Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pablitoo napisales

"Choć biorąc pod uwagę koszta grzania c.w.u / w moim przypadku - 4 osobowa rodzina / - grzeję c.w.u gazem - miesięcznie płacę za gaz na potrzeby c.w.u ca 80 pln""

:) to jak to sie ma do tych 400?? chyba ze cos zle zrozumialam;)))

pozdrawiam

AGA -> napisałem c.w.u , nie c.o i c.w.u :D

Moja wypowiedź dotyczyła rachunków tylko za grzanie ciepłej wody użytkowej teraz , w okresie letnim .

:lol:

Witajcie! Za parę dni "stuknie" rok odkąd mieszkam w Orionie. Przeglądam czasami Wasze zmagania z budową i cieszę się, że ten etap mam za sobą (przede mną już tylko remonty :wink: ). Nie jest tak, że się zamieszka i wszystko z głowy, wciąż coś się uzupełnia, dlatego potrzebna jest jesień i zima, na odpoczynek przy kominku. Ponownie wypłynął temat schodów. Też miałam wiele wątpliwości, ale ostatecznie jesteśmy zadowoleni z wyboru (inaczej niż w projekcie).

http://www.osiecki-wagner.pl/templates/387/g_files/header3.jpg

http://www.osiecki-wagner.pl/templates/387/g_files/foto.jpg

Czy czytują wątek "starzy" Orionowicze?

Pozdrawiam, wszystkich.

Witam wszystkich orionowiczów, rzadko tutaj bywam ale zawsze czasu mało , mam pytanie odnośnie bramy garażowej jaką firmę wybraliście, zastanawiam sie nad Hormann, Wiśniowski bądź Krispol, względnie ceny są na równym poziomie proszę o wasze opinie, dodam że jest to podwójny garaż

Poniżej podaje link do zdjęć kolejnego Oriona

http://fmix.pl/slideshow/8293/8575/orion-2.html

Ja wybralem oferte lokalnej firmy, dlaczego ano dla tego, ze zawsze mały probuje cos udoskonalic (wiem wiem rezultaty tego udoskonalenia moga byc rowniez), ale wowczas gdy wybieralem brame jedno mnie urzeklo, po pierwsze gosc wygladal na pasjonata i brama miala usztywniony dol tuz przy gumie nie listwa plastykowa jak to miało w swojej ofercie kilka wymienionych firm lecz aluminiowa. Z bramy jestem zadowolony sprawuje sie znakomicie. Firma ta to MAX z Czestochowy http://www.maxbramy.pl/

Czy możecie mi powiedzieć, jaki macie strop i przede wszystkim ile (mniej więcej) Was kosztował. Niestety od sierpnia czekamy na kredyt a chciałabym przykryć piętro chociaż stropem przed zimą, i nie bardzo wiem ile pożyczyć od rodziny :lol: :lol: Na początku planowaliśmy strop typu filigran (i tutaj cenowo wiem jak wygląda) ale niestety aż tyle rodzinka nie pożyczy więc chyba musimy zmienić na inny trochę tańszy

u mnie strop teriva kosztował około 10000zł + 2 gruszki około 5000zł, kosztowny interesik, osobiście odradzam taki strop, taniej jest wylać lany,

Pozdrawiam

Najdroższe w terivie jest żelazo - zbrojenie / ostatnio kolega nabywał zbrojenie do terivy - koszt ca 4000 pln/tona / .

W stropie monoliotycznym żelaza jest więcej ... - i betonu też ...

więc wiem, że nic nie wiem :wink: Faktycznie dosyć drogo wychodzi ten strop z terivy. Myślałam, że jest tańszy, ale w takim wypadku może jeszcze uda mi się dozbierać do filigranowego.

Ja jestem na samym początku budowy, ale stwierdzam, że to jednak ciężki kawałek chleba. Mąż cały dzień jest w pracy i cała budowa na mojej głowie. A nie muszę mówić, że KOMPLETNIE się na tym nie znam. Na szczęście dzięki czytaniu tego forum jestem chociaż troszeczkę mądrzejsza :lol: