Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich. Odnośnie ogrzewania to my zakładamy pompę ciepła. Jest to pompa CWU+CO-KOMPAKT DANFOSS DHPH 8 ze zbiornikiem 200l. Mamy już zrobione odwierty , 5 otworów po 36 metrów. Góra i dół podłogówka, sterowana termostatami.

I do tego rekuperacja czyli mechaniczna wymiana powietrza! Jest ryzyko, ale.... mamy nadzieje, że będzie ok. :lol:

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Wszystkich. Odnośnie ogrzewania to my zakładamy pompę ciepła. Jest to pompa CWU+CO-KOMPAKT DANFOSS DHPH 8 ze zbiornikiem 200l. Mamy już zrobione odwierty , 5 otworów po 36 metrów. Góra i dół podłogówka, sterowana termostatami.

I do tego rekuperacja czyli mechaniczna wymiana powietrza! Jest ryzyko, ale.... mamy nadzieje, że będzie ok. :lol:

Zapytam delikatnie - można znać koszt tej instalacji ??

Mnie do naszego domu ponad dwa lata temu też robili wycenę pompy ciepla / jedna z opcji na ogrzewanie to była właśnie PC / - bodajże to był Thermoglov / nie pamiętam już dokładnie / - na owe czasy cena po prostu mnie zabiła :(

Poza tym u mnie pionowe odwierty nie wchodziły w grę - ziemia u mnie na działce to wgłąb 3m i skała - pozostał więc wymienik dolnego źródła żwirowy ...

Tak mnie to ciekawi - ile teraz taka zabawka kostuje ??

:)

Koszt takiej instalacji to: pompa 23500, odwierty 16000, instalacja pompy 5000, rekuperacja 22000 no i koszt podłogówki to jakieś 110zł za m/2, także całóść wyjdzie około 85000zł Pozdrawiam...

Czyli sama PC to ca 44 kpln ... - no to moja oferta była niższa - tyle let temu - zamknęła się bodajże kwotą ca 40 kpln z wymiennikiem żwirowym który zajmował powierzchnię prawie połowy mojej działki :D .

No i ze wzgl na koszt całej imprezy się nie zdecydowałem na PC - mam gaz na działce - więc ogrzewam dom i c.w.u gazem - kocioł kondensacyjny Viessmanna kosztował mnie 8 kpln . Było nie było zostało mi w kieszeni ca 32 kpln .

naprawde ładne kwoty...

a jaki jest czas amortyzacji takiego wydatku?

Czasami jak ktoś nie ma gazu na działce , nie chce się babrać węglem i popiołem , ani nie chce butli z LPG lub olejem - to nie ma innej alternatywy ... - wówczas czasokres zwrotu takiej konstrukcji nie ma większego znaczenia . Czymś przecie trzeba ogrzewać chałupę i grzać c.w.u.

To już kolektory solarne mają większą szansę amortyzacji - choć instalacja nadal nie jest tania to jednak o wiele tańsza niż PC.

Choć biorąc pod uwagę koszta grzania c.w.u / w moim przypadku - 4 osobowa rodzina / - grzeję c.w.u gazem - miesięcznie płacę za gaz na potrzeby c.w.u ca 80 pln .

Roczny koszt grzania c.w.u u mnie nie przekracza kwoty 1 kpln .

Dobra instalacja solarna z kolektorami próżniowymi , całym osprzętem i zasobnikiem ca 300l kosztuje średnio przyjmując a z 15 - 20 kpln / dwa kolektory o powierzchni 3m2 typu Heatpipe / .

Taka instalacja amortyzowała by mi sie 15 - 20 lat !

Dodajmy do tego, że żywotność kolektorów to około 20 lat. Przymierzałem sie do nich, ale po przeprowadzeniu obliczen czas zwrotu wyszedł mi od 16 do 27 lat przyjmując oczywiście wzrost energii elektrycznej i węgla. Oczywiście bezdyskusyjnie jezeli ktos lubi komfort a nie ma gazu to musi za niego zaplacic, chyba ze jak to Pablitoo napisal lubi sie babrac weglem i popiolem

Hehe troszke przeinaczylem :wink:

Witam Wszystkich :)

Dziś zakupiłam z mężem działkę i chcemy zakupić projekt Orion II który od razu wpadł nam w oko.

Proszę o kilka informacji na temat jego budowy i jakie zmiany wprowadzaliście w projekcie. Interesuje mnie też koszt budowy stanu surowego zamkniętego.

Jeśli ktoś buduje w okolicach Kielc to bardzo chętnie bym obejrzała "na żywo"bo to zawsze inaczej niż na papierze. Mam jeszcze jedno pytanie -może głupie :oops: czy mozna od kogoś odkupić projekt juz po adaptacjach jeśli już ma wybudowany dom bo z tego co pamietam kilkanaście lat temu moi rodzice od kogoś odkupili projekt i może taraz też tak można. Czekam na odpowiedzi na forum oraz na nr gg 1590107

Moi drodzy, jesteśmy na etapie zamawiania okien i drzwi i mamy spory dylemat jeśli chodzi o szprosy - mnie się strasznie podobają grubsze, czyli zdaje się 26mm, ale nie jestem pewna czy będą korzystnie wyglądać w węższych drzwiach jak np. z salonu (dzielone) czy w wykuszach. Boje się, że zasłonią mi za bardzo szyby i będzie to wyglądać komicznie :-? . Powiedzcie mi proszę jakie macie doświadczenia z tym związane, bo już mieszkacie. Obejrzałam zdjęcia w dostępnych tutaj albumach, ale większość ma cieńsze szprosy :( HELP!!!

Dzięki Jurand za odpowiedź. Zamówiliśmy już okna z szerokością szerszą szprosów - okna mamy dokładnie takie same jak w projekcie, a więc duże, więc mam nadzieję, że będzie ładnie. Raz kozie śmierć i wydane pieniążki :lol: Na dole w gabinecie i w salonie drzwi wyjściowe na taras będą miały niskie progi, w związku zczym mój mąż miał spory dylemat, czy nie będzie zawiewać i podciekać. Ciekawam czy ktoś z was zamontował też takie progi i jak się spisują...

Pozdrawiam!

To czekam na relację z niecierpliwością.

A pozostali Orionowicze? Wiem, że macie! Podzielcie się wrażeniami. Plisssss!

Wrażenia rewelacyjne - super sie po nich chodzi na poddasze :lol:

Ja uwielbiam drewno , bardzo lubie chodzić po nich boso ...

A poza tym często siadam w jadalni i patrzę na schody - podobają mi sie bardzo - ciekawe kiedy mi przejdzie :) / na razie - już ponad rok - i dalej mnie trzyma / .

:D

Pablitoo jakim cudem wychodza Wam tak niskie rachunki za gaz?? My mieszkamy w szczecienie gdzie zimy raczej do cieplych naleza i rachunki rok temu sredni 400-500 zl/m-nie. Zalamales mnie troche;)

p.s. elewacja praktycznie skonczona, wyszla super, na pewno w duzej mierze dzieki Tobie - jeszcze raz dziekuje za pomoc:) postaram sie dolaczyc na dniach fotki;)

Pablitoo jakim cudem wychodza Wam tak niskie rachunki za gaz?? My mieszkamy w szczecienie gdzie zimy raczej do cieplych naleza i rachunki rok temu sredni 400-500 zl/m-nie. Zalamales mnie troche;)

Jak to niskie ?? - raczej chyba na średnim poziomie / zreszta rachunek 400-500 pln/miesciąc to wcale nie wysoki rachunek / - moi znajomi mieszkający w podobnych gabarytowo domach płacą podobnie / instalacja c.o. z grubsza bardzo podobna - kocioł kondensacyjny plus podłogówka pół na pół z grzejnikami niskotemperaturowymi / .

Orion generalnie raczej energooszczędnym budynkiem nie jest :lol:

p.s. elewacja praktycznie skonczona, wyszla super, na pewno w duzej mierze dzieki Tobie - jeszcze raz dziekuje za pomoc:) postaram sie dolaczyc na dniach fotki;)

Nie ma za co - czekamy na fotki .