Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A u mnie jak pech to pech przytwierdzenie schodów wyszło dokładnie nad rurką podłogówki. Schody trzeba bedzie poszerzyc o 5 cm. Takze dobrze ze teraz to wyszło a nie pozniej :)

Czyli układałeś podłogówkę również pod powierzchnią schodów? Zrobiłeś sobie rysunek i dokładne pomiary, że wiesz teraz w którym miejscu idą rurki?

Hmmm.... to też może być dobre rozwiązanie.

pablitoo dziękuję za szybką odpowiedź. :D

Jeszcze dla pewności kolejne pytanie. Nie macie podłogówki i styropianu pod całą powierzchnią schodów czy tylko w miejscu gdzie zaczyna się pierwszy stopień?

Jak to jest rozwiązane u reszty z Was??

U nas nie ma styropianu i ogrzewania podłogowego tylko pod pierwszym stopniem - tylko i wyłącznie pod pierwszym stopniem. Na etapie projektu wymierzyłem obrys i w miejscu pierwszego stopnia wylałem lity beton i nie ułożyłem tam podłogówki . To był warunek poprawnego zamocowania schodów - zapisany w umowie z Marchewkami .

Te roletki testuj dalej :D napiszesz czy w upalne dni też jest tak fajnie. Ja co prawda do zakupu rolet mam jeszcze duuuuuuuużo czasu, ale dobrze znać opinię użytkownika takiej przyjemności :D

Ja znalazłam coś takiego ,posiada to ktoś?? Jeśli tak to napiszcie proszę jak się sprawdza.

Markizy - Velux też ma je w swojej ofercie - ale ja nie jestem zwolennikiem markiz - po pierwsze - są na oknie po zewnętrznej stronie - bardzo szybko się brudzą i wymagają częstego czyszczenia i demontażu , po drugie nie zaciemniają pomieszczenia - a dla mnie to też była bardzo ważna cecha rolet , po trzecie - cena - jak dla mnie zupełnie nieadekwatna do funkcjonalności ...

A u mnie jak pech to pech przytwierdzenie schodów wyszło dokładnie nad rurką podłogówki. Schody trzeba bedzie poszerzyc o 5 cm. Takze dobrze ze teraz to wyszło a nie pozniej :)

Czyli układałeś podłogówkę również pod powierzchnią schodów? Zrobiłeś sobie rysunek i dokładne pomiary, że wiesz teraz w którym miejscu idą rurki?

Hmmm.... to też może być dobre rozwiązanie.

Tak oczywiscie robilem zdjecia. Nie mniej jednak tylko pobieznie. A wynikło to poprostu z twierdzenia kogos kto mial mi robic schody w wersji pierwszej - a gosc twierdzil ze jego schody nie beda montowane do podłogi prawdziwe samonosne ;). Niestety jednak pozniej zrezygnowalem z tego pana bowiem wydal mi sie wielkim luzakiem. Dlatego teraz dokonałem podkucia w miejscu gdzie miały byc montowane schody i okazało sie ze sa idealnie nad rurką. Zatem bede mial szersze o piec centymetrow by uciec w bok.

Witam.

Pierwsze dni maja spędziliśmy w swoim domku i było super. Strasznie, że dzisiaj trzeba było iść do pracy :(

bryza2005 Super wyszły schody-prezentują sie wspaniale.

Obejrzałam Twój dziennik i oczywiście muszę zadac pytanie dotyczące drzwi-bardzo ciekawie wyglądają.Jaka to firma?Z góry dziękuje za odp.

Drzwi zewnętrzne to firma Jastrzembowski (południe Polski).

bryza schody bardzo ładne szczególnie podoba mi się ich kolor. Możesz napisać jaki gatunek drzewa wybraliście?

Dąb naturalny, lakierowane.

Czy Wasze schody są mocowane również do podłogi?? Będziemy kładli teraz podłogówkę i zastanawiamy się jak to będzie rozwiązane

My również mamy ogrzewanie podłogowe, zostawiliśmy kwadrat 0,5 m2 bez ogrzewania pod mocowanie schodów. Okazało się to niepotrzebne, ponieważ nasze schody są samonośne i nie są mocowane do podłogi.

Pozdrawiamy

(...)

My również mamy ogrzewanie podłogowe, zostawiliśmy kwadrat 0,5 m2 bez ogrzewania pod mocowanie schodów. Okazało się to niepotrzebne, ponieważ nasze schody są samonośne i nie są mocowane do podłogi.

Pozdrawiamy

Dobrze zrobiłeś - nawet pomimo tego że schody nie są mocowane do podłogi - zawsze to lepiej nie podgrzewać pierwszego stopnia schodów - drewno pogdrzewane może się rozsychać i moga być z tego powodu potem duże problemy ...

Pierwszy stopień / lub konstrukcja schodów postawiona na podłodze / podgrzewany podłogówką szybciej schnie niż pozostała konstrukcja schodów ...

Zdecydowaliśmy , że nie układamy ogrzewania pod pierwszym stopniem. Nie wiemy jednak jak dużo miejsca mamy zostawić i w jakiej odległości od ściany z kominem. Proszę napiszcie jak szeroki macie pierwsze stopień i jak daleko od ściany jest odsunięty. Nie wiem czy uda nam się dziś, lub jutro znaleźć stolarza a w czwartek ma przyjść hydraulik.

W związku z hydrauliką pytanie do osób ,które mają piec na eko groszek. Możecie podać przybliżone koszty Waszych instalacji? Może być na priv.

witam,

u nas za niedługo będzie montowana kotłownia, mamy już zamówiony piec HEF Eko plus 7480zł + 300l zasobnik Galmet pod solary z 2 wężownicami i dodatkową grzałką w niezłej cenie 2148zł + kompleksowy montaż kotłowni z oprzyrządowaniem ok 2600 zł, generalnie ta ostatnia cena zależy od tego jaka instalacja ogrzewania jest zastosowana u nas jest ogrzewanie podłogowe w całym budynku, zatem należy doliczyć jeszcze dodatkowe pompy, które kupujemy na własną rękę.

a wracając do pieca to ogromny dylemat mieliśmy podejmując decyzję jaki wybrać, ostatecznie padło na hefa... piec będzie dostawiony bezpośrednio do frontu komina, nieźle się trzeba będzie gimnastykować przy jego czyszczeniu, jednak takie ustawienie było najbardziej optymalnym i najmniej kłopotliwym przy ewentualnej wymianie ślimaka...

Pozdrawiamy O&M

O&M mam pytanie dotyczące zbiornika 300l na wodę, czy myśleliście o postawieniu go nad garażem? Ja również będę montował instalację pod solary (te w późniejszym terminie) natomiast mam obawy czy pomieszczenie gospodarcze pomieści tak duży zbiornik. Dlatego właśnie kombinuję z pomieszczeniem nad garażem. Oczywiście również inni proszeni są o radę.

I jeszcze jedna sprawa dotycząca elektryki. Czy przenosiliście skrzynkę z wiatrołapu do garażu. Mam taką koncepcję ale z nimi różnie bywa więc wolę spytać :-?

Pozdrawiam

Witam po przerwie!

Mam ogromna prośbę do tych osób które maja już wykończone łazienki na piętrze. W przyszłym tygodniu przychodzą moi fachowcy od rozmieszczenia kanalizacji wewnątrz budynku i mam dylemat co i gdzie ustawić. Jeśli ktoś z Was ma zdjęcia swoich łazienek to z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Witam po przerwie!

Mam ogromna prośbę do tych osób które maja już wykończone łazienki na piętrze. W przyszłym tygodniu przychodzą moi fachowcy od rozmieszczenia kanalizacji wewnątrz budynku i mam dylemat co i gdzie ustawić. Jeśli ktoś z Was ma zdjęcia swoich łazienek to z góry dziękuję.

Pozdrawiam

podaj maila

bryza2005 piękne schody. Podobają mi się najbardziej z dotychczas prezentowanych. Nasze będą podobne. Mam pytanko o ścianę o którą są oparte? To okładzina klinkierowa, czy kamienna? Naturalna czy imitacja. Zamierzam właśnie obłożyć ją płytkami klinkierowymi ręcznie formowanymi właśnie w takim kolorze, ale przeglądam właśnie też inne rzeczy pod tym kątem. U Ciebie wyszło pięknie.

Agawie my też się nad tym zastanawialiśmy, ale ostatecznie zbiornik ma być w garażu, podwieszony pod sufit

dino74 łazienka jeszcze nie gotowa, ale rury już, więc układ zaklepany, a będzie wyglądać tak:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/824286693374769c.html

Pozdrowienia dla wszystkich

Magdac

O&M mam pytanie dotyczące zbiornika 300l na wodę, czy myśleliście o postawieniu go nad garażem? Ja również będę montował instalację pod solary (te w późniejszym terminie) natomiast mam obawy czy pomieszczenie gospodarcze pomieści tak duży zbiornik. Dlatego właśnie kombinuję z pomieszczeniem nad garażem. Oczywiście również inni proszeni są o radę.

I jeszcze jedna sprawa dotycząca elektryki. Czy przenosiliście skrzynkę z wiatrołapu do garażu. Mam taką koncepcję ale z nimi różnie bywa więc wolę spytać :-?

Pozdrawiam

...nie myśleliśmy o stawianiu zbiornika w pomieszczeniu nad garażem, bo nie mamy garażu :lol: nasz zbiornik będzie stał w miejscu, gdzie w Waszym domu są drzwi do garażu. Co do skrzynki elektrycznej, to przenieśliśmy naszą do kotłowni i umieściliśmy na ścianie pod oknem.

Pozdrawiam Ola

Witam po przerwie!

Pozdrawiam

podaj maila

prymasku pokaż swoje zdjęcia na forum, też chciałabym je zobaczyć...

Ja swoją skrzynkę umieściłem w komórce czyli w spiżarni. Jest super. Eleganckie, łatwe i szybkie dojście oraz bezkolizyjne miejsce.

dino74 łazienka jeszcze nie gotowa, ale rury już, więc układ zaklepany, a będzie wyglądać tak:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/824286693374769c.html

Magdac

Nie mogę obejrzec fotosika w całości bo żądają hasła! Ale z tego co widać to jest łazienka chyba u sąsiada bo na pewno nie górna w Orionie.