Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

decydujemy się na piec z firmy ULRICH, również na kocioł 300 l oraz na panel słoneczny (do ogrzewania wody np.latem). Niestety tona peletu jest droższa od tony ekogroszku (różnie podają ale kosztuje ok.600,00 zł).

Nie tak do końca z tą ceną pelletu :)

Eko Pieklorz - ponoć najlepszy z Polskich ekogroszków ... - to dla porównania cen :)

Pellet natomiast jest mniej kalorycznym paliwem niż ekogroszek więc trzeba będzie go więcej spalić aby wyprodukować taka samą ilość ciepła .

Ale wg mnie ma podstawową zaletę której nie ma ekogroszek - nie jest z węgla :D

PS.

Nie za dużo te 29kW ?? - przewymiarowanie mocy kotła nie jest dobrym rozwiązaniem ...

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

(...)Jeszcze jedno sam wygląd pieca budzi zaufanie.Oglądaliśmy kilka piecy na groszek i żaden nam się tak nie spodobał jak ten. Podobnie do innych piecy ma rozbudowaną elektronikę. Piec można zobaczyc na stronce: http://www.ulrich.com.pl

No rzeczywiście kocioł robi wrażenie - bardzo zgrabna figura :D , do tej pory wizualnie najbardziej podobał mi się MCI R-eco ale teraz zmieniam zdanie :D

Czyli jaka moc wystarczy dla Oriona II?

Zaznaczam - nie jestem ekspertem w dziedzinie - najprościej zrobić obliczenia audytorem OZC lub w innym programie do obliczenia zapotrzebowania na ciepło dla poszczególnych pomieszczeń .

Wg mnie spokojnie wystarczyłby kocioł o mocy 21-24 kW.

U nas kocioł / co prawda gazowy / ale o mocy max 24kW / moc modulowana 8-24kW / i stwierdzam że jest to niepotrzebnie za duża moc ...

Co prawda daje nam to duży komfort ciepłej wody , ale dla ogrzewania c.o nigdy kocioł nie pracuje na max mocy ...

Eko Pieklorz - ponoć najlepszy z Polskich ekogroszków ... - to dla porównania cen :)

Cena bardzo wygorowana i chyba nie warto . Ja odbieram bezposrednio z kopalni Julisz. Tutaj workowany kosztuje 560 + VAT. Parametry wegla po sprawdzeniu dokladnie takie jak w opisie na http://wegiel.katowice.pl/ekoret/ekoret.htm

dla groszku proponowano nam piec 25KW. Natomiast ULRICH ma 21 KW albo 29 KW. Uznaliśmy, że ten 21 KW będzie troszkę za mały (mamy jeszcze oddzielny budynek gospodarczy) dlatego zdecydowaliśmy się na 29 KW. Rozmawialiśmy zarówno w sklepie jak i z przedstawicielem ULRICHA i zaręczają, że nie bedziemy żałowali :lol:

Jurand -> jakiej mocy masz kocioł c.o. ?? - używasz przecie ekogroszkowca - tak ??

Dokladnie tak: EKORET to nazwa handlowa eko-groszku z kopalni Sosnowiec-Juliusz. Generalnie moc kotła mam 27kW, przy czym pamietam ze z obliczen dla moich przegrod wychodził kociołek o mocy 17 kW.

Przy obliczeniach przyjmowałem własnie wartość opałową 26 MJ/kg. Jednak zdecydowałem się na wieksza moc bowiem mialem kilka razy przypadek ze paliwo miało 21-22 MJ/kg (od lokalnych dystrybutorów). Dlatego automatycznie przyjąłem kocioł z serii 20-tek kW, a że producent ma 27 kW to taki wziąłem.

Śledzimy forum od początku i Wasze rady pozwoliły nam przebrnąć bez większych problemów przez budowę Oriona. Obecnie jesteśmy mieiąc przed przeprowadzką więc kołowrotek z wykończeniówką coraz większy ale cieszymy się że to już końcówka - tym co zaczynają służymy pomocą.

Zdjęcia naszego oriona

http://agatatomek.fotosik.pl/zdjecia

http://images30.fotosik.pl/297/00dd5869abdf95dfmed.jpg

moj Orionek lezy narazie w szufladzie i czeka do wiosny:(

w temacie kotłow to nie warto za bardzo przewymiarowywac kotłow

jezeli kociol pracuje na zbyt niskiej temperaturze na wymienniku ciepla zbieraja sie osady ktore znacznie przyspieszaja zuzycie kotłow - z puntku widzenia handlowcow dobrze bo predzej kupicie nastepny :-?

do obliczenia mocy potrzebnej na ogrzanie ocieplnoego domu przyjmuje sie ok 70W/m2

to jest bardzo okrojona metoda i lepiej zrobic to w programie typu OZC

jezeli chodzi o ekogroszek, pellet czy inne paliwo to najlepiej miec jakas alternatywe w postaci uniwersalnego kotla

wiadomo jakie mamy realia i dzis sie w miare oplaca groszek ale za dwa czy piec lat moze byc mniej korzystne

kiedys groszek byl odpadem bo jest grubszy od mialu i drobnieszy od grudy i nie bylo za duzo kotlow przystosowanych do jego spalania

w miare jak powstawaly takie konstrukcje stawal sie coraz drozszy

w tech chwili rozbija sie grudy i robi groszek bo jest popyt i stad jego cena

kilka lat temu popularne byly kotly na olej opalowy (mniej niz 1 zl za litr)

teraz rynek wyglada zupelnie inaczej

pozdrawiam