Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam !

Wtrącam się ,ale my też mamy podpiwniczony tylko garaż i w zupełności wystarczy bałaganu.Piwnica podzielona na dwa pomieszczenia, ścianka 12 cm grubości z drzwiami.Wejście do piwnicy z tyłu garażu na 85cm,ale musieliśmy powiększyć cały garaż o 90cm.

Wielkie dzięki za odpowiedź.

Czyli wchodzicie z zewnątrz?A możesz mi napisac z czego masz zrobiony strop w piwnicy?

My kombinujemy w ten sposób chcielibyśmy podnieśc sam tylko garaż jeszcze o 2 bloczki betonowe (wtedy byłoby 2m wysokości)-chodzi nam o mocny ale nie gruby strop.

Mamy garaż na dwa auta ,a w nim na końcu jest zejście do piwnicy.Przez to musieliśmy przedłużyć garaż o prawie 1 metr ,a żeby nie zmieniać proporcji do budynku mieszkalnego podnieśliśmy dach garażu.Strop piwnicy jest lany z potężnym zbrojeniem.Jeżeli dobrze pamiętam to pręty fi 10 układane w kratkę co 10cm.Piwnica ma 210cm wysokości,garaż 250cm.Grubość stropu piwnicy 30cm.

pablitoo możesz napisac jak szerokie masz zejście-schody do piwnicy w garażu?

Jeszcze jedno pytanie.Czy Ty masz podpiwniczony garaż?Bedziemy podpiwniczac -tylko garaż i takie rozwiązanie byłoby dla nas idealne.

Schody do piwnicy z garażu mają szerokość 1m , mieszczą się pod oknami w głębi garażu.

Piwnicę mamy pod połową domu wzdłuż dłuższej krawędzi budynku czyli : schody w garażu / pod garażem nie ma piwnicy / , piwnica pod gabinetem i salonem .

Mam w gospodarczym zlew.Super sprawa-szczególnie jak mieszka się na wsi.Także wszystkie bardzo brudne gary np .brytwanny po pieczeniu itp.,oprawianie ryb to wszystko można robić w gospodarczym.Zastosowań na pewno znajdzie się jeszcze wiele w zależności od trybu życia mieszkańców.

http://foto.onet.pl//l2jrr,c4wvwoow0eie,hcurh,u.html#hcurh

Mam w gospodarczym zlew.Super sprawa-szczególnie jak mieszka się na wsi.(...)

Potwierdzam - super sprawa - niestety ja o tym nie pomyślałem i musze teraz łazić ze wszystkim do łazienki ... :-? / nie mówiąc o brudnych robotach w garażu czy na zewnątrz domu - co prawda zamontowałem sobie kran z wodą na zewnątrz budynku przy bramie garażowej - także przynajmniej po wodę nie muszę chodzić do łazienki :D / .

Benkol piękny dom!!!!!!!!!!!

Widzę że dołożyliście sobie jeszcze jedno okno w salonie.A jak się sprawdza?My również zastanawiamy się nad takim rozwiązaniem.

Mam jeszcze kilka pytań.Macie powiększony wiatrołap kosztem łazienki?

W albumie nie ma zdjęc kuchni.Będziecie tak mili i pstrykniecie kilka fotek?Zostawiliście spiżarnię?

Dobra dobra uciekam i nie męczę już Was tymi pytaniami :wink:

ŻYCZYMY WSZYSTKIM SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU !!!

Witaj Dominika :D

- wpadasz tu do nas jak burza i zaraz znikasz - zatrzymaj się choć na chwilę i opowiadaj co tam z Waszym Orionem słychać :lol:

Oczywiście :

- Mnóstwo, Mnóstwo Szczęścia w Nowym 2009 Roku dla Ciebie i dla wszystkich Orionowiczów !!!

Witam w Nowym Roku :D

Mam pytanie do Orionowiczów - ponieważ mamy już 2009 rok - wszyscy co już wybudowali a jeszcze nie dokonali odbioru domów w PINB mają obowiązek wykonania/posiadania Certyfikowanego Świadectwa Energetycznego Budynku .

Polecam świeży artykuł w najnowszym Muratorze traktujący o tym temacie .

Czy już ktoś przymierzał się do wykonania/obliczenia takiego świadectwa ?? Ma już jakieś dane/wyniki ??

Powiem szczerze - właśnie siedzę nad programem do obliczania tegoż Świadectwa / dla mnie informacyjnie - mam już dokonany odbiór Oriona w PINB / i nadziwić się nie mogę stopniowi skomplikowania i trudności w prawidłowym wprowadzeniu wszystkich danych i parametrów budynku i jego instalacji grzewczych i c.w.u ...

- normalnie tabula raza - ale nic to - trzeba walczyć z programem dalej ...

:lol:

Dokładnie :D - ale - ale jak to zauważono właśnie na początku artykułu - nawet przy słabo ocieplonym budynku w przypadku bardzo taniego/ekonomicznego źródła c.o. / czyli biomasy - he he he / parametr EP jest znacznie zaniżony .Ale tylko w przypadku gdy obliczamy faktyczne koszta ogrzewania biorąc pod uwagę współczynnik nakładu - który właśnie dla biomasy jest najniższy.

Natomiast gdy podstawiłem w programie jako główny system ogrzewania kocioł na biomasę / współczynnik sprawności n=0,85 / i EP znacznie mi się podniósł w stosunku do mojego ogrzewania gazowego / n=1 / ...

Natomiast EP znacznie się obniżył w przypadku zastosowania PC woda/woda / współczynnik sprawności n=3,8 / .

/ Używam do obliczeń najnowszej wersji programu ściągniętego ze strony Build Desk - nie tej wersji programu z płyty Muratora . /

Ale bardziej mnie interesuje EK od EP - to jest faktyczny wyznacznik zużycia energii dla danego budynku .

Oczywiście robię faktyczne / rzeczywiste / obliczenia z czystej ciekawości jakim to EP i EK dysponuje mój Orion :D - nie mam zamiaru sprzedawać Oriona a jak już napisałem odbiór w PINB już wykonałem w zeszłym roku - więc Świadectwo Energetyczne siłą rzeczy nie będzie mi potrzebne ...

Natomiast uzależnienie dokonania odbioru budynku w PINB od tegoż Świadectwa jest zdecydowanie chwytem poniżej pasa ...

A jakie długie proste odcinki instalacji chcesz układać ??

Jeżeli długie / ponad 10m w jednym prostym odcinku / to możesz zastosować kompensatory U-kształtowe lub poprowadzić instalację i w naturalny sposób wykorzystać kompensację naturalną ...

Ale bez przesady , rozszerzalność temperaturowa dla PP wynosi 0,15mm/m , a dla PP-R stabi 0,030mm/m / oczywiście dla większej różnicy temperatur przepływającego czynnika więcej , a dla mniejszej mniej / - wg wzoru :

Δ L = α ˇ Δ T ˇ L

, różnica temperatur w moim przypadku / dla wody ciepłej / wynosi ca 20 stopni , więc dla odcinka prostego rury o długości 10m odkształcenie ma się jak 0,030x20x10 / u mnie instalacja z PP stabi / , czyli 6mm .

W mojej instalacji nie ma aż tak długiego odcinka prostego , a pomimo tego podczas układania rur zastosowałem naturalne metody kompensacji / tzw ramiona kompensacji / .

Wg mnie nie masz się tym co przejmować , instalację z PP najszybciej i najprościej się układa a jakość połączeń zgrzewanych jest znakomita - niech tylko hydraulik pamięta o kompensacji i będzie wszystko okay .

Natomiast w przypadku instalacji c.o u mnie wszędzie alu-pex / tylko piony główne c.o. aż do rozdzielaczy są z miedzi / - ciekawy temat dla wszystkich wykonujących instalację c.o z mieszanych materiałów tzn miedź-alu : tutaj - warto przeczytać ...

Powodzenia w dokonywaniu właściwych wyborów :D