Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drzwi w salonie - temat ciężki i trudny :D - ja od samego początku ich wogóle nie chciałem - tzn - nie chciałem tam wkładać skrzydła drzwi - chciałem zostawić otwarte przejście takie jak wejście do salonu od strony jadalni ...

Niestety moja druga połowa absolutnie się na to nie zgodziła ... - więc są drzwi jak widać :)

Odnośnie okien w wykuszach - ponieważ mam je / wykusze / nieznacznie powiększone - okna mam dobierane indywidualnie - moje okna mają rozmiar 2x1,25m i sa nieotwierane / jakie okna były oryginalnie w projekcie - nie pamiętam / .

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam po dłuższej przerwie wszystkich STARYCH ( jeżeli jeszcze zaglądają na forum ) i NOWYCH ORIONOWICZÓW . Na początku marca minął rok od przeprowadzki do nowego domku . Jest SUPER ! :p Nadchodzą Święta i chciałbym złożyć życzenia :

STARYM i NOWYM - wszystkiego dobrego i samych cudownych dni na swoim ,zdrowia ,wytrwałości ,spełnienia najskrytszych marzeń - yogga z Rodziną

Witam po dłuższej przerwie wszystkich STARYCH ( jeżeli jeszcze zaglądają na forum ) i NOWYCH ORIONOWICZÓW . Na początku marca minął rok od przeprowadzki do nowego domku . Jest SUPER ! :p Nadchodzą Święta i chciałbym złożyć życzenia :

STARYM i NOWYM - wszystkiego dobrego i samych cudownych dni na swoim ,zdrowia ,wytrwałości ,spełnienia najskrytszych marzeń - yogga z Rodziną

Dziękuje bardzo - i oczywiście dołączam sie do życzeń wspaniałych Świąt i mokrego dyngusa - dla wszystkich Orionowiczów :D

Paweł z rodzinką :wink:

Pablitoo gratuluje kominka jest naprawdę super. Mam jednak pytanie dotyczące czegoś innego (do kominka jeszcze hoho i jeszcze trochę). Czy po kilku miesiącach mieszkania jesteś cały czas przekonany co do drzwi w salonie. Używasz ich, czy raczej są one nie używane. Pytam, ponieważ cały czas chodzi mi po głowie zamurowanie ich. Jeszcze jedna sprawa dotycząca okien w wykuszach. Masz je otwieralne czy zamontowane na stałe? Pytania oczywiście kieruję do wszystkich orionowiczów. Pozdrawiam.

My okna w wykuszach mamy otwierane i według mnie jest to świetne rozwiązanie podczas mycia okien... nie trzeba wychodzić na zewnątrz, wdrapywać się na drabinkę, no a zimą nie marzniemy....brryy

:lol:

W temacie okien dachowych w Orionkach ...

Czy użytkownicy posiadający okna / czy to Velux czy Fakro czy inne / stosują rolety zaciemniające , czy też zwykłe , czy tez moze markizy w swoich oknach ??

PS. Czekam na wycenę rolet zaciemniająco/plisowanych i markiz Veluxa - ciekawe jakie wyjdą koszta :D

No cóż - odpowiadam sam sobie - jak widać nikt jeszcze nie przerabiał tematu rolet do okien dachowych w naszych domach ...

Jestem jak widać pierwszy ... - dziś jadę zamawiać rolety - za tydzien odbiór towaru i montaż .

:-?

Temat rolet będzie mnie jak najbardziej interesował pewnie koło sierpnia tak wiec Pablitoo czekam z niecierpliwością na sprawozdanie w tej sprawie :D Narazie męczymy się z łazienką górną, tzn męczy się Pan który musi ciąc koszmarnie twardy gres a ja łączę się z nim w bólu wymyślając to nową półeczkę lub wnękę :wink:

Witam po świętach.

Jestem na etapie wyboru okien i mam kilka pytań.Byłem przekonany co do okien drewnianych (do wiadomości: wycena 30tys bez przeróbek minus okrągłe na strychu) ale jak się nasłuchałem o konserwacjach co 5 lat 25 okien to już mi przechodzi. Mam zatem pytanie dotyczące plastików, czy ktoś się decydował na takie rozwiązanie i czy brał opcję ze szprosami. Robiliście szprosy wewnętrzne czy może naklejane (tzw. wiedeńskie). Jeśli macie jakąś firmę godną polecenia będe wdzięczny. I drugie pytanie dotyczące okien wyjściowych na taras z salonu i pokoiku na dole. Czy w salonie macie podwójne skrzydło jak w projekcie czy jedno (podwójne chyba trochę za wąskie) oraz czy robił ktoś w pokoiku okno przesuwane i ewentualnie czy jest to dobry pomysł ?

Pozdrawiam

PS rzućcie jakieś zaklęcie na ten śnieg. Będę wdzięczny.

Witam po świętach.

Jestem na etapie wyboru okien i mam kilka pytań.Byłem przekonany co do okien drewnianych (do wiadomości: wycena 30tys bez przeróbek minus okrągłe na strychu) ale jak się nasłuchałem o konserwacjach co 5 lat 25 okien to już mi przechodzi. Mam zatem pytanie dotyczące plastików, czy ktoś się decydował na takie rozwiązanie i czy brał opcję ze szprosami. Robiliście szprosy wewnętrzne czy może naklejane (tzw. wiedeńskie). Jeśli macie jakąś firmę godną polecenia będe wdzięczny. I drugie pytanie dotyczące okien wyjściowych na taras z salonu i pokoiku na dole. Czy w salonie macie podwójne skrzydło jak w projekcie czy jedno (podwójne chyba trochę za wąskie) oraz czy robił ktoś w pokoiku okno przesuwane i ewentualnie czy jest to dobry pomysł ?

Pozdrawiam

Witaj, co do okien, to początkowo byliśmy bardzo za oknami drewnianymi, jednak szybko nam przeszło jak daliśmy jednej filmie do wyceny... ze szprosami i wymiarami okien jak w projekcie wyszło coś ponad 40tys... Dlatego zdecydowaliśmy się na plastikowe salamander 3D piękne pięciokomorowe profile o zaokrąglonych kształtach, ze szprosami wewnątrz szyb, dzielonymi jak w projekcie, kolor z obu stron skrzydła. Jeśli chodzi o duże skrzydła balkonowe, mamy podwójne z ruchomym słupkiem, świetne rozwiązanie ponieważ otwierając oba skrzydła otrzymujemy szerokie wyjście na taras :D A cena hmmm ... wcale nie mała, ale i tak jak zdecydowanie niższa od okien drewnianych...

a teraz mała zmiana tematu... otóż z tydzień temu dostałam wznowioną wycenę schodów z Marchewki - powariowali !!! od listopada zeszłego roku znacznie wzrosła cena :cry: obecnie za schody do naszego domku z drzewa egzotycznego i to tego najtańszego trzeba zapłacić 47500+22% vat...........obawiam się, że na razie nie stać nas na taką przyjemność - szkoda

Witam po świętach.

Pozdrawiam

Witaj, co do okien, to początkowo byliśmy bardzo za oknami drewnianymi, jednak szybko nam przeszło jak daliśmy jednej filmie do wyceny... ze szprosami i wymiarami okien jak w projekcie wyszło coś ponad 40tys... Dlatego zdecydowaliśmy się na plastikowe salamander 3D piękne pięciokomorowe profile o zaokrąglonych kształtach, ze szprosami wewnątrz szyb, dzielonymi jak w projekcie, kolor z obu stron skrzydła. Jeśli chodzi o duże skrzydła balkonowe, mamy podwójne z ruchomym słupkiem, świetne rozwiązanie ponieważ otwierając oba skrzydła otrzymujemy szerokie wyjście na taras :D A cena hmmm ... wcale nie mała, ale i tak jak zdecydowanie niższa od okien drewnianych...

No więc ja to chyba jestem jakiś nie teges - u nas cała stolarka drewniana :D

Szprosy zewnętrzne nakładane .

Odnośnie konserwacji okien drewnianych co 5 lat to pierwsze słyszę - ja na naszą stolarkę mam 7 lat gwarancji / drewno mahoń meranti / , konserwacja naszych okien polega tylko na myciu całości zwilżoną ściereczką i nic poza tym .

Okna - ramy drewniane - jeżeli nie uszkodzi się ich mechanicznie są wieczne .

Temat rolet będzie mnie jak najbardziej interesował pewnie koło sierpnia tak wiec Pablitoo czekam z niecierpliwością na sprawozdanie w tej sprawie :D(...)

Za ca dwa tygodnie odbieram rolety i je montuję - mam okna dachowe Velux'a - rolety są systemowe - czyli w oknach są już wykonane uchwyty montażowe do takich rolet - takoż montaż polega na włożeniu rolety , zatrzaśnięciu zatrzasków i ewentualnie przykręceniu kilku śrubek .

Jak założę to zdam relację i podam ceny :D.

Prymasku, mam ogromną prośbę, czy możesz napisać, jaką masz dachówkę. Powiem szczerze, że to najładniejsza dachówka jaką oglądałam, a właśnie jestesmy na etapie wyboru. Czekając na pozwolenie na budowę kupujemy materiały. Będziemy mieszkać "na zadupiu" więc niewiele osób będzie podziwiało nasz dom, a już na pewno nie będzie miało możliwości porównania z Twoim (rewelacyjnym, bądź co bądź domem). Jeszcze raz dziękuję za możliwość odwiedzenia Twojego domu

a teraz mała zmiana tematu... otóż z tydzień temu dostałam wznowioną wycenę schodów z Marchewki - powariowali !!! od listopada zeszłego roku znacznie wzrosła cena :cry: obecnie za schody do naszego domku z drzewa egzotycznego i to tego najtańszego trzeba zapłacić 47500+22% vat...........obawiam się, że na razie nie stać nas na taką przyjemność - szkoda

To polecam zajrzec do http://www.drebox.pl co prawda schody z dębu ale 20k zostaje w kieszeni.

Okna - ramy drewniane - jeżeli nie uszkodzi się ich mechanicznie są wieczne .

e co TY...

drzewo jest zaimpregnowane i pomalowane odpowiednimi środkami

jak każda farba/bejca/czy coś tam jak zwał tak zwał

poddawane warunkom atmosferycznym podlega zużyciu

pytanie tylko jak długo będzie to trwało.

wiek to z pewnością za dużo....