Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Aleś na mnie nakrzyczała :lol:

Odnośnie metrów elewacji - oczywiście że liczyłem - ale już nie pamiętam - będę musiał poszukać ... / umowę z firmą i kalkulację robiłem w zeszłym roku - a trochę czasu już minęło ... /.

W kwestii podbitki - a tu wszystko zależy jaki rodzaj podbicia / a może nadbitki / planujesz zrobić .

U mnie wykonałem podbitkę skrzynkową pod okapami , natomiast w szczytach i lukarnach podbicie po skosie - ile mi wyszło metrów podbicia ?? - też nie pamietam - zwłaszcza że jak liczyłem i robiłem ją w zeszłym roku to nie wiedzieć czemu kupiłem 2x więcej drewna niż mi było potrzeba :-?

Postaram się poszukać i jak znajdę czas / na szukanie :D / to napiszę .

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich orionowiczów. Pozazdrościć tylko takich ładnych domów. Nasza budowa jakoś tak ślamazarnie posuwa się do przodu. Na każdą ekipę musimy wyczekiwać chociaż wszyscy byli umówieni w zeszłym roku. Porażka.

Mam pytanie do O&M

Bardzo podobają nam się Twoje schody. W naszym domu też będziemy mieli 3 stopnie i interesuje mnie wysokość Twojego murka przy ścianie domu i na końcu. Wyszedł Ci bardzo ładny spadek. Jeśli to możliwe napisz. Z góry dziękuję.

Dino

Pablitoo !!! Pamiętasz obiecałeś podać ilość metrów elewacji!!!

Pozdrawiam!!!

:oops: - szacunkowo - o ile mnie pamięć nie myli / bo jakoś nie mogę znaleźć umowy z wykonawcą / elewacji surowej / bez tych wszystkich murków , cokołów , boni etc ... / wyszło ca 280 m2 .

Może pomogą O&M lub Baszuk lub Jurand - wszyscy już także otynkowali swoje Oriony i może mają bardziej aktualne dane ...

:D

witany wszystkich po chwilowej przerwie :wink: .Oczywiscie wiele spraw na glowie i nie ma czasu nieraz nawet na forum, zreszta sami wiecie jak to jest :roll:

Mamy juz dach i okna nawet..podzielimy sie niebawem zdjeciami z wami co byscie mogli sobie ocenic jak to nam wyszlo. :lol:

Pytanie : co z dzwiami pomiedzy garazem a domem?? czy musza byc to dzwi przeciwpożarowe ??bo slyszelismy ze tak. Jeśli coś wiecie na ten temat prosimy bardzo o info. Pozdrawiamy.

Ania i Wiesiek

Witam!!! Przepraszam że dopiero odpisuję. Odnośnie wzmocnienia wieżby dachowej to nie dokonywałem żadnych zmian. są one wystarczająco mocne na utrzymanie ciężaru dachu.

Witam

Jednak zastosowałem płatwie chociaż faktycznie nie są konieczne.... może trochę wzmacniają i są wygodniejsze do montażu krokwi.

Co do więźby to może ktoś mi odpowie jakie odległości krokwi (ewentualnie innych elementów drewnianych) należy zachować od komina. Majster który kładł więźbę zrobił odstępy około 25 cm, natomiast dekarz dobił sobie elementy drewniane praktycznie przy samych kominach (były mu potrzebne do zamocowania folii, kontrłat i blachy dachowej)?

Druga moja wątpliwość to kanał wentylacyjny kuchni. Widziałem że część z Orionowców prowadzi go na dach przez pokój nad kuchnią. Jakiej średnicy i kształtu jest to kanał i gdzie najlepiej go umieścić?

Jeżeli już przy kanałach jestem to zapytam również o wywiewkę z łazienki na górze - jakim przewodem poprowadzić?

(...)

Pytanie : co z dzwiami pomiedzy garazem a domem?? czy musza byc to dzwi przeciwpożarowe ??bo slyszelismy ze tak. Jeśli coś wiecie na ten temat prosimy bardzo o info. Pozdrawiamy.

Ania i Wiesiek

Powinny być przeciwpożarowe - tak jak widnieje w projekcie ... - ale u nas są piękne drewniane takie jak w reszcie domu :D

/ Ale u nas w domu - jako jeden element systemu alarmowego jest system przeciwpożarowy - między innymi w garażu czujka pożarowa i temperatury / .

Witam wszystkich orionowiczów po długiej przerwie.

Niestety nie mam zbyt wiele czasu (budowa i jesszcze raz budowa) żeby przeglądać forum nawet jeżeli chodzi o bieżące posty,więc przepraszam że tak rzadko podejmuję głos w jakiejkolwiek dyskusji.

Mamy już stan surowy z wieźbą dachową.W tym roku na pewno jeszcze pokryją dachówką,a co dalej zobaczymy, bo póki co nadal nie mamy na działce prądu.A bez tego trudno o jakąkolwiek wykończeniówkę.Niby w listopadzie mają doprowadzić,ale takie "prawdopodobnie" jakoś mnie nie przekonuje.No cóż przystopuje nam to prace i może będziemy musieli zostawić takie stan jaki jest obecnie na przezimowanie i na wiosnę zacząć dalej,choć wolałabym ciągnąć wszystko dalej i na wakacje sie wprowadzić.......no cóż nie zawsze układa isę tak jakbyśmy tego chcieli.

Ale póki co mam pytanko odnośnie doświetlenia pokoju po prawej stronie domu od frontu.Jest tam tylko okno balkonowe i zastanawiam się czy nie wstawić jeszcze połaciowego? Dajcie znać jak to u Was rozwiązaliście i jak to się sprawdziło w efekcie końcowym.

No i nadal kwestia ogrzewania pozostaje z wielkim znakiem zapytaniaProsiłabym orionowiczów,zarówno tych którzy mają gaz jak i tych którzy mają eko-groszek o informacje jakie są ich koszty ogrzewania w ciągu całego roku (razem z ciepłą wodą).Bardzo Was proszę o wskazówki bo najlepiej wie ktoś kto już dane rozwiązanie sprawdził w praktyce.Bardzo,bardzo proszę o odpowiedzi!!!!!!!!!

A jeżeli już ktoś ma eko-groszek to czy w tej kotłoni wg projektu zmieści się piec z podajnikiem,jeżeli tak to jakiej firmy i jakie gabaryty????

Jeszcze raz bardzo ale to bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam i czekam na pomoc.

No i nadal kwestia ogrzewania pozostaje z wielkim znakiem zapytaniaProsiłabym orionowiczów,zarówno tych którzy mają gaz jak i tych którzy mają eko-groszek o informacje jakie są ich koszty ogrzewania w ciągu całego roku (razem z ciepłą wodą).Bardzo Was proszę o wskazówki bo najlepiej wie ktoś kto już dane rozwiązanie sprawdził w praktyce.Bardzo,bardzo proszę o odpowiedzi!!!!!!!!!

A jeżeli już ktoś ma eko-groszek to czy w tej kotłoni wg projektu zmieści się piec z podajnikiem,jeżeli tak to jakiej firmy i jakie gabaryty????

Jeszcze raz bardzo ale to bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam i czekam na pomoc.

Przepraszam, ale to juz bylo poruszane parokrotnie wystarczy przeczytać parę stron wstecz.

Dokładnie jurand ma rację - dyskusja na ten temat była konkretna kilka stron wątku wstecz , natomiast odnośnie pokoju na poddaszu nad kuchnią - rzeczywiście ten pokój jest słabo doświetlony - u nas dodatkowo jest on skierowany na północ - dołożyliśmy więc dodatkowe okno połaciowe - doświetla pokój znakomicie .

Palbitoo ja jestem jestem podczytuje sobie wasze posty. Muszę się pochwalić, że stan zero mam za sobą, po wielkich awanturach z pogodą :D ale się udało. Mam nadzieje ze jeszcze mi mury postawią ale wszystko zależy od pogody-niestety. :x

Orionkowicze mam do WAs pytanko odnośnie filarów jaki macie ich rozmiar, czy są według projektu czy coś było zmieniane??????

Pozdrawiam

(...)

Orionkowicze mam do WAs pytanko odnośnie filarów jaki macie ich rozmiar, czy są według projektu czy coś było zmieniane??????

Pozdrawiam

Ja już nie pamietam :( - mieszkam dopiero prawie rok - a wydaje mi się że juz wiele lat ... :)

Właśnie ekipa przyjechała poprawiać mi kostkę brukową przed domem - przyjechała już CZWARTY raz !! - tragedia - tragedia - nic dodać nic ująć ...

:(