Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po paro miesięcznej (az wstyd sie przyznac ze tyle czasu minelo) witam ponownie ORIONOWCÓW. Z tego co zauwazylem to przybylo troche zwolennikow orionka - tak trzymac.

U mnie choc mnie nie bylo na forum ( i nie tylko) roboty cały czas roboty trwaja. Domek zamkniety. Dach zrobiony, okna wstawione (chociaz byly problemy z wyborem Oknoplast - krakow czy drewniane, to jednak wybor padl na drewno o czym zdecydowala cena 15% tansze no i wykonanie). Poddasze ocieplone, wstepne rozmowy w sprawie wody, kanalizy i c.o. w srodku odbyte i czekam na materialy (i cieplejsze dni), a obecnie ukladam instalacje elektryczna.

Po wymurowaniu scianek dzialowych na gorze stwierdzilem ze nie potrzebnie wydluzalem jedna strone domu (ta z lazienka) o 1,5m, bo pokoj i lazienka wyszly ogromne (musialem z czesci lazienki zrobic dodatkowe pomieszczenie o szer.2,5m.). Ale z wydluzenia domu od storny z salonem jestem zadowolony bo salon i kuchnia staly sie bardziej ustawne.

Pozdrawiam orionowcow.

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ojej, u nas dziś zimniej niż w Suwałkach.

Nie grzejemy jeszcze w całym domu, stad jest ciepło, ale skwaru nie ma.

Przez te mrozy mamy zastój w pracach, wałkujemy więc dalej temat kuchni. Wczoraj podłączyliśmy wyłączniki i oprawki na pietrze.

No i znowu napadało to białe paskudztwo, więc trzeba będzie przywyknąć do odśnieżania.

Trzymajcie się

witajcie

mój projekcik został już wysłany więc czekam na listonosza.

dostałem kosztorys z pracowni. Stan surowy został tam wyceniony na grubo ponad 170 000.

Mam nadzieję, że jest on sporo zawyżony.

Jle wyniósł Wasz stan surowy (już zasypane fundamenty, ściany, strop, więźba, podłaga na gruncie)?

trzymajcie się ciepło

cieszę się, że jesteście chętni na ciepłe spotkanie

tezet

:lol: Tezet, podpowiedziałeś całkiem składnie :wink: tym, którzy poszukują budujących ORIONA. Przecież znajdujemy się nieopodal.

Odnośnie stanu surowego (masz na myśli otwarty?) to na pocieszenie powiem, że jest zawyżony. Oczywiście chodzi o same materiały i robociznę. Nie liczę całej papierologii i podłączeń.

Pozdrawiam.

Jest mroźno, ale słonecznie i samochód dziś rano odpalił :D

Witam wszystkich co z nart wrocili i tych co sie na nie wybieraja. Troche dawno nie zagladalem a "przybyszow z Oriona" w tym czasie przybylo - super. Bedzie wiecej doswiadczen.

Nie proznowalem w miedzyczasie. Skonczylem pod dachem bez okien. Polozylem Rupp Ceramike ciemny braz i jestem zadowolony. Wykusze tez zostaly zadaszone dachowka bez balkonow. Teraz czekam na odwilz a pozniej czas okien i instalacji.

Ciekaw jestem jak wasze doswiadczenia z oknami. Na chwile obecna waham sie pomiedzy Veka+Winkhaus a Thyssenem+Roto. Cenowo podobne ale jakos Veka mi sie lepiej kojarzy. Agana , Jurand - na czym stanelo u Was?

Ewa - czy mozesz oszacowac ile metrow kabelka poszlo na instalacje - chce sie dobrze przygotowac ;)

witaj agana

twój post jest dla mnie lekiem na zbolałe serce

trochę się poirytowałem jak przeczytałem o nowym wątku gości z Wrocławia.

Przepraszam

Drażliwy jestem.

Ale uważam, że ten post jest albo wynikiem skrajnego lenistwa (o Wrocku Rufio pisze już na samym początku naszego wątku) albo .... już sam nie wiem. (Nie warto o tym tak dużo pisać)

a składnia była odpowiednia, terz załówarzyłasi?

wybacz domi

tezet

Jurand, muszę zliczyć z faktur, bo jakies kilometry kabla nam wyszły.

odnosnie kosztów stanu surowego to gdzieś wyżej, tzn. na poprzednich stronach o tym pisałam, jak uzupełnie koszty instalacji, to cos napiszę.

Słuchajcie, wszystko jest coraz droższe,od materiałów bud po kafelki. I drożeje w zastraszającym tempie. Zaczynam popadać w depresje jak pomyślę ile jeszcze zostało do zrobienia.

Pozdrawiam

Coś mi komputer namieszał :evil: , ale do rzeczy.

Tezet: terz załówarzyłam i terz nie lóbie skrajnej ignoracji, czy jak tam to zwał. Pozdr.:D

Słuchajcie, no dzisiaj to już jest ciepło :D . -10, to już temperatura do życia.

No to "fajnie" się zanosi, jeśli chodzi o ceny, jak nadmieniła Ewa. Wyjdzie na to, że pewnie nie zakończę tej budowy w tym roku :( .

Szymon, jeśli chodzi o okna, to najprawdopodobniej będą to plastiki od lokalnego producenta "JOCZ". Oferta stamtąd najbardziej nam przypadła do gustu. Wciąż jednak się waham, czy najpierw nie skończyć "czapki" Orionka: dachówka, okna, ocieplenie poddasza. Zbieram na razie oferty i myślę :roll:

Właśnie go dostałem

miałem już kilka projektów w ręku (m.in. Muratora) ale ten z domusa zrobił na mnie duże wrażenie. Na pierwszy rzut oka jest w nim więcej niż się spodziewałem.

Zaczynamy w wyobraźni nanosić zmiany.

pojutrze pierwsze spotkanie z architektem.

a w przyszłym tygodniu z wykonawcami.

trzymajcie kciuki

Tezet co do kosztow to u mnie wygladalo to mniej wiecej tak, z tym ze wliczony w to jest rowniez budynek garazowo-gospodarczy:

Wykonanie ław fundamentowych - 10000,-

Ściany fundamentowe (stan zero) - z tym, ze zaszalalem i ocieplilem styrodurem - 26000,-

Ściany parteru + strop - 39500,-

Ściana kolankowa + wewnetrzne - 18000,-

Drewno na konstrukcję dachu + wykonanie wiezby - 16000,-

Pozdr

tezet - ciekaw jestem do jakich wnioskow dojdziesz ze spizarnia. Nalezalem to twardych zwolennikow pozostawienie jaj na miejscu pomimo, ze wiekszosc z tu obecnych sobie ja odpuscilo. Zrozumialem dlaczego jak juz moglem wejsc do kuchni :cry: ..... no chyba, ze wstawisz lodowke do garazu, zlew jednokomorowy mikrofale zamiast kuchenki ;)

Moj stan surowy otwarty (pototherm + dachowka ceramiczna) to 105tys co przy generalnym wykonawcy w duzym miescie nie jest chyba wygorowane (czy jest? :oops: )

Domus stan surowy zamknięty (bez instalacji) wyliczył na 170 000+Vat.

Mam nadzieję, że uda nam się postawić ORIONA I do takiego samego stanu za jakieś 120t. W końcu to Warszawa więc ceny są szalone. Ekipa i tak będzie (mam nadzieję) gdzieś z dalekiej Polski bo miejscowe są o około 70% droższe. Istne szaleństwo.

Co do spiżarni to:

Bardzo się cieszyłem, że bedzie w kuchni. ALE

o wiele sensowniejszym rozwiązaniem jest szafa w wiatrołapie ponieważ nie chcemy montować jej pod schodami w holu (schody będą ażurowe) a w miejscu "garderoby" w korytarzyku będa drzwi do gabinetu.

Dlatego spiżarnia wyjechała na ścianę w pom. gosp. obok garażu.

powiększamy kuchnię i nawet myśleliśmy, żeby ją przesunąć ale, pierwotnie spiżarnia jest tak usytułowana, że nie widać jej z salonu (bardzo sprytne) po przesunięciu byłaby widoczna z wielu miejsc.

mam teraz trochę inny problem.

Czy garaż nie jest trochę za wąski? Ktoś próbował zmieścić tam samochód+otworzyć drzwi i nie obić ich o ewentualne 20/30 cm półki?

Nie mam żadnego doświadczenia w tej kwestii i nie wiem czy 3,3m wystarczy?

Agana jakiej szerokości masz okna szczytowe nad salonem (90 czy 120)? Ze zdjęć pamiętam, że chyba nie masz w jadalni wykusza.

Spiżarnia to dobra rzecz szczególnie jak się ma takie dzieci jak ja. Chłopaki mają teraz 6 i 4 lata i jadzą za czterach. Już wiem, że za kilka lat po jedzenie będę musiał jechać TIRem, więc trochę powierzchni magazynowej sie przyda. Do tego czasu może uda mi się dostosować garaż?!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: