Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

na "wstęgę" też nas nie stać :cry: , ale jeżeli to nie tajemica ile was kosztowały schody drewniane, ażurowe????

Jestem właśnie na tym etapie także mogę powiedzieć ze ceny takich schodów w okolicach Czestochowy rozpoczynają sie od 35 tysięcy złotych, natomiast cena schodów prostych od 15 tysięcy w górę.

Za takie pięniądze może lepiej ... windę? Zastanawiam się nad drabiną.

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trzeba dobrze szukać. Naprawdę małe firmy robią schody za rozsądną kase. Ja też zaczynałam od wycen typu marchewka domański, ale bez przesady.

Mnie kosztują 9tys ale dlatego że zamówiłam całą stolarkę (bez okien) u tego samego Pana. bez całej reszty byłoby 12. zatem głowa do góry!!!

zgadza sie mala firma moze nam to zrobic za rozsadne pieniadze, ale ..... taka firma , nie ma wlasnej suszarni a drewno bierze wprost z tartaku, co sie potem dzieje z drzewem osobiscie widzialem a druga sprawa maszyny .... to z kolei przekłada się na jakośc wykonania, trzecia sprawa to fachowiec ... tutaj trzeba dokładnie sprawdzic i poogladac wykonane wczesniej prace ... bo niestety ale wydaje mi się że schody to najwazniejszy i chyba najpieknieszy mebel Oriona, w końcu położony w samym centrum budynku

oglądałam schody na stronach, które podaliście, są piękne ...... ale ceny ich mnie przerażają, może ta winda to jakiś pomysł? :wink: Czy zastanawialiście się nad schodami murowanymi?

Ja mam murowane schody ponieważ chciałam miec marmurowe. Plusem jest to, że będą dużo tańsze niż wymyślne ażurowe i nie muszę się wspinac po drabinie w trakcie wykonczeniówki ;)

zgadza sie mala firma moze nam to zrobic za rozsadne pieniadze, ale ..... taka firma , nie ma wlasnej suszarni a drewno bierze wprost z tartaku, co sie potem dzieje z drzewem osobiscie widzialem a druga sprawa maszyny .... to z kolei przekłada się na jakośc wykonania, trzecia sprawa to fachowiec ... tutaj trzeba dokładnie sprawdzic i poogladac wykonane wczesniej prace ... bo niestety ale wydaje mi się że schody to najwazniejszy i chyba najpieknieszy mebel Oriona, w końcu położony w samym centrum budynku

zgadzam sie w 100% :D

zgadzam sie w 100% :D

Witam serdecznie .

Przez cały czas budowy Oriona skromnie czytałem Wasze posty .

teraz juz mieszkam .

Moja przygoda w budowanie domu rozpoczela sie we wrzesniu 2006 roku

ze wzgledu na fatalny wybor firmy budowlanej w 2006 roku udało mi sie doprowadzic budowe do wymurowania sciany fundamentowej i zazypania piaskiem .tak faktycznie budowa i pierwsze cegły zostały wmurowane 15 marca 2007 roku . wprowadziłem sie do Orionka 1 grudnia 2007.

Brakowało mi jeszcze drzwi na pietrze a to z powodu koralików ktore ze wzgledu na popijanie artysty rzeżbiarza stolarz nie mogł przykleic .

podobno budowa trwała krotko- -- moze i tak ale kosztowało mnie to strasznie duzo zdrowia i jest to swietny sposob na odchudzanie 15 kilo schudłem . :p

sami zobaczycie jak wyglada moj Orionek

troszke opisu ;

Nad garazem zrobiłem garderobe .z dwoch pokoi jest jedna duza sypialnia z ktorej wchodzi sie do lazienki i do garderoby . Oczywiscie jest pokoj goscinny na pietrze nad wykuszem jadalni . na dole pokoj dzienny z jadalnia i kuchnia

Oczywiscie gabinet łazienka wcale nie taka mała ,pomieszczenie gospodarcze i garaz .

Zreszta ocencie sami

pozdrawiam wszystkich mieszkajacych juz w orionku oraz tych na roznych etapach budowy .

http://foto.onet.pl/i6s2j,oj5sywbw5wkm,u.html

Witam serdecznie .

Przez cały czas budowy Oriona skromnie czytałem Wasze posty .

teraz juz mieszkam .

Orionek I lustro! Taki sam i ja buduję. Gratuluję wyboru. Pytanko... schody są super! O takie mi chodziło. Mógłbyś dać cynk? Gdzie, za ile i jak długo? Czy takie ustawienie schodów obróconych o 90st wzgl. projektu się sprawdza? I jeszcze jedno - nie pokazałeś swojej kuchni. I gdzie ta skromność? :D

Piękny dom - gratutacje :D

Bardzo mi sie podobają schody wejsciowe i kolumny wraz z murkami - super zrobione - no i wyglądają jak w projekcie - znakomicie .

Bardzo ciekawy pomysł na powiększenie sypialni na poddaszu - kosztem dwóch pomieszczeń wielka sypialnia - ja myślałem zrobić sypialnię w pomieszczeniu nad garażem / wybudowalismy Oriona II / ale jednak zrezygnowaliśmy - za duże pomieszczenie .

Powiedz jak z funkcjonalnoscią Twoich schodów na poddasze ?? - strasznie zakręcone :D - my mamy zabiegowe o mniejszym stopniu zakręcenia, a jednak coś wnieść do góry po nich czasami zakrawa na koszmar :)

Napisz o ile podniosłeś scianke kolankową - widać na fotkach poddasza że ją podnosiłeś .

Jakbyś jeszcze mógł zamieścić foto pomieszczenia gospodarczego - kotłowni - chętnie bym zobaczył , no i kuchnię też :)

Marek_42

Śliczny Orionek! Gratuluję

My także budujemy oriona w odbiciu lustrzanym tylko z podwójnym garażem niedaleko Wrocławia.Super że możemy oglądać pomieszczenia na tym etapie co daje nam większe rozeznanie.Mamy jednak pare pytań:jak wygląda sytuacja ze stropem po zmianie otworu na schody tj.obrócenie tych schodów -my tez tak planujemy zrobić . Powiekszałeś dom jeśli tak to o ile ;jak wygląda dolna łazienka powiekszałeś ją? Jeszcze jedna prośba taka jak Pablita kotłownia i kuchnia - chętnie też zobaczymy![/b]

Witam. Przesyłam link do zdjęć naszych schodów. były montowane 3 dni temu.

Zdjęcia robione były w nocy z lampą, także kolory są nieco ostrzejsze.

Kosztowały 6,8tys. z tym ze materiał na konstrukcje i stepy był nasz.

Schody z gruszy polnej.

http://darecom.fotosik.pl/albumy/231032.html

Trzeba dobrze szukać. Naprawdę małe firmy robią schody za rozsądną kase. Ja też zaczynałam od wycen typu marchewka domański, ale bez przesady.

Mnie kosztują 9tys ale dlatego że zamówiłam całą stolarkę (bez okien) u tego samego Pana. bez całej reszty byłoby 12. zatem głowa do góry!!!

zdrajca :-)))))

i po co ja Ci moje schody pokazywałem??? he???

dziekuje bardzo za pozytywna opinie o moim orionku .Co do schodów to robiła je firma z Krakowa Teko. zapłaciłem za nie 15800,00zl

odwiedziłem i marchewke i innych ktorzy robia giete schody ale ceny ????.

zalozenie bylo takie .Schody jako mebel ,bo sa na głownym miejscu domu powinny byc na tyle lekkie i ladne i przestronne aby nie przytłaczaly a jednoczescnie były wyeksponowane no i funkcjonalne . takie tez sa .

jest to chyba jedna z nielicznych firm ktora spełniła moje wymagania .okazali sie w pełni profesjonalistami . Otwór schodowy powiekszylem o 20 cm nie wiedzac jeszcze jakie schody będe montował . łatwiej jest wtedy zaprojektowac mijanie sie poreczy a i wplywa to na szerokosc schodów .

wszystkie meble wnosilem schodami jedynie biblioteka-hmm stary antyk ,ulubieniec moje zony ,musiałem transportowac na pietro przez balkon z przodu domu /jeszcze nie bylo balustrad /ale po drabinie trwało to trzy minuty :p Co do mebli kuchennych to sa zrobione z bielonego jesionu na zamowienie .Blaty marmurowe w kolorze parapetów . Jak widac na zdjęciach nie mam spizarni kosztem wiatrolapu a to dlatego ,ze lustro wraz z wieszakami było kupione przed budowa domu . wymiary wiatrołapu zostały dopasowane do wymiarow lustra . te kobiety :evil:

zrobie zdjecia mebli w kuchni wraz z wyspa to dodam do albumu .

co do odwroconych schodów to uwazam ze to dobry pomysł -kilka stron wczesniej bylo o tym dyskusja . zrobiłem prowizoryczne schody i okazalo sie ,ze to rozwiazanie jest najlepsze. jedynie trzeba uwazac aby głowa nie uszkodzic schodow :p ,ale kazde rozwiazanie ma ten problem .

malwinka pyta o wykusz w jadalni - nie powiekszalismy go miesci sie tam stól okragły rozkładany a wigilie 2006 zrobilismy na 12osob i bylo wygodnie .

co do pomieszczenia gospodarczego to oczywiscie zrobie zdjecia -ale tam na stole warsztatowym mam jeszcze burdelik :oops: Polecam i to juz sprawdzone ,brodzik w tym pomieszczeniu - wszystko co brudne od psa po buty - niezastapione miejsce do mycia , plukania.

ide pracowac na kredyt wiec jak zrobie fotki o ktore prosicie to sie ponownie odezwe

pozdrawiam :D

Drodzy Orionowicze - nie mogłem się powstrzymać :D

Foto - hehhhh - po prostu super ...

Czekam na podobne fotki - Marek_42 - może Ty ??

:lol:

kominek masz super - ja jednak mam wkład kominkowy z płaszczem wodnym

obudowe zaplanowalem w formie skromnej z piaskowca i marmuru tak mi pasowało do całosci . ze wzgledu na to ze mam w domu zamontowana rekuperacje musialem zastosowac zamkniete palenisko dlatego ten wkład kominkowy a przy okazji grzeje mi ciepla wode i dom .

pozdrawiam

marek