Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no, no, no pablitoo !! ładnie wyszła ta kuchnia, doskonale dobrane kolory mebli ze schodami!! ciekawi mnie jak prezentuje się ten ogromny stół w jadalni?? może jakieś zdjęcia?? pozdrawiam :D

No bez przesady - nie żaden ogromny ... stół robił nam stolarz na zamówienie wg naszego indywidualnego projektu - 190x90cm - powiększony standardowy / wymiarowo /stół ośmioosobowy tak żeby zmieściło się wokół 10 osób. Do tego 10 krzeseł i komplet do jadalni ...

Tak na margnesie - to za bardzo nie można poszaleć w jadalni - zbyt duży stół wychodzi obrysem w wejście do salonu .

Witaj pablitoo jeszcze raz proszę o fotki jadalni :D właśnie rozglądamy się za meblami do kuchni i jadalni i bardzo chciałabym zobaczyć jak stół o takich wymiarach jak Wasz prezentuje się w wykuszu?? ja raczej myślałam o stole na 6 osób 1,5x1,0, choć chciałabym większy...

Pozdrawiam

(...)Plan mamy ambitny. Start budowy 1-go marca a zakończenie 26-go października br. mam nadzieję że wszystko potoczy się po naszej myśli? :D A jak plany Waszej budowy Marto i Łukaszu??????

Rzeczywiscie ambitny plan - powodzenia ... :)

Ja generalnie jestem zwolennikiem przezimowania stanu surowego przed wykoczeniówką - przez zimę mury przeschną , wilgoć odparuje , całą chałupę przewieje i przemrozi - wszystko to tylko na dobre budynkowi wyjdzie ... - nie ma co się spieszyć ... - oczywiście jest to moje zdanie :)

(...)

Witaj pablitoo jeszcze raz proszę o fotki jadalni :D właśnie rozglądamy się za meblami do kuchni i jadalni i bardzo chciałabym zobaczyć jak stół o takich wymiarach jak Wasz prezentuje się w wykuszu?? ja raczej myślałam o stole na 6 osób 1,5x1,0, choć chciałabym większy...

Pozdrawiam

Poszukam jakichś fotek jadalni - jak nie znajdę to coś pstryknę i powieszę na forum - proszę tylko o cierpliwość :)

Wczoraj montowałem złącze do szybkozłączki do opróżniania szamba - urobiłem się i przemarzłem do kości - ale wszystko działa :lol: - wczorajsze wypróżnianie szamba - automat i przyjemność :)

Może dzisiaj po pracy coś pstryknę ...

Dzisiaj otrzymaliśmy pozwolenie na budowę :D troszkę to trwało, ale udało się!!! na razie wszystko idzie zgodnie z planem (oby tak dalej). Nasi znajomi (kończą budowę za dwa tygodnie) mówią, że "budowa domu to frajda" mam nadzieję, że bedę mówiła tak samo.

Gratulacje :D - że sie tak wyrażę - to dopiero początek drogi - najprzyjemniejszy ...

Oczywiście zgadzam sie w zupełności ze budowa domu to wielka frajda - mogę tak powiedzieć ponieważ dom już zbudowałem - natomiast podczas jego budowy - tak wielka frajda to jednak nie była :)

:lol:

Witam!

dzisiaj uzgadnialiśmy w hurtowni ilość bloczków fundamentowych oraz bloczki na ściany i oglądaliśmy wybudowanego ORIONKA (w pobliżu naszej działki - stan surowy zamknięty). W środku jest cudowny, góra wysoka (góra podniesiona o jeden pustak), zastanawiamy się teraz czy też podnosić go o jeden pustak czy zostawić tak jak jest w projekcie?

Witam!

dzisiaj uzgadnialiśmy w hurtowni ilość bloczków fundamentowych oraz bloczki na ściany i oglądaliśmy wybudowanego ORIONKA (w pobliżu naszej działki - stan surowy zamknięty). W środku jest cudowny, góra wysoka (góra podniesiona o jeden pustak), zastanawiamy się teraz czy też podnosić go o jeden pustak czy zostawić tak jak jest w projekcie?

Teraz się zastanawiacie - po otrzymaniu PnB ?? - hmmm - zmiana wysokości ścianki kolankowej rzutuje na zmianę i powierzchni użytkowej i przede wszystkim kubatury budynku , ma wpływ również na wysokość budynku - to wszystko są zmiany istotne które wymagają zmiany w wydanym pozwoleniu na budowę ... - generalnie rzecz ujmując PnB otrzymuje sie dla konkretnego budynku o ściśle określonej powierzchni użytkowej i kubaturze - zmiana tych parametrów - nowe PnB ...

Nie to żebym Was straszył - ale jak będziecie występować do PINB / Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego / o odbiór budynku po zakończeniu budowy możecie mieć kłopoty ...

nawet po adaptacji projektu można podnieść ścianę kolankową wystarcz porozmawiać ze swoim kierownikiem budowy i on napisze pismo w naszym imeniu z proponowaną zmianą. u mnie tak było.

No jeżeli tak to rzeczywiście nie ma problemu - jak ja robiłem adaptację projektu to architekt wprost powiedział że taka zmiana musi być wcześniej odnotowana/ rysunki zamienne w projekcie + obliczenia więźby dachowej i obciążeń przeniesionych na ściankę kolankową + zmieniona powierzchnia uzytkowa i kubatura / i PnB musi ją obejmować - potem tego nie będzie można zmienić bez zmiany warunków PnB - widocznie przepisy łagodnieją - to dobrze :D

Ale dla pewności dowiedziałbym sie na Waszym miejscu w PINB czy podczas odbioru budynku nie będzie kłopotu ze zmieniona powierzchnią użytkową i kubaturą - jak ja odbierałem decyzje z PINB to na decyzji są podane wszystkie parametry budynku z projektu - czyli pow użytkowa, pow całkowita , netto , kubatura etc .. - i dla takiego budynku zostaje wydana decyzja o zgodzie na użytkowanie i zamieszkanie ...

No ale to tak na zasadzie dmuchania na zimne - po co potem się denerwować :D

witam!

nie będziemy podnosić o jednego pustaka, oglądaliśmy wersję z podniesionym i doszliśmy do wniosku że jest to zbyteczne, ale wczoraj oglądaliśmy (całkiem przypadkowo) u stolarza schody (drewniane z poręczami w kształcie wstęgi, cudo!!!! :lol: ) ale cena była też cudowna :cry: wiem, że do schodów to droga jeszcze bardzo daleka, ale napiszcie czy schody macie drewniane, murowane, z gotowych elementów czy np. na zamówienie u stolarza?

Witajcie Orionowicze. Mamy wielką prośbę. Otóż jesteśmy na etapie

zakupu stropu Teriva,chcemy zmienić bieg schodów i mamy w związku z

tym pytanie do wszystkich którzy już mają to za sobą w jakie zmiany

zastosowali w kontrukcji stropu. Dodam że chcemy aby

schody prowadziły od strony gabinetu na dole i wychodziły na łazienkę

na górze.

8)

Prosimy bardzo o wszelkie sugestie od szacownego grona Orionowiczów :roll: :roll: .

Pozdrawiamy . Ania i Wiesiu

witam

miło czytac jak Wam domki rosną :p

ja dopiero złożyłem wniosek o wydanie WZ.

postanowiłem budowac z porothermu 25 + styropian. testowal ktos takie polączenie na ORIONKU? pytam bo mam możliwość kupienia tej cegly w dosc dobrej cenie a musze się szybko zdecydowac. ile bloczków potrzeba na wersje bez garazu(niestety nie mam kupionego projektu a autor za bardzo chce się tym chwalic)?

pozdawiam

na "wstęgę" też nas nie stać :cry: , ale jeżeli to nie tajemica ile was kosztowały schody drewniane, ażurowe????

Jestem właśnie na tym etapie także mogę powiedzieć ze ceny takich schodów w okolicach Czestochowy rozpoczynają sie od 35 tysięcy złotych, natomiast cena schodów prostych od 15 tysięcy w górę.

na "wstęgę" też nas nie stać :cry: , ale jeżeli to nie tajemica ile was kosztowały schody drewniane, ażurowe????

....my jesteśmy na etapie wybierania schodów :lol: ceny przyznaję zabójcze !!! oczywiście tych giętych, ale zwykłe ażurowe drewniane można ponoć kupić już od 8000 - 18000 (cena aktualna z targów budowlanych) jednak polecam odwiedzenie stron http://www.marchewka.pl oraz http://www.domanski.pl tu są naprawdę fajne schody, ale ceny giętych ażurowych z krajowego drzewa zaczynają się od 33000, a drewno egzotyczne to już zupełny kosmos :lol:

PS. realizacja zamówienia takich schodów dochodzi nawet do pół roku, więc warto o nich myśleć już na wczesnym etapie budowy... my trochę za późno się obudziliśmy :)

Pozdrawiam

PS. realizacja zamówienia takich schodów dochodzi nawet do pół roku, więc warto o nich myśleć już na wczesnym etapie budowy... my trochę za późno się obudziliśmy :)

Pozdrawiam

Potwierdzam - na nasze schody od złożenia zamówienia do montażu czekaliśmy ponad 7 miesięcy ...

Ale montaż - 3 dni - schody przyjechały prawie gotowe w całości :D