Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ola domek wygląda bardzo ładnie, szczególnie wpadła mi w oko donica którą zrobiłaś na tarasie. Chyba też chcę coś takiego :D Planujemy ułożyć taras z kostki więc nie wiem jak to wyjdzie.

Kto z orionowiczów ma taras ułożony z kostki brukowej? Jak się go użytkuje?

Jurand zapisałam sobie zbliżenie Twoich stopni, wykorzystam w przyszłości jako inspirację :wink:

Zdjęcia wnętrz z Waszych domów też chętnie pooglądam. Nam do tego etapu jeszcze daleko, ale jak już coś się ruszy z wykończeniówką to oczywiście się pochwalę. Do tego czasu mam nadzieję, że pozwolicie zaczerpnąć trochę inspiracji i podpatrzeć co nieco :wink:

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, zamieszczam kolejne zdjęcia :)

To nasze schody do piwnicy:

http://images29.fotosik.pl/244/5406c8e9fc7b2245m.jpg

Tutaj wykusze od środka:

http://images31.fotosik.pl/314/38522d00e5300415m.jpg

http://images31.fotosik.pl/314/d400b21ffa2a1214m.jpg

A tutaj będzie stała kuchnia. Już wszystko zamówione, zaliczka wpłacona, jednak montaż dopiero w październiku.

http://images31.fotosik.pl/314/e795400a77f48946m.jpg

Tak teraz wygląda z przodu:

http://images33.fotosik.pl/315/2476bf328345401em.jpg

A to pokoje na górze:

http://images27.fotosik.pl/244/4f9e58103044f70cm.jpg

http://images30.fotosik.pl/244/97b5684b4a9f62b0m.jpg

http://images31.fotosik.pl/314/ef0ebea7f9702262m.jpg

Jeszcze raz pokaze widok z tarasu:

http://images33.fotosik.pl/315/1f5ea1f4e7b2dd70m.jpg

tam gdzie zielono mamy pewność, że nic nie wybudują, bo jest to teren zalewowy :)

Witam!

Wszyscy macie piękne domki. Ja niestety nie mogę pochwalić sie swoim w tej chwili, ale myśle że niedługo coś pokażemy.

Mam pytanie do was wszystkich.

Ponieważ jesteśmy na etapie tynków wewnętrznych mamy dylemat co do ocieplenia ściany pomiędzy garażem a resztą domu. Czy ktoś z Was ocieplał? A może wszyscy. Proszę o wasze opinie.

dino

Ja sam tynku nie kupowałem - zrobiła to ekipa która robiła mi całość elewacji .

Ale kilka razy na różnych składach budowlanych widziałem farby i tynki KABE - np tutaj ...

Witaj pablitoo :D ,

kolejna sesja zakończona, więc mam czas i nadrabiam zaległości. Właśnie przeglądałam forum i aż mi dech zaparło na widok Waszego domu. Jest piękny. Ładna kolorystyka. Gratulacje.

U nas małe zmiany. Okazuje się, że nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło i mamy już prąd obok działki. Będziemy też mieć gaz w granicach działki.

Pozdrawiam

Witam wszystkich Orionowiczów.

Już od jakiegoś czasu śledzę Wasze a mam nadzieję że teraz też moje forum.My już zaczeliśmy budowę,jesteśmy na etapie stawiania ścian,może w tym tygodniu zaczną układać strop.Więc jeszcze wiel przed nami ale też wiele za nami (koszmarna papierkowa robota).

Budujemy się pod Elblągiem w związku z czym bardzo proszę osoby które budują się gdzieś w pobliżu o kontakt,może udałoby się Was odwiedzić......za waszą zgodą oczywiście.

Mamy oczywiście mnóstwo pytań,ale to na później.W pierwszym poście nie będę marudzić.

Proszę o jakiekolwiek linki do zrealizowanych projektów,pochwalcie się swoimi domkami.Może skorzystamy z Waszych rozwiązań.

Dzięki bardzo i pozdrawiam oczywiście zacne grono Orionowiczów.

(...)

Mamy oczywiście mnóstwo pytań,ale to na później.W pierwszym poście nie będę marudzić.

Proszę o jakiekolwiek linki do zrealizowanych projektów,pochwalcie się swoimi domkami.Może skorzystamy z Waszych rozwiązań.

Dzięki bardzo i pozdrawiam oczywiście zacne grono Orionowiczów.

Witaj

Możesz zaczynać marudzić :D

Przrglądnij nasz wątek wstecz - znajdziesz mnóstwo fotek z realizacji domów , aranżacji wnętrz i ciekawych rozwiazań zastosowanych w Orionach .

Czekamy na fotki Waszego Orionka .

Dzięki za jakikolwiek odzew.Już myślałam że wszyscy na urlopach.

Forum w poszukiwaniu tych zdjatek z pewnością przeszukam,ale na to też trzeba mieć chwilkę.....nawet dłuższą chwilkę.

A póki co mam pytanko odnośnie konieczności wzmocnienia wieźby dachowej.Z tego co zdążyłam się zorientować wiele osób budujących wzmacnia ją poprzez dodanie dwóch poprzecznych krokwi (chyba choć pewnie inaczej się to nazywa).Mój wykonawca stwierdził że nie ma takiej konieczności,a nasza dachówka to Syrius 13 z Ruppceramiki i z tego co wiem to jest cięższa niż te ceramiczne inne.Więc to taki mały dylemacik,mam nadzieję że ktoś się w tym temacie odezwie.

A teraz spraw ogrzewania.....przez to to po nocach nie śpię.JUż eniebawem muszę podjąc decyzję a nadal pewności nie mam.Wahamy się między gazem a ekogroszkiem lub peletami (w zasadzie jest piec który obsługuje jedno lub drugie).Myślimy też o solarach i kominku z rozprowadzeniem grawitacyjnym.Błagam niech się wypowiedzą Ci którzy już chociażby jeden sezon grzali,jakie są koszty przy gazie i czy przy ekogroszku faktycznie czuć że sie nim pali w całym domu?

To tyle na początek,potem dalsza seria pytań.

Dzięki za jakikolwiek odzew.Już myślałam że wszyscy na urlopach.

Na urlopach albo na budowach .

Forum w poszukiwaniu tych zdjatek z pewnością przeszukam,ale na to też trzeba mieć chwilkę.....nawet dłuższą chwilkę.

A póki co mam pytanko odnośnie konieczności wzmocnienia wieźby dachowej.Z tego co zdążyłam się zorientować wiele osób budujących wzmacnia ją poprzez dodanie dwóch poprzecznych krokwi (chyba choć pewnie inaczej się to nazywa).Mój wykonawca stwierdził że nie ma takiej konieczności,a nasza dachówka to Syrius 13 z Ruppceramiki i z tego co wiem to jest cięższa niż te ceramiczne inne.Więc to taki mały dylemacik,mam nadzieję że ktoś się w tym temacie odezwie.

Większość z nas wzmacniała więźbę płatwiami - była nawet ostatnio na ten temat dyskusja.

A teraz spraw ogrzewania.....przez to to po nocach nie śpię.JUż eniebawem muszę podjąc decyzję a nadal pewności nie mam.Wahamy się między gazem a ekogroszkiem lub peletami (w zasadzie jest piec który obsługuje jedno lub drugie).Myślimy też o solarach i kominku z rozprowadzeniem grawitacyjnym.Błagam niech się wypowiedzą Ci którzy już chociażby jeden sezon grzali,jakie są koszty przy gazie i czy przy ekogroszku faktycznie czuć że sie nim pali w całym domu?

To tyle na początek,potem dalsza seria pytań.

Nie posiadam kotła na ekogroszek - ale mam kocioł gazowy - grzeję c.o i c.w.u gaziem :)

Posiadam kocioł kondensacyjny Viessmanna , do tego ogrzewanie niskotemperaturowe w domu , na parterze przede wszystkim podłogówka , poddasze to przede wszystki grzejniki / moc liczona do parametrów wody na kotle 55/45 stopni - temp wody na wyjsciu z kotła to ca 40 stopni / .

Koszta poniesione przez mnie na ogrzewanie domu jak i c.w.u nie są jeszcze miarodajne - to był dopiero pierwszy sezon grzewczy po wybudowaniu domu - ściany jeszcze wilgotne , dom wychłodzony część sezonu miałem dom nieocieplony , wygrzewałem parkiety i suszyłem tynki , etc ...

Najwieksze rachunki za gaz / sumarycznie grzanie c.o , c.w.u i normalne używanie kuchenki gazowej / wyniosły mnie 500 pln/miesiąc - bodajże były 2 takie miesiące za które zapłaciłem właśnie taką kwotę. Reszta miesięcy zimowych to rachunki na poziomie 350 pln - 450 pln .

PS.

Dla wiadomości - teraz w miesiącach letnich za grzanie c.w.u plus normalne użytkowanie kuchenki gazowej płacę miesięcznie rachunki w wyskokości 90 pln / po podwyżce kwietniwej cen gaziu / .

My będziemy mieć piec na groszek, ale gdyby była możliwość ogrzewania domu gazem, długo byśmy się nad tym nie zastanawiali.

Moi rodzice, znajomi i ciotki ogrzewają domek groszkiem, u nikogo w domu nic nie czuć. Ale jeśli ktoś nieumiejętnie otworzy drzwiczki od pieca to można nieźle zadymić kotłownie i ten dymek znajdzie sobie ujście na dom. Myślę jednak, że przy piecach z podajnikiem to mało prawdopodobne. nie piszę na pewno bo dopiero przymierzamy się do zakupu pieca :)

Mój dobry przyjaciel użytkuje w swoim domu kocioł retortowy na ekogroszek LING 15 firmy KLIMOSZ . Znakomity kocioł - nie ma z nim żadnych problemów , bardzo dobry i profesjonalny serwis producenta - wielokroć jak bywam u niego schodzę do kotłowni i oglądam ten kocioł podczas pracy.

Bezawaryjnie pracuje mu już ponad 2 lata - w kotłowni ma czysto / w miarę oczywiście - jak to przy zasilaniu kotła węglem / podczas wybierania popiołu czy czyszczenia kotła bardzo niewiele się brudzi - generalnie same superlatywy .

Justa* -> jakbym nie miał gazu na działce to wybrałbym właśnie taki kocioł jako źródło ogrzewania domu :D

Justa* -> jakbym nie miał gazu na działce to wybrałbym właśnie taki kocioł jako źródło ogrzewania domu :D

Dziękuję pablitooza podpowiedź :D

Ten kocioł jest pierwszy na mojej liście pieców, na które powinniśmy zwrócić uwagę.

Dodatkowe pytanko jeśli można :wink:

Jaką powierzchnię ogrzewa Twój kolega? Bo rozumiem,że kocioł ma moc 15 kw.

Dom parterowy o powierzchni około 140m2 , poddasze nieużytkowe - jeszcze nie wykończone / ale ocieplone / .

Kocioł grzeje c.o i c.w.u .

Sterownik kotła - kumpel ma zainstalowany sterownik pogodowy - czyli sterownik pobiera informację o temperaturze zewnętrznej i w stosunku do niej ustawia parametry grzania - coś jak regulator pogodowy w kotłach kondensacyjnych gazowych.

PS.

Dzisiaj bawiłem się w brukarza - żona zmusiła mnie do wykonania rabatki na kwiaty przed oknami łazienki i kotłowni - u nas jest tam kawałek ziemi pomiędzy kostką brukową a budynkiem z przeznaczeniem właśnie na rabatę - ale nie było tam zrobionej jeszcze opaski - więc - muszę sie pochwalić - własnoręcznie ułożyłem tam pierwszy w życiu kawałek bruku - opaska wyszła super - aż sam byłem zaskoczony :)

http://img49.imageshack.us/img49/258/pict38241pb9.jpg