Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

WITAM "ORIONOWICZÓW"

Na wiosnę mam zamiar ruszyć z budową ORIONA,zostało mi jeszcze kilka formalności w urzędach do załatwienia, więc jakoś muszę przezimować. Stałem się posiadaczem działki budowlanej z wszystkimi pozwoleniami,przyłączami (gaz,prąd) na budowę ORIONA 1. Na kupno zdecydowaliśmy się z żona, ponieważ bardzo nam się spodobał ten projekt oraz miejsce,w którym umiejscowiona jest działka. Jednak po odebraniu wszystkich dokumentów oraz projektów od poprzednich właścicieli stwierdziliśmy,że brakuje w tej całej dokumentacji zestawienia materiałów i moje pytanie polega na: proszę bardzo o pomoc w decyzji, jakie ilości (ile form) suporeksu potrzebne jest do postawienia stanu surowego ORIONA 1, określenie tej ilości jest mi potrzebne, ponieważ mam znajomego,który chce mi odsprzedać niepotrzebny jemu już suporeks,a decyzję muszę podjąć natychmiast. Proszę pomóżcie,szukałem podobnego tematu na tym forum jednak jest ich tyle,że przeglądanie ich zajmie mi całą zimę.

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Ewa może kilka fotek z dachem? Chętnie obejrzałabym efeky. :D Co do ilości suporeksu, to niestety wcześniej nie miałam okazji być na forum (pewnie Przemo podjął już decyzję), zresztą my nie do końca trzymaliśmy się projektu, więc rzeczywiście lepiej samemu to wyliczyć. Byłam dziś oglądać Orionka, trzyma się nieźle i fajnie wygląda w aurze zimowej. Już oczami wyobraźni widziałam choinkę stojącą w oknie wykusza salonowego. Kiedy spędzę tam pierwsze Święta? :( Pozdrawiam wszystkich zimowo :D

Poniżej kilka fotek jak domek wygląda z nowym dachem:

http://foto.onet.pl/upload/3/31/_558462_n.jpg z frontu

http://foto.onet.pl/upload/32/83/_558465_n.jpg od ogrodu

http://foto.onet.pl/upload/31/86/_558466_n.jpg z próbką tynku

Jak pogoda pozwoli, to dokończymy oklejanie styropianu. Natomiast tynkowanie, obsypanie, tarasy, schody wejściowe to juz na wiosnę.

Na pewno wyglada dużo lepiej niż poprzednio, ale jeszcze ogrom prac został do wykonania, żeby dom nabrał swojego prawdziwego wyglądu.

Teraz zajmujemy się wnętrzem i będziemy robić c.o., wylewki, ściany, posadzki, łazienka na dole i kuchnia. Kominek tez wypadałoby zamontować, ale jeszcze zupełnie nie wiem jaki. Może do końca lutego się wyrobimy.

Pozdrawiam

witam was orionowscy

tak po cichutku podglądałam wasze poczynania z budową.ja jestem na etapie kupna działki i im bliżej tym coraz więcej pytań czy to napewno ten.mam prośbę czy jest ktoś kto by mi mógł pomóc i pochwalić się swoim orionkiem.bardzo bym chciała go zobaczyć jak on wygłada w rzeczywistości.położenie nie robi dla mnie problemu.pozdrawiam i dziękuję za ewentualną pomoc.

Witojcie,

U mnie prace jeszcze trwaja. Caly czas bawie sie jeszcze z dachem, no wlasciwie nie ja lecz brygada, dla ktorej skladam caly szcuneczek bo wieje, pada a oni walcza. Juz niedlugo pochwale sie zdjeciami, musze przyznac ze dopiero jak widzi sie dach to nasz Orion nabiera rumiencow :oops: . Aha i na tym dachu planuje zakonczyc w tym roku :) . Ale mam pytanie do forumowiczow, ktorzy sa juz o krok dalej. Mozecie sie podzielic swoimi uwagami odnosnie instalacji c.o. i elektrycznej. Wiadomo, ze to indywidualna sprawa ale mozna dopatrzec sie ciekawych pomyslow. Takze bede wdzieczny za schematy instalacji, trzymaliscie sie projektu i poszliscie o krok dalej ot co. Pozdr :D

No to niezłą masz brygadę. Tak walczyć z dachem, to czysty heroizm :D . To prawda, że dopiero z dachem, dom zaczyna "wyglądać". W jakiej wersji go zostawiasz: papa, folia, dachówka, blach? Czy podnosiłeś ścianę kolankową, jak większość Orionowiczów?

A teraz zamiast pytań, odpowiedzi. Niestety z uwagi, że w tym roku skończyłam na opapowaniu dachu, nie mam nic do powiedzenia w zakresie instalacji :( . Chętnie zaś przyłącze się do Twojego apelu i posłucham podpowiedzi. W tym zakresie, to najbardziej zaawansowana jest Ewa. Pozdrawiam wszystkich :D .

witaj Agana,

Odnosnie Twoich pytan odpowiedzi sa nastepujace: planuje polozyc dachowke, udalo mi sie podczas wakacji nabyc Creatona w super cenie, promocja byla rzedu 35%. Ponizej dwa zdjecia jak to wlasnie dzis wyglada. Scianka kolankowa zostala podniesiona, takze obecnie murlata spoczywa na czterech rzedach maxa. Poza tym wydluzylismy naszego Oriona o 1,5 m i poszerzyliśmy o 0,6 m.

http://foto.onet.pl/upload/0/17/_561320_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/0/47/_561322_n.jpg

Nooo, to jesteś przede mną, jak widzę. Całkiem ładnie Ci to wychodzi :D Dachówka, okna dachowe, to już coś. Na razie w grupie dominują dachy ciemne. My planujemy ciemną bordową dachówkę (narzut ze strony gminy: czerwień i wszelkie odcienie dla zachowania jednolitości krajobrazowej), ale to już w przyszłym roku. Jak możesz, to zdradź, jakie są koszty dachówki z oknami dachowymi wraz z robocizną. My mocno zastanawiamy się, ile zdołamy w przyszłym roku zrobić. Najpierw był plan całościowy, ale po kosztach stanu surowego, troszeczkę zwątpiliśmy.

Jak wspomnialem dachówka została nabyta w bardzo, moim zdaniem, atrakcyjnej cenie bowiem 1m2 wyniosl 38 zł netto + 7% VAT bo ta sama firma kladzie ja na dachu. Oczywiscie do tego dochodza jeszcze kominki, gasiory i brzegowe, ktore juz iestety promocja nie byly objete, ale na szczescie w dachu pokroju Oriona tych elementow nie ma za duzo. Okna dachowe np VELUXA zwykle moglem nabyc w cenie 770 zl + 7% VAT (pod warunkiem tym samym co przy dachowce). Z tym ze rozmawialem z wieloma osobami i odradzili mi wstawianie tzw zwyklych okien dachowych do pomieszczen typu lazienka, gdzie generalnie panuje zazwyczaj duza wilgotnosc. Znajomemu po 4 latach uzytkowania specznialy i dzis pluje sobie w brode ze nie wstawil tzw bialych. Starajac sie nie popelnic tego bledu nabylem okna VELUX w cenie 1100 + 7% VAT. Natomiast calosciowa praca ekipy zostala oszacowana na 7000 + 7% VAT. :roll:

Jurand, dzięki za liczby i podpowiedzi, co do okien dachowych.

A, co tam słychać u reszty inwestorów? Ja tylko doglądam Orionka i podrzucam "żarło" dla sikorek i im podobnych ptaszowatych, które "stacjonują" w sosnach, w pobliżu domku :D .

Pozdrawiam wszystkich.

Już niedługo Święta! :D

http://www.republika.pl/slawkowo/skoki.gif

Jurand, bardzo ładnie dach wygląda. Też mieliśmy zrobić kominy z takiego klinkieru, ale nie zamówiliśmy wczesniej i trzeba było zrobić z cegieł. Widzę inny kształ kolumn? Pokażesz dom z tyłu?

A my jestesmy wykończeni, najbardziej przez ilość kasy jaką trzeba wydawać. Nie wiem co wam poradzić z instalacjami. Elektrykę mamy zrobioną i poszło kilka kilometrów kabli. Robiliśmy raczej według projektu i nie przesadzalismy z ilością punktów, ale wyszło koło 110 razem z Tv, alarmem, domofonem, bramą, ogrodem. Wszystko już zatynkowane. Wodę i c.o. zrobiliśmy na razie na parterze. Musimy wykonać ściankę do łazienki na piętrze, zeby kontynuować hydraulikę i stąd ten podział. W toku sa wylewki na parterze.

W piątek zainstalujemy choinkę przed domem.

Pozdrawiam i zyczę radosnych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia.