Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Budowa domu to ciężki kawałek chleba, a już na pewno jeśli dużo robi się samemu (tak jak w moim przypadku). Na szczęście jak oglądam sobie Wasze domy to aż się lepiej na sercu robi, że kiedyś mój też będzie taki piękny :D

Mam pytanko do pablitoo nt. Twojej kuchni (najpiękniejsza kuchnia jaką w życiu widziałam) czy zamawiałeś ją w jakieś znanej firmie? i jaka jest nazwa tego drewna. Materiał z którego jest zrobiona jest rewelacyjny. Byłabym wdzięczna za odpowiedź

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam po krótkiej przerwie....

Pytanek mam oczywiście sporo ale zacznę od najpilniejszego:

Czy wylewaliście kolumny (te przy wejściu do domku,pod balkonem) zgodnie z wymiarami z projektu czy węższe a potem docieplaliście je styropianem? Potrzebuję odpowiedzi dość szybko więc pewnie kieruję to pytanko bezpośrednio do pabilitoo bo on jest na tym forum chyba najwięszym GURU ............... Czekam na odpowiedz i pozdrawiam wszystkich zapracownaych Orionowiczów.

:D

Witaj

Moje kolumny przed wejściem były wylewane z betonu a potem obłożone styropianem celem uzyskania właściwego kształtu .

Jednak moi wykonawcy poszli na skróty - tak im było łatwiej - a ja nie dopilnowałem tego - najładniejsze kolumny widziałem w naszym wątku na fotkach prezentowanych przez innych Orionowiczów - kolumny budowane z cegieł od razu do pożądanego kształtu - przepiękne kolumny nic dodac nic ująć ...

Niestety nie pamiętam kto takie kolumny prezentował - cofnij się w watku wstecz a napewno znajdziesz te foty .

Generalnie kolumny wylewane z betonu i obłożone styropianem finalnie prezentują się też bardzo ładnie , ale jednak to tylko styropian - cegła to jest zawsze cegła - teraz jakbym budował jeszcze raz - byłyby kolumny tylko budowane z cegieł :D

Witam po krótkiej przerwie....

Pytanek mam oczywiście sporo ale zacznę od najpilniejszego:

Czy wylewaliście kolumny (te przy wejściu do domku,pod balkonem) zgodnie z wymiarami z projektu czy węższe a potem docieplaliście je styropianem? Potrzebuję odpowiedzi dość szybko więc pewnie kieruję to pytanko bezpośrednio do pabilitoo bo on jest na tym forum chyba najwięszym GURU ............... Czekam na odpowiedz i pozdrawiam wszystkich zapracownaych Orionowiczów.

pozwolę sobie odpowiedzieć na to pytanie również ja :)

nasze kolumny nie były wylewane, murarze wymurowali je z cegły, natomiast środkiem zrobili zbrojenie z drutów i zalali betonem, nie ma na nich grama styropianu, tynkarze położyli tylko klej i siatkę przed położeniem tynku :)

Witam Mam pytanko :D

Czy zestawienie materiałów, a dokładniej ich ilości dołączone do projektu zgadzają się z rzeczywistymi ilosciami wykorzystanego materiału do budowy orionka. Pytam bo często ludzie którzy stawiają domki twierdzą, że są ogromne błędy w projekcie i w kosztorysach.

Czekam na odpowiedź i pozdrawiam

Witam wszystkich Orionowiczów,

Chętnie wpiszemy się do waszego klubu, ponieważ też jesteśmy na etapie budowania Orionka (III) - właśnie robimy dach, więc jakiś postęp już za nami :) Nie ukrywam, że wasze domki są dla nas wzorami, zwłaszcza jeśli chodzi o wykończeniówkę elewacji; mozna tu i ówdzie podpatrzeć i wybrać te najlepsze (dla nas) opcje. Pablitoo twój domek jest rewelacyjny, bez dwóch zdań i na pewno zgapimy kolorki :)

Budujemy Orionka właściwie bez większych zmian, tak jak w projekcie, stwierdziliśmy, że jeśli urzekła nas właśnie taka jego forma to nie będziemy naruszać jego bryły. Jedyne co zmieniliśmy to oczywiście podnieslismy ściankę kolankową o 1 bloczek i wydłużyliśmy tym samym trochę dach.

Od samego początku mieliśmy z naszym domkiem pod górkę: najpierw okazało się zupełnie przypadkiem, że nasza działka nie została przekwalifikowana na działkę budowlaną i musieliśmy zamienić działki, aby nie czekać 3 lata do następnego planu. Potem musieliśmy poszukać odpowiedzniego projektu ponieważ wg planu zagospodarowania nie mogliśmy postawić domku większego niż 11x11m :( ale dzieki temu trafilismy na Oriona i chociaż jest nieco większy to jednak udało się przeforsować projekt.

Jak już zaczęliśmy budowę, ekipa zaczeła uprawiać sobie samowolkę i stawiali sobie np. słupy w różnych dziwnych miejscach zupełnie niezgodnie z projektem, co doprowadzało mojego męża do białej gorączki i nieustannie chodził po budowie z miarą sprawdzając wszystkie wymiary. Próba sił pomiędzy nim a majstrem zakończyła się zwycięstwem tego pierwszego i od tej pory murarze baaardzo się starali niczego nie zepsuć ;) W zeszłym tyg położono nam więźbę, przyejchał kierownik budowy, pomierzył krokwie i stwierdził, że więźba jest do zrzucenia - nie zgadzały sie żadne wymiary. Po wezwaniu majstra, który stwierdził, że "przecież wszędzie robi się takie same więźby, a projekty robią studenciki i inżynierki, którzy się nie znają", kierownik wziął się za przliczanie na nowo (za co kosztami obarczył tego od dachu) i, na szczęście okazało się, że trzeba tylko tu i ówdzie dołożyć belki i będzie dobrze. A w czwartek przyjechali z energetyki postawić nam słup i postawili nam go w działce, mimo że mieli gdzie indziej. Znowu za telefon i w piątek przenieśli go działkę dalej :) Zastanawiamy się, co nas jeszcze spotka po drodze...

Oczywiście pytań będziemy mieli trochę, ale na dzień dzisiejszy mam jedno: czy ktoś z was zastanawiał się (albo zrobił) nad przesunięciem ściany pomiędzy górną łazienką a pokojem tak by zmniejszyć łazienkę? W pokoju sąsiednim chcemy zrobić naszą sypialnię i mogłaby być odrobinę większa, a ta ogromna łazienka jest, no cóż, ogromna :)

(...)

Oczywiście pytań będziemy mieli trochę, ale na dzień dzisiejszy mam jedno: czy ktoś z was zastanawiał się (albo zrobił) nad przesunięciem ściany pomiędzy górną łazienką a pokojem tak by zmniejszyć łazienkę? W pokoju sąsiednim chcemy zrobić naszą sypialnię i mogłaby być odrobinę większa, a ta ogromna łazienka jest, no cóż, ogromna :)

Witamy - no to rzeczywiście mieliście przejścia z budową - ale jak to mawiają : "co nas nie zabije to nas wzmocni" ... :D

Odnośnie zmniejszenia górnej łazienki - my tak zrobiliśmy aczkolwiek w innym celu - wybudowaliśmy Oriona II i kosztem łazienki wygospodarowaliśmy korytarzyk do pokoju nad garażem / w projekcie przejście do pokoju nad garażem było przez łazienkę :-? / .

Tym sposobem mamy salonik na poddaszu w pomieszczeniu nad garażem .

czy ktos moze podac mniej wiecej koszty stanu surowego (z 2008 roku) ? jak prezentuja sie schody na parterze i czy w zwiazku z tym ze sa blisko jadalni i kuchni nie jest tam zbyt malo miejsca? chcielibysmy zobaczyc ta czesc domu na wlasne oczy i przekonac sie jak to wyglada w rzeczywistosci.. pozdrawiamy

Jesteśmy na etapie więżby dachowej i sądzę, że koszt realizacji stanu surowego, bez stolarki okiennej i drzwiowej oraz bez instalacji wewnętrznych to ok. 140 - 150 tyś. W tym murarze - 25 tyś, wykonanie dachu (robocizna) - 10 tyś. Pozostała kwota to koszty materiałowe. Ściana zewnętrzna Porotherm 30 P+W przeznazony do dodatkowego ocieplenia zewnętrznego. Powyższa kalkulacja dotyczy Oriona III.

mam pytanie do tych którzy już mają gotowe orynnowanie albo myślą nad tym jak je wykonać. Otóż my zastanawiamy się by zamiast tradycyjnych rynien zastosować łańcuchy. ważam że szkoda zasłaniać elewacji oriona rynnami :) a może ktoś z Was założył łańcuchy lub wie jak się sprawują w praktyce? My już mamy zakupiony komplet rynien jednak intensywnie zastanawiamy się nad montażem łańcuchów...

Ola -> spójrz tutaj - na pewno Cię zaciekawi temat zwiazany z montowaniem łańcuchów zamiast rur spustowych w systemach odprowadzania wody z połaci dachu .

Orionowicze drodzy - co tam słychać na budowach i w wybudowanych już domkach po wczorajszo-późnowieczornych nawałnicach , burzach i ulewach - przez Śląsk , Łódzkie i część Małopolski przeszły straszne burze i tornada ... - tragedia - to co pokazują w telewizorni ... - tragedia .

Jak tam przede wszystkim dachy Orionów ??

U nas bez strat własnych - choć późnym wieczorem ulewa i nawałnica była straszna - w kominach wiatr śpiewał a deszcz walił w dach że aż strach było ...