Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie jest zbyt ciemno, choć ciut?

Myślałem o 120. Jak nie będzie wykusza poniżej to okna będą krótkie 120 lub 150 wyskości.

cały czas nie mogę się zdecydować na technologię (ceramika, beton komórkowy, keramzyt)?

ciężko się skupić gdy tyle gołębi nie ma już swoich właścicieli

tezet

U mnie za ciemno nie jest, ale to są okna balkonowe 90/220 plus dojdą jeszcze okna dachowe. Co, dylematy materiałowe się odezwały, każdy etap to niesie :roll:

Ja chętnie wybrałabym się na spotkanie forumowiczów, ale w moim przypadku żaden wyjazd od połowy lutego do końca marca nie wchodzi w grę :( .

Pozdrawiam wszystkich.

Sledzę już od dłuzszego czasu Wasze przemyślenia-rozmowy, a że mojemu sercu bliskie są, postanowiłem coś napisać. Sklecic tu coś-celem moim było od dluższego czasu, a tym co postawiło kropkę nad "i"- "gołebie bez włascicieli"-tezeta. Dlatego też słów kilka do tezeta, na poczatek, jeśli można.

Miałem podobny dylemat jak Ty:

przeszłem przez wszystkie materiały na ściany jak burza, potem wrócilem do punktu wyjścia i tak znowu bez końca. W ostateczności zostały trzy wybory: keramzyt, komórka i ceramika tradycyjna. Jako ze wybrałem technologie ścian dwuwarstwowych odrzuciłem ceramike poryzowaną (bardzo krucha i zawyżone współczynniki). Keramzytobeton odrzuciłem-sam nie wiem co zadecydowało-cena?, Kruchość? może to że wypada zbroić go siatką co dwie, trzy warstwy. Beton komórkowy-bardzo dobry moim zdaniem materiał, ale nie podobała mi się jego mała dzwiękochłonność i duza nasiąkliwość (idealne rozwiązanie to chyba ściany zewnetrzne z gazobetonu-wewnętrzne z silikatów). Wiem z autopsji, że majac ścianki działowe, czy nawet konstrukcyjne wewnetrzne słychac dokładnie co "gra" w telewizorze w sąsiednim pokoju. Wybrałem ceramikę-dokładnie pustak U-220=grubość ściany 25 cm + 15 cm ocieplenia. Mimo wad takich jak: trudności w położeniu instalacji, średnia termika mam nadzieje, że dom bedzi trwalszy, bedzie miał wysoka kumulację i będzie dobrze izolował dzwieki. To tyle, ale to tylko moje zdanie i moje oczekiwania.

W podziękowaniu za cenne informacje czuję się zobowiązany opisac siebie i krótką (ale i długą) historię "mojego" Oriona-lustrzane odbicie.

Projekt kupiłem w kwietniu 2005'. Niestety formalności urzędowe trwały aż do 10 stycznia. Miałem mnóstwo problemów m in. musiałem uzyskac pozwolenie wodno-prawne na likwidację dwóch drenów-które urzędowo były niesprawne od 15-lat. Sąsiad, który pobudował się rok wczesniej nie chciał zgodzic się na likwidacje i musiałem robic projekt (on nie musiał bo prawo weszło w styczniu 2005'), ale nie o tym.

Mam chęć rozpocząc budowę jak tylko "zejdą" śniegi koło Błonia-30 km od Warszawy.

Kupiłem juz wszystkie cegły na ściany wewnetrzne i zewnętrzne oraz bloczki fundamentowe-koszt 15 000.

Zanim dotarłem do forum ułożyłem sobie w głowie wszystkie zmiany jakie chciałbym wprowadzić. Dziwne jak zbieżne były moje rozmyślenia z z tymi, o których przeczytałem dzięki WAM.

Moje zmiany:

-Poszerzenie garażu o 60 cm do 4 m szerokosci

-wstawiam kociał na wegiel do garażu-więc przesunałem trochę wrota na zewnątrz (kocioł na węgiel nie moze być w tym samym pomieszczeniu co na gaz.

-rezygnuje ze spiżarki. Słoiki z wekami na początku bedziemy przechowywać z żona w garażu-pózniej zobaczymy.

-w kuchni zmniejszam okno.

-między jadalnia a schodami muruje ściankę z cegły ozdobnej pozostawiając oczywiście przejście z holu do kuchni

-rezygnuje z okna balkonowego w gabinecie na rzecz zwykłego

-zamiast kolumn z przodu wykonujmy dzwigary łukowe (łuk rozrzerzający się ku górze i podtrzymujący balkon)

-powiększam łazienkę na parterze "wypychając scianke w kierunku szafy(jeśliby zabrakło nam pieniedzy chcemy zamieszkać na początku na dole więc większa łazienka się przyda.

-od strony ogrodu poszerzam hol o 0.5m i chcę tam utworzyć małą bibliotekę

-w pokoju (prawym -patrząc od frontu) nie robimy stropu, odkrywamy więźbę i robimy antresolę na jętkach-na razie koncepcja.

-oczywiście podnosimy ściankę kolankową ok.30 cm

-pomieszczenie nad garażem dzielimy na pół. Od strony pokoju bedzie garderoba, a od strony łazienki -pralnia.

Na razie to wszystko.

Siedzę teraz i rysuję. Może uda mi się zawieźć zmiany do Starostwa przed rozpoczeciem budowy? Może spojrzą na nie przychylnie?

Jeszcze raz dziękuje Wszystkim za wasze informacje i zdjęcia. Upewnilismy się, że dokonaliśmy właściwego wyboru. Dzięki Tezet za impuls.

Gołębie zawsze wracają, smutne jest to, że tamte nie maja już do kogo wrócić.

Ps.Jeśli ktos jest zainteresowany moge przesłać moje rzuty w pdf.ie na maila.

pozdrawiam

Połamania szpadla, kielni czy tam śrubokrętu do klosza.

nie ma sprawy Chris szczególnie o poranku. Ciekawe czy teraz na Alasce marzną łosie?

Zmiany ciekaw. Zainteresowały mnie te jętki. Rezygnujesz z podbitki pod jętkami? Czy ze stropu nad pokojem?

My chcemy położyć płyty na jętkach tak ,żeby je odkryć. Spróbujemy również wyłowić krokwie (to będzie wymagać ocieplenia od zewnętrznej strony) Takie widoczne elementy konstrukcji dodadzą trochę uroku (chyba? :).

Garaż również mnie zastanawia. Pytałe już czy ktoś próbował wstawić samochód do orginanlego garażu Orionka ale nikt mi nie odpowiedział :(

Dylemat się rozwiązał. Rozmawiałem dzisiaj z pierwszym wykonawcą, jutro z drugim. Przekonywał mnie, że różnice między BK a ceramiką są niewielki. On jako wykonawca osobiście wolałby Ytonga, bo łatwiej się buduje i wykańcza. Z koleii jako inwestor budowałby raczej z Maxa, bo trwalszy i lepiej przewodzący (trzeba go tylko szybko ocieplić wełną).

Chris możesz przesłać pdf wynalazku przy wejściu i antresoli?

pozdrawiam i witam na naprawdę fajnym wątku

tezet

Witam.

Dziekuję Agana za przyjęcie. Mimo że jestesmy na innym etapie to może do czegoś się przydam.

Tezet

Jeśli chodzi o jetki nad pokojem i pod antresolą to rzeczywiście akurat tutaj chciałbym je odsłonić. Może byc ciekawe. Zrezygnowałem jednak z odsłaniania krokwi. min. ocieplenie dachu musi wynosic ok 20 cm. 25 cm tez chyba nie jest za mało. Więc całkowicie przykryje krokwie. Nie słyszałem ze mozna ocieplać dach miedzy krokwiami a pokryciem. Czy stosuje się jakies "dystansery"?

Jesli chodzi o antresolę to mam to w głowie. Nie powoduje to zmiany w rzutach, tylko trzeba pokombinować ze stropem na jetkach więc nie bedę tego załączał w projekcie, ale jakbym wyrysował to prześlę.

Jesli chodzi o wejście to moge przysłać rzuty domu w pdf. , ale tam kiepsko to widac. Postaram sie naszkicować Ci to w 3D to pewnie od razu złapiesz koncepcję. Chciałbym wyłozyc te kolumny kamieniem. prześlij adres mailowy. Postaram się wysłać jak najszybciej.

pozdrowienia od łosi. Mają się dobrze, tylko jakieś markotne ostatno i nogi im się rozłażą na lodzie.

Acha. I jeszcze garaż. Byłem wczoraj w domu mojego szwagra. On ma szer. 3m. Renault Megane wchodzi i jest miejsce na półkę 0.5m na ścianie, ale to wszystko.

Sam jeszcze nie wiem czy bedę ryzykował poszerzenie. Mam pozwolenie na budowę na garaż o szerokości jak w projekcie (ok.3.20m). To jest zmiana bryły domu. Bedę musiał robić rewizję, nieść do starostwa i modlić sie, że przyjmą ja bez marudzenia.

Mam pytanie do tych którzy juz pobudowali.

Czy Wasze domy wykonywaliście zgodnie z projektem, czy w czasie budowy pozwalaliście sobie na wieksze-mniejsze zmiany?

Z tego co wiem to nik nie budował zgodnie z orginałem. O moich zmianach możesz poczytać powyżej. Również agana, rufio i Ewa robili spore przeróbki.

z garażem mnie uspokoiłeś. 3,3 wystarczy . Rowery można postawić z przodu. Co do krokwi to wystarczy ocieplić je 5cm wełną. Sprawdzę dokładnie czy da się to zrobić od zewnątrz. W czwartek spotykam się z architektem więc dopytam.

Ja jestem na etapie zbierania papierów do pozwolenia a śnieg opóźnia wszystko.

e-mail wysłałem na priv.

a nie pisałem, że to fajny wątek

trzeba się tylko odważyć.

pozdrawiam

tezet

Chris, wiem co masz na myśli z odsłonięciem jętek i antresoli, bo też mi taki pomysł chodził po głowie. Ale dlatego, że zmienilismy kąt nachylenia dachu i wydłużylismy krokwie, przez co strych zrobił się wyższy i szerszy.

Pomyśleliśmy, że można by było go jakoś zagospodarować, np. dodatkowe sypialnie dla gości. Tak sie składa, że większość naszych znajomych porozjeżdżała się po Polsce i świecie, a miło by było od czasu do czasu się spotkać w większym gronie. I teraz głowimy sie jak i gdzie zrobić schody na ten strych, bo nie chcemy przedłużać klatki schodowej, a wyłaz dachowy to mało wygodny jest i wolelibyśmy jakieś schodki na stałe. I wtedy wymyśliłam antresolę, ale mąż powiedział, że będzie wyższe poddasze do ogrzania, dodatkowe ścianki, ogólnie nie jest za. Natomiast jeśli zostawiasz dach bez zmian, to wymierz, czy w ogóle będzie miejsce na antresolę, bo w oryginale, to on za wysoki nie jest.

Odnośnie zmian, to poza zmianami wrysowanymi przez architekta podczas adaptacji zmieniliśmy wielkość okna i kąt nachylenia dachu zachowując wielkość i wysokość budynku dopuszczoną przez wz. Są to zmiany nieistone, nie wymagające projektu zastępczego. Poszerzenie garażu będzie już zmiana istotną.

Też jestem ciekawa jak wymyśliłeś wejście do budynku, my się naszym zajmiemy na wiosnę.

Pozdrawiam

Witam.

Ewa jeśli chodzi o tę antresole to poczekam z pomysłami jak już stanie dach. Wtedy będzie wszystko jak na dłoni. Ciężko uchwycić przesteń "na sucho". Jak wpadniesz na jakies pomysły odnosnie wejścia to daj znać. na korytarzu jest mało miejsca, aż kusi aby wykorzystać jeden z wielu przecież pokoi.

Nie ma sprawy za pdf-y tezet. Pytałeś w czym to rysuję.Robię to w Auto-cadzie. Pracuję na tym programie więc nie ma problemów :lol:

Witajcie,

Mam juz pare informacji (wycen) w sprawie okien. Najkorzystniej wyglada oferta firmy ktora rozprowadza okna produkowane przez M&S Pomorska Fabryka Okien Sp. z o.o. http://www.ms.pl. Tutaj o ile podpisze umowe z ta firme wybiore OKNA TYTANOWE PCV. Nie bede przytaczal charakterystyki, mozna ja znalezc na stronie. Jedynie tyle ze sa to okna 5-komorowe 73 mm w systemie Brugman AD (ta sama firma co SALAMANDER). Okucia firmy Sigenia, a wiec podobno najlepsze na rynku. Chcialbym jedynie spytac czy moze ktos z Was wie cos na temat okien produkowanych przez M&S.

Pozdr

Jeśli chodzi o Pomorską Fabryke Okien to jest dobra firma. Mój kolega rok temu wstawiał te okna i jest zadowolony. Tłumaczył mi,że w swoim czasie zaczęli wzmacniać okna nie stalą, ale specjalnym twardym tworzywem. To o wiele podwyższa współczynnik K. Nie wiem tylko czy to standart czy opcja.

Z tego co mi się rzuciło w oczy na forum, to duzo osób kupowało okna w tej firmie i pozytywnie się wypowiadali. My akurat mamy Schueco.

Tezet, na razie nie mam odwagi podliczyc rachunkow, choc niebawem bede musiala to zrobic. Nie mam 300, wiec bedziemy musieli się zmiescic w mniejszej kwocie. Sporo prac jeszcze przed nami, a zima nie ma zamiaru odpuścić.