Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam !!

Niedawno ktoś napisał ,że starzy Orionowicze nie odzywają się :oops: .To prawda ,ale zaglądamy czasami na forum i podziwiamy jak inni toczą małe i duże bitwy przy budowie domu.U nas tez jeszcze trwają prace wykończaniowe mimo,że mieszkamy już od dawna.Niedawno skończyliśmy elewacje i chciałem ją Wam pokazać .

Pozdrawiam i życze dużo wytrwałości w budowaniu.

http://foto.onet.pl/l2jrr,c4wvwoow0eie,u.html?V=1

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam !!

Niedawno ktoś napisał ,że starzy Orionowicze nie odzywają się :oops: .To prawda ,ale zaglądamy czasami na forum i podziwiamy jak inni toczą małe i duże bitwy przy budowie domu.U nas tez jeszcze trwają prace wykończaniowe mimo,że mieszkamy już od dawna.Niedawno skończyliśmy elewacje i chciałem ją Wam pokazać .

Pozdrawiam i życze dużo wytrwałości w budowaniu.

http://foto.onet.pl/l2jrr,c4wvwoow0eie,u.html?V=1

Witaj Benko!

Piekny ten Wasz Orionek. Techniczne pytanie jak sprawuje sie pompa ciepła. Przypuszczam ze pompa glikol/woda z wymiennikiem gruntowym co było widac na zdjeciach. Jaki producent. I rozmumiem, że u Ciebie brak jest tradycyjnych grzejnikow.

Witaj Jurand !

Dzięki za słowa uznania.Jak coś buduje się 5 lat to trudno to schrzanić.

Wracając do spraw technicznych to pompa ciepła jest austryjackiej firmy Neura,a montowała ją wspaniała firma Clima Komfort z Grudziądza.Wymiennik gruntowy wypełniony gazem PROPAN.Oprócz tego druga pompa powietrzna tylko do grzania ciepłej wody.Grzejników brak :D -dużo wolnej przestrzeni do zagracenia :wink: .Działa już dwa lata i jest OK.Uprzedzając pytania o koszty eksploatacji:odpowiem ,że nie wiem ponieważ na jednym liczniku funkcjonuje zarówno dom jak i cała nasza produkcja.

Pozdrawiam

A ja jeszcze dorzuce swoje dwa grosze odnosnie kuchni. Co prawda jest jeszcze nie ukonczona ale juz pewien zarys widac. Generalnie uklad bardzo podobny do dwoch zamieszczonych wyżej, zreszta o ile pamietam w projekcie tak mniej wiecej była rozrysowywana.

http://lh6.ggpht.com/_fRgKomkgKzM/SSsEmp6sVRI/AAAAAAAABIs/c8gXivxu_xg/s800/PB240033.JPG ]

Jurand - piękna kuchnia, będę miała prawie taką samą:) tylko półwysep węższy, a barek nie wysunięty do tyłu. I właśnie odnośnie półwyspu mam pytanie - jakie ma wymiary? Bo mój ma mieć 40 na 120, nie za głęboko wejdzie na środek? A może właśnie mógłby być głębszy? Lodówkę też tak zabudowuję, łącznie z żaluzją, tylko do sufitu. Podoba mi się, więc moja też chyba mi się spodoba:).

Liczymy właśnie z mężem ile parapetów musimy kupić, bo jak dobrze pójdzie to za miesiąc będziemy robić tynki wewnętrzne. No i nie możemy dojść do porozumienia z dolną łazienką - robić parapet czy nie? Jak jest u Was??

U nas tylko w kuchni w obydwu oknach nie ma parapetów - wnętrza glifów okien okleiliśmy płytkami takimi jak ściany w kuchni .

Natomiast we wszystkich pozostałych oknach mamy parapety .

/ No i jeszcze w oknach w garażu - tam też płytki takie jak na ścianach /.

PS.

Jakie parapety wybraliście ??

Liczymy właśnie z mężem ile parapetów musimy kupić, bo jak dobrze pójdzie to za miesiąc będziemy robić tynki wewnętrzne. No i nie możemy dojść do porozumienia z dolną łazienką - robić parapet czy nie? Jak jest u Was??

A my nie robiliśmy parapetu w łazience na dole oraz kotłowni. W miejscach tych skorzystalismy z dobrodziejstwa płytek.

Dzięki chłopaki za odpowiedź:D

Jeszcze nie wybraliśmy nic konkretnego. Wiem na pewno, że nie będą to parapety drewniane. Myślimy nad jakimś kamieniem naturalnym, lub konglomeratem, ale to zależy od cen. Parapety muszą być jasne, bo mamy białe okna od środka.

No i właśnie wczoraj robiliśmy listę tego co musimy jeszcze zrobić i kupić przed tynkami. Przy liczeniu parapetów nie mogliśmy się dogadać czy w łazience robić parapet, czy tak jak w kotłowni wykonać go z płytek, czyli tak jak zaproponował jurand. Wiem jak to wygląda, bo rodzice i znajomi mają właśnie płytki. Tu moja ogromna do pablitoo- cykniesz fotę :D

No i jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała. Czy pod piekarnik do zabudowy trzeba mieć siłę, czy wystarcza zwykłe gniazdo? Nie pamiętam właśnie czy piekarnik, czy może jednak płyta grzewcza jest na siłę.

pablitoo jesteś nieoceniony. Dzięki serdeczne i za info i za fotę. :D

Parapety pierwsza klasa. Nie byłam pewna jak rozwiązana jest obróbka okna i parapetu, ale podoba mi się. Jak nie wydam fortuny na takie piękne parapety jak Twoje, to zainstaluję sobie parapet również w łazience. Teraz choruję na granit. :wink:

Witamy, wprawdzie nie piszemy zbyt często, ale zaglądamy częściej ;) U nas domek zamknięty na zimę, wstawiliśmy okna, zabiliśmy drzwi i mąż w razie pogody pracuje nad ogrodzeniem. Okna wyszły piękne (jakżeby inaczej), ale nie dopatrzyliśmy w umowie i mamy tarasowe z gabinetu bez szprosów pionowych, a jedynie poziome, więc na razie są szyby do wymiany. Też mamy w salonie dwa skrzydła i to jest chyba lepsze rozwiązanie niż jedno, bo byłoby za dużo. Poza tym to tak ładnie wygląda jak w lecie są oba otwarte... :D

Jak zrobię zdjęcia to zamieszczę i się pochwalę naszym Orionkiem :)

Witaj Marok my naszego Orionka mamy narazie na papierze - mam nadzieję że do wiosny załatwimy wszystkie formalności Jutro wybieramy się do naszego projektanta uzgodnic ostatnie przeróbki i wkońcu złożymy wniosek o pozwolenie na budowę :)) A Jak wyglądają u was schody bo ciągle nurtuje mnie ten problem :roll:

Ester my jeszcze nie mamy schodów i powiem szczerze,że też jeszcze nie podjęliśmy decyzji jak będą wyglądać i nadal się wahamy pomiędzy różnymi rozwiązaniami. Tyle tylko że nie możemy zmienić już ani miejsca ani biegu schodów, bo już za póxno na to. Na dzień dzisiejszy mamy wstawione okna i dom zamknięty na zimę, teraz próbujemy podjąć dalsze decyzje, co jak wiadomo całej reszcie budowniczych :) nie jest wcale prostą sprawą...

U nas w okolicy powstają w sumie dwa orionki i chyba wiele się od siebie nie różnia. Nie byłam w tym drugim, ale jedyną różnicą jaką zauważyłam jest obniżony dach w stosunku do naszego. Jak zaczynalśmy budować to nie mogliśmy nigdzie w pobliżu znaleźć orionka, a tu proszę, pod nosem :D

Drodzy Orionowicze, chciałam wam przy okazji BARDZO podziękować za wszystkie zdjęcia, które tutaj zamieszczacie i w ogóle fajnie, że to forum jest, bo dzięki wam udało nam się podjąć wiele dobrych decyzji, A ile jeszcze przed nami... :roll: No, to tyle jeśli chodzi o podlizywanie się :lol: