Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich budujących Orionka i tych krórzy mają zamiar go budować. Mnie i mojego męża również urzekł ten projekt po długich poszukiwaniach decyzja zapadła to ten - Orin I.

Jestem w trakcie załatwiania dokumentacji na budowę Orionka w związku z tym mam pytanie szczególnie do osób które już mieszkają w domku a mianowicie jakie po zamieszkaniu w domku macie uwagi i co byście zmienili budując jeszcze raz, czy wasze oczekiwania zostały spełnione.??????????

jeszcze mam chwilę na zgłoszenie swoich zmian i dlatego też chciałabym przemyśleć każdy szczegół, każda opinia się dla mnie bardzo liczy i z góry dziękuje za odpowiedzi.

Pablitoo, taka odpowiedz dam Ci mam nadzieje po nastepnym sezonie grzewczym. Tego raczej nie traktuje normalnie bowiem dom jeszcze nie zamieszkany i w zasadzie byl jedynie podgrzewany.

Co prawda w okresie listopad-grudzień kiedy miałem pracowników którzy nocowali schodziło około 1 tony/m-c na c.o. i c.w.u. ale dane sa szacunkowe. Generalnie za całą zimę spaliłem 3 tony.

Dzięki - ważne że jesteś zadowolony :D - cielawiło mnie porównanie kosztów ogrzewania + c.w.u groszkiem vs gaz / ja mam gaz / .

Witam wszystkich budujących Orionka i tych krórzy mają zamiar go budować. Mnie i mojego męża również urzekł ten projekt po długich poszukiwaniach decyzja zapadła to ten - Orin I.(...)

Witaj :)

Ja już zbudowałem i mieszkam w Orionku / Orion II / - patrząc z perspektywy tych kilku miesięcy mieszkania zmieniłbym tylko jedną rzecz - tylko jedną - a mianowicie - zbudowałbym piwnicę pod całym domem - teraz mam podpiwniczenie pod połową budynku - piwnica to jest rewelacyjna sprawa ...

(...)

Problem z kominem-tego jeszcze nie rozwarzyliśmy.Miałam nadzieję że można przesunac ten juz istniejacy-ale z tej dziedziny jestesmy bardziej w tyle,więc wszelkie sugestie są bardzo mile widziane. :D

Istniejącego komina nie można przesunąć - są w nim kanały wentylacyjne do kilku innych pomieszczeń a poza tym jest on w rogu garażu zaraz przy wejściu do domu i przy bramie wjazdowej - popatrz w projekt . Trudno tam będzie zlokalizować osobne pomieszczenie na kotłownię .

Wg mnie - tylko nowy komin .

No oczywiście zależy gdzie będziecie chcieli umiejscowić nowe pomieszczenie na kotłownię ...

jak sie nie da jak się da :)

komin można przesunąć

stojąc przed domem garaż mam po prawej stronie

wiec idąc od domu do garażu komin w oryginale jest po prawej stronie drzwi

ja swój mam po lewej

tym samym komin jest w lewym narożniku kotłowni jedna ze ścian komina stanowi fragment ściany gabinetu

na górze zmienia sie układ łazienki - trzeba uważać żeby zostawić wejście do pomieszczenia nad garażem :-), ale za to lepiej pasuje tam wanna

komin mam systemowy Plewy 2 kanały dymowe + 4 kanały wentylacyjne

(dymowe: gaz, ekogroszek, wentylacyjne: łazienka góra, pomieszczenie nad garażem, kotłownia i garaż)

prymasek-a Ty jak rozwiązałeś sprawę komina?Pamietam wspominałeś że bedziesz miał 2 systemy ogrzewania gaz i paliwo stałe.Wszystko miało byc w pomieszczeniu gospodarczym i z tego co pamietam coś kombinowałes z kominem.??????Może się mylę.?

A i jeszcze jedno gdzie zamawiałes tą śliczną dachówkę w Poznaniu?

o kominie napisałem

dachówka grupa Creaton Pfleiderer Terra Piata

Baranowo Budmar

pablitoo bardzo dziękuję Ci za odpowiedź, również z mężem zastanawialiśmy się nad ty podpiwniczeniem ale znajomi zaczęli budowe na sąsiedniej działce i okazało się że teren jest bardzo podmokły i raczej zrezygnujemy z podpiwniczenia - niestety. Mam do Ciebie jeszcze jedną ogromną prośbę, a mianowicie proszę o przesłanie mi zdjęcia schodów jest to mój największy dylemat tego projektu czy nie zajmują dużo miejsca ???

Pozdrawiam

jak sie nie da jak się da :)

Wszystko sie da - tylko - moja odpowiedź była udzielona w kontekście nowego pomieszczenia w garażu na potrzeby kotłowni - pytanie koleżanki tego się tyczyło - logiczne jest aby takie pomieszczenie wykonać w narożniku garażu - wówczas najmniej przeszkadza i koliduje z miejscami parkingowymi w garażu - jakoś trudno mi sobie wyobrazić przesunięcie komina z jedej krawędzi budynku na drugą / o 11 metrów / - jezeli pomieszczenie kotłowni zostałoby usytuowane w narożniku garażu przy ścianie z gabinetem ...

Chyba o wiele prościej jest zbudować nowy komin z jednym kanałem dymowym a drugim wentylacyjnym do nowego pomieszczenia kotłowni ...

O&M

mam pytanko do Ciebie w Twoim albumie widziałam pękne filary wykonanie z cegły chcemy swoje wykonać podobnie. Wykonawca proponuje nam wylanie najpierw zbrojonego słupa (w przekroju kwadrat) a potem obmurowanie go cegłą, ja jakoś nie jestem do tego przekonana. Możesz napisać w jaki sposób Wasze filary były wykonane?

http://foto1.m.onet.pl/_m/9a330cf3a535e286a333bb33b52005c5,5,19,0.jpg

P.S. Bardzo piekne filary gratuluję :)

Pozdrawiam Ola

O&M

mam pytanko do Ciebie w Twoim albumie widziałam pękne filary wykonanie z cegły chcemy swoje wykonać podobnie. Wykonawca proponuje nam wylanie najpierw zbrojonego słupa (w przekroju kwadrat) a potem obmurowanie go cegłą, ja jakoś nie jestem do tego przekonana. Możesz napisać w jaki sposób Wasze filary były wykonane?

http://foto1.m.onet.pl/_m/9a330cf3a535e286a333bb33b52005c5,5,19,0.jpg

P.S. Bardzo piekne filary gratuluję :)

Pozdrawiam Ola

Nasz murarz wytyczył sobie kształt słupów za pomocą sznurków, które zawiesił na przygotowanej wcześniej drewnianej konstrukcji od góry do dołu. Dookoła murował z cegły wewnątrz słupa zrobił zbrojenie z prętów, które następnie zalewał betonem.

Trochę chaotycznie to opisałam, ale mam nadzieję, że wiesz o co chodzi :wink:

najważniejszy w tym wszystkim był sznurek bo murował względem niego.

Pozdrawiam

Witamy.

Dawno nas tu nie było, ale jesteśmy na etapie wykańczania (domu i siebie :)).

Ostatnio pojawiły się u nas schody, na które czekaliśmy dość długo. Wyglądają tak:

http://republika.pl/blog_wk_490249/2617536/tr/schody.jpg

http://republika.pl/blog_wk_490249/2617536/tr/schody3.jpg

http://republika.pl/blog_wk_490249/2617536/tr/schody2.jpg

bryza schody bardzo ładne szczególnie podoba mi się ich kolor. Możesz napisać jaki gatunek drzewa wybraliście?

Mam pytanko do wszystkich, którzy mają już schody. Czy Wasze schody są mocowane również do podłogi?? Będziemy kładli teraz podłogówkę i zastanawiamy się jak to będzie rozwiązane :roll:

pablitto jak spisują się roletki w oknach dachowych?? Ograniczają nagrzewanie się pokoi w słoneczne dni??

Justa -> schody przede wszystkim są mocowane do podłogi - na etapie projektu schodów wykonawca bezwzględnie nam nakazał w miejscu gdzie będą mocowane schody do podłogi nie układanie styropianu i podłogówki . W tym miejscu jest lity beton do chudziaka . Poza tym schody są jeszcze mocowane do stropu w miejscu ostatniej stopnicy i do ściany na zakręcie policzka / w moim przypadku / . Poza tym żadnych innych mocowań nie ma .

Odnośnie rolet - zwłaszcza teraz gdy pogoda piękna i słonko świeci ostro całe dnie - przez cały dzień mamy zasłonięte okna częścią plisowaną - w pokojach jest jasno a pomieszczenia wogóle sie nie nagrzewają - rolety znakomicie spełniają swoją rolę :D - zwłaszcza ze mamy większość okien połaciowych skierowanych na południe .

pablitoo dziękuję za szybką odpowiedź. :D

Jeszcze dla pewności kolejne pytanie. Nie macie podłogówki i styropianu pod całą powierzchnią schodów czy tylko w miejscu gdzie zaczyna się pierwszy stopień?

Jak to jest rozwiązane u reszty z Was??

Te roletki testuj dalej :D napiszesz czy w upalne dni też jest tak fajnie. Ja co prawda do zakupu rolet mam jeszcze duuuuuuuużo czasu, ale dobrze znać opinię użytkownika takiej przyjemności :D

Ja znalazłam coś takiego ,posiada to ktoś?? Jeśli tak to napiszcie proszę jak się sprawdza.