Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

gięte :( :)

To doskonale - gięte wstęgi są przepiękne - u kogo zamówiłeś ?? - jeśli oczywiście można wiedzieć no i jak sie nie boisz że jak powiesz to ktoś takie same sobie zrobi jak mu się spodobają :D

:lol:

Tak pieknie wygladaja i to jest niewatpliwy ich atut. A zamowilem w firmie http://www.drebox.pl/

Tak pieknie wygladaja i to jest niewatpliwy ich atut. A zamowilem w firmie http://www.drebox.pl/

dziś rozmawiałam z przedstawicielem "marchewki" trochę się zmartwiłam, bo nie barwią drzewa - robią w naturalnych odcieniach... czyli jeśli z drzewa polskiego to tylko jasne odcienie :cry: więc chyba trzeba będzie jeszcze bardziej zacisnąć pasa i zrobić schody z egzotyka... :-?

PS robiąc teraz zamówienie - montaż w listopadzie!!!

Witam. Jakie robicie ogrzewanie? Co się teaz opłaca? Zastanawiam się nad pompą ciepła !!! Czy wie ktoś czy to jest opłacalne? POZDRAWIAM

Pompa ciepła - super rozwiązanie szczególnie latem!! ale gdzieś kiedyś przeczytałam, że zwraca się za jakieś 25 lat!!

Pozdrawiam

Pompa ciepła to rzeczywiście super sprawa, przede wszystkim komfort. Koszt inwestycyjny wysoki. Co do kosztów eksploatacji to mówi sie roźnie. Warto przeczytac artykul ze ze strony (opisano tam również opłacalność - wynika z niej ze po dzieiseciu latach zrównuje sie koszty z gazem ziemnym). Aha i jeszcze jedna sprawa miałem okazje być i rozmawiac z osaobami w paru obiektach gdzie podstawowym i jedynym źródłem energii cieplenej jest gruntowa pompa ciepła. Generalnie wiekszosc stwierdzila ze jest zimno. Co innego przy wodach geotermalnych nawet nisko temperaturowych, wtedy dolne źródło zasilania ma dość wysoka temperature. Wtedy taka pompa ciepla to istne cudo.

dziś rozmawiałam z przedstawicielem "marchewki" trochę się zmartwiłam, bo nie barwią drzewa - robią w naturalnych odcieniach... czyli jeśli z drzewa polskiego to tylko jasne odcienie :cry: więc chyba trzeba będzie jeszcze bardziej zacisnąć pasa i zrobić schody z egzotyka... :-?

PS robiąc teraz zamówienie - montaż w listopadzie!!!

No popatrz - jak ja zamawiałem schody u Marchewek to wówczas w ofercie mieli bejcowane schody z polskiego drewna ...

Ale - jak ciemne drewno to tylko egzotyk - polecam :D

No niestety - wykonanie giętych wstęg wymaga czasu ... - stąd i takie terminy .

Zwłaszcza że Marchewki przygotowują każdy projekt indywidualnie - schody przyjeżdżają do klienta zmontowane prawie w całości / bez wstęg poręczy /.

Jakość montażu i wykonania całych schodów - po prostu mistrzostwo - bez dwóch zdań .

U mnie projektant Marchewek był 3 razy zanim zaakceptowaliśmy projekt schodów :D

Pompa ciepła to rzeczywiście super sprawa, przede wszystkim komfort. Koszt inwestycyjny wysoki. Co do kosztów eksploatacji to mówi sie roźnie. Warto przeczytac artykul ze ze strony (opisano tam również opłacalność - wynika z niej ze po dzieiseciu latach zrównuje sie koszty z gazem ziemnym). Aha i jeszcze jedna sprawa miałem okazje być i rozmawiac z osaobami w paru obiektach gdzie podstawowym i jedynym źródłem energii cieplenej jest gruntowa pompa ciepła. Generalnie wiekszosc stwierdzila ze jest zimno. Co innego przy wodach geotermalnych nawet nisko temperaturowych, wtedy dolne źródło zasilania ma dość wysoka temperature. Wtedy taka pompa ciepla to istne cudo.

Ja również podczas wyboru systemu ogrzewania analizowałem wykonanie pompy ciepła - miałem nawet wstępne kalkulacje wykonania - jednak w moim przypadku pompa przegrała z gazem ziemnym przede wszystkim ze względu zasilania - pompa ciepła jest pędzona energią elektryczną / pompy muszą być zasilane prundem / - w moim przypadku - mieszkam na wsi - zaniki prądu zdążają się wcale nierzadko - dla mnie to bardzo ważny aspekt - nie ma prądu - nie ma ciepła i ciepłej wody ... :(

Poza tym energia elektryczna to chyba najszybciej drożejący nośnik energii - i na razie nie zanosi sie żeby było inaczej ...

Koszta wykonania dobrej pompy nie są małe - to fakt - ale ja lubię takie nowinki i nietypowe systemy :) - jednak komfort przede wszystkim - dlatego u nas gazio i oszczędny kocioł kondensacyjny który napędza niskotemperaturowe ogrzewanie podłogowe i grzejnikowe :D

Dzięki Pablito ja też '' jestem " za gazem, solary próżniowe, kominek wspomagający z płaszczem wodnym. Góra grzejniki a dół podłogówka, ale jak dałem do zrobienia oferte cenową, to po odczytaniu mało z krzesła nie spadłem... Także myśle jak to rozwiązać.... Teraz głęboko się zastanawiam nad pompą ciepła... Pozdrawiam

Dzięki Pablito ja też '' jestem " za gazem, solary próżniowe, kominek wspomagający z płaszczem wodnym. Góra grzejniki a dół podłogówka, ale jak dałem do zrobienia oferte cenową, to po odczytaniu mało z krzesła nie spadłem... Także myśle jak to rozwiązać.... Teraz głęboko się zastanawiam nad pompą ciepła... Pozdrawiam

Dobra instalacja solarna z wydajnymi kolektorami próżniowymi to też niemały wydatek ... - praktycznie niezwracalny w wymiernej gotówkowej formie - dla mnie gdy stopa amortyzacji / amortyzacji , a nie zysku / inwestycji przekracza 10 lat - inwestycja jest z gruntu nieopłacalna .

Dobra instalacja solarna amortyzuje sie właśnie w takim mniej więcej okresie - a gdy zastosuje sie podstawowe oszczędne źródło energii - to jeszcze dłużej ...

Kominek z płaszczem wodnym - jak najbardziej tak - i chyba takie powiązanie jak : dobry oszczędny kocioł gazowy + kominek z PW lub ewentualnie GDP jest najwydajniejszym i najoszczędniejszym systemem grzewczym .

W moim osobistym przypadku - gazowy kocioł kondensacyjny Viessmanna z regulatorem pogodowym jako jedyne źródło c.o i c.w.u , instalacja c.o zaprojektowana jako stricte niskotemperaturowa , na parterze głównie podłogówka , poddasze - głównie grzejniki przewymiarowane odpowiednio do właściwej pożądanej przeze mnie mocy / woda na kotle nie przekracza 40 stopni / . Ogrzewam całego Oriona + garaż dwustanowiskowy , temperatury : dzienna 21 stopni , nocna zredukowana do 19 stopni , garaż 15 stopni.

Trzeci/czwarty miesiąc jak ogrzewam domek - rachunki za c.o nie przekraczają miesięcznie 400 pln / całokształtowe zużycie gazu - czyli c.o + c.w.u + kuchenka gazowa normalnie używana : nie przekracza 500 pln /miesiąc / .Trzeba też przyjąć iż pierwszy sezon grzewczy nigdy nie jest miarodajny - dom wówczas schnie , akumuluje ciepło , odparowuje resztki wilgoci - dopiero drugi sezon grzewczy jest miarodajny - dlatego szacuję jeszcze spadek zużycia gaziu o conajmniej 10 - 15% docelowo ...

Jak dla mnie koszty sezonu grzewczego nie powinny przekroczyć 2000 pln / szacunkowo 5 miesięcy sezonu grzewczego / - dla porównania - do tej pory mieszkając w 53 metrowym mieszkaniu płaciłem koszta ogrzewania 130 pln x 12 miesięcy = ca 1600 pln za sezon grzewczy ... - jak dla mnie teraz to rewelacja :D

No i oczywiście komfort , czystość i całkowita bezobsługowość gazowego systemu ogrzewania - nie ma sobie równych / oprócz pompy ciepła oczywiście :D /

Witam serdecznie

Widzę, że to kolejny Orion w Słupsku :D

Co do ogrzewania to my akurat mamy - tak się to ładnie nazywa "zintegrowany system" czyli turbokominek, piec gazowy i dwa solary, inwestycja spora ale akurat w Słupsku jest człowiek który jest świetnym specjalista w tej dziedzinie. Jak się sprawdzi to pewnie dopiero wyjdzie gdy się wprowadzimy, ale w tej chwili nagrzewa wodę do 28-30 stopni a gazówka tylko dogrzewa do odpowiednej temperatury, więc już jest oszczędność :D

Pozdrawiam serdecznie

"ja Wam dam gaz"

podpisane

"Dmitri Miedwiediew

prezydent Federacji Rosyjskiej

były prezes Gazpromu"

:wink: :evil:

Hi hi hi - już się boję :D - w zeszłym roku gaz nie podrożał ani razu - ekogroszek zaś na przestrzeni zeszłego roku o ile zdrożał ?? 50% czy 70% ?? - niech się wypowiedzą użytkownicy kotłowni na ekogroch ...

PS. Mój sąsiad ogrzewa dom kotłem retortowym na ekogroszek - rok temu płacił za workowany ekogroch 450 pln/tona , teraz ostatnio kupował ten sam opał za 650-700 pln/tona ... - ale to przecie żadna podwyżka :lol:

Ale ja nie wiem - nie znam się ...

:)

"ja Wam dam gaz"

podpisane

"Dmitri Miedwiediew

prezydent Federacji Rosyjskiej

były prezes Gazpromu"

:wink: :evil:

Hi hi hi - już się boję :D - w zeszłym roku gaz nie podrożał ani razu - ekogroszek zaś na przestrzeni zeszłego roku o ile zdrożał ?? 50% czy 70% ?? - niech się wypowiedzą użytkownicy kotłowni na ekogroch ...

PS. Mój sąsiad ogrzewa dom kotłem retortowym na ekogroszek - rok temu płacił za workowany ekogroch 450 pln/tona , teraz ostatnio kupował ten sam opał za 650-700 pln/tona ... - ale to przecie żadna podwyżka :lol:

Ale ja nie wiem - nie znam się ...

ależ przecie ja nie pisałem nic o cenach, podwyżkach, porównaniach, ekogroszku, nic a nic o tym nie pisałem.....

a mimo tego strasznego wzrostu cen ogrzewanie piecami na paliwo stałe - eko groszek, jest wciąż bardziej opłacalne niż na gaz...