Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Fajnie jest mieszkać w Orionie :D

Agano, jeśli już mieszkasz w Orionku, to powiedz szczerze, czy zmieniłabyś w nim coś? my mamy wybudowany dopiero parter, więc chętnie wysłuchamy od "wójka i cioci Dobra Rada" :) :) czegoś ciekawego - co przyszłym inwestorom ułatwi życie.

Ja już chyba 3 razy przeczytałam całe forum, zrobiłam w kalendarzu notatki i pewnie jeszcze raz się wezmę w zimowe wieczory za czytanie (a jest tego trochę).

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moi drodzy, mieszkamy od września!!!!!!!!!!!!!!!!

jeszcze wiele do zro bienia, ale większe rzeczy już za nami, przynajmniej jesli chodzi o dom.

brakuje jeszcze niektórych lamp, karniszy...... ale to może poczekać

dylematy z pompą ciepła rozwiane grzeje i wode i dom i jest bardzo ciepło. przed domem pobojowisko co prawda wyrównane, ale jescze chciałam zakupić ziemię, żeby coś tu urosło.Koszt 500 za wywrotkę. Koszmar.

I jest tak jak powiedział Prymasek mieszkamy i nie za wiele się chce.

A teraz wątek do kobiet :lol: przeprowadzka jest okrpona, odnoszę wrażenie, że tego się nie da skończyć kolejny kartonik do rozpakowania, kolejny z ciuchami...itd

Pozdrawiam serdecznie

Mieszkamy w Orionie od roku. Wprowadziliśmy w projekcie trochę zmian i nawet nie pamiętam już wszystkich dokładnie (staram się wyprzeć z pamięci stan budowy :x). Na pewno zaś z samego projektu jestem zadowolona. Czasami przychodzi mi na myśl, że może lepiej byłoby mieć bardziej zadaszony balkon, ale to przy ulewach :(.

Ze zmian na górze pozytywnych dla mnie, to rezygnacja z pralni na rzecz garderoby. Mianowice zamiast z łazienki, mam wejście z sypialni do garderoby, która właściwie mogłaby być zwykłym pokojem.

Chwalę sobie ogrzewanie gazowe-wygoda i dgp, przyjemne z pożytecznym.

Orion jest projektem zadawalającym i pozostawienie go w wersji oryginalnej nie spowoduje niedogodnień, zaś wszelkie zmiany są już próbą dostosowania do indywidualnych potrzeb.

Ja na przykład zrezygnowałam ze spiżarni, powiększyłam wiatrołap, a spiżarkę utworzyłam w pom. gospodarczym.

Aaa, brakuje nam drugiego mejsca na samochód, aczkolwiek dwustanowiskowy garaż zmienia trochę wizerunek Oriona.

Nie ma róży bez kolców.

Pozdr.

A.

No to i ja dołożę moje spostrzeżenia co do Orionka :D

Mieszkamy też już od roku - nasz Orion jest w połowie podpiwniczony - jedyne co bym teraz zmienił to podpiwniczenie pod całością budynku - duża piwnica jest rewelacyjna - mnóstwo miejsca na wszelakie rzeczy . Zwłaszcza że w moim przypadku koszt wykonania piwnicy pod całym budynkiem niewiele by sie zwiększył w stosunku do podpiwniczenia pod połową domu .

Poza tym poczyniłem podobne podobne zmiany jak Agana - czyli likwidacja spiżarki / kosztem tego wieksza kuchnia - rewelacja / i powiększyłem wiatrołap - teraz jest o wiele funkcjonalniejszy niż wg projektu . Obydwie te zmiany wpłyneły bardzo in plus na funkcjonalność tych pomieszczeń.

No i zmiany na poddaszu - bardziej kosmetyczne, z wyjątkiem wykonania korytarza do pokoju nad garażem . Dzięki temu posiadamy piękny salon nad garażem z osobnym wejściem / nie przez górną łazienkę / .

U nas również ogrzewanie gazowe - podobnie jak Agana bardzo je chwalę - czysto , bezobsługowo , bardzo komfortowo .

My posiadamy Oriona II więc problem małego garażu nas nie dotyczy :D

witam, ja również zrezygnowałem ze Spiżarki, miejsca na słoiki nie zabraknie w piwnicy, chociaż niemądre było zasypanie garażu, piwnica okazała sie naprawdę spora ponad 80m2, wiatrołap nie robiłem zbyt duży , gdyż miejsce na kurtki przeznaczam w korytarzu prowadzącym do garażu, dodam że piec będe miał w piwnicy a na dole powiększyłem łazienkę, na pietrze tez sporo zmian

nad garażem sypialnia do której prowadzi korytarzyk pomiędzy łazienka i pokojem, zlikwidowałem z garderoby

a po wyjściu na górę (nad kuchnia duże otwarte pomieszczenie),

witam, ja również zrezygnowałem ze Spiżarki, miejsca na słoiki nie zabraknie w piwnicy, chociaż niemądre było zasypanie garażu, piwnica okazała sie naprawdę spora ponad 80m2, wiatrołap nie robiłem zbyt duży , gdyż miejsce na kurtki przeznaczam w korytarzu prowadzącym do garażu, dodam że piec będe miał w piwnicy a na dole powiększyłem łazienkę, na pietrze tez sporo zmian

nad garażem sypialnia do której prowadzi korytarzyk pomiędzy łazienka i pokojem, zlikwidowałem z garderoby

a po wyjściu na górę (nad kuchnia duże otwarte pomieszczenie),

Zachęcam do umieszczania zdjęc :D

Każdy opisuje a nie pokazuje (z małymi wyjątkami).Pokażcie ludzie pokażcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

OWitam,

no i na nas przyszła kolej... już od ponad tygodnia mieszkamy w naszym ukochanym orionku, jest cudownie... Co prawda jeszcze wiele zostało do zrobienia, ale parter cały wykończony i gotowy do wygodnego zamieszkania. Ostatnio przeniosłam się z prac w domu do prac w ogrodzie, które naprawdę staną się chyba moja pasją :D

Mieszka się wygodnie; orion to duży dom biorąc pod uwagę, że mieszkają w nim (na razie) dwie osoby :); ogrzewanie kotłem na eko groszek oceniam pozytywnie, ponoć miało się kurzyć a jest wporządku. Warto przy robieniu hydrauliki pomyśleć o cyrkulacji do ciepłej wody, doskonałe rozwiązanie, bo kiedy nie odkręcę ciepłej wody taka właśnie leci z kranu, tj. u nas leci bardzo gorąca :); wykusze są duże i wygodne, w jadalni wstawiłam ogromny stół ( 95x190) bez problemu się mieści!!; ogrzewanie podłogowe w całym domu, to był strzał w dziesiątkę, przede wszystkim dlatego, że nie ma kaloryferów!! jedynie w łazienkach zastosowaliśmy dodatkowe grzejniki. Podobnie jak większość z budujących zrezygnowaliśmy ze spiżarni przez co kuchnia jest większa; wydłużyliśmy nieco wiatrołap, ale przejście między schodami sie zmiejszyło; żałujemy jedynie, że nie ma piwnicy... jednak zrobimy takową pod garażem, który będzie wolnostojący; bardzo chciałam zawiesić łańcuchy zamiast rynien - skończyło sie jednak na tradycyjnym orynnowaniu.

na razie to tyle........pozdrawiam Wszystkich mieszkających, budujących i wykanczających swe Oriony

Ola

OWitam,

no i na nas przyszła kolej... już od ponad tygodnia mieszkamy w naszym ukochanym orionku, jest cudownie... Co prawda jeszcze wiele zostało do zrobienia, ale parter cały wykończony i gotowy do wygodnego zamieszkania. Ostatnio przeniosłam się z prac w domu do prac w ogrodzie, które naprawdę staną się chyba moja pasją :D

Mieszka się wygodnie; orion to duży dom biorąc pod uwagę, że mieszkają w nim (na razie) dwie osoby :); ogrzewanie kotłem na eko groszek oceniam pozytywnie, ponoć miało się kurzyć a jest wporządku. Warto przy robieniu hydrauliki pomyśleć o cyrkulacji do ciepłej wody, doskonałe rozwiązanie, bo kiedy nie odkręcę ciepłej wody taka właśnie leci z kranu, tj. u nas leci bardzo gorąca :); wykusze są duże i wygodne, w jadalni wstawiłam ogromny stół ( 95x190) bez problemu się mieści!!; ogrzewanie podłogowe w całym domu, to był strzał w dziesiątkę, przede wszystkim dlatego, że nie ma kaloryferów!! jedynie w łazienkach zastosowaliśmy dodatkowe grzejniki. Podobnie jak większość z budujących zrezygnowaliśmy ze spiżarni przez co kuchnia jest większa; wydłużyliśmy nieco wiatrołap, ale przejście między schodami sie zmiejszyło; żałujemy jedynie, że nie ma piwnicy... jednak zrobimy takową pod garażem, który będzie wolnostojący.

Bardzo chciałam zawiesić łańcuchy zamiast rynien - skończyło sie jednak na tradycyjnym orynnowaniu.

na razie to tyle........pozdrawiam Wszystkich mieszkających, budujących i wykanczających swe Oriony

Ola

No no zazdroszcze wszystkim ktorzy juz mieszkaja. Mam nadzieje, ze mnie bedzie rowniez dane w tym roku zamieszkac. Zreszta plan jest poczatek grudnia przeprowadzka choc jak patrze nas stan i to co mamy to raczej beda to spartanskie warunki. Ale co cieszy to mamy juz zarys schodow co prawda jeszcze bez poreczy ale juz wygladaja calkiem calkiem.

ogrzewanie kotłem na eko groszek oceniam pozytywnie, ponoć miało się kurzyć a jest wporządku.

Możesz mi opisac swój piec na ekogroszek :D

Czy ma dodatkowy ruszt na inne paliwo?np.drzewo?

ogrzewanie podłogowe w całym domu, to był strzał w dziesiątkę, przede wszystkim dlatego, że nie ma kaloryferów!! jedynie w łazienkach zastosowaliśmy dodatkowe grzejniki.

A jak z spaniem?"powiadają że" ogrzewanie podłogowe źle działa na śpiących -zbyt blisko.Jakie jest twoje zdanie na ten temat?

Pozdrawiam.

u mnie strop teriva kosztował około 10000zł + 2 gruszki około 5000zł, kosztowny interesik, osobiście odradzam taki strop, taniej jest wylać lany,

Pozdrawiam

My zostajemy przy stropie teriva.Murarz wycenił nam podobnie.Ale zamiast gruchy będzie lane mixterem bo można ładnie zaoszczędzic :D

ogrzewanie kotłem na eko groszek oceniam pozytywnie, ponoć miało się kurzyć a jest wporządku.

Możesz mi opisac swój piec na ekogroszek :D

Czy ma dodatkowy ruszt na inne paliwo?np.drzewo?

ogrzewanie podłogowe w całym domu, to był strzał w dziesiątkę, przede wszystkim dlatego, że nie ma kaloryferów!! jedynie w łazienkach zastosowaliśmy dodatkowe grzejniki.

A jak z spaniem?"powiadają że" ogrzewanie podłogowe źle działa na śpiących -zbyt blisko.Jakie jest twoje zdanie na ten temat?

Pozdrawiam.

witaj,

jeśli chodzi o kocioł to mamy firmy HEF moc 25

http://www.hef.com.pl/?p=/pl/menu/2/1/index

co do ogrzewania podłogowego to w sypialni, zresztą jak w każdym pomieszczeniu, mamy minimalnie odkręcone ogrzewanie, w wyniku czego jest przyjemnie ciepło, ale nie gorąco. Jeszcze nie mamy założonych zaworów termicznych (chyba tak to się nazywa), ale jak będą to wtedy już w ogóle z ustaleniem temperatury nie będzie problemu, bo po prostu określi się ją w stopniach. Wracając do tematu - śpi nam się bardzo dobrze, nieraz rozszczelniamy okno, by wpuścić trochę świeżego powietrza :) więc na mnie ogrzewanie podłogowe w sypialni nie działa żle, może też dlatego, że jestem strasznym zmarźluchem...

Pozdrawiam

Oj, za rzadko tu zaglądam, muszę Was bardziej molestować o te schody. Pablito, cieszę się, że jesteś zadowolony, ale błagam Cię i wszystkich innych o konkrety!!!!

ILE STOPNI I JAKA WYSOKOŚĆ STOPNIA???

Bardzo, bardzo Was proszę o to info. Nikt o tym jeszcze nie pisał, przynajmniej ja nie mogę znaleźć, a dla mnie to największy dylemat w Orionie.

Niestety w projekcie za wiele o schodach nie ma ... :D - a to dla tego że schody w naszych domach to indywidualna sprawa inwestora - czyli indywidualnie projekt na wykonanie takowych . W zależności od potrzeb inwestora, jego wymagań i preferencji takie schody mogą się wiele różnić ...

Wymiary schodów - przeglądnij sobie podstawowe zasady i wymiary budowy schodów .

Wieczorem policzę ilość moich stopni , ich wysokość , szerokość etc ...

(...)

co do ogrzewania podłogowego to w sypialni, zresztą jak w każdym pomieszczeniu, mamy minimalnie odkręcone ogrzewanie, w wyniku czego jest przyjemnie ciepło, ale nie gorąco. Jeszcze nie mamy założonych zaworów termicznych (chyba tak to się nazywa), ale jak będą to wtedy już w ogóle z ustaleniem temperatury nie będzie problemu, bo po prostu określi się ją w stopniach. Wracając do tematu - śpi nam się bardzo dobrze, nieraz rozszczelniamy okno, by wpuścić trochę świeżego powietrza :) więc na mnie ogrzewanie podłogowe w sypialni nie działa żle, może też dlatego, że jestem strasznym zmarźluchem...

Pozdrawiam

Podłogówka jest znakomitym rozwiązaniem , znakomitym .

Komfort cieplny takiego pomieszczenia w którym jest ogrzewanie podłogowe jest nieporównywalnie wiekszy od tradycyjnego ogrzewania konwekcyjnego .

No i oczywiście kwestia kosztów - ogrzewanie podłogowe jest o wiele bardziej oszczędne od klasycznego ...

'

U nas ogrzewanie podłogowe to cały parter / z wyjątkiem salonu i gabinetu / i w łazience na poddaszu .

Bardzo boleję nad tym iż nie mamy podłogówki wszedzie , ale to w związku z priorytetem którym jest parkiet na podłogach ...

Ale generalnie jesteśmy bardzo zadowoleni z tego typu ogrzewania - delikatnie ciepła posadzka jest rewelacyjnie komfortowa - aż przyjemnie się chodzi boso po takiej podłodze :D

Witam,

a u nas po dłuższych perypetiach mamy w końcu bramę garażową :) też wybraliśmy Hormana, tynki skończone w ubiegłym tygodniu, i teraz "robi się" ocieplenie i mam pytanko jak robiliście przypory ze styropianu to docinaliście na miejscu czy kupuje się je jako gotowe elementy?

Pozdrawiam Ola

Niestety w projekcie za wiele o schodach nie ma ... :D - a to dla tego że schody w naszych domach to indywidualna sprawa inwestora - czyli indywidualnie projekt na wykonanie takowych . W zależności od potrzeb inwestora, jego wymagań i preferencji takie schody mogą się wiele różnić ...

Wymiary schodów - przeglądnij sobie podstawowe zasady i wymiary budowy schodów .

Wieczorem policzę ilość moich stopni , ich wysokość , szerokość etc ...

Wiem doskonale, że projekt indywidualny, dlatego pytam o Wasze projekty:) Co do wymagań, to czytałam dużó na ten temat i wnioski są takie, że superwygodne schody w orionie musiałyby sie zaczynać pod oknem w kuchni:)

Nam wszyscy projektują 16 stopni, co daje 19cm/stopień. Moim zdaniem lepiej je obniżyć dorzucając siedemnasty, a zmniejszając głębokość. No i mamy problem. Dlatego pytam o wasze.

Ale ja Wam zazdroszczę, tego mieszkania w już wykończonych domkach.

U nas jeszcze końca nie widać. Mam nadzieję, że pogoda i temperatura zimą nam dopisze i w lutym będziemy mogli zaprosić ekipę od tynków wewnętrznych. Jak zrobi się ciepło to znów ruszamy z pracami na zewnątrz.

Tylko kiedy to będzie............