Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a mimo tego strasznego wzrostu cen ogrzewanie piecami na paliwo stałe - eko groszek, jest wciąż bardziej opłacalne niż na gaz...

no i oczywiscie .... zdrowe zycie bowiem nie ma jak ranna gimnastyka ..... i woreczek do zasobnika :D

Teraz najtańszym systemem ogrzewania jest chyba kocioł na miał - miał jest teraz chyba najtańszy ... - ale niestety zarówno miał jak i ekogroszek czy inny węgiel , czy pellets czy drewno / kotły do odgazowania drewna - holzgaz / sa paliwami wysokoobsługowymi - tak to nazwę :D - czyli niestety trzeba wungiel kupować , mieć gdzie przechowywać i składować , wsypywać do kotła , wybierać popiół czyścić kocioł ...

W przypadku gaziu czy PC komfort użytkowania takiego systemu jest najwyższy - są to systemy całkowicie bezobsługowe , czyste i przyjacielskie dla użytkownika - ale niestety za wygodę trzeba płacić ... :)

Teraz tylko kwestia ile - ile kosztuje wygoda i komfort :D

W temacie SYSTEMóW ALARMOWYCH w naszych domkach - zdań kilka :

Było już kilka wątków w naszym dziale dotyczących systemów alarmowych jakie mają Orionowicze zainstalowane w swoich domkach - mają - albo sie zastanawiają jakie i czy mieć :D

Od dwóch dni jestem świadkiem i uczestnikiem następującego zdarzenia - mój serdeczny przyjaciel wybudował dom na północy naszego kraju - wybudował domek parterowy z drewnianym stropem , kryty blachodachówką , z garażem jednostanowiskowym , domek wykończył i zamieszkał. Włożył w niego mnóstwo pracy i pieniędzy rzeczjasna.

Dwa dni temu wrócił z pracy w nocy , wjechał samochodem do garażu i poszedł spać - około godz 02 w nocy z powodu zwarcia instalacji elektrycznej samochodu zapalił się samochód . Ogień szybko przeniósł się na pomieszczenie garażu i rzeczy tam się znajdujące . Temperatura podczas pożaru była tak wysoka że stopiły sie okna . Na szczęście był to diesel - nie benzyna ...

Pożar doszczętnie strawił samochód , cały garaż , piwnica i wiatrołap poważnie uszkodzone , popękały tynki i ściany , okna sie wypaliły , brama garażowa stopiła , instalacja elektryczna spalona , cudem przeżyła instalacja c.o i kocioł - był głęboko w piwnicy .

Cudem nie zajęła sie więźba dachowa i drewniany strop - ocaliły go płyty G-K którymi miał wyłożony sufit garażu.

Poważna część domu jest uszkodzona i wymaga kapitalnego remontu.

Cud od Boga że się nie zaczadził - podczas gdy pożar trawił część jego domu on spał nic nie słysząc i o niczym nie wiedząc ...

Wiele razy napominałem kolegę - załóż konkretny alarm z ochroną przeciwpożarową - nie żałuj pieniędzy na bezpieczeństwo - niestety był to dla niego zbędny i niepotrzebny luksus ...

Może niech ten fakt będzie przestrogą dla niektórych - dom to niestety nie mieszkanie w bloku - tam nie ma sąsiadów dookoła , a niebezpieczeństw jest o wiele wiele więcej ...

Ja chociaż od samego początku / stanu surowego / założyłem system alarmowy w naszym Orionku - dopiero dzisiaj zamontowałem i włączyłem do systemu czujkę pożarową / i temperatury / w garażu - leżała w szafie z pół roku - nigdy nie miałem czasu jej założyć - zawsze miałem tysiąc innych ważniejszych rzeczy do zrobienia ...

Nie ma nic ważniejszego niż bezpieczeństwo - ale niestety czasami człowiek dowiaduje się o tym za późno ...

Witam serdecznie wszystkich.

Buduję Oriona pod Wrocławiem. Mam pytanie dotyczące okien dachowych. Czy zmienialiście coś w ich wymiarach oraz jakiej firmy okna dachowe wybraliście? Przy wycenach mówią mi, że są stanowczo za duże. Wiem, że te pytania już były ale rozgadaliście sie trochę :wink: na forum i przejrzeć wszystkie strony to min. 3 dni

U nas standartowo czyli kolankowa podniesiona o dwa pustaki, reszta wg projektu.

Jeszcze jedno pytanie o ile wydłużaliście wiatrołap (jeżeli w ogóle)

Pozdrawiam

Witamy !!

U nas wykusz po długości ma bodajże 145 cm, nie jest ciasno, ale myślę, że można by go jeszcze wydłużyć o jakiś 10-15 cm - żeby "nie wchodził" za bardzo na schody.

Co do okien dachowych mamy rozmiar jak w projekcie - fakro, jestem z nich zadowolona:) rozmiar super sie prezentuje na dużej połaci dachu, zresztą z zewnątrz okna wcale nie wydają sie takie duże :wink: wg mnie wystarczająco doświetlają pokoje, natomiast wg fachowców lepiej zamiast jednego dużego okna zastosować np dwa mniejsze.

Pozdrawiam:)

Powracając do naszej niedawnej dyskusji na temat różnych systemów ogrzewania i kosztów z tym związanych ...

Dzisiaj PGNIG podała do wiadomości iż planowana podwyżka cen gaziu może max wynieść 20% a nie jak ostatnio straszyli 30% ... - o ile oczywiście URE wyda zgodę na jakąkolwiek podwyżkę ... Termin prawdopodobnej podwyżki też jeszcze nie jest znany - planowany był kwiecień - ale nie jest to przesądzone ...

Również STOEN zapowiedział podwyżkę energii elektrycznej nawet do 25% ...

I to nie jest dobra wiadomość - znowu podwyżka prądu :( ... - ciężko będzie tanio prądem grzać ...

Witam serdecznie wszystkich.

Buduję Oriona pod Wrocławiem. Mam pytanie dotyczące okien dachowych. Czy zmienialiście coś w ich wymiarach oraz jakiej firmy okna dachowe wybraliście? Przy wycenach mówią mi, że są stanowczo za duże. Wiem, że te pytania już były ale rozgadaliście sie trochę :wink: na forum i przejrzeć wszystkie strony to min. 3 dni

U nas standartowo czyli kolankowa podniesiona o dwa pustaki, reszta wg projektu.

Jeszcze jedno pytanie o ile wydłużaliście wiatrołap (jeżeli w ogóle)

Pozdrawiam

Witaj

U nas okna dachowe Velux w rozmiarze takim jak w projekcie - znakomicie doświetlają pokoje na poddaszu .

Odnośnie wiatrołapu to wydłużylismy go o około 0,5m - funkcjonalność tego pomieszczenia przez to powiększyła się bardzo :D

Witam wszystkich orionowiczów.Ja również zdecydowałem się na ten projekt,przejrzałem mnóstwo katalogów i stron i właśnie orion mnie urzekł.Najpiękniejszy projekt.Działka już jest i niedługo będe zamawiał projekt.Mam takie małe pytanie,czy ktoś z was ma schody murowane i jak można jakąś fotke?Mi osobiście podobają sie takie,ale widziałem wasze przepiękne z wstęgami.Pozdrowienia

W temacie okien dachowych w Orionkach ...

Czy użytkownicy posiadający okna / czy to Velux czy Fakro czy inne / stosują rolety zaciemniające , czy też zwykłe , czy tez moze markizy w swoich oknach ??

Rozmiar okien wg projektu jest bardzo duży - takie okna znakomicie doświetlają pomieszczenia ale i nie ma się co oszukiwać w słoneczne dni dogrzewaja pomieszczenia i to konkretnie :D - w ciągu ostatnich dwu tygodni było kilka pięknych słonecznych dni u nas na połedniu i u nas w pomieszczeniach na poddaszu / strona południowa / temperatura wewnątrz pomieszczeń wzrosła do 23-24 stopni :D / c.o. wyłączone / - w lato gdy słońce bedzie jeszcze mocniej świecić temp w pomieszczeniach bedzie jeszcze wyższa - trzeba jakoś ograniczyć dostęp bezpośrednich promieni słońca - stąd pomysł montażu rolet - ja mam okna Velux - w ofercie producenta są piekne rolety , zaciemniające , plisowane , zwyłe , markizy które sie do tego celu znakomicie nadają - myślę o nabyciu takowych - czy ktoś ma już jakieś doświadczenia w tym temacie ??

PS. Czekam na wycenę rolet zaciemniająco/plisowanych i markiz Veluxa - ciekawe jakie wyjdą koszta :D

Zamierzam dołączyć do orionowiczów! w przyszłym tygodniu zamierzamy z mężem zakupić projekt. przez kilka dni czytałam wasze wypowiedzi ale jest tego tak dużo że przy dwójce dzieci nie szans przeczytać od deski do deski. Wasze domki są piękne jak pomyśle że ja dopiero zaczynam...:((( Działeczke mam ładną 34 ary. Mieszkam 10km od krakowa, czy jest ktoś kto w tych okolicach wybudował orionka i zechciałby się podzielić doświadczeniami. Z chęcią obejrzelibyśmy z mężem już wybudowanego orionka. pozdrawiam

Pablitto gdzie mogę oglądnąć Twojego orionka, bo przeglądałam tyle tych postów że zgłupiałam :o

Ja też :D

- poniżej :

elewacja frontowa

http://img134.imageshack.us/img134/248/pict4772wa7.jpg

elewacja ogrodowa

http://img247.imageshack.us/img247/3784/pict4775nw9.jpg

:D

I ja również :D . Sesja się skończyła więc nadrabiam zaległości z forum.

pablitoo - znów muszę pochwalić Wasz kominek, bardzo mi się podoba to zdjęcie z płonącym kominkiem, od razu się czuje miłą, domową atmosferę, aż się nie chce wychodzić z forum :D. I widzę, że na tyłach domu już przekopany ogródek więc spodziewam się niebawem zdjęć ogrodu :wink:

Witaj Dominika :D

Miło Cię znów tu widzieć - niestety - aż tak daleko sie jeszcze nie posunęliśmy - nadal tarasu jeszcze nie mamy a i ogródka również - fotkę pstryknąłem spod skarpy na której stoi nasz Orionek - takoż nie widać tego całego bałaganu w miejscu w którym będzie taras .

Ogrodu jeszcze też nie robimy - co prawda już trochę ładnej czarnej ziemi nawieźliśmy ale jeszcze nie rozrzucona i nie zniwelowana - to dopiero na wiosnę - ale drzewo już zasadziłem :D - przed domem na rabatce pomiędzy kostką brukową podjazdu i podejścia do drzwi wsadziłem maleńką jodłę koreańską - jak urośnie będzie piękna :)

http://img215.imageshack.us/img215/5052/pict3538bg6.jpg

Witaj Dominika :D

Miło Cię znów tu widzieć - niestety - aż tak daleko sie jeszcze nie posunęliśmy - nadal tarasu jeszcze nie mamy a i ogródka również - fotkę pstryknąłem spod skarpy na której stoi nasz Orionek - takoż nie widać tego całego bałaganu w miejscu w którym będzie taras .

Ogrodu jeszcze też nie robimy - co prawda już trochę ładnej czarnej ziemi nawieźliśmy ale jeszcze nie rozrzucona i nie zniwelowana - to dopiero na wiosnę - ale drzewo już zasadziłem :D - przed domem na rabatce pomiędzy kostką brukową podjazdu i podejścia do drzwi wsadziłem maleńką jodłę koreańską - jak urośnie będzie piękna :)

no to gratuluję, już widzę siedzące na nim wiewiórki :D . Nic nie piłam :wink:

Pablitoo gratuluje kominka jest naprawdę super. Mam jednak pytanie dotyczące czegoś innego (do kominka jeszcze hoho i jeszcze trochę). Czy po kilku miesiącach mieszkania jesteś cały czas przekonany co do drzwi w salonie. Używasz ich, czy raczej są one nie używane. Pytam, ponieważ cały czas chodzi mi po głowie zamurowanie ich. Jeszcze jedna sprawa dotycząca okien w wykuszach. Masz je otwieralne czy zamontowane na stałe? Pytania oczywiście kieruję do wszystkich orionowiczów. Pozdrawiam.