Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

prymasek

kiedyś powiedziałeś, że jak już skończysz budowę, to zamieścisz album ze zdjęciami!! skoro mieszkasz, to chyba skończyłeś...

pozdrawiam

nic bardziej mylnego :evil:

No niestety tak czasami jest - my również planowaliśmy skończyć całokształt inwestycji i wprowadzić się do wykończonego domku w zeszłym roku ... - mieszkamy w Orionie już ponad pół roku - i nadal wykańczamy domek :)

Mam pytanie do Orionowiczów - przede wszystkim do O&M - którzy maja już ocieplone budynki i zamontowane syreny od alarmów na elewacji zewnętrznej - muszę wreszcie powiesic moja syrenę zewnatrzną :

http://img401.imageshack.us/img401/4254/alarmjp4.jpg

- na czym mocowaliście takie syreny - waży to ze dwa kilko - czyli lekkie nie jest - czy mocować to na długich kołkach do ściany , czy na specjalnych kołkach do styropianu ?? Kupiłem wczoraj w Leroy'u takie kołki Fischera FID50 do mocowania w styropianie - można taki ciężar przymocować na czterech kołkach tylko do styropianu ?? - nie odpadnie toto ??

Mam pytanie do Orionowiczów - przede wszystkim do O&M - którzy maja już ocieplone budynki i zamontowane syreny od alarmów na elewacji zewnętrznej - muszę wreszcie powiesic moja syrenę zewnatrzną :

http://img401.imageshack.us/img401/4254/alarmjp4.jpg

- na czym mocowaliście takie syreny - waży to ze dwa kilko - czyli lekkie nie jest - czy mocować to na długich kołkach do ściany , czy na specjalnych kołkach do styropianu ?? Kupiłem wczoraj w Leroy'u takie kołki Fischera FID50 do mocowania w styropianie - można taki ciężar przymocować na czterech kołkach tylko do styropianu ?? - nie odpadnie toto ??

szczerze mówiąc nie wiem na czym fachowcy to zamontowali, ale chyba tak jak u Was na tych kołkach do styropianu :)

Witam wszystkich po przerwie... Jesteśmy na etapie wykończeniówki- do końca września musimy się wprowadzić. Mam pytnie do osób, które mają już łazienki na górze ILE ZAPŁACILIŚCIE ZA ROBOCIZNĘ łazienki? Pytam ponieważ mój kafelkarz powiedział mi dzisiaj,że robocizna łazienki będzie wynosiła 12 tyśięcy zł. Myślałam, że spadnę z krzesła. Powiedzcie mi czy to jest w miarę normalna kwota? No ja niestety nie mam pojęcia. Za kafle np. na dole liczy sobie 40 zł. za metr ale za gres polerowany 60 zł. za metr. Napiszcie proszę ile wy płaciliście lub płacicie. Pozdrawiam serdecznie

Selda wydaje mi się, że trochę dużo...Mysmy za górną łazienkę zapłacili 9 tys gdzie oprócz koszmarnych płytek gresowych, bardzo ciezkich w obróbce (prawie 100m2) w cenie była robocizna murowanego prysznica, ogromny blat, wneki, zabudowy, montaz luksfer, biały montaz, przeróbki elektryczne, montaż baterii i akcesorii łazienkowych. Sama kazałam mojemu fliziarzowi policzyc sobie wiecej za płytki w tej łazience a resztę płytek robił za 40zł/m2

Witam gościnnie :p

Mam pytanie do O&M i pablitoo. Jakiej wielkości macie okna w wykuszach? Coś mi się przypomina że pablitoo ma coś w nich zmienione ale nie mogę znaleźć tych wypowidzi.

Bardzo bym prosiła napiszcie mi też na jakiej wysokości są od podłogi? Czy jest to 60 cm? Pytam bo oboje macie przepiękne elewacje i podoba mi się jak cokół kończy się pod oknami w wykuszach. Jak dla mnie Wasze elewacje są wzorcowe. Powiem nawet, że wasze domki wyglądają lepiej niż to projektanci zamierzyli. Gratuluję Wam takich efektów!

Pozdrawiam!

aśG -> u mnie okna w wykuszach rozpoczynają się 45 cm od podłogi .

Rzeczywiście wspominałem kiedyś na forum iż trochę powiększyłem wykusze - przez to moje okna mają wymiary :

- okno środkowe wykuszu : 120x180cm

- okna boczne wykuszu : 100x180 cm

PS.

Skończyłem właśnie dzisiaj instalację oświetlenia zewnętrznego budynku i jej sterowania . W naszym wykonaniu to lampy wiszące z podbitki zamocowane przy narożach budynku .

Niestety przewidziałem i zamontowałem rozdzielnicę zasilania 3x12 i okazało się że jednak jest trochę za mała ... tzn wszystko się mieści ale jest straszliwie upakowane - miałem mały problem ze zmieszczeniem w niej przekaźnika czasowego programowanego sterującego właśnie oświetleniem zewnętrznym ...

http://img105.imageshack.us/img105/2640/pict382522jg8.jpg

http://img61.imageshack.us/img61/9184/pict382622bp9.jpg

Witam wszystkich po przerwie... Jesteśmy na etapie wykończeniówki- do końca września musimy się wprowadzić. Mam pytnie do osób, które mają już łazienki na górze ILE ZAPŁACILIŚCIE ZA ROBOCIZNĘ łazienki? Pytam ponieważ mój kafelkarz powiedział mi dzisiaj,że robocizna łazienki będzie wynosiła 12 tyśięcy zł. Myślałam, że spadnę z krzesła. Powiedzcie mi czy to jest w miarę normalna kwota? No ja niestety nie mam pojęcia. Za kafle np. na dole liczy sobie 40 zł. za metr ale za gres polerowany 60 zł. za metr. Napiszcie proszę ile wy płaciliście lub płacicie. Pozdrawiam serdecznie

My płacimy 30 zł za metr i 35 zależy od tego czy układa po prostej, czy w karo. Za samą robociznę łazienki dolnej zapłaciliśmy 2000 złotych, nie stosowaliśmy żadnych listw, wszędzie płytki są docinane pod kątem.

Pozdrawiam

Baśka

Witam gościnnie :p

Mam pytanie do O&M i pablitoo. Jakiej wielkości macie okna w wykuszach? Coś mi się przypomina że pablitoo ma coś w nich zmienione ale nie mogę znaleźć tych wypowidzi.

Bardzo bym prosiła napiszcie mi też na jakiej wysokości są od podłogi? Czy jest to 60 cm? Pytam bo oboje macie przepiękne elewacje i podoba mi się jak cokół kończy się pod oknami w wykuszach. Jak dla mnie Wasze elewacje są wzorcowe. Powiem nawet, że wasze domki wyglądają lepiej niż to projektanci zamierzyli. Gratuluję Wam takich efektów!

Pozdrawiam!

witam, dzięki za pochlebną opinię :)

okna u nas w wykuszach dokładnie takie jak w projekcie nic nie powiększane i nie pomniejszane, każde okno o wymiarze 90x180, nie pamiętam teraz na jakiej wysokości są osadzone, ale zrobiliśmy to dokładnie tak jak nakazywał projekt.. na moje oko będzie to od posadzki tak jak u pablitoo 45cm.

kurcze 12 tys to strasznie dużo za górną łazienkę!! my na razie jesteśmy na parterze :) za kuchnię kafelkarz zażyczył sobie 100 zł z metra!!!

(...)

kurcze 12 tys to strasznie dużo za górną łazienkę!! my na razie jesteśmy na parterze :) za kuchnię kafelkarz zażyczył sobie 100 zł z metra!!!

Fakt - niemało ... - nas też to czeka - górnej łazienki jeszcze nie mamy wykończonej / kafle na ściany i podłogę już nabyte / ... - ale my to chyba w zimie dopiero - no i przy takich cenach to chyba ja sam ... :-?

Witam wszystkich jestem nowym "forumowiczem" gdyż z żona chcemy zacząć budowę domu Orion natomiast przez zakupem projektu chcielibyśmy go zobaczyć, i w związku z tym prośba czy ktoś buduje lub już wybudował dom w okolicach Bydgoszczy jeśli tak a istniała by możliwość podjechania i obejrzenia byłbym niezmiernie wdzięczny

Pozdrawiam Andrzej

e-mail: [email protected]

z góry dziękuję

Witam wszystkich Orionowiczów po weekendzie.

Na budowie dużo pracy więc nie było czasu na forum zasiąść.

A ja dalej o tym samym ....... o ogrzewaniu.

Pytałam już o ekogroszek a teraz proszę wszystkich Orionowiczów którzy ogrzewaja swoje domki GAZEM PŁYNNYM (nie ziemnym) o odzew i zabranie głosu.

Jakie są koszty całoroczne i jakie piece macie (firma,ile KW?).

Bardzo proszę o szybką odpowiedź bo muszę odpowiedzieć mojemu wykonawcy na co się zdecyduję, bo podobno jeżeli gaz to dziura w kominie jest dużo wyżej niż w przypadku ekogroszku? Dajcie znać czy u was tez zachodziły takie prawidłowości.

Z góry dziękuję i życzę miłego tygodnia pracy.