Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie. Dawno tu nie zagladałam, powód prozaiczny - nie mam Internetu, niestety...ale za to już mieszkamy w Orionku - jest super. Przestrzeń, ogień w kominku, cisza, spokój....wszystko tak jak sobie wymarzyliśmy.

mam nadzieję, ze tak już pozostanie - chociaż środki finansowe całkiem nam się skończyły, chociaz jeszcze paru rzeczy brakuje - np. "zegara gwarzącego na ściania" to i tak już jest pięknie. Postaram się zamieścić zdjęcia.

Baśka

Nie - to nie marchewka - jest to firma z okolic Brzeska - robią przepięknie ale terminy mają kosmiczne - po wielkich targach czekalismy 10 miesiecy na schody

Pozdr

Czy mogę prosić o namiar na wykonawcę Waszych schodów???

No to witamy serdecznie w gronie Orionowiczów :lol: a na jakim etapie jesteście??

Dziekuje za powitanie :D

Obecnie, stan surowy zamkniety :o .Teraz zastanawiamy sie nad schodami (drewno/beton). W styczniu robimy ogrzewanie i tynki (jesli temperatura pozwoli).

Generalnie tak sie zapedzilismy z budowa...ze, teraz mamy problemy z wyplata 3 transzy :( z naszego genialnego banku :evil:

Pozdrawiam wszystkich ktorzy sa po, w trakcie jak i przed budowa Oriona :lol:

ja jestem na podobnym etapie co team leader z tym, że mamy schody, na górze stoją prawie wszystkie ściany, w styczniu ocieplenie dachu, elektryka i woda wraz z ogrzewaniem :lol:

Hello EwaWoj, u nas mialy byc schody drewniane...niestety schody ktore nam sie podobaja to wydatek rzedu >25 tys PLN.

Zmienilismy wiec zdanie...beda wylewane,moglismy zrobic to wczesniej - poniewaz cala budowe wykonawcy skacza po drabince :D .Bledy sie zdazaja :roll:

Tez juz mamy elektryke...ile placiliscie, jesli mozna wiedziec?

Pozdrawiam

i już są cudowne a co dopiero gdy będą w całości zrobione :roll:

Właśnie, wiele ludzi preferuje drewniane ponieważ ich lekka konstrukcja i ażurowość ... a jednak my wolimy ten ciężar schodów lanych :p , oczywiście również cena nie jest bez znaczenia.

Jesli chodzi o tynki, to mamy już wytynkowany garaż (poniewaz, wykonawca bramy garazowej stwierdzil, ze nie bierze na siebie odpowiedzialności za ewentualne czyszczenie prowadnic po tynkowaniu).

Garaż mamy powiekszony w stosunku do oryginału (Orion 1), wyszlo tego 80 m2, tynk maszynowy , cena 12 PLN/m2+materiał :wink:

Za elektryke zostalismy skasowani 8 tys PLN ( za wszystko) sporo, ale fachowiec jest naprawde super a i punktów nam sie namnożyło + podciągnięcie instalacji na zewnątrz domu (3 różne miejsca).

Pozdrawiam

też chcieliśmy na początku schody drewniane bo ładnie się prezentują, ale po po dłuuugim namyśle stwierdziliśmy, że po pierwsze nie pasuje nam ich rozmieszczenie (tak jak w projekcie - na środku) no i po drugie oczywiście cena. Zatem wprowadziliśmy troszkę zmian i schody wylaliśmy i teraz naprawdę jest ok - docelowo pokryjemy je drewnem, barierki będą metalowe a poręcze drewniane (na razie mam taką ich wizję :wink: ), Co do elektryki to trudno jest mi na ten moment powiedziec czy cena jest wyskoka czy nie, może ktoś się wypowie? TYNKI- też będziemy mieli maszynowe (chyba wapienne) liczymy (na oko-wstępnie) że będzie to około 1000 m2, ale nie wiem czy się nie mylimy?