Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moje okna / cała stolarka zewnętrzna / to produkt f-my Hohensee - okna jak i drzwi tarasowe posiadają tzw szprosy nakładane .

Cała stolarka jest drewniana , szprosy to osobne ramki drewniane mocowane do framug okien na maleńkich zawiasach . Jak potrzeba umyć szyby od zewnatrz wówczas odpina sie maleńkie zamki , szprosy się otwiera lub ściąga całkowicie .

Można je również zdjąć jak się znudzą lub zmienii się koncepcja zewnetrza budynku .

Na fotach które zapewne ogladałaś szprosów nie było ponieważ zdjąłem je aby podczas tynkowania ich nie zniszczyć .

Potem po umyciu framug założyłem je spowrotem.

Szprosy u nas to konieczność narzucona miejscowym planem zagospodarowania przestrzeni - mamy dom na terenie ojcowskiego parku krajobrazowego i plan nakazuje szprosy w oknach. Ma to niby nawiązywać do staroplskiego charakteru budownictwa na tym terenie :-?

Jak cofniesz sie jeszcze bardziej wstecz w naszym wątku to znajdziesz fotki naszych okien z założonymi szprosami .

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cały czas myślimy o piecu na ekogroszek,ale brak takiego 100% przekonania.Tyle już ludzi zamieszkało w Orionkach i nikt nie ma rozwiązania z ekogroszkiem,odezwijcie się błagam!!!!!!!

Witam Cię serdecznie.Zachęcam Cię do przeczytania tych 49 stron.Ja tak zrobiłam i na wiele pytań znalazłam odpowiedzi.Wcześniej opisywałam jakie zmiany dokonamy w naszym orionie II.Nasz projekt został właśnie tak zmieniony aby stworzyc wygodną dośc pojemną kotłownie na paliwo stałe - ekogroszek.A więc garaż 2-stanowiskowy przerobiony na 3/4 garaż a reszta kotłownia.

4.Poszerzyliśmy garaż o metr i zrobiliśmy większy wjazd ale zastanawiam się nad kosztami późniejszych drzwi garażowych??? Jakie są standardowe, żebyśmy później nie musieli fortuny dopłacać za większe? Proszę o odpowiedź.

I bardzo dobrze!Widziałam w realu garaż 1-stanowiskowy dla nas byłby za wąski.

Witam rybka505 :)

co do Twojego zapytania odnośnie parapetów, to u nas zewnętrzne z cegły klinkierowej murowanej na sztorc, natomiast w wykuszach z płytek okładzinowych klinkierowych, na wewnętrzne parapety jeszcze się nie zdecydowaliśmy; jeśli chodzi o ocieplenie poddasza - u nas zrobiliśmy 20cm + 5cm oraz ociepliliśmy strop między poddaszem a strychem 15cm wełną; natomiast w kotłowni stanął piec na ekogroszek firmy HEF 25kw jest trochę ciasno, ale z obsłgą jakoś sobie radzimy :) nie powiększaliśmy kotłowni, a nawet zmniejszyliśmy na korzyść gabinetu tam powstała wnęka na szafę...(z tego co pamiętam parę stron wcześniej była rozległa dyskusja na temat pieców)

a i odnosząc się do tematu szprosów, to nie wyobrażam sobie bez nich oriona, min dzięki nim wygląda on tak bajecznie...

pozdrawiam Wszystkich Ola

4.Poszerzyliśmy garaż o metr i zrobiliśmy większy wjazd ale zastanawiam się nad kosztami późniejszych drzwi garażowych??? Jakie są standardowe, żebyśmy później nie musieli fortuny dopłacać za większe? Proszę o odpowiedź.

I bardzo dobrze!Widziałam w realu garaż 1-stanowiskowy dla nas byłby za wąski.

Hmmm - chyba czegoś nie załapałem ... - rybka505 - jakiego Oriona budujecie ? z pojedynczym garażem czy z podwójnym ??

Więc może troszkę pomogę :wink: ]

str.30-o łazienkach i jej rozmieszczeniu

str.31-zdjęcia z bliska szprosów -pablitoo

oraz opis instalacji odgromowej z linkami do zdjęc-pablitoo

str.34-zdjęcia kominów-pablitoo oraz dokładny opis instalacji elektrycznej wykonany przez pablitoo

str.35-dużo na temat doboru mocy kotła i zdjęcia kotłowni

str.36-zdjęcia balustrady pablitoo i również szprosy

str.38-linki do zdjęc pablitoo - parkietu,pomieszczeń na poddaszu oraz drzwi wew.

str.40-zdjęcia schodów -agana

str.41-zdjęcia kuchni pablitoo

str.43-linki do zdjęc kominka oraz drzwi wew.pablitoo

str.44-zdjęcia do schodów betonowych agade oraz kominka juranda

str.46-schody pablitoo oraz bryza2005

może komuś to się przyda-mi bardzo :D

Cześć. Mam do was prośbę, buduje dom podobny do Waszego (Szmaragd) i chciałbym mieć takie same schody wejściowe jak w Orionie. Dlatego bardzo proszę jeśli to możliwe prześlijcie mi skany rzutu fundamentów, rzutu parteru oraz przekrój w miejscu gdzie są schody lub jakieś inne rysunki które pomogą mi je wykonać. Z góry dzieki.

Mój email - [email protected]

Witam rybka505

To ja pozwole sobie jeszcze na odpowiedz. Parapety zewnetrzne to aluminiowe podobno na wieki i nic sie nie dzieje - taka opinia zaslyszana od zaprzyjaznionej firmy zajmujacej sie ocieplaniem wiec posluchalem bo wczesniej chcielismy z plytek klinkierowych (odradzili), z kolei wewnetrzne to kamien (granit - w tej chwili wyleciala mi jego nazwa).

Ocieplenie u nas podobnie jak O&M to 20 cm miedzy krokwie i 5 cm na likwidacje mostkow termicznych, czyli zakladka. W dodatku jeszcze 15 cm miedzy strych a poddasze.

Kotlownia przysposobiona do opalania eko-groszkiem. Posiadamy piec z Kotremu 27 KW, kotlownia jest szersza o 55 cm niz w projekcie dlatego spokojnie sie wszystko mieści nawet zasobnik stojacy wody o pojemnosci 200 dm3.

I szprosy - oczywiście Orion bez szprosów to nie Orion ;) nadają mu niesamowitego uroku moim zdaniem, choc oczywiscie mozna sie spierac na ile pol maja byc dzielone okna i jakimi szprosami to podzielic (szerokosc)

I schody wewnetrzne - u mnie beda w formie L. Mam nadzieje ze za okolo 2 m-ce pokaze :)

Pozdr

Dziekuje Wam bardzo za wszytskie odpowiedzi i podpowiedzi.

Co do szprosów to chyba macie rację,nie będę się sprzeczać.

Jurand a kosztem czego masz powiększone pomieszczenie gospodarcze? No i jak to jest z tym piecem na ekogroszek,dymi czy nie dymi,brudno przy nim? Chodzi mi o to czy jak się wejdzie do domu to czy czuć że jest opalany (ogrzewany) czym innym niż gaz?

Dziekuje Wam bardzo za wszytskie odpowiedzi i podpowiedzi.

Co do szprosów to chyba macie rację,nie będę się sprzeczać.

Jurand a kosztem czego masz powiększone pomieszczenie gospodarcze? No i jak to jest z tym piecem na ekogroszek,dymi czy nie dymi,brudno przy nim? Chodzi mi o to czy jak się wejdzie do domu to czy czuć że jest opalany (ogrzewany) czym innym niż gaz?

Nie kosztem ale mam gratis ;). Budek został poszerzony o 1,1m wiec mam poszerzona kotlownie oraz nie musze rezygnowac ze spizarki. Co do opalania wegla to nie wiem jak bys sie starala to zawsze pyl weglowy bedzie wchodzil do mieszkania to jest tak jak z kurzem.

No proszę, jaki tu się u nas ruch zrobił :)

Czyżby wszyscy już z wakacji wrócili.

Ola domek wygląda super a jaką macie trawkę bujną :wink: Na naszej działce rośnie tak samo :wink: Mąż będzie chyba musiał z kosą zasuwać.

Odnośnie wełny , to u nas będzie 15+10 . Tak samo sufit na poddaszu, ale stryszku już nie ocieplamy. Jak to jest rozwiązane u Was?

Ps. A ja szprosów nie mam i tak mi się podoba :D

prymasek

kiedyś powiedziałeś, że jak już skończysz budowę, to zamieścisz album ze zdjęciami!! skoro mieszkasz, to chyba skończyłeś...

pozdrawiam

Pamiętam i też z niecierpliwością czekam na zdjęcia :D :D

GRATULACJE prymasku ja też bym już chciała, ale jeszcze tyle pracy przed nami. Mam nadzieję, że nie będę tak cytowała jak Ty :wink:

to niestety nie jest trawa, tylko jakieś paskudne chwasty :( może macie jakąś skuteczną metodę na te paskudztwa ??

Olu tak samo jest u nas, żeby się tego pozbyć będziemy musieli zaorać działkę, wybrać chwasty, nawieźć jakiejś lepszej ziemi i posiać trawkę. Ale to może za rok, na razie musimy to po prostu skosić.