Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamy

Czas napisac co u nas się dzieje.Zakupiliśmy projekt i dokonaliśmy w nim następujące zmiany:

-przenosimy kotłownię do garażu.Komin pozostaje w tym samym miejscu(jest murowany więc nie ma problemu"wtopic go w ściane"przebijemy się z drugiej strony i tam stanie piec.Kotłownia bedzie miała 2 metry szerokości.Reszta bedzie przeznaczona na garaż.Oczywiście nalezy również odliczc sciane działową 8cm.Wejście bedzie i z domu i z garażu do kotłowni.Likwidujemy garderobę-ale przejście bedzie szersze

-podnosimy ściankę kolankową o 1 pustak

-dodajemy jedno okno w salonie

-nie wiemy jeszcze co zrobic z pomieszczeniem nad garażem.Na ile on bedzie wygodny po podniesieniu o 1 pustak.

Za adaptacje projektu ze zmianą kotłowni zapłaciliśmy 1500zł.

No i oczywiście prowadzimy negocjacje z ekipami :wink:

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dankaf -> tak z ciekawości - gdzie umieściliście kotłownię korzystając z istniejącego komina ?? Powiem szczerze że wiele miejsca obok komina w garażu nie ma ...

http://img59.imageshack.us/img59/9796/orioniicn2.jpg

Gratulacje z powodu nabycia projektu :)

IMHO - uważam że podniesienie ścianki kolankowej o 1 pustak niewiele zmieni w kwestii wygody i zyskania powierzchni poddasza ...

WITAM !!

Mam pytanko do osób które poszerzały swojego orionka, gdyż mam taki zamiar- (z każdej strony o 1 metr). Pytanie dotyczy ile zapłaciliście Państwo za zmiany ( akceptacje ) projektu, jakiego rzędu są to koszty, ponieważ jadę w czwartek do pani architekt i chciałabym sobie te kwoty porównać.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

Powiem tak, jeżeli chcesz mieć większyć dom to wybierz inny projekt. Jest ich sto tysięcy więc jest w czym wybierać. Każdy uczciwy architekt powie Ci, że powiększanie i modernizowanie gabarytów budynku psuje założenia architektoniczne i cały urok wykoncypowany przez sztab ludzi znających się na tym. Orion po przeróbkach gabarytowych to już nie Orion. Ale każdy robi to co chce bo to on za to płaci. Zmiany wewnętrzne już nie mają takiego znaczenia ale zmiany zewnętrzne mają znaczenie kolosalne. Wiem co mówię bo sam tego doświadczyłem... I moi znajomi również.

Powiem tak, jeżeli chcesz mieć większyć dom to wybierz inny projekt. Jest ich sto tysięcy więc jest w czym wybierać. Każdy uczciwy architekt powie Ci, że powiększanie i modernizowanie gabarytów budynku psuje założenia architektoniczne i cały urok wykoncypowany przez sztab ludzi znających się na tym. Orion po przeróbkach gabarytowych to już nie Orion. Ale każdy robi to co chce bo to on za to płaci. Zmiany wewnętrzne już nie mają takiego znaczenia ale zmiany zewnętrzne mają znaczenie kolosalne. Wiem co mówię bo sam tego doświadczyłem... I moi znajomi również.

Koleżanko Agniesiu -> nic z tych rzeczy - nie zgadzam się z powyższą wypowiedzią - tak samo jak nie zgadzam się z inną wypowiedzią kolegi Iguasu / wypowiedzianą wcześniej / - dotyczącą rzekomego żalu jaki odczuwają wszyscy którzy dokonali zmian w swoich projektach domów , żalu do którego oczywiście sie nie przyznają i fałszywie zachwalają swoje zmiany projektowe ...

Wszyscy my - inwestorzy którzy zakupili projekty gotowe jesteśmy skazani na zmiany adaptacyjne budynków , i zmiany które dokonujemy celem dostosowania budynku do własnych potrzeb.

Rzadko się zdarza aby projekt domu w 100% odpowiadał inwestorowi i zgadzał się z miejscowym planem zagospodarowania przestrzeni ...

Ja nie jestem niewolnikiem projektu - zmieniam wnętrza a jeżeli trzeba i zewnętrze celem maksymalnego dostosowania budynku do moich potrzeb .

Dom ma być dla mnie , a nie ja dla domu - czy jego projektu .

Takoż zmieniaj swój projekt koleżanko jak tylko chcesz - Ty masz być zadowolona później mieszkając w takim domu .

Oczywiście nawet zmieniając wymiary zewnętrzne dalej będzie to Orion - domek który zauroczył Cię swymi kształtami .

:D

Koleżanko Agniesiu -> nic z tych rzeczy - nie zgadzam się z powyższą wypowiedzią - tak samo jak nie zgadzam się z inną wypowiedzią kolegi Iguasu / wypowiedzianą wcześniej / - dotyczącą rzekomego żalu jaki odczuwają wszyscy którzy dokonali zmian w swoich projektach domów , żalu do którego oczywiście sie nie przyznają i fałszywie zachwalają swoje zmiany projektowe ...

Wszyscy my - inwestorzy którzy zakupili projekty gotowe jesteśmy skazani na zmiany adaptacyjne budynków , i zmiany które dokonujemy celem dostosowania budynku do własnych potrzeb.

Rzadko się zdarza aby projekt domu w 100% odpowiadał inwestorowi i zgadzał się z miejscowym planem zagospodarowania przestrzeni ...

Ja nie jestem niewolnikiem projektu - zmieniam wnętrza a jeżeli trzeba i zewnętrze celem maksymalnego dostosowania budynku do moich potrzeb .

Dom ma być dla mnie , a nie ja dla domu - czy jego projektu .

Takoż zmieniaj swój projekt koleżanko jak tylko chcesz - Ty masz być zadowolona później mieszkając w takim domu .

Oczywiście nawet zmieniając wymiary zewnętrzne dalej będzie to Orion - domek który zauroczył Cię swymi kształtami .

:D

pablitoo całkowicie się z Tobą zgadzam. Osobiście miałam okazję gościć u forumowego prymaska, który dokonał kilka zewnętrznych jak i wewnętrznych zmian i muszę przyznać, że to wciąż ten sam Orion tylko bardziej komfortowy :)

P.S. Prymasku jeśli czasem zaglądasz do tego wątku to serdeczne pozdrowienia :D Monika i Robert

Witam po przerwie!

Mam ogromna prośbę do tych osób które maja już wykończone łazienki na piętrze. W przyszłym tygodniu przychodzą moi fachowcy od rozmieszczenia kanalizacji wewnątrz budynku i mam dylemat co i gdzie ustawić. Jeśli ktoś z Was ma zdjęcia swoich łazienek to z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Być może już za późno ale może się przyda. U mnie mniej wiecej tak to bedzie wygladało.

http://lh3.ggpht.com/oriongwiezdna/SDXOBVlYuVI/AAAAAAAAAvk/6FU53Jwerac/s400/blanco11.jpg

godin i pablitoo bardzo dziękuję za opinie. Moje spotkanie z panią architekt zostało przełożone na jutro ale wasze uwagi bardzo mi pomogły a szczególnie godin na temat powiększonego orionka prymaska że wygląd zew. bardzo się nie zmienia ale funkcjonalność tak a wydaje mi się że to jest ważniejsze.Jeszcze raz bardzo dziękuję

Pozdrawiam

Witam po dłuższej przerwie:)

http://foto.onet.pl/fjimu,c4dg4fgggkkf,ap95q,u.html#f2q4y

trzy ostatnie zdjęcia przedstawiają nasze ostanie dzieło schody wejściowe do domu :) wylewaliśmy sami z mężem i "tatami" :lol: wyszły chyba nieźle, natomiast wąsy to dzieło mego męża no i moje :)

właśnie dotarliśmy do najtrudniejszego etapu budowy - wykończeniówka... jak podjąć właściwą decyzję skoro jednego dnia podobają mam się takie kafelki a drugiego dnia inne... na razie podjęliśmy ostateczną decyzję co do kolorów w sypialni, wybraliśmy też kafelki do kuchni i terakotę na podłogę do kuchni i holu... ciężkie to wybory... a jak Wam idzie podejmowanie tych trudnych decyzji... ?

godin i pablitoo bardzo dziękuję za opinie. Moje spotkanie z panią architekt zostało przełożone na jutro ale wasze uwagi bardzo mi pomogły a szczególnie godin na temat powiększonego orionka prymaska że wygląd zew. bardzo się nie zmienia ale funkcjonalność tak a wydaje mi się że to jest ważniejsze.Jeszcze raz bardzo dziękuję

Pozdrawiam

Widzę, że nie warto dawać dobre rady bo zaraz zostaną one wyśmiane i ośmieszone. Każdy musi sam tego doświadczyć aby się przekonać! I to by było na tyle... Pozdrawiam

Iguasu to wcale nie jest wyśmianie się z rad. Tylko ja zapytałam i bardzo dziękuję za wszelkie wasze rady i na pewno każdą możliwość zmian przeanalizuję. Proszę mnie zrozumieć ja nie mam pojęcia jakich zmian dokonać . Moja Pani architekt potwierdziła w wiekszości twoje zdanie na temat zmian gabarytu domku, ja bardziej kieruje się waszym doświadczeniem gdyż nie miałam okazji nigdy tego domku widzieć w realu co niestety uniemożliwia mi bardzo dokladne zaplanowanie zmian, jak wiadomo często też wychodzi wszystko podczas budowy.

Już zamówiłam projekt więc gdy go dostane wtedy zapadnie ostateczna decyzja co i jak zmieniamy.

Pozdrawiam

Iguasu to wcale nie jest wyśmianie się z rad. Tylko ja zapytałam i bardzo dziękuję za wszelkie wasze rady i na pewno każdą możliwość zmian przeanalizuję...

Ja nie mam pretensji do Ciebie ale wiem co mówię bo sam jestem projektantem (nie architektem!) oraz sam buduję dom (już trzeci). Więc nie dziw się gdy słyszę bezkrytyczne teksty "tak! zmieniaj swój projekt jak tylko Ci się podoba, bo to twój projekt, twój dom i Ty tam będziesz mieszkać"

Cześć