Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Benkolwielkie dzięki za albumik bardzo pomógł :D .Jak człowiek nie ma okazji zobaczyc na żywo to takie zdjęcia są naprawdę wielką frajdą.

Tak właśnie kombinowaliśmy z tą ścianką przy lodówcę.Z zewnątrz domek prezentuje się wspaniale.Pozdrawiam serdecznie.

PS.Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie murowanie ścianek działowych później.I ta spiżarka nie daję mi spokoju-chciałabym ją zostawic.

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dankaf-zależy w jakim stylu będziesz wykańczać dom jeżeli nowocześnie to moim zdaniem spiżarnia w kuchni nie pasuje ,ale można przecież wykorzystać wnęke w pomieszczeniu gospodarczym robiąc szafę w zabudowie i masz piękną spiżarnie.Większe zapasy i tak trzymamy w piwnicy którą z tego co pamiętam planujecie zrobiś pod garażem.

Zwolenników spiżarni w kuchni błagam o wybaczenie :wink:

Benkol-sprawa z piwnicą się skończyła :cry: No niestety.Może parę słów.My od początku budowy nie planowaliśmy piwnicy.Ale nasz murarz złamał noge i w zastepstwie załatwiliśmy sobie nowego.A ten wykopał nam takie głębokie że zaczeliśmy o niej myślec.Na początku chcieliśmy zejśc na równo z ławą,później podnieśc o 2 bloczki sam garaż.No ale.......................Zachwiana zostałaby cała bryła domu.A samego domu nie chcieliśmy podnosic bo byłby za wysoki.Więc sobie odpuściliśmy.Trzeba było wybrac albo ładnie z zewnątrz albo wygodniej.

My i tak mamy przerobiony garaż 2 m wzięte na kotłownie którą wyrzucamy z domu więc zyskaliśmy fajne dodatkowe pomieszczenie gosp. na różności.Myślę że spokojnie wystarczy.

A tu nasze fundamenty:

http://foto.onet.pl/jirzf,3gg7cosowc34,h9gb6

Pozdrawiamy.

U nas również dom z ceramiki.Przejrzałam dzisiaj zdjęcia i zauważyłam że nad oknem balkonowym masz chyba wstawione nadporoże betonowe-dlaczego?lepsze?mocniejsze?

U nas okna w wykuszach mamy powiększone - skutkiem tego mamy mniejsze kawałki muru pomiędzy oknami , nasz kierbud stwierdził że te mury pomiędzy oknami muszą być wylane ze zbrojonego betonu aby utrzymały strop nad wykuszem / balkon / i dlatego całe nadproża są również wylewane i zbrojone ekstra połączone ze zbrojeniem murów pomiędzy oknami .

Nawet sobie Kochani nie zdajecie sprawy, jak ogromnie Wasze albumy pomagają nam przy budowie naszego Oriona. Sporo prac wykonujemy sami i w wielu kwestiach "konsultuje" je ze zdjęciami. Na razie mamy tylko strop, ale zawsze to coś swojego.

My nadproża również mamy ceramiczne, bo nasz wykonawca powiedział, że zmniejszają się mostki termiczne i nie ucieka tak ciepło jak w betonowych. Jak będzie na prawdę przekonamy się później

Dobrusiak my o tym właśnie czytaliśmy w muratorze że przez betonowe ucieka więcej ciepła.A cena nadporoża z porothermu jest w tej chwili naprawdę bardzo dobra.

A co do umieszczania albumów,zdjęc pojedyńczych to zgadzam się z Tobą w 100%.Dobrze że mamy na swoim forum stałych bywalców którzy zawsze służą pomocą :D

Spokojnie dziewczęta :lol: - w przypadku nadproży betonowych dodatkowo ociepla się takie nadproże styropianem i U takiej przegrody jest nie większe niż nadproża prefabrykowanego ceramicznego .

Ale po co?

Skoro mogę kupic materiał cieplejszy od razu.Gdyby jeszcze chodziło o cenę to bym zrozumiała.

Oczywiście - masz rację - napisałem tylko że jeżeli nie ma możliwości zastosowania ceramicznych prefabrykatów to wykonanie nadproża z betonu wcale nie musi powodować powstawania mostków cieplnych ...

A tak na marginesie - nadproże ceramiczne prafabrykowane też jest wewnątrz zalane betonem i zazbrojone drutem :lol:

Witam

U nas juz prawie wszystko skonczone wiec wigilia

napewno w nowym domku.

Ktoś pytał o schody wiec przesyłam pare fotek naszych.

Pozdrawiam

Tomek

http://images31.fotosik.pl/420/5bce666abd3cc27f.jpg

http://images35.fotosik.pl/40/c07e49270291a1ec.jpg

http://images34.fotosik.pl/420/3cc067a1ec507453med.jpg

http://images42.fotosik.pl/40/8c7765730ddc72ae.jpg

schody super :) jak patrze na twojego awartarka to tak jakbym widziała swój domek :) schody super :) oo i widze panele takie jak umnie nie narzekasz na nie :) bo ja jeszcze nie mieszkam i ciagle mi sie kurzą jak nie wiem może to się zmieni jak wreszcie skończymy wszystkie prace w domciu :)

pablitoo Kiedyś pisałeś że twój przyjaciel ma piec LING DUO.

Czy on nadal jest z niego zadowolony?I czym pali-czy tylko eko-groszkiem ?Czy próbował może np.drzewem?

Z tego co czytałam to jest to piec na ekogroszek,pelety oraz owies.A jako awaryjne ruszto może byc -węgiel grubszy oraz drzewo.

Jestem ciekawa jak sobie z tymi dodatkowymi paliwami radzi.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Tak - mój przyjaciel cały czas użytkuje ten kocioł Klimosza i jest bardzo zadowolony . Praca całkowicie bezawaryjna / 2 rok / i w pełni komfortowa jak na ten typ kotła na paliwo stałe / ma dosyć rozbudowaną automatykę włącznie ze sterowaniem pogodowym /. Instalacja c.o przede wszystkim grzejnikowa plus trzy małe obwody podłogówki w łazienkach i kuchni.

Używa jako paliwa wyłącznie eko-groszku - chce osiągnąć maksimum komfortu.

Uprzednio / przed tym kotłem / miał kocioł na holzgas z możliwością palenia owsa - niestety był to wielki niewypał - trzy razy gwarancyjnie wymieniali mu ruszt bo się krzywił podczas palenia owsem , automatyka była nie do ustawienia , kocioł bardzo często się wygaszał , bardzo często trzeba było wybierać popiół - mnóstwo popiołu i niedopalonego ziarna - generalnie - reklamował kocioł i w zamian nabył właśnie Ling Duo - którego jak mówi, nie zamieniłby teraz na żaden inny :)

Do Juranda

Przepraszam ze dopiero teraz odpisuje. Jesteśmy bardzo zadowoleni że mogliśmy pojechać i obejrzeć wasz dom, bardzo nam się podobał. Co do zmian w domu to nie zrobiliśmy zbyt wielkich. Poszerzona została ściana kominowa na parterze, schody będą w kształcie litery "L", aha i zostało dodane okno na ścianie szczytowej w pokoju nad salonem.

Jeden minus jaki widzimy to klatka schodowa, a dokładnie otwór między piętrami. Otwór jest w kształcie litery "L", a szkoda bo ładniej by wyglądał i był praktyczniejszy gdy by był w kształcie prostokąta. Mówi się trudno. A plusem jest fakt że dom budowaliśmy sami.

Pozdrawiamy

Niesamowity wątek na Wymianie - zwłaszcza że przeżyłem coś podobnego wraz z moimi przyjaciółmi / opisywałem moje zdarzenie onegdaj w naszym wątku / - LINK - takie tematy powinny być obowiązkowe dla inwestorów budujących swoje wymarzone domy.

Zwłaszcza że większość z Was Orionowicze drodzy, jesteście jeszcze na etapie budowy i wszystko możecie sobie zaprojektować i wykonać tak aby Wasz dom był bezpiecznym schronieniem a nie potencjalnym miejscem tragedii .

Bezwzględnie trzeba to przeczytać .

Do Juranda

Jeden minus jaki widzimy to klatka schodowa, a dokładnie otwór między piętrami. Otwór jest w kształcie litery "L", a szkoda bo ładniej by wyglądał i był praktyczniejszy gdy by był w kształcie prostokąta. Mówi się trudno. A plusem jest fakt że dom budowaliśmy sami.

Marto my też mamy schody w kształcie litery L -jest ładnie i praktycznie - wszystko zależy od twojego nastawienia :lol: