Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Orionowicze!!!

Nasi tynkarze właśnie kończą!! i podali nam metrarz tynków wewnętrznych!!! przy naszym orionku - bez garażu naliczyli 570m!! nasze obliczenia znacznie różnią się od obilczeń fachowców??? pamiętacie ile tynków wewnętrznych Wam policzono?? Prosimy o szybką odpowiedź!!

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Orionowicze!!!

Nasi tynkarze właśnie kończą!! i podali nam metrarz tynków wewnętrznych!!! przy naszym orionku - bez garażu naliczyli 570m!! nasze obliczenia znacznie różnią się od obilczeń fachowców??? pamiętacie ile tynków wewnętrznych Wam policzono?? Prosimy o szybką odpowiedź!!

całkiem możliwe u mnie było podobnie a w garażu i w pomieszczeniu nad nim miałem tynkowaną tylko jedną scianę

U mnie wyszło ca 680 m2 tynków - tylko - cały garaż tynkowany + cała piwnica / tynki cw / . Natomiast nie tynkowałem wogóle ścianek kolankowych na poddaszu w całym domu - na nie położyłem płyty g-k.

Ilość tynków jest bardziej indywidualną sprawą - wszystko zależy od decyzji inwestora co tynkować no i od ilości pomieszczeń do tynkowania - bez piwnicy naprzykład tynków wyjdzie o wiele mniej ...

W temacie rolet do okien połaciowych w Orionkach / poruszonym przeze mnie kilka postów wcześniej / :

http://img145.imageshack.us/img145/1624/rolety1iz1.th.jpg , http://img217.imageshack.us/img217/9360/rolety2cu7.th.jpg , http://img148.imageshack.us/img148/9646/pict3706zt8.th.jpg , http://img217.imageshack.us/img217/8990/pict3714fd0.th.jpg

- rolety nabyte , zamontowane - jakość wykonania - bez zarzutu - montaż - przyjemny i bezproblemowy :)

Działają i sprawdzają się znakomicie - polecam :D

Na fotkach : rolety zaciemniająco-plisowane - pierwsza fotka - rozwinięta część zaciemniająca rolety , na fotce drugiej częściowo rozwinięta część zaciemniająca i plisowana , na trzeciej fotce rozwinięta część plisowana , na ostatniej fotce sposób montażu rolet w oknie.

Pablitoo bardzo bym prosiła o namiary gdzie nabyłeś rolety i ile kosztowały :D

Rolety do okien Velux M10 nabyłem w składzie budowlanym LUSKAR - LINK

Handlują oni oknami Velux i całym osprzętem i wyposażeniem do nich . Rolety były na zamówienie - czas oczekiwania na realizację zamówienia - ca 2 tyg.

Nabyłem w sumie 7 rolet / mam 7 okien dachowych / różnych typów : zaciemniajaco-plisowane , plisowane i standardowe .

Od całości zamówienia otrzymałem 15% rabatu. Katalogowe ceny w zależności od rodzaju rolety , koloru i wzoru materiału do okien M10 rozpoczynają się od ca 200 pln za rolety standardowe do 410 pln za rolety zaciemniająco-plisowane.

Cennik rolet dostępny na stronie producenta lub na składach budowlanych.

Pustak Max - murowany ze spoiną boczną , Porotherm - pustaki z piórowpustami na bokach - murowane tylko na spoinę górną i dolną - pomiedzy sobą łączone na wpusty.

Mniejsza ilość zaprawy zużyta do murowania , możliwość zbudowania z Porothermu ściany 1W , jednak podczas murowania potrzebna większa dokładność układania pustaków / sam widziałem tak wymurowane ściany że na łączeniu pustaków były dziury na wylot :( / ...

W przypadku Maxów spoiny z zaprawy ze wszystkich stron pustaka.

JA zbudowałem Oriona z MAXów 220 - ściana ocieplona styropianem .

Z czego wykonasz ściany - to Twoja decyzja - wszystko zależy od tego jaką ścianę chcesz wybudować - 1W, 2W , jaka ma byc grubość ściany etc ...

Co jest lepsze a co gorsze - trudne pytanie ...

:D

Pustak Max - murowany ze spoiną boczną , Porotherm - pustaki z piórowpustami na bokach - murowane tylko na spoinę górną i dolną - pomiedzy sobą łączone na wpusty.

Mniejsza ilość zaprawy zużyta do murowania , możliwość zbudowania z Porothermu ściany 1W , jednak podczas murowania potrzebna większa dokładność układania pustaków / sam widziałem tak wymurowane ściany że na łączeniu pustaków były dziury na wylot :( / ...

:D

wlasnie najbardziej chodzi o jakosc wykonania

wg. mnie jezeli bedzie budowac ekipa bez scislego nadzoru inwestota to moze zrobic duzo bubli. jezeli sciana 1W to moze byc klopot

ja osobiscie wybralem porotherm 24 p+w. bede budowal met.gospodarcza i bedze widział kazda warstwe na biezaca :wink:

tez dlugo zglebialem ten temat ale rozwiazanie przyszło samo bo trafila mi sie okazja kupna porothermu w miare dobrej cenie :D

pozdrawiam

jurand kominek bardzo ładny! Bardzo w moim typie!

Mam do Ciebie pytanko odnośnie pieca na ekogroszek. Możesz mi napisać jakiej firmy to piec? My też przymierzamy się do groszku jednak nie wybraliśmy jeszcze pieca i nie przyszło mi do głowy że może będzie trzeba powiększyć kotłownię :o

Muszę to szybciutko sprawdzić :-?

Jestem lokalnym patrotia wiec wybrem piec z Kotremu. http://kotrem.pl/

Witamy serdecznie Orionowiczów.

Jurand prosimy Cię jeśli to mozliwe o twoją opinie na temat tego pieca ,czy już masz jakieś doświadczenie z użytkowanie tego pieca w Orionku??Jesteśmy na etapie wyboru pieca ,na rynku jest duuuży wybór ale piec piecowi nie równy.Jeśli ktoś z was mógłby coś nam polecić czekamy z niecierpliwością.

U nas na budowie ruszyliśmy pełną parą, :lol: ściany zewnętrzne już prawie całe stoją,bylismy wyceniać okienka u przedstawiciela oknoplastu.Już wiemy że będą to na pewno okna tej firmy,PLATINUM ze szprosami. :lol: Wyglądają pieknie :p

Niebawem zamieścimy sdjęcia z placu boju.

Pozdrawiamy wszystkich zapracowanych przy budowie orionka .Ania&Wiesiu

U nas na budowie ruszyliśmy pełną parą, :lol: ściany zewnętrzne już prawie całe stoją,bylismy wyceniać okienka u przedstawiciela oknoplastu.Już wiemy że będą to na pewno okna tej firmy,PLATINUM ze szprosami. :lol: Wyglądają pieknie :p

Niebawem zamieścimy sdjęcia z placu boju.

Pozdrawiamy wszystkich zapracowanych przy budowie orionka .Ania&Wiesiu

WITAM WAS.Czekam z niecierpliwością na zdjęcia.Jestem ciekawa jak Wam idzie.Możecie mi napisac na ile wycenił Wam oknoplast okienka?A jak bedziecie już mieli to wstawcie zdjęcia.Okna to jeszcze temat dla nas daleki ale chcemy miec już pewne rozeznanie w temacie.Napiszcie gdzie ulokowaliście kotłownie.Z góry dziękuje za odpowiedź.Serdecznie WAS pozdrawiam :D

Dlugo czekaliśmy z decyzją czy wybieramy projekt z 1-stanowiskowym garażem czy 2-wu stanowiskowy.Bo oczywiście zależało to wszystko od miejscowego planu czy zmieścimy się na działce-ale ustalono że musimy zachowac odległośc 5m od drogi (bałam się że bedzie wiecej)więc wejdzie nam spokojnie.Dlaczego?Bo chcemy miec kotłownie w garazu.Oczywiście jako osobne pomieszczenie.Czy ktoś z Was ma takie rozwiązanie?Powiedzcie jak szeroki jest garaż 2 -stanowiskowy (wewnątrz)?

Dzięki. :D