Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No bo chyba nikt z nas nie ogrzewa pelletem ... - ekogroszek , gaz , PC - to tak :D

A poza tym pellet jest chyba trochę przereklamowany - cena za tonę tak jakoś tożsama z ekogroszkiem a wartość opałowa mniejsza - takoż opłacalność tego typu zasilania jest wątpliwa. Natomiast jak z dostępnością tego opału ... - to ja nie wiem - wszystkie moje sąsiady opalają albo węglem albo gazem ...

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak - to rzeczywiście pech / ten pad HDD / . Ale chyba grzejniki już nabyłeś i zamontowałeś - dobrze rozumiem ? Czy nie, i na razie tylko grzejesz podłogówką ?

Interesuje mnie / porównawczo / może nie tyle moc ile wymiary i rodzaj grzejników . Moc grzejnika generalnie zależy od jego powierzchni wymiany i od temp wody na zasilaniu . Jeżeli z założenia jest większa temperatura wody zasilającej wówczas grzejnik o tej samej mocy ma mniejsze wymiary.

Ja również robiłem sobie mały audyt w OZC na zapotrzebowanie energetyczne mojego Oriona - wyniki wyszły trochę inne niż zakładane w projekcie - ale i w projekcie zakładana była temp zasilania bodajże 60 stopni .

Grzejniki dobierałem na podstawie tegoż zapotrzebowania i założonej wówczas temperatury zasilania wody. W moim przypadku dla mojego kondensata grzejniki mam prawie wszędzie trzyrzędowe / w systemie Viessmanna oznaczane symbolem V33 /.

No niestety do HDD nie mam szczescia, jeszcze jako studentowi przed obroną pracy dyplomowej trafił się również pad. Na szczescie 60% odzyskałem. Uff stare dzieje. Wracajac do grzejników to oczywiscie juz wisza i sa napełnione woda, jakkolwiek jak pisalem termostaty sa pozakrecane i grzeje obecnie podłogówką. Grzejniki mam stalowe płytowe marki Radson, bodajze Integra V22 ale musze to sprawdzic. Wymiary oczywiscie również sprawdze, przy czym moje przegrody wygladaja nastepująco od zewnatrz: tynk silikatowo-silikonowy 0,3 cm; styropian 12 cm; max kozłowicki 29 cm, tynk cementowo-wapienny 1,5 cm. Dodatkowo sciany kolankowe sa zrobine tak, ze jeszcze szczelina powietrzna i płyta karton-gips. Domek jest powiekszony o 1,5 m na długosci i 0,6 m na szerokosci co wpłynęło również na powierzchnie pomieszczeń, także nawet nie porównywałem wyników z projektem.

(...) Wracajac do grzejników to oczywiscie juz wisza i sa napełnione woda, jakkolwiek jak pisalem termostaty sa pozakrecane i grzeje obecnie podłogówką. Grzejniki mam stalowe płytowe marki Radson, bodajze Integra V22 ale musze to sprawdzic. Wymiary oczywiscie również sprawdze,(...)

Nie chcę być natrętny :D - ?

(...) Wracajac do grzejników to oczywiscie juz wisza i sa napełnione woda, jakkolwiek jak pisalem termostaty sa pozakrecane i grzeje obecnie podłogówką. Grzejniki mam stalowe płytowe marki Radson, bodajze Integra V22 ale musze to sprawdzic. Wymiary oczywiscie również sprawdze,(...)

Nie chcę być natrętny :D - ?

Pablitoo sprawdze obiecuję. Po pracy, praca na budowie i wracam wykonczony.

Pablitoo sprawdze obiecuję. Po pracy, praca na budowie i wracam wykonczony.

:D - no tak - ja już mieszkam w Orionie więc dla mnie sprawdzić to podejść do grzejnika i zmierzyć - Ty musisz na budowę podjechać lub oderwać się od innych ważnych prac ...

Tak jakoś od roku wydaje mi się że już wszyscy mieszkacie w Orionach ... :D

A ja dzisiaj właśnie klombik nr dwa robiłem i układałem 3m kostki ... - skończyłem przy świetle halogenu - mam podobnie jak Ty - praca . praca a po pracy prawie zawsze po zmroku trochę czasu na roboty zewnętrzne :D - ale generalnie coraz bardziej mi się nie chce - tylko widmo nadchodzącej zimy mnie motywuje do prac na zewnątrz .

Tak jakoś od roku wydaje mi się że już wszyscy mieszkacie w Orionach ... :D

Niestety nie......ale mam nadzieję, że wkrótce i na nas przyjdzie pora :D

Fajnie, że mimo tego, że już mieszkasz to ciągle tu zaglądasz podpowiadasz i dzielisz się spostrzeżeniami, no i czasem wkleisz jakąś fotkę.

Oglądanie zdjęć z Waszych domków jest naprawdę bardzo ciekawe. Ilu forumowiczów, tyle pomysłów na wykończenie tego samego domu. A ile można podpatrzeć :D

Miłego dnia!

Piękny dach :D - można wiedzieć co to za dachówka ?? - tak jakoś znajomo wygląda ale te kominki wentylacyjne dachówkowe takie jakieś mi nieznane ...

No i brak komina wentylacyjnego :D - czyli WM z reku, a gdzie zlokalizowałaś czerpnię powietrza i wyrzutnię powietrza zużytego ? - tak z ciekawości pytam :)

pytanie do tych co mieszkają albo i nie czy nie odnieśliście wrażenia że salon w orionie jest mało ustawny. zachowałam ilość okien w salonie i szczerze umeblowanie tego pokoju treściwie wydaje być się nie możliwe? co umieściliście w tym pomieszczeniu żeby było miło i wygodnie Pozdrawiam

pytanie do tych co mieszkają (...) , czy nie odnieśliście wrażenia że salon w orionie jest mało ustawny (...)

Absolutnie nie odnieśliśmy wrażenia że salon jest mało ustawny.

Ale - zależy to od projektu umeblowania salonu i od oczekiwań mieszkańców.

Oczywiście ogromny to ten salon w Orionie nie jest - ale za to jest bardzo przytulny i można go bardzo przytulnie urządzić :D

U nas w salonie z mebli : szafka tv / nad nią wisi telewizor / i dwie narożne szafki / słupki / w narożach salonu plus pomiędzy nimi komoda - i to wszystko :).

Dodatkowo stolik kawowy i do niego dwie sofy plus fotel z podnóżkiem .

Te sprzęty równiez u mnie sie mieszczą i telewizor i sofa pokaźna i dwa fotele, mnóstwo płyt mojego mężą i kominek i...... czegoś mi w nim brakuje :lol:

Rozpal w kominku , nalej w dwa kieliszki dobrego wina i zawołaj męża - wówczas będzie już wszystko ...

:D

PS.

Oczywiście firanki i zasłony w oknach już masz - prawda ? , no i kwiaty ... :wink:

Pablitoo-dachówka z firmy CREATON, antracytowa, natomisat kominki wentylacyjne to tak dokładnie nie wiem kto jest producentem. Oglądaliśmy kominki wentylacyjne z CREATONA, ale nam się nie podobały i sprzedawca zaproponował na właśnie te co mamy, tak na dobrą sprawę oglądaliśmy je tylko na folderze (ale i tak lepiej się prezentowały niż te oryginalne). Drugi komin będziemy mieli w pomieszczeniu gospodarczym zupełnie osobny budynek, tam będzie piec co oraz zbiornik na wodę.

Pablitoo, czy mogłabym prosić o opinię dot. jakosci okien Hohensee? widzę, że takie macie w swoim domku. Wyglądają pięknie, jak sprawują się w uzytkowaniu? Polecasz? MOżna zamawiać? Przepraszam za taką ilość pytań, ale wybór stolarki do najprosztrzych nie należy i nie ma jak opinia użytkowników.

Piękne te wasze Orionki. Pozdrawiam

Co do całej stolarki Hohensee nie mam zastrzeżeń - bardzo porządnie wykonane , bardzo estetycznie ,działające bez zastrzeżeń / otwieranie , uchylanie , mikrowentylacja / . Po zamontowaniu dwa razy serwis przyjeżdżał do regulacji i kontroli .

Co do kwestii wyglądu to oczywiscie kwestia gustu - nam się bardzo podobały więc takowe nabyliśmy :)