Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dokładnie :D - ale - ale jak to zauważono właśnie na początku artykułu - nawet przy słabo ocieplonym budynku w przypadku bardzo taniego/ekonomicznego źródła c.o. / czyli biomasy - he he he / parametr EP jest znacznie zaniżony . ...

Niestety artykułu jeszcze nie czytałem ale pewnie zrobie to w najblizszym mozliwym czasie. Co do oprogramowania to rowniez uzywam Builddesku wersja offline.

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale bardziej mnie interesuje EK od EP - to jest faktyczny wyznacznik zużycia energii dla danego budynku .

Pablitoo EK nie daje informacji o faktycznym zuzyciu energii. Zreszta nawet w opisie swiadectwa jest to wyraznie napisane, bowiem wszedzie mamy standardowe warunki.

I jeszcze jedno ciekawi mnie jak czy w przegrodach wewnetrznych odliczales otwory na drzwi i jak potraktowales strop miedzy kondygnacjami.

EP to energia pierwotna uwzględniająca wytworzenie i transport ewentualnego czynnika energetycznego do budynku - np w przypadku grzania prądem w skład EP wchodzi współczynnik wytworzenia prądu w elektrowni i przesyłu do budynku .

W przypadku gazu koszt wydobycia/ zakupu i przesyłu do instalacji wewnetrznej domu.

Natomiast EK - energia końcowa - to faktyczne zużycie energii w budynku .

Bezpośrednio na EP wpływa współczynnik nakładu - który to właśnie tak obniża parametr EP dla biomasy , a dla innych źródeł zasilania je znacząco podnosi .

Jak robiłem próby i podstawiałem biomasę EP mi drastycznie malał ale EK sie podnosił - gdyż współczynnik sprawności kotłów na biomasę ma n=0,85 , a dla gazu n=1 - i dlatego dla gazu mam mniejsze EK - czyli faktyczne zużycie energii przez budynek .

Ja to tak rozumiem :D

Oczywiście najważniejszy w Świadectwie będzie parametr EP który z założenia musi uwzględniać czynniki wytworzenia energii z danego źródła .

Przegrody wewnetrzne policzyłem bez drzwi - czyli tylko faktyczną powierzchnię ścian .

Natomiast strop pomiedzy kondygnacjami potraktowałem jako przegrodę wewnetrzną i wyedytowałem ja jako przegrodę wielowarstwową / tak jak i ściany zew / składającą się z wylewki betonowej plus ocieplenie .

Tak samo zresztą potraktowałem strop poddasze-strych - też jako przegrode wewnetrzną składającą się z płyt k-g plus 20cm wełny mineralnej i płyt OSB - taką mam podłogę na strychu .

Pablitoo wszystko sie zgadza, ale gdyby tak było jak piszesz czyli ze jest to faktyczna zuzywana wartosc energii to po co wszelkie cieplomierze i inne urzadzenia mierzace zuzycie energii :)

Niestety nie jest tak dobrze, o ile oczywiscie zgadzam sie z tym co napisales czyli jak rozumujesz EP i EK, to wszystkie te obliczenia maja jedna wade. Uwzgledniaja tzw standardowe warunki chocby nawet usredniane warunki klimatyczne, a od tego sie przeciez zaczyna. I stad nawet w opisie wzoru swiadectwa zgodnie z rozporzadzeniem jest wyraznie napisane

"Obliczona w swiadectwie charakterystyki energetycznej wartosc „EP” wyrazona w [kWh/m2rok] jest wartoscia

obliczeniowa okreslajaca szacunkowe zuzycie nieodnawialnej energii pierwotnej dla przyjetego sposobu uzytkowania i

standardowych warunków klimatycznych i jako taka nie moze byc podstawa do naliczania opłat za rzeczywiste zuzycie

energii w budynku."

Dotyczy to oczywiscie równiez EK bowiem zgodnie jest ono powiazane z EP poprzez wspolczynnik nakladu nieodnawialnej energii pierwotnej. I to głownie dzieki temu wspolczynnikowi EP dla biomasy czy energii elektrycznej z fotowoltaiki jest mniejsze niz EK.

Dalej nie wiem czy przypadkiem nie popelniasz bledu traktujac jako przegrode wewnetrzna stropodach no chyba ze stryszek masz równiez ogrzewany i przyjales temperature obliczeniowa 20C czyli generalnie masz cały dom potraktowany jako jedna strefa.

I jak wyliczales strumien wentylacyjny czy tylko dla pomieszczen brudnych czy rowniez z warunkow higienicznych dla pokoi.

Nie ma się co czarować - całe te Świadectwo to wielka ściema - prosty przykład - dla obliczeń i wyniku EP który robiłeś podstaw zamiast ilości osób zamieszkujących w domu jakie wpisałeś dwie osoby więcej - EP wzrasta drastyczne ... Więc aby sztucznie i niemiarodajnie zmniejszyć EP wystarczy wpisać mniej osób zamieszkujących dom ...

Ciepłomierze i inne liczniki energii są własnie po to aby faktycznie wskazywać ilość energii pożartej przez dom bez uwzględnienia start przesyłu i kosztów współczynnika nakładu ... Ale wszystkie nośniki w cenie maja wliczone te koszta np gaz - osobno płacę za paliwo a osobno abonament i opłaty przesyłowe ...

O ile Świadectwa maja naprawdę służyć dywersyfikacji energii to EP wraz z współczynnikiem nakładu jest ważne - ale nie dla nas - użytkowników .

Oczywiście EK to faktyczne zużycie energii przez budynek - ale jak dom ogrzewamy to płacąc za paliwo i tak płacimy wg wskaźnika EP ponieważ w każdym paliwie jest wliczony współczynnik nakładu .

No nie wiem jak traktować strop - niby strych mam nieogrzewany ale zawsze to jest to pomieszczenie które jest konwekcyjnie ogrzewane przez ciepło wędrujące w górę ... Strop jest więc go uwzględniłem - na pewno współczynik U stropu ogranicza ucieczkę ciepła z budynku - jest więc "mierzalny".

Jeżeli nie to co - nie wpisywać stropu - przecież fizycznie on jest ... ??

Odnośnie strumienia wentylacji - tu widać kolejne nieścisłości i uogólnienia dla wentylacji grawitacyjnej . Chodzi mi o strumień infiltracji budynku przez nieszczelności - dla podstawionego parametru 4 / menu budynek / dla właściwego lokalu w menu wentylacja program na sztywno wpisuje 170m3/h - normalnie prawie otwarte okna :) Sama infiltracja przez nieszczelności w oknach , drzwiach itepe .. !

Ja wpisałem 1 - wówczs infiltracja podana jest w wysokości 30m3/h .

Odnośnie strumnienia wentylacji właściwej obliczałem strumień dla całego budynku - i to nie na podstawie gotowca przygotowanego w programie - liczyłem strumień powietrza wywiewanego anemometrem / mierzyłem predkość przepływu powietrza / w przewodach wentylacyjnych / wszystkich / licząc pole przekroju i prędkość przepływu przezeń otrzymałem wynik ilości przepływu w godzine .

U mnie w domu mam wilgotność na poziomie 50 - 53 % - wilgotność natomiast jest najlepszym wyznacznikiem funkcjonowanie wentylacji grawitacyjnej . W przypadku moich obliczeń strumienia wywiewanego dla mojej wilgotności wewnetrznej wyszło mi ca 33m3/h - i tyle podstawiłem do programu .

Czyli sumaryczny strumień wywiewanego powietrza / infiltrującego i wywiewanego / jest na poziomie ca 70m3/h .

Czyli jedna wymiana powietrza w budynku na 8 godzin ... - hmmm - ciekawy wynik ...

:)

Ale generalnie jestem coraz bardzie zniesmaczony całym tym pomysłem ze ŚE ...

Witaj Dankaf!

Benkol piękny dom!!!!!!!!!!!

Widzę że dołożyliście sobie jeszcze jedno okno w salonie.A jak się sprawdza?My również zastanawiamy się nad takim rozwiązaniem.

Mam jeszcze kilka pytań.Macie powiększony wiatrołap kosztem łazienki?

W albumie nie ma zdjęc kuchni.Będziecie tak mili i pstrykniecie kilka fotek?Zostawiliście spiżarnię?

Dobra dobra uciekam i nie męczę już Was tymi pytaniami

Na wszystkie pytania odpowiem już wkrótce no i pojawią się nowe zdjęcia.

Pozdrawiam Benkol

Witam Wszystkich Orionowiczów .

Ja też buduje dom Orion .

Od dłuższego czasu śledzę To forum . I muszę przyznać , że wiele informacji niezbędnych do budowy swojego domku czerpie właśnie z Tond .

W tej chwili jestem na etapie sufitów podwieszanych . Proszę Was o jakieś zdjęcia z realizacji Waszych . Sama też wkrótce pochwalę się swoim w salonie .

No moze juz wkrotce bede mial dostep do sieci by czesciej tu bywac. Testuje radiowy modem Orange z technologia CDMA. Calkiem niezle to pracuje.

No i jak wyniki - ja na razie iPLUS , i chyba tak zostanie :cry: , tepsa mnie olała , żadnego radiowego netu u mnie na wsi niet , ekhhhh ... nędza straszliwa ...

No moze juz wkrotce bede mial dostep do sieci by czesciej tu bywac. Testuje radiowy modem Orange z technologia CDMA. Calkiem niezle to pracuje.

No i jak wyniki - ja na razie iPLUS , i chyba tak zostanie :cry: , tepsa mnie olała , żadnego radiowego netu u mnie na wsi niet , ekhhhh ... nędza straszliwa ...

Przyznam ze wszystko pracuje jak trzeba. I co ciekawe na mapie prezentowanej na Idei jestem na bialym polu w wiec niby poza zasiegiem. Poniekad jest to prawda bo na modemie przy sygnale mam czerwona diodke. Ale co najwazniejsze polaczenia od rana nie zerwało ani razu. Wyniki przyzwoite download ponad 700kb/s upload niecałe 100kb/s, do pomiarów wykorzystalem m.in numiona. Cena 49 zł brutto za teoretyczny 1 Mb/s tez uwazam za ok. Jutro mam nadzieje podjedzie kumpel z Orange i dokona wszelkich pomairow sygnału. Napewno bedzie to ciekawa propozycja dla osob, ktorych wlasnie tpsa olała i nie maja zadnych szans na kabelek. Zreszta czegos w tym wszystkim nie rozumiem Orange to tpsa wiec brak w tym wszystkim logiki brak.

Cała tepsa jest nielogiczna. Przez rok od momentu odłączenia telefonu w mieszkaniu przysyłali mi rachunki :evil: , następnie korekty i potem miesiąc w miesiąc to samo. Dosyć miałam kontaktu z nimi. Obecnie oni mi płacą (szkoda, że tak mało), karę, bo nie wywiązali się z umowy podłączenia. Wszyscy sąsiedzi mają neostradę oprócz nas, dlatego jestesmy na iPlusie. Ostatnio dzwonił monter, że się wybiera i na tym się skończyło.

Fajnie jest mieszkać w Orionie :D :D :D

Nadejszła niedziela i czas lenistwa.Mogę w końcu pstryknąć kilka fotek i odpowiedzieć na zapytanie.

W salonie wstawiliśmy dodatkowe okno ,bo to strona południowa i chcieliśmy mieć więcej światła chociaż latem grzeje jak w Afryce.Dzisiał pięknie świeci słońce i dodatkowo dogrzewa salon.

W kuchni nie ma spiżarni,ale wybudowaliśmy ściankę za którą ukryta jest lodówka.Lubimy dużo światła więc poprzestawialiśmy trochę ścianki wewnętrzne natomiast nic nie zmienialiśmy w elewacji budynku ponieważ tak nas oczarował ten projekt ,że grzechem byłoby coś zmieniać.

Dolna łazienka została pomniejszona na korzyść szafy wnękowej na ubrania gości i ,,pierwszej potrzeby''.W łazience została toaleta i mała umywalka.

Poniżej link do zdjęć ,mam nadzieje ,że już się załadowały.

http://foto.onet.pl/l2jrr,issc0i0g4404,u.html?V=1

Pozdrawiam Benkol

Witam.Jakie zastosowaliście nadporoża w swoich domkach?

U nas ściany z ceramiki i również wszystkie nadproża prefabrykowane z ceramiki . Takie jak TUTAJ .

U nas również dom z ceramiki.Przejrzałam dzisiaj zdjęcia i zauważyłam że nad oknem balkonowym masz chyba wstawione nadporoże betonowe-dlaczego?lepsze?mocniejsze?