Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pozdrawiam wszystkich Orionowiczów, a szczególnie PABLITOO. Domek Macie piękny. Jestem pod wrażeniem Waszego wykańczania i dobierania wszystkich detali. My musimy przeprowadzić się do końca października.

Wierzę, że nam się uda. Właśnie dokonaliśmy wyboru tynków zewnętrznych, w domu są malarze i fliziarz (kończy górną łazienkę - zaczyna być pięknie) :D

Zdjęcia w najbliższym czasie - obiecuję. Na razie przed nami wakacje i trochę relaksu. Pozdrawiam raz jeszcze i PAWLE GRATULACJE!!!!

Baśka

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pablitoo dziękuję za ekspresową odpowiedź :D

Ps. fachowa robota :wink:

A co to za roślinki przygotowane do posadzenia na rabatce? Truskaweczki?

Ha ha ha - truskaweczki - masz znakomity wzrok - ale to nie na truskawki rabata - te truskawki dostaliśmy od znajomych - jakaś hamerykańska dziwna odmiana - pnące niskopienne czy cuś takiego :lol: - żona miała je gdzieś na działce zasadzić ale na razie jak widać rosną w doniczkach ...

A w temacie opaski - te kilka metrów układałem dzisiaj od 9 rano - skończyłem po 18. Ciężka jest robota brukarza - odchoruję tą robotę - wszystko mnie boli , schylać się nie mogę i w ogóle jest ciężko ... :-? - ale warto było - dopiero teraz ten kawałek domu wygląda jak sobie zaplanowaliśmy :D

Pozdrawiam wszystkich Orionowiczów, a szczególnie PABLITOO. Domek Macie piękny. Jestem pod wrażeniem Waszego wykańczania i dobierania wszystkich detali. My musimy przeprowadzić się do końca października.

Wierzę, że nam się uda. Właśnie dokonaliśmy wyboru tynków zewnętrznych, w domu są malarze i fliziarz (kończy górną łazienkę - zaczyna być pięknie) :D

Zdjęcia w najbliższym czasie - obiecuję. Na razie przed nami wakacje i trochę relaksu. Pozdrawiam raz jeszcze i PAWLE GRATULACJE!!!!

Baśka

Witaj Basiu - odbierz wiadomość pw ode mnie - napisałem Ci chyba ją z miesiąc temu :lol:

Wpraszamy sie do Was oglądać waszego Oriona - po waszej u nas wizycie rok temu jakoś nie mogliśmy się zebrać - ale teraz już mieszkamy na wiosze i mamy mnóstwo czasu / w wolnych chwilach wykańczamy Oriona :D /

Takoż odezwij się ! - i pozdrów Jurka :D

Orion jest super - kominek mi się bardzo podoba - to marmur ?? No i górna łazienka - fajnie ją wykańczacie , jak i resztę wnętrz rzeczjasna

Tak kominek jest marmurowy, chociaż cały czas mieliśmy zamiar posiadać kominek taki tradycyjny, z drewnianą belką - ale ten nas tak zauroczył, że w jednej chwili podjeliśmy decyzję :-)

Świetnie się pali, grzeje i własciwie od lutego do kwietnia jeżdzilismy na budowę codziennie, paliliśmy w kominku i marzyliśmy o zakończeniu budowy.

Łazienki tak dolną jak i górną sama sobie projektowałam, mam nadzieję, że efekt końcowy będzie OK

Jak sończymy to zaprosimy Was na kawę :-)

Baśka

No widać że dzisiaj mamy spotkanie na forum Krakowskiej grupy budującej Oriony :D

O przepraszam ja z Mazowsza :wink:

pablitoo praca przy opasce ciężka ,ale za to jaki efekt i satysfakcja :D

No i domek wygląda coraz ładniej. Z tymi truskaweczkami to bardzo oryginalna rabatka by była, tym bardziej, że one takie nie typowe :wink:

Basiu bardzo ładny kominek i cała reszta też. Czekam na więcej zdjęć, bo ja tu cały czas podglądam i zapamiętuję :wink:

witamy :) u nas nareszcie zakończenie prac elewacyjnych budynku, poniżej zamieszczamy kilka zdjęć, mamy nadzieję, że się Wam spodoba efekt końcowy...

wewnątrz nadal walczymy z kafelkowaniem...

pozdrawiamy

http://lh5.ggpht.com/KozlowscyMO/SIOpRIeZjJI/AAAAAAAAAG4/Zw_CfQtozSc/DSC02634f.jpg

Więcej zdjęć w albumie http://picasaweb.google.com/KozlowscyMO/ORION?authkey=87l8QSoY5W0

Witam wszystkich ponownie.

Pytanko do pabilitoo,napisałeś o kosztach ogrzewania gazem ale miałeś na myśli gaz ziemny czy płynny,trochę to robi różnicę,prawda?

Cały czas myślimy o piecu na ekogroszek,ale brak takiego 100% przekonania.Tyle już ludzi zamieszkało w Orionkach i nikt nie ma rozwiązania z ekogroszkiem,odezwijcie się błagam!!!!!!!

Elewacja O&M na piątkę z plusem......domek wygląda bajecznie.

Mam do Was pytanko o wykończenie parapetów zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz domku, z czego robicie?

No i co z tym ociepleniem poddasza,wełna 15 i piątka na zakładkę (żeby nie było mostków termicznych) czy od razu 20 cm???? Dajcie znać.

My wprowadziliśmy już kilka zmian i nad kilkoma się zastanawiamy.

1. Zlikwidowaliśmy przejście do salonu to prze gabinecie,będzie tam ściana i kominek narożny.

2.Zlikwidowaliśmy ścianę między jadalnią i salonem,przy opcji kominka narożnego jest naprawdę duże i przestronne wejście do salonu.

3. Nad garażem robimy garderobę przypiętą do sypialni i suszarnię przeypięta do łazienki.

4.Poszerzyliśmy garaż o metr i zrobiliśmy większy wjazd ale zastanawiam się nad kosztami późniejszych drzwi garażowych??? Jakie są standardowe, żebyśmy później nie musieli fortuny dopłacać za większe? Proszę o odpowiedź.

5.No i podnosimy ścianę kolankową o jeden pustak.

6.Zrezygnowaliśmy ze spiżarni i przedłużyliśmy łazienkę na dole.

To by było na tyle......w zasadzie chyba wystarczy i na tym poprzestaniemy.

Zastanawiamy się nad rozplanowaniem łazienki na górze a także na dole......bardzo proszę o jakies zdjątka, w końcu już tyle orionków wykończonych.

Prace na budowie jakby się spowolniły,a ja człowiek niecierpliwy z natury, wnerwiam się okropnie......no cóż chyba za bardzo na to wpływu nie mam.

Czekam na Wasz odzew.

Acha jeszcze jedna bardzo ważna kwestia : SCHODY!!!!!!!!!!!

Robicie w kształcie L czy U??? Wiem że rufio myślał coś o zmianie kształtu,jezeli ktoś ma do niego namiary to poprosze bo jakoś przestał się na forum udzielać a to dla mnie ważna sprawa.

Póki co pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Witam wszystkich ponownie.

Pytanko do pabilitoo,napisałeś o kosztach ogrzewania gazem ale miałeś na myśli gaz ziemny czy płynny,trochę to robi różnicę,prawda?

Gaz ziemny GZ50 .

Cały czas myślimy o piecu na ekogroszek,ale brak takiego 100% przekonania.Tyle już ludzi zamieszkało w Orionkach i nikt nie ma rozwiązania z ekogroszkiem,odezwijcie się błagam!!!!!!!

Prymasek ma i używa R-ECO - pisz do niego na priv .

Mam do Was pytanko o wykończenie parapetów zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz domku, z czego robicie?

U nas parapety kamienne - z granitu - zarówne na zewnątrz jak i wewnątrz .

No i co z tym ociepleniem poddasza,wełna 15 i piątka na zakładkę (żeby nie było mostków termicznych) czy od razu 20 cm???? Dajcie znać.

15 + 5 to dobre rozwiązanie .

20 cm w jednym kawałku również :)

Acha jeszcze jedna bardzo ważna kwestia : SCHODY!!!!!!!!!!!

Robicie w kształcie L czy U??? Wiem że rufio myślał coś o zmianie kształtu,jezeli ktoś ma do niego namiary to poprosze bo jakoś przestał się na forum udzielać a to dla mnie ważna sprawa.

Póki co pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Przeglądnij wątek wstecz - są umieszczone foty schodów już wykonanych zarówno zabiegowych / U / jak i w formie L .

4.Poszerzyliśmy garaż o metr i zrobiliśmy większy wjazd ale zastanawiam się nad kosztami późniejszych drzwi garażowych??? Jakie są standardowe, żebyśmy później nie musieli fortuny dopłacać za większe? Proszę o odpowiedź.

Ho ho - brama tania nie będzie :wink: - podzwoń po różnych wykonawcach bram /np Hormmann , Wiśniowski , Normhstal / i podaj wymiary otworu - zrobią Ci wstepną kalkulację .

Przy tak dużych bramach standard to chyba max 5m - ale mogę się mylić - podzwoń i sprawdź .

PS.

A po co chcesz dawać większą bramę ?? Dla podwójnego garażu taka 5m w zupełności wytarczy ...

Wielkie dzięki za odpowiedzi.Widzę że Ty jesteś na forum na bieżąco.

No bez przesady :lol:

Nie masz jakiegoś albumu zdjątek twojego domku,chętnie pooglądałabym efekt końcowy kogoś tak dobrze zorientowanego w temacie??? Z góry dziękuję.

Nie mam własnego albumu - niestety - jakoś nie miałem czasu aby coś takiego stworzyć - przeglądnij wątek wstecz - zamieściłem kilka fotek mojego Oriona , zarówno z zewnatrz jak i trochę wnętrz .

Elewacja twojego domku powaliła mnie na kolana.

Wogóle to zdolniacha z Ciebie,murki pierwsza klasa,opaska również.Z pewnością wyślę mojego męża po instrukcje do Ciebie (na forum oczywiście).Niech też ma jakiś swój wkład w domek naszych marzeń.

Zastanawia mnie tylko kwestia szprosów.Na zdjęciach ich nie widać,ale przeczytałam gdzieś że będziesz je naklejał???? Nie były od razu z oknami??? Przyznam szczerze że zastanawialiśmy się nad nie robieniem szprosów wogóle i twoje okna bez szprosów bardzo mi się podobają,ale czytam kawałek dalej że jednak będą,to jak to w końcu jest?????????