Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pod Legnicą, w Kunicach - tak na dobrą sprawę wszystko zależało od ilości warst drewna, ilości schodów, poręczy i czegoś tam jeszcze (już nie pamiętam) cena 15 tyś. była wyjściowa i wydawała nam się bardzo wysoka (a schody oglądaliśmy w marcu br.)

Powiem tak, cena ktora podajecie jest wprost nie realna za wykonanie schodow gietych. Do tego trzeba miec odpowiednia prase, ktora nie kosztuje małych pieniedzy. Poza tym czas wyginania elementow gietych to 10-14 tygodni. Powiem tak wielu stolarzy udało nam się odwiedzić podczas naszych schodowych wedrówek. I schody gięte u tych, ktorzy mogli to zrobic wyceniali takie schody począwszy od 31k pln, a schody u pana Marchewki to już kosmos.

Witajcie ;) Dobra o schodach juz wiemy co nieco. Mamy pytanie do wszystkich którzy robili już hydraulikę. Otóż z czego mianowicie robiliście?? różne opinie słyszymy i zwariować można... miedź - droga , plastikowo- aluminiowe ??? niby niesprawdzone do końca i nie tak trwałe jak miedź. Szok normalnie. Oczywiście cena miedzi odstrasza ... Poradźcie z czego kłaść.

Jurand- Chcemy zamawiać kocioł na ekogroszek Kotremu... Powiedz jak Ci się spisuje ten piec ?? .Kupowałeś bezpośrednio od producenta czy przez jakiegoś dystrybutora ???

W głowie już mamy siano od tego wszystkiego :o

Pozdrowienia z placu boju 8)

Jurand- Chcemy zamawiać kocioł na ekogroszek Kotremu... Powiedz jak Ci się spisuje ten piec ?? .Kupowałeś bezpośrednio od producenta czy przez jakiegoś dystrybutora ???

Narazie bez zarzutu - czyli sprawuje sie bardzo dobrze. Kupowłem poprzez instalatora, ktory wykonywał przyłaczenie. Miał cenę lepszą niż producent ;)

Witajcie ;) Dobra o schodach juz wiemy co nieco. Mamy pytanie do wszystkich którzy robili już hydraulikę. Otóż z czego mianowicie robiliście?? różne opinie słyszymy i zwariować można... miedź - droga , plastikowo- aluminiowe ??? niby niesprawdzone do końca i nie tak trwałe jak miedź. Szok normalnie. Oczywiście cena miedzi odstrasza ... Poradźcie z czego kłaść.

W przypadku kotła na paliwo stałe - miedź , jak kocioł gazowy - alu/pex ...

U nas kocioł gazowy i cała instalacja c.o jest wykonana z alu/pex / tzn piony c.o to miedź aż do rozdzielaczy , natomiast od rozdzielaczy do poszczególnych grzejników lub obwodów podłogówki to alu/pex /.

A mnie wszystko mimo ze paliwo stałe w alu/pex, ale nie z Chin ;). Odponosc termiczna do 110 C; Instalacja pracuje przy 55/45 r

I jak Ci kocioł pracuje na temp 55 stopni ? Generalnie chyba to lepiej dla kotłów na ekogroszek utrzymywać wyższą temp wody kotłowej ...

A ty masz temp wody kotłowej jak dla kotłów gazowych :) / dla kondensatów max 55 stopni. 55 stopni - punkt rosy dla produktów spalania gazu ziemnego /.

Oczywiscie ze piec pracuje na wyzszych parametrach, po to jest mieszacz za piecem i podane przeze mnie parametry dotyczyły instalacji

No tak - to wszystko tłumaczy :D

A jak robiłes dobór mocy grzejników do danych pomieszczeń ? - napisz jakie moce grzejników zainstalowałeś w poszczególnych pomieszczeniach - oczywiście rozumiem że dobór grzejników robiłeś dla wody o parametrach 55/45 .

Tak z ciekawosci pytam bo ja robiłem dobór dokładnie dla takich samych parametrów wody kotłowej / albo 50/40 - już nie pamiętam /.

O właśnie proszę kontynuujcie temat C.O... im więcej napiszecie tym bardziej będziemy mieli jaśniejszy umysł w tej materii .

:roll:

Jutro jadę na spotkanie z facetem którzy sprzedaje i instaluje piece Kotremu. A teraz Kotrem wypuścił piece z ruchomym palnikiem co daje lepsze spalanie , cena jest niewiele wyższa. Zobaczymy ile nam zaśpiewa za piec ... Damy wam znać

8)

Pozdrawiamy :wink:

Oczywiscie ze piec pracuje na wyzszych parametrach, po to jest mieszacz za piecem i podane przeze mnie parametry dotyczyły instalacji

No tak - to wszystko tłumaczy :D

A jak robiłes dobór mocy grzejników do danych pomieszczeń ? - napisz jakie moce grzejników zainstalowałeś w poszczególnych pomieszczeniach - oczywiście rozumiem że dobór grzejników robiłeś dla wody o parametrach 55/45 .

Tak z ciekawosci pytam bo ja robiłem dobór dokładnie dla takich samych parametrów wody kotłowej / albo 50/40 - już nie pamiętam /.

Tak robilem sobie mały audycik energetyczny dla moich przegrod liczac zapotrzebowanie ciepła a nastepnie dobierałem grzejniki przy parametrach 55/45. Mocy grzejników obecnie nie podam bo niestety w miedzy czasie miałem padniecie HDD przez co straciłem dane obliczeniowe, a szczerze mowiac nie chce mi sie wprowadzac danych do BuildDesku ponownie.

Musze przyznac ze teraz gdy wlaczyłem piec to w zasadzie pracuje tylko podlogowka, ktora jest na obszarze holu, kuchni i jadalni i jest cholernie ciepło. Poza tym na termostacie ustawione jest na 3,5 co niby ma dawac temperature 22C.

No tak - to rzeczywiście pech / ten pad HDD / . Ale chyba grzejniki już nabyłeś i zamontowałeś - dobrze rozumiem ? Czy nie, i na razie tylko grzejesz podłogówką ?

Interesuje mnie / porównawczo / może nie tyle moc ile wymiary i rodzaj grzejników . Moc grzejnika generalnie zależy od jego powierzchni wymiany i od temp wody na zasilaniu . Jeżeli z założenia jest większa temperatura wody zasilającej wówczas grzejnik o tej samej mocy ma mniejsze wymiary.

Ja również robiłem sobie mały audyt w OZC na zapotrzebowanie energetyczne mojego Oriona - wyniki wyszły trochę inne niż zakładane w projekcie - ale i w projekcie zakładana była temp zasilania bodajże 60 stopni .

Grzejniki dobierałem na podstawie tegoż zapotrzebowania i założonej wówczas temperatury zasilania wody. W moim przypadku dla mojego kondensata grzejniki mam prawie wszędzie trzyrzędowe / w systemie Viessmanna oznaczane symbolem V33 /.