Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziekuje bardzo. Cieszylbym sie gdyby juz byl skonczony, a przez te zamiecie i mocno opady sniegu ekipa nic ie moze robic. Co do zdjec to jak tylko zrobie to zamieszcze. Teraz nie jest to raczej interesujace bowiem wszystko przywalone zostalo bialym puchem. Ewa ciekawi mnie jak planujecie ustawic salon, ja wlasnie mam problem z TV czy ulokowac gdzie kolo kominka czy na przejsciu od wejscia do salonu na taras. Ciekawe jak to rozwiazaliscie?

Równiez pozdrawiam i zyczę radosnych domowych swiąt Bożego Narodzenia.

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie.

Jurand, co do ustawności w salonie, to czytałam wcześniej o problemach z meblowaniem (dotyczyło właśnie stolika rtv) i planując rzeczywiście nie wiedzieliśmy, jak podejść do tematu, stąd wprowadzone przez nas zmiany. Wyjście na taras mamy z wykusza (zachowanie całości ściany) i ponadto nie mamy przejścia z salonu do kuchni, więc tych wolnych ścian jest więcej. Myślę, że przy obecnych możliwościach na pewno znajdziesz jakieś rozwiązanie :D .

Ewa, widzę, że okazuje się prawdą to powiedzenie, że wykończeniówka wykańcza :( . Bardzo się tego obawiam. Ale tymczasem w piątek instalujesz choinkę http://www.gifs.ch/Festtage/weihnachten/baeume/images/kerstboomjoop2.gif

i na pewno zrobi się przyjemniej.

Życzę wszystkim radosnych, spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze Świąt. Odpoczywajcie i nabierajcie sił do budowy domów.

http://www.gif.marktrad.pl/swieta/x8.gif

Witam wszystkich ORIONOWICZÓW !!!

Z Nowy Rokiem wchodzę do Waszej elitarnej grupy budującej domek swoich marzeń pod nazwą ORION (z Domusa). Ja również zamówiłem już Oriona I i czekam na przesyłkę. Także jak widać jestem na samym początku. Prześledziliśmy z żoną bardzo dokładnie całe forum poświęcone ORIONOWI z Domusa i tą drogę poznaliśmy osobiście bardzo miłego człowieka JURANDA. Tutaj ogromne podziękowania raz jeszcze za stworzenie możliwości obejrzenia osobiście budowy ORIONA. Co tu dużo mówić - DOM TEN POWALA NA KOLANA !!! :lol: Trochę nas zima zasypała podczas wizyty na budowie, ale udało się baaaardzo dużo zobaczyć. Po powrocie decyzja już była ostateczna - KUPUJEMY TEN PROJEKT!!! Przyznam, że bardzo długo z żoną szukaliśmy projektu na naszą działkę (785 m.kw. - kwadratowa). Orion został bez konkurencji a obejrzeliśmy ponad 4000 projektów. Projekt ten był zawsze w naszej pierwszej trójce. Tak jak niektórzy na forum szukali domu o pow. ok. 120 m.kw. tak i my zdecydowaliśmy się na zwiększenie tego zakresu do prawie 150 m.kw. na rzecz ORIONA. Domek jest bardzo przytulny i nie jest wcale wielkim kolosem. W SAM RAZ !!! Także budowę czas zacząć... Ale się rozpisałem !!! Będziemy starali się uczestniczyć w dyskusjach i wymianie poglądów - będzie na pewno łatwiej. Pozdrawiam raz jeszcze ORIONOWICZÓW i wielkie dzięki dla JURANDA !!!

PS. Planuje rozpoczęcie budowy maj/czerwiec 2006. :D

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku życzę wszystkim budującym Oriona, tym którzy już budowę rozpoczęli, niebawem zaczną lub przymierzają się do zakupu tego projektu. Niech Wam budowa lekką będzie, wykonawcy solidni, materiały niedrogie a pogoda sprzyjająca!

Przed świętami ZE zrobił nam miłą niespodziankę i podłączyli nasz budynek do sieci. Założylismy kilka gniazdek, oprawek, rozpaliliśmy w tymczasowym pożyczonym piecyku w salonie i zrobiło się jasno, ciepło i przytulnie.

Jurand pytał się o umieszczenie TV w salonie, więc napisze jak ja to widzę.

Nie będziemy mieć TV w salonie tylko mały w kuchni i większy w saloniku na górze. Zrobiliśmy jednak gniazko antenowe w salonie na ścianie na wprost kominka, czyli między oknem wykuszowym a oknem 180.

Obecnie trwają wylewki i myślimy jakie zrobić ściany i kuchnię.

Pozdrawiam serdecznie

Witam wszystkich po raz pierwszy i nie ostatni w 2006 r. :D. Życzę wszelkiej pomyślności i zadowolenia w realizacji domu marzeń, jakim niewątpliwie w naszym przypadku jest ORION.

Oj, rozrasta się grupa :D

Arkadio, brawo, decyzja słuszna i podoba mi się Twoje stwierdzenie, że ORION nie jest żadnym kolosem, a jest w sam raz :D (oj, z tą wielkością miałam dylematy :o ).

Ewa, siedzieć w jasnym, ciepłym, WŁASNYM domku, to jest to na co jeszcze trochę poczekam :( .

Witam wszystkich,

Również wszystkiego najlepszego na rok 2006 !!! Pogody i sprawnie posuwających się prac na placu boju tzn. budowy !!! :lol:

Ja czekam na projekt a własnie kilka minut temu zapłacilłem już za niego :-) Teraz czekam na przesyłkę.

Jednym słowem powoli do przodu :wink:

Pozdrowienia !!!

A teraz czas na uchylenie strony "offsetowej" Oriona. Niestety warunki pogodowe nie pozwolily uzyskac wiecej, zreszta cos na ten temat napisal juz Arkadio (dzieki za winko, jeszcze nie skonsumowalem ale przyjdzie i na nie czas :D ).

http://foto.onet.pl/upload/11/12/_565265_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/0/61/_565267_n.jpg

Ewo ten pomysl z nie umieszczaniem zestawu w TV tez chodzi mi po glowie, salon ma byc od spotkan a nie ogladania telewizji. Dlatego tez biore pod uwage ulokowanie go w pokoju obok czyli tzw gabinecie. Ale na wszelki wypadek dodatkowe gniazdko antenowe nie zaszkodzi i ten pomysl z umieszczeniem go obok wykusza a oknem tez jest ciekawy, choc tu tez rozwazam wrzucenie go na sciane dzialowa odgradzajaca salon od jadalni, u nas ma ona 150 cm wiec na TV wystarczy. Pozdrawiam wszystkich w nowym roku i niech nam Oriony rosna :)

Widoki są super, na dole jest jeszcze jezioro, ale teren nizinny jest na plus przy budowie. Przez te moje nierówności terenowe koszt budowy znacznie wzrósł (dodatkowy strop zmiast nawożenia ziemi- pod budynkiem powstała poduszka powietrzna-przez to ma być cieplej, uniknę osadzania się ziemi i mam już posadzkę :wink: , no jeszcze na to szlichta- te argumenty na korzyść, to dla mojego dobrego samopoczucia, mają równoważyć straty finasowe). Aaa :roll: ziemię i tak nawoziliśmy do garażu i na teren poza budynkiem. Uf. Teraz znowu się zacznie. No właśnie od czego zacząć? Dach, okna, instalacje, tynki, posadzki, ocieplanie poddasza, budynku :o . Myślimy najpierw o dachu. Jurand, dlaczego dachówka ceramiczna? My wciąż zastanawiamy się, czy ceramiczna czy cementowa?

Pozdr. :D

Dlaczego ceramiczna a nie cementowa. Moze tu zasugerowalem sie rozmowami z kilkoma przyjaciolmi, ktorzy polozyli rozne dachowki na swoje dachy. W przypadku cementowej (akurat ma czerwona firmy xxxxx) mech zrobil swoje i jest zielona. Takze jezeli masz drzewa wokol siebie, i w dodatku iglaste to nawet doradzam ceramika i to glazurowana.

Ja bym zrobiła instalacje, tynki okna w odpowiedniej kolejności. Dach przecież macie. Oczywiście zależy ile jest kasy i kiedy chcecie się wprowadzać. Jadąc na budowę codziennie mijam dwa domy z pięknymi glazurowanymi dachówkami, ale z oknami zabitymi dechami. I może stąd ta kolejnośc prac. My zresztą tez planowaliśmy dach robić na wiosnę, ale wyszło inaczej.

Co do widoczku, to dodam, że też bym juz chciała miec takie wysokie drzewka wokól domu.

pozdrawiam

Sprawdź jaki masz przekrój krokwi jeśli rozważasz dachówkę, powinien być co najmniej 18x8. Nie zaleca się kładzenia dachówki na deskowaniu, w ten sposób bardzo zwiększa się cieżar pokrycia. Można wybrać blachodachówkę z posypką mineralną, jest lekka a wygląda jak dachówka a nawet lepiej, niestety jest droga.

Jesli konstrukcję dachu robiłaś zgodnie z projektem, to może sie okazać za słaba na dachówkę, tzn. samo podparcie krokwi na desce kalenicowej. Najlepiej skonsultować się z wykonawcą dachu. Nam radzili wykonać dodatkowe wzmocnienia.

Możesz zacząć od okien, potem elektryka, tynki, hydraulika, wylewki, a przed zimą ocieplenie dachu. Co pierwsze tynki czy okna to są dwie "szkoły" i jedni i drudzy uważaja, ze wybrali dobra kolejność. Na pewno już teraz trzeba zamawiać wykonawców.

Dach mam zrobiony zgodnie z projektem, który sugerował dachówkę ceramiczną lub cementową. Także do głowy mi nie przyszło, że konstrukcja może być za słaba :o . Tak, konslutacja z wykonawcą dachu będzie niezbędna.

Ewa na jakie okna się zdecydowałaś: plastik czy drewno?

Pozdr.

Aaaa :roll: Jurand kładł dachówkę ceramiczną. Jak to było z konstrukcją Twojego dachu? Zgodna z projektem, czy wzmacniana?