Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj

Tak - mam instalację odgromową na budynku / mieszkam na wsi na wzniesieniu - a już widziałem kilka razy efekt uderzenia pioruna w budynek bez instalacji odgromowej /.

W jej skład wchodzą : siatka zwodów poziomych na krawędziach połaci, zwody pionowe / schowane pod styropianem / , punkty kontrolno pomiarowe i uziom otokowy w ziemi, rozłożony na poziomie ław fundamentowych.

Dodatkowo dla uzupełnienia pełnej ochrony odgromowej posiadam instalację przeciwprzepięciową / jako cześć instalacji elektrycznej budynku / .

Cały projekt instalacji odgromowej i jej wykonanie zleciłem profesjonalnej firmie z moich okolic - koszt wykonania instalacji wraz z materiałem / uziom otokowy już miałem zrobiony / : ca 2 kpln .

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

wraz z żoną od kilku miesięcy zastanawiamy się nad domkiem... działkę mamy kwadratową 29x29m więc mamy sporo do wyboru :] ma to być domek ok. 140 m2, bez podpiwniczenia, z podwójnym garażem z salonem ok. 25-30 m2 z połączoną jadalnią i kuchnią i z dwuspadowym dachem. Obserwuje kilka domków Amaltea, Harmonia III, Szmaragd, Feniks, Orion II etc. i chyba najbardziej odpowiada nam Orion II. jednym mankamentem w tym projekcie jest przejście z łazienki do pokoju(strychu) nad garażem. Czy ktoś zmieniał to tworząc przejście do tego pokoju między pokojem a łazienką? widziałem kilka zdjęć z Waszych realizacji - sporo osób podnosi tzw. kolanko - czy nie wpływa to na urok zewnętrzny tego domu? Jeszcze sprawa schodów.... czy nie są zbyt strome? u mnie na bank schody będą drewniane - otwarte. kolejne pytanie: czy schody nie są za wąskie? czy mieliście problemy z wprowadzeniem mebli do góry? czy może ktoś zrobić zdjęcie wiatrołapu? czy będzie miejsce aby umieścić w nim szafę zabudowaną na kilka kurtek i obuwie? Z góry wielkie dzięki z odpowiedź.

P.S.

Czy jest możliwość oglądnięcia takiego domku w okolicach Wrocławia (ewentualnie na trasie Kudowa - Wrocław lub Bolesławiec Wrocław)? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź :]

Witaj

Orion to naprawdę dobry wybór :D

Odnośnie Twoich dylematów :

- przejście przez łazienkę do pokoju nad garażem - jak najbardziej można wydzielić korytarzyk i wykonać osobne przejście do pokoju nad garażem - ja tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony .

- ścianka kolankowa - oczywiście można ją podnieść - kwestia gustu i założeń funkcjonalnych - podniesiona ścianka zwiększa bardzo funkcjonalność pokoi na poddaszu - ja podniosłem ściankę o 3 pustaki MAX. Wygląd zewnętrzny budynku nie budzi u mnie najmniejszych zastrzezeń - mój Orion podoba mi się bardzo :D

- schody u mnie drewniane , ażurowe, zabiegowe - wszystkie meble wniosłem na poddasze po nich - ale schody to już kwestia indywidualnego projektu - moje nie są za wąskie - są w sam raz .

- wiatrołap - dla mnie osobiście był za mały - dlatego go powiększyłem - teraz jest o niebo bardziej funkcjonalny . Co prawda nie umieściłem w nim szaf na ubrania tylko duży wieszak drewniany i pod spodem szafkę na buty - ale teraz w moim wiatrołapie spokojnie mieszczą sie 4 osoby nie wybijając sobie łokciami zębów podczas rozbierania .

cześć pablitoo!

Dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź :] Czy jest możliwość abyś podesłał mi jakiś link ze zdjęciami z Twojego domku (mam na myśli wnętrze bo z zewnątrz wygląda świetnie :D) Czy jest również możliwość podesłania mi rysunku z Twoimi przeróbkami na obu piętrach? z góry wielkie dzięki za pomoc :]

jak coś to na priv podeśle moje dane kontaktowe.

P.S.

Czy masz jakiś kontakt z "Orionowcami" z okolic Wrocławia?

stoopek :

Witaj stoopek, my budujemy naszego Orionka zaraz obok Oleśnicy ,jak by co to możesz sobie zobaczyć jak to wygląda u nas.Obecnie jestesmy na etapie dachu a dokładnie więźby :lol: .Niebawem wrzucimy jakies foto ,żeby szacowne grono orionowiczów mogło ocenić nasze poczynania.Pozdro dla wszystkich.

Pablitoo piekny ten twój orionek.Dokładnie taki jak powinien wyglądać. :roll:

(...) Czy jest możliwość abyś podesłał mi jakiś link ze zdjęciami z Twojego domku (mam na myśli wnętrze bo z zewnątrz wygląda świetnie :D) Czy jest również możliwość podesłania mi rysunku z Twoimi przeróbkami na obu piętrach? z góry wielkie dzięki za pomoc :]

jak coś to na priv podeśle moje dane kontaktowe.

Witaj - musisz cofnąć się w naszym watku trochę wstecz - oprócz fotek elewacji zamieszczałem swojego czasu zdjęcia wnętrz - niestety teraz nie podeślę Ci fotek bo nie mam do nich dostępu - a jak wieczorem wracam z pracy do domu to przez nędzny EDGE / takie łącze posiadam na wsi / wiele nie nawysyłam :(

Wiele zmian nie czyniłem w moim Orionie - przede wszystkim podniesienie ścianki kolankowej , wykonanie dodatkowego korytarza do pokoju nad garażem / kosztem łazienki / , likwidacja spiżarki i powiększenie wiatrołapu, no i troche powiekszyłem wykusze żeby móc wstawić wieksze okna.

Na fotkach umieszczonych przeze mnie wcześniej wszystkie te zmiany są widoczne.

Poza tym reszta to już kosmetyka która wyszła podczas budowy ...

Powiedzcie mi jak rozwiązaliście w swoich domkach tarasy i balkony. Dladnie chodzi mi o brzegi czy macie tam jakieś płytki typu stopnicowe żeby woda się nie lała po murze czy jakieś małe rynny czy może robiliście obróbki z blachy.

Właśnie teraz jestem na etapie wykonywania hydroizolacji na wykuszach / jeszcze nie mam na nich położonych płytek / . Wczoraj skończyłem wykusz nad salonem.

Na krawędziach balkonu nad wejściem bedę montował rynnę / Marley 75mm / , natomiast na wykuszach - jeszcze się nie zdecydowałem - balkony nad wykuszami mają tak małą powierzchnię że chyba ilość wody odprowadzonej z tej powierzchni będzie bardzo mała - więc montaż rynien nie ma sensu ... - ja zrobię chyba obróbkę z blachy i wypuszczę ją poza krawędź wykuszu , lub wypuszczę płytki poza krawędź i natnę na nich kapinos ...

Na balkonie nad wejściem do budynku - rynny to konieczność - wiem z własnego doświadczenia - tarasik wejściowy wystaje poza obrys balkonu i cała woda opadkowa podczas deszczów leje się z balkonu na taras przed wejsciem do budynku - podczas deszczów non stop mam tam wodę - pomimo właściwego spadku tarasu ... - dlatego już nabyłem rynny i lada dzień bedę je tam montował.

stoopek :

Witaj stoopek, ja buduje Orionka niedaleko Wrocławia-w Trzebnicy. Jest w nim wprowadzone troszkę zmian z których jestem zadowolona jeśli zechcesz to serdecznie zapraszam myślę że na etapie wyboru swietnym rozwiazaniem jest zobaczyć dom w realu.Kontakt na pv

Pozdrawiam wszystkich Orionowiczów. Dawno nie zaglądałam na tą stronę, bo cały czas budujemy, budujemy, budujemy... trochęnam tynkarze pokrzyzwali plany, ale jak wszystko pójdzie dobrze to może uda nam się za 1-3 miesiące przeprowadzić :-)

Postaram się zamieścic w najblizszym czasie kilka zdjęć.

Pozdrawiam Baśka[/url][/code]