Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nawet po adaptacji projektu można podnieść ścianę kolankową wystarcz porozmawiać ze swoim kierownikiem budowy i on napisze pismo w naszym imeniu z proponowaną zmianą. u mnie tak było.

Odnośnie naszej dyskusji na temat prawnych aspektów podnoszenia ścianki kolankowej - Tutaj - ciekawa dyskusja na Wymianie Doświadczeń w tym temacie ... - może kogoś zainetersuje :D

(...)

Kominek bardzo urokliwy, otwarty wiec pewnie kazdy trzask palacego sie drzewa słyszalny. Super i gratulacje.

A dziękuję - kominek rzeczywiscie bardzo urokliwy - szczególnie podczas palenia - atmosfera i wrażenia niesamowite :D Trzask płonących polan i ten zapach drewna :) - ale ja to jestem na tym punkcie skrzywiony - dlatego u nas kominek otwarty i o innym wogóle nie mogło być mowy ...

:D

Chris o poranku PIĘKNY DOM !!!!!! GRATULUJE !!!!!! Super ci wyszedł - elewacja, okna, proporcje..... aż oko cieszy. Naprawde piękny!!! Tak czasem wpadam do tego wątku bo miałam bydować ten domek. Co prawda wybraliśmy inny - podobny - ale ten nadal mi się podoba, a już szczególnie twój mnie zachwycił. Jeszcze raz gratuluję. Ni o może jeszcze jakieś zdjęcia z wnętrz zamieścisz bo przypuszczam że też będzie co pooglądać.

Pozdrawiam!

Czy ktoś z orionowiczów będzie używał ekogroszku. My jesteśmy na etapie przeprojektowywania i zastanawiamy się, gdzie można taki ekogroszek składować. W pomieszczeniu gospodarczym zmieści się pewnie piec, jakieś półeczki i pewnie nic więcej. Nie wiemy, czy zrobić podpiwniczenie np. pod garażem, ale wolelibyśmy tego nie robić. Czy ktoś z Was wpadł na jakiś lepszy pomysł?

Witam, muszę przyznać, że śledzę to forum od pewnego czasu i nigdy nie było chwili wolnej żeby się dołączyć do grona szczęśliwych posiadaczy Oriona :) aż do dziś :)

Orionki stoją i to dwa obok siebie :) jeden nasz jeden mojej szwagierki który jest już prawie gotów do zamieszkania, my niestety jesteśmy na drugim planie i na dniach ma wskoczyć wykończeniówka.

Jak tylko znajdę zdjęcia postaram się coś wrzucić.

Serdecznie pozdrawiam "Orionowiczów" :)

Daria

Czy ktoś z orionowiczów będzie używał ekogroszku. My jesteśmy na etapie przeprojektowywania i zastanawiamy się, gdzie można taki ekogroszek składować. W pomieszczeniu gospodarczym zmieści się pewnie piec, jakieś półeczki i pewnie nic więcej. Nie wiemy, czy zrobić podpiwniczenie np. pod garażem, ale wolelibyśmy tego nie robić. Czy ktoś z Was wpadł na jakiś lepszy pomysł?

Ja mam kotłownie na eko-groszek i powiem tak miejsca na składowanie węgla nie ma. Owszem można zestawić do 10 woreczków ale to chyba wszystko. Zdając sobie z tego sprawę mam wybudowany dodatkowo budynek garazowo-gospodarczy w którym jest przewidziany takowy skladzik. Wiec jeżeli nie planujesz podobnego budynku to pozostaje składowanie pod jakas wiata lub tak jak napisałeś podpiwniczenie.

a soja drogą to proszę Was bardzo o odpowiedż ILE KOSZTOWAŁY WAS DRZWI WEWNĘTRZNE???

Nasze drzwi wewnętrzne - w ilości 11 sztuk - całe drewniane / sosnowe - bejcowane na ciemny orzech / wraz z ościeżami i opaskami robione na zamówienie kosztowały 10kpln.

Zamawialiśmy je rok temu - czas wykonania - około 3 miesięcy .

Niektóre z naszych drzwi na fotkach poniżej :) :

http://img220.imageshack.us/img220/5919/11111ai5.jpg

http://img165.imageshack.us/img165/7329/22222ae9.jpg

http://img221.imageshack.us/img221/5674/33333os6.jpg

http://img232.imageshack.us/img232/151/44444fj4.jpg

Oczywiście dla zainteresowanych - służę namiarami na stolarza .

Dziękuję wszystkim za odp szczególnie Tobie Pablitoo :wink:

niestety mój mąż twierdzi że kuchnia powinna być zamknięta w stosunku do reszty domu, bo zapachy... bałagan.. i takie tam

niestety, ale obawiam się, że w orionie nie ma takiej możliwości żeby "zamknąć" kuchnię... poza tym wydaje mi się, że na tym polega urok domu: duży, przestronny hol z centralnie umieszczonymi, pięknymi schodami i otwartą kuchnią :D patrząc z innej strony to chyba teraz taka moda na otwarte kuchnie, bo jaki by nie wziąć projekt do ręki, to tam właśnie jest duża, otwarta kuchnia i to bezpośrednio na salon...

Pozdrawiam :wink:

Witam,

po raz pierwszy na forum.

Co do zamknięcia kuchni od strony holu jest rozwiązanie, oczywiście obarczone pewnym kosztem, mianowicie:

likwidujemy spiżarnię, zmieniamy bieg schodów (lustrzane odbicie) ścianę dzielącą kuchnię i hol stawiamy pomiędzy dolnym i górnym biegiem stopni, dodatkowo przy zmianie konstrukcji schodów poprzez zabudowanie przestrzeni pod nimi uztskujemy miejsce na spiżarkę. jedyną wadą jest konieczność niewielkiego pomniejszenia pokoju na piętrze, oczywiście z powodu schodów.

odnośnie kuchni otwartej na salon lub hol- nigdy więcej :)

pozdrawiam całe forum