Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie !!! - No i MAM !!! Dostaliśmy pocztą projekt ORIONKA i przegladamy go zawzięcie. Już pierwszy krok za nami.

Przeczytałem dyskusję na temat dachówki. Przyznam, że zastanawiałem się z żoną nad tym tematem i zachciało nam się mieć ceramiczną glazurowaną. Mało tego - tak już męczymy temat, że posiadam nawet już kawałek dachu w swoim mieszkaniu :wink: Tzn. dostałem w hurtowni jedną sztukę tej dachówki i już przeżywamy jak będzie wyglądał wykonany z niej dach. I tak jak pisał Jurand - mech niestety psuje efekt dachówki cementowej zwłaszcza gdy dom jest w okolicy drzew. O tym się dużo czyta a także widzi. Ceramika to jest to - kwestia oczywiście ceny (ciężar również jest najwięszy ze wszystkich pokryć - zwróćcie proszę uwagę, że w projekcie dopuszcza się zamianę na dachówkę ceramiczną, wymaga to jednak to przeliczenia elementów konstrukcyjnych na większe obciążenie). Wybór dachówek jest spory. Wybieram się na BUDME do Poznania 26go stycznia więc mam nadzieję, że dowiem się czegoś więcej i nie tylko o dachach :-) POZDROWIENIA !!!

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Agana,

Rzeczywiscie w moim projekcie wiezby zostaly dokonane zmiany. Od razu jak tylko fachowiec zerknal powiedzial ze jego zdaniem istnieje koniecznosc wzmocnienia, co zrobilem. Przez calosc domu mam pociagniete dwie belki (oj nie wiem jaka fachowa nazwe nosza) ale maja za zadanie powstrzymac ewentualne wklesniecie dachu.

Pozdr

Zreszta co do wiezby to musze przyznac ze ekipa byla mocarna. Wpadlo osmiu chlopa i w jeden dzien ja skonczyli, a byl to listopada gdy okolo godziny 16 juz sie zciemnialo. Naprawde bylem pod wrazeniem, prawie jak "malpki" skakali po niej. Na zdjeciu niezbyt dobrze widac te wzmocnienia jakkolwiek mozna zobaczyc kawalek poziomek belki na wysokosci wykusza i po przeciwnej stronie. Aha zalecali nawet te wzmocnienia pod cementowa dachowke. Na moje uwagi ze w projekcie tego nie ma, uslyszalem ze "Panie nie jeden dach budowalismy". I to fakt jezeli ktos zna Ostaniec w Podlesicach http://www.ostaniec.com.pl/ to m.in oni konstruowali wiezbe.

http://foto.onet.pl/upload/6/93/_559928_n.jpg

szczerze to jeszcze sie nad tym nie zastanawialem, narazie nurtuje mnie problem elektryki oraz okien, napiszcie jakie okna wybraliscie lub bedziecie wybierac i na co bedziecie zwracac uwage oprocz wspolczynnika przewodnosci cieplnej, tutaj jestem laikiem wiec chetnie poslucham wszelkich za i przeciw

pozdr

my ustalilismy od poczatku, że maja być białe i pcv, nie ma większego znaczenia czy będą 3,5, czy 6 komorowe poza ceną, trzeba ogladać je z dwóch stron, bo często na ekspozycji są pokazane od wewnatrz, a zewnętrzna strona prezentuje się gorzej.

Jakieś zaczepy anywłamaniowe, rozszczelnienia czy nawietrzniki można dodac, ruchomy słupek - tak zrobilismy przy oknach tarasowych i kuchennym

Do kwietnia z reguły sa znaczne upusty. Warto jechac na targi na poczatku roku.

Zostawiam na razie dach w spokoju i zaczynam rozglądać się za oknami. Też na ten temat niewiele wiem, ale mam zamiar w przyszłym tygodniu "rozjeździć" tę kwestię i uzyskać wyceny. Potem chcę zdobyć szacunkowy koszt elektryki, bo chyba taką kolej przyjmę w tegorocznych pracach.

Wiem, że nic nie wiem :o

Pozdr.

Witam Wszystkich Orionowiczów

Chcielibyśmy zapisać się do klubu budujących Oriona.

Po półtorarocznym wybieraniu i przeglądania tysięcy projektów w ostatnią środę zdecydowaliśmy się na Oriona. Samą decyzję podjeliśmy w pięć minut. Wiedzieliśmy czego szukamy tylko znaleźć nie mogliśmy.

Tak więc Orion z garażem na jeden samochód.

Mam w związku z tym kilka pytań do wszystkich.

- rezygnacja z wykuszu w jadalni (i balkonu na górze) obniżyła Wasze koszty o ile?

- powiększaliście domy przed czy po zakupie projektu (za pisemną zgodą projektantów)? To pociąga za sobą koszty przeprojektowania wszytskiego (fundamenty, strop, więźba, konstrukcja)

- czy istnieje możliwość podniesienia jętek o 10-20 cm podnosząc tym samym sufit na poddaszu?

- czy macie lub znacie dobrych wykonawców? Poszukujemy uczciwych ludzi, którzy zbudowaliby nam Oriona.

strasznie się cieszymy, że będziemy w tak doborowym towarzystwie:

jurand, agana, Ewa G,

pozdrowienia i wszystkiego najleprzego budującym w nowym roku

tezet

Witaj tezet! No jakże miło, iż ORION podbił serca kolejnych inwestorów :D. Z serii Twoich pytań, mogę odnieść się do pierwszego, gdyż zrezygnowałam z wykusza w jadalni i tym samym balkonu na górze. Niestety ciężko jest wyliczyć o ile ten koszt spadł. Na pewno u mnie decyzję tę wykorzystałam przy negocjacjach dotyczących kosztu robocizny (inna skala trudności wykonania), a wczoraj orientowałam się w temacie okien i tu naocznie już mam o ten wykusz i balkon taniej. Rezygnując z wykusza kierowałam się także widokiem, jaki mam od tej strony -podwórko sąsiada, więc nic ciekawego, a trzeci balkon w domku uznałam za zbędny.

Pozdrawiam i gratuluję wyboru :D

dzieki Agana

nasze okno z jadalni wychodzi na południe i ogród więc rezygnować szkoda.

Też uważam, że trzy balkony to przesada. W ogóle posiadanie balkonu jak się ma ogród to trochę głupie. No ale w Orionie nie można zrezygnować ze wszystkich balkonów.

Pilnie poszukuję ekipy, która może wybudować oriona w warszawie.

powiększałaś domek?

ścisk

tezet

Te balkony tak naprawdę to tylko zdobią ORIONA. Ja koniecznie chciałam zachować ten z tyłu od ogrodu, gdyż z góry mam widok na jezioro. Z dołu też, ale latem jak wszystko porasta mniej widać. Jeśli masz ciekawie od wykusza jadalnianego, to rzeczywiście szkoda z niego rezygnować. Domu nie powiększałam, wręcz odwrotnie miałam dylemat, że jest za duży. Przekonano mnie jednak tu na forum, że jest w sam raz. Podnosiliśmy za to ściankę kolankową (jak prawie każdy z budujących ORIONA) o jeden bloczek. Inne zmiany polegały już na przesuwaniu ścianek działowych i zmianach związanych z otworami okiennymi, tudzież drzwiowymi :D .

Pozdr.

A.

Tezet, na pewno koszt budowy jest niższy bez wykusza, bo odchodzą okna i płyta balkonowa, którą trzeba starannie wykonać i docieplić. Jakie, trudno powiedzieć. Myśle, że w to miejsce i tak trzeba wstawić okno. No, ale taki wykusz to piekna rzecz, powiększa kuchnię, doświetla i nadaje uroku.

Przemyśl zmiany i jesli wychodzą poza standard wymieniony przez projektanta, wypisz je i poproś o zgodę na nie, a architekt,który bedzie ci robił adaptację naniesie je na projekt.

Odnośnie jętek, to porozmawiaj z cieślami i jak wykonasz takie wzmocnienia jak pokazał Jurand, to możesz sobie dowolnie ustawic wysokość jętek. Wysokośc pomieszczenia trzeba będzie wskazać w projekcie,jeśli wyjdzie sporo większa.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

wielkie dzięki

mam niestety kolejną serię pytań.

Jak powiększaliście długość domu o te 1,1m to rozumiem, że jest to odległość odpowiadająca jednej krokwi więcej.

czy były jakieś problemy ze stropem na tarasem? Mam w głowie sztański pomysł dot. mojej południowej strony.

Czy znacie już swoje ceny stanu surowego (po wykonaniu)?

Jednego jestem pewien, Orion będzie moim domem a z Wami czuję się jak bym już go miał.

pozdrowienia z mroźnej i szarej warszawy

tezet

Witaj Tezet,

Wygląda na to, że jesteśmy na tym samym etapie budowy - jeśli to już budową można nazwać ;-) Ale powolutku do przodu. Z żoną również zdecydowaliśmy się na Oriona I a projekt leży już i czeka na realizację. Zmian wielkich nie planujemy wprowadzać - chyba tylko ścianę kolankową o 1 bloczek wyżej (jak większość). Reszta to już kosmetyka czyli ścianki działowe, okna itp.

Reasumując - GRATULACJE za świetny wybór i życzę wszystkiego dobrego w realizacji tej inwestycji - Tobie oraz wszystkim Orionowiczom.

Pozdrawiam !!! :D

no dobra podciągam temat do góry

rozumiem, że wszyscy na nartach więc nikt tu nie zagląda.

Jestem obecnie w takim samym napięci co agana przed rokiem. Kupiłem już projekt czekam na dosyłkę. Załatwiłem geodetę, architekta kilku wykonawców. Niestety byłem w urzędzie dzielnicy i chumor mi się popsuł na kilka dni. Podobno mają certyfikat ISO (nie wiadomo za co).

Architekci z domusa zgodzili się na nasze zmiany. Są szatańskie i czekają jeszcze na akceptację i rysunki naszego architekta.

Kilka słów o zmianach .

- powiększenie domu o odległość jednej krokwi od strony jadalni i kuchni. (1,1m?)

- Nie przesuwam sciany od salonu i tworzy mi się drugi taras podobny do orginalnego. Od tej strony ma ogród i południe.

- Tym samym likwiduje wykusz w jadalni i wstawiam duże okno do samej ziemi. (podobnie w salonie o strony nowego tarasu. Poza tym oknem w salonie zostanie jeszcze wykusz. (nie będzie za malo światła?)

- likwidacja spiżarni z tych samych powodów co u Was i przesunięcie drzwi gabinetu do korytarzyka

- no i oczywiście ścianka kolankowa o jeden pustak.

Reszta chyba bez zmian.

Dzieki Arkadio za wsparcie

P.S. śmiesznie, bo własnie wróciłem z Arkadii

Pozdrawiam Wszystkich

Nowych i Starych

tezet

No to super, kolejne wcielenie Oriona. Ciekawe, czy ktoś wybudował ten domek bez zmian?

Wyjście z kuchni na taras to świetna sprawa. Jak będę budować kolejny dom, to na pewno tak urządzę. Chociaż u nas też jest blisko.

Nie wszyscy na nartach. Uruchomiliśmy c.o. i całe godziny spędzamy przy piecu na ustawieniach, obserwacji zużycia, mierzeniu temperatury. Chcielismy robić wylewki na górze, ale pogoda niekorzystna, mam na myśli te mrozy. Dodatkowo zajęlismy się projektowaniem kuchni.

Pozdrawiam

Rzeczywiscie nie wszyscy na nartach. U mnie tez sie dzieje, choc ze wzgledu na aure tempo jest spowolnione, a teraz bedzie jeszcze bardziej - oczywiscie na budowie, a nie w glowie i papierze. Ale dzis mam zamkniety temat dachu. Panowie meczyli sie przez prawie 2 m-ce ale moim zdaniem jest ok. Najwazniejsze gwarancja na roboty 3 letnia wiec jakby nawet co - odpukac - to nie bede chyba musial ich szukac, sa na rynku 15 lat. Dopiero jak zejdzie snieg to bedzie widac w calosci. Co do zmian proponowanych przez tezet to wyjscie z jadalni na taras to fajna sprawa, tym bardziej ze jest tam ogrod. Gdybym mial taka mozliwosc to pewnie tez bym tak zrobil. Niestety dzialka ma tylko 24 m szerokosci co zdecydowalo o rezygnacji z wykusza. Zabieram sie za projektowanie elektryki, to jest wyzwanie przewidziec gdzie co bedzie, no i szukam okien. Poczytalem troszke i zdecydowalem sie na okna o profilu Salamander 3D jednostronnie barwione, choc czekam jeszcze na wycene, mam nadzieje ze nie pokrzyzuje mi planow.

Trzymajcie sie ludkowie cieplutko bo zapowiadaja niezle mrozy

Witajcie

Mam nadzieję, że na narty to może uda się wyjechać przed tym wszystkim co nas czeka (marzec?).

U mnie roboty jeszcze się nie zaczęły a już są spowolnione. Geodeta nie zrobi pomiarów do czasu aż śnieg nie zelży. Ma pod ziemią repery więc kopać łomem teraz nie zamierza (chociasz koszt jego usług jest ogromny).

Jurand czytałem jakaś krótką informację o super oknach z Oknoplastu Krakoow, pięciokomorowe z szybami o współczynniku U=1,0. Podobno w cenie zwykłych okien. Informacji nie potwierdzałem, bo ja będę o tym myśleć za pół roku.

Trzymajcie się ciepło.

Może jak się zrobi cieplej to moglibyśmy się wszyscy spotkać gdzieś w połowie drogi od wszystkich.

SOPTKANIE KLUBU ORIONOWICZÓW W (:REALU:)

tezet

Brr! Ale zimno. Wczoraj rano mój termometr odnortował 25 stopni poniżej zera i wcale na nartach nie jestem :( tylko zwyczajne urwanie głowy.

Co do ciepłego spotkania w połowie drogi od wszystkich, taaak to jest fajna myśl :D. Przybywa zwolenników ORIONA, ale co dom, to inna koncepcja. To normalne. Trzeba będzie koniecznie obejrzeć efekty końcowe. Tezet - fajny pomysł :) . Poorientowałam się w zakresie okien i będą to najprawdopodobniej brązowe (z zewnątrz) pięciokomorowe plastiki ze szprosami. Drewno wychodzi 80-100% drożej, zwłaszcza, że tu nie można ryzkować brania ich z niepewnego źródła (zresztą to dotyczy praktycznie wszystkiego). Kolejny etap moich działań, to "ranking dachów".

Wygląda na to, że obecnie w Orionku to tylko Ewa może się ogrzać :D

Pozdrawiam wszystkich w ten zimowy czas.