Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję wszystkim za odp szczególnie Tobie Pablitoo :wink:

niestety mój mąż twierdzi że kuchnia powinna być zamknięta w stosunku do reszty domu, bo zapachy... bałagan.. i takie tam

:-? czy to ma jakieś znaczenie??? nie miałam okazji widzieć domu, w którym kuchnia jest otwarta, w związku z tym mam pytanko, czy z salonu widać kuchnię??? i jak to wygląda, kurcze ale ja Was męczę :oops: pewnie to jeszcze nie koniec

może ktoś budował orionka z podpiwniczeniem???? Jak to wygląda????

może ktoś mieszka w woj łódzkim i pokazałby mi swojego orionka, bo jednak na żywo może się wydawać jeszcze piękniejszy???

aaaa i koszty...to co najgorsze :cry:

pozdrawiam i czekam na odp

z mojego salonu widać kuchnię i szczerze nie wyobrażam sobie w Orionie zamkniętej kuchni przecież kuchnia jadalnie i salon tworzą jedną całość niezbt wielką więc dzielenie tych pomieszczeń w moim przypadku odpada. Nawet do tego stopnia że nie robię żadnych drzwi między tymi pomieszczeniemi chcę tylko mieć ładne ościeżnice w kolorze schodów. Wychodzę z założenia że do swojego domu zapraszam tylko bliskich mi ludzi i ewentualny bałagan nie przestraszy nikogo :lol: .

Moje zdanie dotyczące otwartej kuchni jest identyczne jak koleżanki Szuna .

Powiem więcej dokładnie tak samo wykończyłem przejście pomiędzy jadalnią a salonem - a mianowicie drewnianą ościeżnicą - w moim wypadku taką sama jak reszta stolarki drzwiowej wewnętrznej u mnie w domu.

Generalnie urzekł mnie właśnie otwarty charakter Oriona - na parterze rzecz jasna :lol: - chciałem nawet zrezygnować z drzwi do salonu obok gabinetu - ale tutaj moja żona postawiła kategoryczne veto - no i cóż - mamy tam piękne drzwi :)

Poza tym otwarta kuchnia z jadalnią na salon daje poczucie wielkiej przestrzeni - odnośnie zapachów kuchennych , bałaganu i nieporządku kuchennego - my przeprowadziliśmy się z kuchni o powierzchni 5m2 - teraz w Orionku nasza kuchnia to nieograniczona przestrzeń w której pomimo tego nie ma żadnego nieporządku czy bałaganu :)

Witam wszystkich po długij przerwie! Jesteśmy na etapie ocieplania domu i zabiermy się zawykończenie wewnątrz domu. Mamy zamiar na wakacje zamieszkać. Jeśli mogę się wtrącić odnośnie zmian jakie wprowadziliśmy to podniśliśmy ściankę kolankową i jest SUPER. Odnośnie kuchni- u nas spiżarka zostaje. Mamy znajomych którzy budują dom drugi raz i stwierdzili, że spiżarka przy kuchni MUSI BYĆ- my też! Kuchnia duża owszem ładnie wygląda ale musi być funkcjonalna. Mamy świtny projekt kuchni- wystarczająca ilość szafek, zmywarka itd. Mała lodówka wysokości szfki zabudowana (zupełnie jej nie widać), a zamrażarka (też mała będzie schowana w spiżarce pod regałami na samym dole) i to nam zupełnie wystarczy. Tak naprawdę to wielka lodówa składa sią w połowie z lodówki i zamrażarki. Po co ma stać taka wielka landara i psuć cały wizerunek kuchni. Bez obrazy ale oglądając zdjęcia niektórych z waszych kuchni aż serce boli jak widzę stojącą lodówkę na skraju mebli i jeszcze niezabudowaną. Także niech pomyślą o tym ci którzy jeszcze są na etapie budowania. Ja w spiżarce będę miała od góry do dołu półki i zmieszę na100 % więcej niż ci którzy powiększyli kuchnie i wstawią raptem dwie szafeczki. Oczywiście szanuje innych decyzje- to są tylko moje poglądy. Pozdrawiam

k

Witam wszystkich!

Dołączam się do ORIONOWICZÓW. Zakupiliśmy ten projekt i za dwa tygodnie ruszamy!!!! :D Przymierzamy się teraz do niwelacji terenu, następnie do fundamentów, ale teraz zastanawiamy się nad pustakami ceramicznymi na śiciany. Według projektu są to bloczki o wymiarach 59X36X24 w ilości ok 1133 szt. Czy te ilości są trafione czy też nie????? :roll:

Witam wszystkich!

Dołączam się do ORIONOWICZÓW. Zakupiliśmy ten projekt i za dwa tygodnie ruszamy!!!! Przymierzamy się teraz do niwelacji terenu, następnie do fundamentów, ale teraz zastanawiamy się nad pustakami ceramicznymi na śiciany. Według projektu są to bloczki o wymiarach 59X36X24 w ilości ok 1133 szt. Czy te ilości są trafione czy też nie?????

ORION to blizniak SATURNA, ktorego budowalem ;-)

projekt jest na sciane jednowarstwową z betonu komórkowego (nie ceramiki) o grubosci 36cm.

ja co prawda mam sciane dwuwarstwową, ale jedynie szerokosc bloczka jest inna i o ile nie pamietam dokladnie ich ilosci, to na pewno oscylowala wlasnie kolo 1100 - 1200 sztuk.

zanim podejmiecie decyzje - jesli juz jej nie podjeliscie - poczytajcie na forum o walorach scian 1W oraz 2W.

Dziękuję wszystkim za odp szczególnie Tobie Pablitoo :wink:

niestety mój mąż twierdzi że kuchnia powinna być zamknięta w stosunku do reszty domu, bo zapachy... bałagan.. i takie tam

niestety, ale obawiam się, że w orionie nie ma takiej możliwości żeby "zamknąć" kuchnię... poza tym wydaje mi się, że na tym polega urok domu: duży, przestronny hol z centralnie umieszczonymi, pięknymi schodami i otwartą kuchnią :D patrząc z innej strony to chyba teraz taka moda na otwarte kuchnie, bo jaki by nie wziąć projekt do ręki, to tam właśnie jest duża, otwarta kuchnia i to bezpośrednio na salon...

Pozdrawiam :wink:

heeej znów dziekuje za nadeslane odp :) teraz kolejne pytanie ile trzeba zakupic drzewa na dach???? ile ton drutu???? chyba to wylicza architekt, ale my nie mamy czasu a drzewo trzeba kupic teraz wiec m zalezy mi żeby mniej wiecej wiedziec pozdrawiam acha dach ma byc z blachodachówki :p

czy ktoś jest na etapie stawiania fundamentów tak ja my ?????? jak oglądam zdjęcia waszych wybudowanych ORIONKÓW to czuję się tak jakbym sama już go wybudowała, ale niestety wy też byliscie na takim etapie jak ja, może ktoś włączy się do dyskusji na temt fundamentów i stawiania ścian??????? :cry:

Odnośnie kuchni- u nas spiżarka zostaje. Mamy znajomych którzy budują dom drugi raz i stwierdzili, że spiżarka przy kuchni MUSI BYĆ- my też! Kuchnia duża owszem ładnie wygląda ale musi być funkcjonalna.

Jeżeli chodzi o spiżarkę (komórkę) to popieram. KOMÓRKA MUSI BYĆ! I tyle... Ja buduję trzeci dom i wg przysłowia ten jest już dla mnie (poprzednie były dla wroga i przyjaciela). Po jakimś czasie każdy kto buduje po raz pierwszy przyzna mi rację (zapewne tylko "w duchu")...

nareszcie ktoś stawia fundamenty!!!!!!! :lol: 1-go marca na budowę wchodzi geodeta i będzie wyznaczał na działce dom, a później startujemy z fundamentami . Plan mamy ambitny. Start budowy 1-go marca a zakończenie 26-go października br. mam nadzieję że wszystko potoczy się po naszej myśli? :D A jak plany Waszej budowy Marto i Łukaszu??????

nareszcie ktoś stawia fundamenty!!!!!!! :lol: 1-go marca na budowę wchodzi geodeta i będzie wyznaczał na działce dom, a później startujemy z fundamentami . Plan mamy ambitny. Start budowy 1-go marca a zakończenie 26-go października br. mam nadzieję że wszystko potoczy się po naszej myśli? :D A jak plany Waszej budowy Marto i Łukaszu??????

Oby się udało....

My chcemy się wprowadzić do końca wakacji, ale jak pomyślę ile jeszcze pracy przed nami to nie wiem jak to będzie...

Pozdrawiam :D