Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

pablitoo przejrzałam cały orionowy wątek. Gratuluję domku, bardzo mi sie podoba, macie z zoną doskonały gust.

Szczegonie podoba mi sie elewacja, kostka, zagospodarowanie terenu i schody...

Pisałes o kolorystyce i rodzaju tynku. Poniewaz kładłeś silikonowy, czy moglbys zdradzic ile Cie to kosztowało (material + robocizna) oraz ile metrow elewacji Ci wyszło?

Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, wszystkich serdecznie!

Na początek trochę o mnie

Zaczynam wkrótce budowe Oriona w wersji III (bez garazu)

Obecnie jestem na etapie papierologii a w zasadzie pod koniec - w środę oddajemy projekt do adaptacji.

Jak dobrze pójdzie (jak pogoda pozwoli) to w tym roku wyciągniem fundamenty - jak nie to wczesną wiosną.

Wątek Oriona śledze już tyle czasu, że czuje się jak "big brother" (z 10 miesięcy) Teraz kiedy już stanąłem na starcie postanowiłem się właczyć.

Przyznam szczerze że zdjęcia Waszych domków śnią mi się po nocy jako ideał do którego będę dążyć.

Generalnie zmiany w projekcie będą podobne jak u większości. Jedyna "wyjątkowość" to że planuje nie robić stropu nad poddaszem i odkryć w miarę możliwości więźbę. Dodać okno tu a ująć tam itp.

Oczywiście chciałbym Wam zadać ze 100 pytań od razu ale może zacznę od trudnych.

Jakie błędy dostrzegliście w projekcie w trakcie budowy?

Czytałem o nadprożach gabinetu i salonu które się zchodzą w jedno, co nie jest możliwe jeśli są prefabrykowane? Macie jeszcze takie kwiatki?

Co byście zrobili inaczej niż zrobiliście? albo co Wasi fachowcy zrobili inaczej niż w projekcie (oczywiście nie mówię o samowoli)?

3mka

Pozdrawiam serdecznie, wróciliśmy z wakacji i troszkę pchnęliśmy do prace budowlano-wykończeniowe. Niestety z fachowcami bywa tak, że to co miało byc na 12 będzie prawdopodobnie dopiero 20, ale i tak sporo zostało zrobione. Przesyłam zdjęcia, więcej we wrześniu :-)

Wszystkich, którym obiecaliśmy wycieczkę po naszym domku zapraszamy - juz nigdzie nie wyjezżamy :-)

http://picasaweb.google.pl/wubaszka/Orion

Orionowicze drodzy - co tam słychać na budowach i w wybudowanych już domkach po wczorajszo-późnowieczornych nawałnicach , burzach i ulewach - przez Śląsk , Łódzkie i część Małopolski przeszły straszne burze i tornada ... - tragedia - to co pokazują w telewizorni ... - tragedia .

Jak tam przede wszystkim dachy Orionów ??

U nas bez strat własnych - choć późnym wieczorem ulewa i nawałnica była straszna - w kominach wiatr śpiewał a deszcz walił w dach że aż strach było ...

Oj działo sie działo, i nie tylko waliło po dachach ale serce równiez waliło tym bardziej jak uderzyło w kosciół w Blachowni a ode mnie do Blachowni to raptem 10 km. Na szczęście domek nic nie ucierpiał ale ucierpiały fiananse bo juz został ubezpieczony :)

Pozdrawiam serdecznie, wróciliśmy z wakacji i troszkę pchnęliśmy do prace budowlano-wykończeniowe. Niestety z fachowcami bywa tak, że to co miało byc na 12 będzie prawdopodobnie dopiero 20, ale i tak sporo zostało zrobione. Przesyłam zdjęcia, więcej we wrześniu :-)

Wszystkich, którym obiecaliśmy wycieczkę po naszym domku zapraszamy - juz nigdzie nie wyjezżamy :-)

Gratulacje Baska. Pieknie to juz wszystko wyglada i w dodatku juz niewiele brakuje do zamieszkania.

przepiękne wnętrza!!!

Naprawde przepiękny Orionek,super wykończenia i wogóle wszystko jest super.Pozdrawiam

Baszuk piekny domek i super wnętrza :) Chciałabym być już na tym etapie, jak na razie malujemy podbitkę, tzn. mój mąż maluje, bo ja w domku z maluszkiem :) Czy możesz mi napisać jakiej wysokoście jest ścianka kolankowa już po wykończeniu? Chcemy tak samo wstawić wannę na górze, ale nie jestem pewna czy się zmieści przy naszej ściance. Poza tym prysznic na dole - dopiero jak postawili scianki działowe to się okazało, że prysznic koło okna musiałby być bardzo wąski aby nie wchodzic na okno, a u ciebie widzę całkiem ładny prysznic i to koło okna...

Powiedzcie i mi jeszcze moi drodzy koledzy w niedoli budowania, czy wszystkie drzwi macie takie jak w projekcie, czyli na 90 cm?

Pablitoo jak już wcześnie wspomniałam, Twój domek kolorystycznie prezentuje się rewelacyjnie i stąd moje pytanie o kolor okien - czy to ciemny brąz? Bo na zdjęciach wychodzi dość ciemny...

(...)

Powiedzcie i mi jeszcze moi drodzy koledzy w niedoli budowania, czy wszystkie drzwi macie takie jak w projekcie, czyli na 90 cm?

Nie wszystkie ... - u nas aby sie zmieściła pełnowymiarowa kabina prysznicowa w łazience na parterze / mamy ją na ścianie pomiędzy korytarzykiem a łazienką - zaraz obok drzwi / daliśmy mniejsze drzwi wejściowe do łazienki , i aby było symetrycznie takie same daliśmy do pralnio/kotłowni :D

Pablitoo jak już wcześnie wspomniałam, Twój domek kolorystycznie prezentuje się rewelacyjnie i stąd moje pytanie o kolor okien - czy to ciemny brąz? Bo na zdjęciach wychodzi dość ciemny...

Kolor okien to ciemny brąz - niestety nie pamiętam już nazwy koloru ...

To normalne :D - no chyba że ktoś wykończy dom w 100%-tach ...

Ja też tak mam jak Ty - wprowadziliśmy się do niecałkowicie wykończonego domu i teraz powoli sobie wykańczam - jak mam ochotę rzecz jasna - bo już częściej jej nie mam - wolę posiedzieć na tarasie czy zrelaksować się patrząc na moje dzieło :lol:

Jak to mawiają - robota nie zając ...