Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich. Dołączyliśmy z żoną do tego ogromnego Grona ,,orionowiczów’’. Zajęło mi trochę przeczytanie od początku do końca forum i bardzo nam to pomogło w adaptacji projektu. Chciałbym się dowiedzieć czy może ktoś z was buduje domek a miał duży spadek na działce jak z tego wybrną i jak teraz wygląda teren z domkiem .

Pozdrawiam Tomek

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hmmm - obawiałbym się mimo wszystko ...

Ale mam pytanie - dlaczego wcześniej się nie zorientowaliście ?

Byliśmy w podobnej sytuacji jak Wy , nie planowaliśmy piwnicy - ale jak geodeta przed rozpoczęciem budowy wyznaczył nam poziomy na działce i pokazał jak dom będzie umiejscowiony na naszej działce / ze spadem / - widać było jak na dłoni że ze spadku terenu wyszła piękna piwnica pod połową budynku - oczywiście zaraz dokonaliśmy zmian w projekcie i architekt doprojektował nam piwnicę - i powiem szczerze teraz żałuję że nie pod całym budynkiem - uważam to za największy błąd jaki popełniłem podczas budowy - piwnica pod całym budynkiem - teraz - po roku mieszkania na wsi w Orionie widzę - to jest właśnie to :D

Witam wszystkich. Dołączyliśmy z żoną do tego ogromnego Grona ,,orionowiczów’’. Zajęło mi trochę przeczytanie od początku do końca forum i bardzo nam to pomogło w adaptacji projektu. Chciałbym się dowiedzieć czy może ktoś z was buduje domek a miał duży spadek na działce jak z tego wybrną i jak teraz wygląda teren z domkiem .

Pozdrawiam Tomek

Co oznacza duży spadek ?? - my wybudowaliśmy Oriona na działce ze spadkiem - ale czy dużym - no sam nie wiem :wink:

dlaczego wcześniej się nie zorientowaliście ?

Zorientowaliśmy się :wink:

Może napiszę co się stało.Nasz murarz złamał noge i musielismy szukac nowego chociaż na fundamenty i tu się zaczeło..........

Nowy murarz wykopał za głębokie fundamenty,ława wyszła wyższa niż powinna (betonu również 21m3) i piwnica sama się zrobiła.Nie planowaliśmy jej.Spadek terenu mamy po prawej stronie gdzie u nas planowany jest salon-kuchnia.A piwnice widziałabym właśnie pod garażem.Problem największy to taki że dom bedzie wyglądał źle jak zrobimy fundament wyższy.

Witam! Ponowię swoją ostatnią prośbę na temat zdjęć domu orion II ze strony ogrodu głównie tarasu wiem że wiele z forumowiczów ma juz gotowy dom i gdyby mógł ktoś wkleić swoje zdjecia na forum to rozświetliło by mi to wiele wątpiliwości i napewno napłuneło by mi wiele nowych pomysłów! Z góry dziękuję Pozdrawiam 8)

pablitoo a masz może fotki jak teraz wygląda twój domek od tyłu.spadek terenu mamy duży bo na długości domu 1,2 metra i tak się zastanawiam czy jak wyrównamy to nie bedzie dziwnie wyglądać z boku taka skarpa?a co do piwnicy to mamy w planach wybudować pomieszczenie gospodarcze żeby wstawić agregat i mały warsztacik

:wink:

pablitoo a masz może fotki jak teraz wygląda twój domek od tyłu.spadek terenu mamy duży bo na długości domu 1,2 metra i tak się zastanawiam czy jak wyrównamy to nie bedzie dziwnie wyglądać z boku taka skarpa?a co do piwnicy to mamy w planach wybudować pomieszczenie gospodarcze żeby wstawić agregat i mały warsztacik

:wink:

Poszukam - jak znajdę to powieszę , a jak nie znajdę to pstryknę fotkie - a teraz u nas na połedniu piękna zima ... - wszystko przykryte pierzyną białego puchu - wczoraj wieczorem dwa razu odsypywałem śnieg z podjazdu do garażu - tak sypało że nieźle się musiałem namachać łopatą - a to co rozpocząłem odgarniać jak kończyłem znowu było zasypane :D

PS.

A po co Wam agregat / mniemam że chodzi o agregat prądotwórczy / ??

pablitoo a masz może fotki jak teraz wygląda twój domek od tyłu.spadek terenu mamy duży bo na długości domu 1,2 metra i tak się zastanawiam czy jak wyrównamy to nie bedzie dziwnie wyglądać z boku

(...)

Więcej i nowszych nie mam ... , a niestety jak wracam z pracy jest już ciemno ... i z focenia nici .

http://images33.fotosik.pl/411/0d0e367efe021fda.jpg

http://images32.fotosik.pl/406/9cfadbb922e8e59d.jpg

Jak widać spadek terenu działki mam po przekątnej budynku od krawędzi wjazdu do garażu gdzie jest najwyżej / poziom gruntu / , do krawędzi salonu - gdzie miałem najniżej - różnica wysokości ca 1,5m .

A ja jeszcze dorzuce swoje dwa grosze odnosnie kuchni. Co prawda jest jeszcze nie ukonczona ale juz pewien zarys widac. Generalnie uklad bardzo podobny do dwoch zamieszczonych wyżej, zreszta o ile pamietam w projekcie tak mniej wiecej była rozrysowywana.

http://lh6.ggpht.com/_fRgKomkgKzM/SSsEmp6sVRI/AAAAAAAABIs/c8gXivxu_xg/s800/PB240033.JPG http://lh5.ggpht.com/_fRgKomkgKzM/SSsEfBMFO8I/AAAAAAAABIk/F0aCZtox798/s800/PB240032.JPG

A ja jeszcze dorzuce swoje dwa grosze odnosnie kuchni. Co prawda jest jeszcze nie ukonczona ale juz pewien zarys widac. Generalnie uklad bardzo podobny do dwoch zamieszczonych wyżej, zreszta o ile pamietam w projekcie tak mniej wiecej była rozrysowywana.

No, no proszę - bardzo ładna kuchnia .

Jak widzę wiekszość z Was robi projekty kuchni oddzielonej szafką/półką od jadalni ... - ciekawe rozwiązanie - chyba tylko my zrobiliśmy całkowicie otwartą kuchnię na jadalnię :)

Pablitoo bardzo Fajny macie domek i widzę że już mam pełną jasność jak będzie wyglądał teren obok domku. Z moimi skosami Dzięki twoim fotką co do agregatu to oczywiście prądotwórczy bo jak to na wsi prąd przychodzi ostatni a tak to mam swój :D . I na czas budowy nie muszę mieć prądu budowlanego

Witam ponownie wszystkich ORIONOWICZOW.

Chcial bym sie zapisac do waszego grona.Dzisiaj odebralem pozwolenie i mam zamiar ruszyc na wiosne.Nie przeczytalem jeszcze calego forum z braku czasu.

Chce zapytac poraz kolejny czy nie wie ktos czy powstaje albo powstal jakis Orion w okolicy Radomia lub Lublina.Bede bardzo wdzieczny za pomoc.Pozdrawiam wszystkich milosnikow naszego domku

jurand też pochwalę Waszą kuchnię, miła dla oka. Będą też pytania dodatkowe :wink: Pierwsze odnośnie blatu. Z czego zrobiony, że tak ładnie na ścianę wywinięty? A na ścianie koło kuchenki jest ten sam materiał? Bo nie mam pewności. No i jeszcze parapet mnie interesuje. Ma ten sam kolor, czy to jest to samo co na blacie?

My też mamy w planach zrobienie otwartej kuchni na jadalnię jak pablitoo, ale oświetlenie nad wysepką u juranda bardzo mi się podoba.

Ja jeszcze nie mam tynków, a już kupiłam żyrandol do jadalni. Trochę to rozbawiło mojego męża, ale na szczęście też mu się podoba :wink:

Witam justa*.Czy to moze twoj domek jest na zdj? I czy to Orion bo wyglada ze tak :lol: .Nie wiesz czasem gdzie on dokladnie sie znajduje?Bardzo chetnie go obejrzymy :D

Tak na zdjęciu jest nasz Orion i bardzo dokładnie wiem, gdzie go postawiliśmy :wink:

Jeżeli mieli byście ochotę troszkę pozwiedzać to oczywiście zapraszamy, tylko my będziemy dostępni w połowie grudnia. Ale szczegóły możemy omówić na pw.

Sama wiem jakie to dobrze kiedy można zobaczyć dom wcześniej, a potem zadecydować o ewentualnych zmianach.

jurand też pochwalę Waszą kuchnię, miła dla oka. Będą też pytania dodatkowe :wink: Pierwsze odnośnie blatu. Z czego zrobiony, że tak ładnie na ścianę wywinięty? A na ścianie koło kuchenki jest ten sam materiał? Bo nie mam pewności. No i jeszcze parapet mnie interesuje. Ma ten sam kolor, czy to jest to samo co na blacie?

Dzieki Justa. Blat, parapet oraz za plyta grzewcza to ten sam materiał. Pozdr