Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to ja tutaj jestem najmłodsza my mamy w planie rozpocząc naszą budowę wiosną - czekamy na pozwolenie :D
Ester, rok temu o tej porze czekaliśmy na pozwolenie byliśmy na takim samym etapie co wy (pozwolenie otrzymaliśmy pod koniec lutego br.), w marcu br. ruszyła u nas budowa, z przerwami już jesteśmy na takim etapie jak wcześniej pisałam, plan zakończenia budowy to późna wiosna następnego roku :lol: każdy z nas przechodzi lub przeszedł ten sam etap: pozwolenie na budowę-budowa-koniec budowy (telegraficzny skrót :D ) ale muszę to powiedziec, że każy z tych etapów miał swój urok :lol: jest cudownie jechac na budowę i patrzec jak "rośnie" dom, tego się nie da zapomniec

Gdy nadejdą te piękne święta,

każdy o bliskich swoich pamięta.

Przesyłam gorące życzenia.

Niech gwiazdka pomyślności

co zabłyśnie znów o zmroku,

zaprowadzi Was do szczęścia

w nadchodzącym Nowym Roku.

WESOŁYCH ŚWIĄT

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2009 ROKU DLA WSZYSTKICH Z POD KONSTELACJI ORIONA

aby to forum nie umarło :D

Pozdrawiam

My juz domek mamy przykryty, mysle ze zdazymy jeszcze w tym roku zalozyc okna. ale interesuja mnie te schody lane ? jaki jest koszt tych schodow lanych ? bardzo sie duzo rozni od drewnanych ? W planie mamy drewniane ale jeszcze mamy szanse zmienic. :roll:

Jesli chodzi o koszt schodow lanych to jeszcze nie liczylismy...pare stron wczesniej ktos zasugerowal, ze koszt materialow na schody lane nie powinnien przekroczyc 1 tys PLN + robocizna.Mysle,ze mozna to przyjac na potrzeby kalkulacji. Czesto schody betonowe/lane sa również wliczone w koszt postawienia stanu surowego.

Oczywiscie schody lane trzeba nieco wykonczyc. I tu juz nie ma limitow cenowych, cokolwiek sobie wymyslicie :D .Reasumując, schody betonowe jako kostukcja sa zapewne duzo tańsze...w naszym rejonie podstawowe schody drewniane(najtansze) to wydatek okolo 10 tyś PLN :o

Pozdrawiam

każy z tych etapów miał swój urok jest cudownie jechac na budowę i patrzec jak "rośnie" dom, tego się nie da zapomniec

Znam cudowniejsze uczucia. Zapomnieć o budowie i zamieszkać w Orionie, siedzieć przy kominku i radować się na nadchodzące święta. Czego i Wam życzę.

Spokojnych i lekko zimowych Świąt (zawsze to mniej wydatków na ogrzewanie) dla Wszystkich Orionowiczów.

A gupa wciąż rośnie w siłę. :D

Teraz czego mi brakuje jeszcze w Orionie to internetu. Kurcze jak człowiek łatwo sie przyzwyczaja.

Miałem podobny problem - jak się człowiek z miasta na wieś przeprowadza dotykają go takie problema :lol: - ponieważ u nas na wsi prywatnego dystrybutora netu niet , a i tepsa z neostradą nas olała - pozostał iPlus ...

Nie słyszałem o takim rozwiązaniu ... - tylko w taki wypadku po co w wielkim salonie dwa wyjścia na taras ??

:wink:

No wlasnie nikt w poprzednich watkach tego nie poruszal...wyglada na to,ze tylko my tak zrobilismy :o

Oczywiscie, wyjscie na taras tylko jedno(z bylego gabinetu, duze podwojne drzwi okienne).Wyglada to mniej wiecej tak :

http://images.extradom.pl/foto/8001.JPG

dla symetrii pokaze tez druga strone :

http://forum.budujemydom.pl/index.php?s=fe28bdf1eda860e61e0974ebe557d542&act=attach&type=post&id=1762

Ta decyzja ciagle wydaje nam sie atrakcyjna...chociaz, moze na starosc to ciezko bedzie sie wczlapac do sypialni i wtedy pomyslimy o przerobieniu tej czesci salonu na sypialnie :D

Pozdrawiam i milo poznac ( chyba najbardziej aktywnego uzytkownika tegoz forum) :wink:[/img][img]

Ja zrobiłem trochę inaczej - nie mam 3 pionów kanalizacyjnych w budynku tylko dwa . Wewnętrzna instalacja kanalizacyjna jest u mnie całkowicie inna niż ta z projektu ponieważ przebudowałem trochę obydwie łazienki - siłą rzeczy kanalizacja jest również przebudowana.

Jeden z pionów kanalizacyjnych / do niego podłączone są toalety, bidet , wanna / jest wyprowadzony kominem / jednym z kanałów wentylacyjnych w kominie / i ten pion jest wentylowany .

Drugi pion / umywalki , prysznic w łazience na parterze / nie jest wentylowany .

W przedniej lukarnie obydwa kominki wentylacyjne służą do wentylacji : kuchni i łazienki dolnej .