Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiem doskonale, że projekt indywidualny, dlatego pytam o Wasze projekty:) Co do wymagań, to czytałam dużó na ten temat i wnioski są takie, że superwygodne schody w orionie musiałyby sie zaczynać pod oknem w kuchni:)

Nam wszyscy projektują 16 stopni, co daje 19cm/stopień. Moim zdaniem lepiej je obniżyć dorzucając siedemnasty, a zmniejszając głębokość. No i mamy problem. Dlatego pytam o wasze.

U nas schody ażurowe , zabiegowe / zakręcone :D / ilość stopni 15 , szesnasta stopnica w posadzce stropu na poddaszu .

Wysokość pomiędzy stopniami 13,5cm , grubość stopnia 5,5cm , szerokość biegu 75 cm .

A co to jest głębokość stopnia ? - czyżby chodziło o szerokość stopnia ?? - u nas / w schodach zabiegowych / pośrodku stopnia to 30cm , przy balustradzie po wewnętrznej stronie zabiegu od 23cm do 13cm i potem do 23cm , natomiast po zewnętrznej stronie zabiegu od 33cm do 40cm i potem do 33cm.

Schody zabiegowe w projekcie swym są naprawdę zakręcone :lol:

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Justa, musze przyznac ze takie schody robia niesamowite wrazenie. Co prawda u mnie nie sa jeszcze skonczone, ale wrzucam kilka fotek na forum. Kilka wiecej w albumie.

http://lh3.ggpht.com/_fRgKomkgKzM/SQyE85dDZsI/AAAAAAAABFc/gyUnCCUp55M/s400/PB010016.JPG http://lh5.ggpht.com/_fRgKomkgKzM/SQyEuq1yMQI/AAAAAAAABFM/iTo8uSQMT-E/s400/PB010014.JPG

jurand ale śliczne schody :o .Ta poręcz dodała im takiej lekkości.Naprawdę bardzo nam się spodobały.Proszę Was napiszcie ile one kosztowały (chociaż w przybliżeniu),jakiej firmy?

A ściana z czego?Narazie planujemy cegłę ale szukam przez cały czas różnych innych inspiracji :wink:

Ciąg dalszy pytań :wink:

-dachówka kolor,firma?

-okna kolor,firma?

Jesteśmy dopiero na starcie ale Wasze informacje bardzo nam pomogą w przyszłości

Serdecznie Was pozdrawiam

U nas schody ażurowe , zabiegowe / zakręcone :D / ilość stopni 15 , szesnasta stopnica w posadzce stropu na poddaszu .

Wysokość pomiędzy stopniami 13,5cm , grubość stopnia 5,5cm , szerokość biegu 75 cm .

A co to jest głębokość stopnia ? - czyżby chodziło o szerokość stopnia ?? - u nas / w schodach zabiegowych / pośrodku stopnia to 30cm , przy balustradzie po wewnętrznej stronie zabiegu od 23cm do 13cm i potem do 23cm , natomiast po zewnętrznej stronie zabiegu od 33cm do 40cm i potem do 33cm.

Schody zabiegowe w projekcie swym są naprawdę zakręcone :lol:

Czyli 16 stopni o wysokości 19 cm, to tak jak chcą nam robić. I mówisz, że wygodne?

Kurcze, ale to 19 mnie jakoś przeraża. A inni? Proszę o więcej.

Jurand - podaj proszę jakieś szczegóły - widzę, że zmieniłeś bieg, ale i tak jestem ciekawa. A Schody planujemy podobne do twoich, tylko na metalowej konstrukcji. I balustradę taką samą. Tak więc podobają mi się bardzo:)

Jurand - podaj proszę jakieś szczegóły - widzę, że zmieniłeś bieg, ale i tak jestem ciekawa. A Schody planujemy podobne do twoich, tylko na metalowej konstrukcji. I balustradę taką samą. Tak więc podobają mi się bardzo:)

Sytuacja wyglada u mnie idealnie jak u Pablitoo czyli 15 stopni i 16 stopnica na posadzce stropu na poddaszu. Roznica jest taka ze grubosc stopnia to 4,5 cm. Nie sprawdzilem ich wysokosc, ta podam nastepnym razem ale narazie musze powiedziec ze chodzi sie zadawalajaco wygodnie.

jurand widzę, że Ty już prawie mieszkasz. Schody bardzo ładne, jakie to drzewo? Ta ściana też interesująco wygląda ciekawi mnie co to dokładnie jest, jakaś płytka, cegiełka?:)

Jak ja Wam zazdroszczę! Też chcę już wykańczać! Domek oczywiście :wink:

Do zamieszkania jeszcze troche ale rzeczywiscie na swieta najblizsze mam zamiar sie wprowadzic ;). Schody wykonane sa z debu, a sciana kominowa oblożona płytkami.

A zazdroscic wykanaczania naprawde nie ma powodu przekonasz sie za jakis czas.

bardzo podobają mi się schody drewniane, ale niestety ich koszt (bynajmniej w naszym rejonie) był bardzo wysoki, dlatego zdecydowaliśmy się na schody murowane. Będziemy je wylewac prawdopodobnie w przyszłym tygodniu. Chociaż ja chciałybym już teraz :cry: ale mamy jeszcze do wylania osobne pomieszczenie gospodarcze (tam będzie piec i grilownia)

nie do końca wyszło mi z tymi zdjęciami :oops: postaram się następnym razem :wink:

Wszystko wyszło jak najlepiej - albumik jest bardzo fajny - domek oczywiście też - ekhhhh - jak ogladałem ogarneła mnie nostalgia - przypomniałem sobie jak ja zawieszałem wiechę na dopiero co postawionej więźbie ... - a tu już mieszkamy w Orionie prawie rok :)

:D

A zazdroscic wykanaczania naprawde nie ma powodu przekonasz sie za jakis czas.

Wiem, że każda osoba która jest na tym etapie co Ty mówi, że wykończeniówka wykańcza, ale ja już nie mogę się tego naprawdę doczekać. Jeszcze tyle do zrobienia, zanim będę mogła wybierać płytki i kolory na ściany.

EwaWoj wiechę to Wam cieśle zrobili pierwsza klasa :D

bardzo podobają mi się schody drewniane,

Nam też - a teraz to chyba nawet jeszcze bardziej :D

ale niestety ich koszt (bynajmniej w naszym rejonie) był bardzo wysoki, dlatego zdecydowaliśmy się na schody murowane.(...)

No za naszymi schodami to my trochę powędrowaliśmy - zostały wykonane w Piotrowicach - niedaleko Wrocka i .... Legnicy - czyli niedaleko od Ciebie :D