśnie po to by z gotowego projektu uczynić max funkcjonalny budynek - funkcjonalny dla nas - którzy będziemy w nim mieszkać :)

- no i po czwarte - już w zupełności nie mogę zrozumieć tej Twojej "porażki" - przecież jak ktoś dokonuje adaptacji projektu to chyba czyni to z pełną świadomością zmian i czyni to co dla niego jest ważne - dlaczego miałby później w skrytości ducha tego żałować ??

Mój osobisty przykład - zlikwidowałem spiżarkę bo o wiele ważniejsza dla mnie była duża , ustawna i funkcjonalna kuchnia - i absolutnie nie żałuję mojej decyzji - ba - podjąłbym ja ponownie gdybym miał taką możliwość .

Reasumując mój wywód - nadużywasz pewnych stwierdzeń - i wyrażasz opinię która nijak się ma do rzeczywistości :lol:

Podniosłam scianke kolankową wiecej niz wypowiadający sie forumowicze na taką wysokosc jaka mi odpowiadała i nie uważam, że mam stodołę...nawet w myslach :) Nie bede miec schodów zewnętrznych ani wewnętrznych takich jak w projekcie i nie bede miec wystroju wnętrz tradycyjnego jaki zapewne pasuje do stylu domu i jeszcze wiele "przestępstw" popełniłam w projekcie...no i co z tego, że to nie bedzie typowy orion...bedzie to NASZ ORION ukochany, taki jak NAM odpowiada :D

Pozdrawiam