Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam! My teraz na wiosnę zaczynamy budować ORIONA II w WLKP. Mam pytanie czy ktoś budował z Porotonu tzw. cegły kratówki? Rozmiar cegły 373x24x24. Ile mniej więcej wyjdzie takiej cegły na ten dom? Ja buduje ścianke 24cm, styropian 5cm i jeszcze połówka 11,5cm. W sumie wyjdzie ściana około 40 cm. Mógłby ktoś napisać prowizoryczny koszt okien. W sumie to pytanie do użytkownika omorica1. Najbardziej podobają mi się twoje okna. O schodach nie wspomnę. pozdrawiam!!

Witam! My teraz na wiosnę zaczynamy budować ORIONA II w WLKP. Mam pytanie czy ktoś budował z Porotonu tzw. cegły kratówki? Rozmiar cegły 373x24x24. Ile mniej więcej wyjdzie takiej cegły na ten dom? Ja buduje ścianke 24cm, styropian 5cm i jeszcze połówka 11,5cm. W sumie wyjdzie ściana około 40 cm. Mógłby ktoś napisać prowizoryczny koszt okien. W sumie to pytanie do użytkownika omorica1. Najbardziej podobają mi się twoje okna. O schodach nie wspomnę. pozdrawiam!!

Ja startuje na wiosne z Orionem III - bez garażu

Buduje z podobnego pustaka tzn. Protherm 25 P+W

Wyliczyłem:

Na zewnętrzne ściany mniej więcej 143 m2 po 11 szt. na m2 = 1573 szt.

Na wewnętrzną nośną liczę: 14m2

Na wewnętrzne działowe liczę: 98m2

Mając m2 swobodnie policzysz swoje ilości.

Jeśli się mylę to prosze o poprawkę bardziej doświadczonego, w budowie oriona, forumowicza. Dzieki

groomek -> bardzo ciekawie rozpocząłeś pisanie swojego dziennika budowy - zapowiada się ciekawa lektura - czekam na dalszy ciąg :D

PS. Ja jakoś nigdy sie nie zmobilizowałem do założenia naszego dziennka budowy ... - no ale my trafiliśmy do wątku o Orionach już z wybudowanym SSO / dzięki justa* :wink: / .

zakladajcie dzienniki zakładajcie będzie co oglądać:) domek super , narazie zachwycam się domkiem pablitoo domek pieknie wykończony i jeszcze zdjęcie profesjonalnie zrobione pogoda nie ciekawa a zdjęcie takie wyrażne :) pablitoo masz zdjątka jakieś od środka ciekawi mnie jak się urządziłes patrząc po zewnętrznej stronie to wewnetrzna równie ciekawa i piękna pewnie jest :)

mam do was pytanko czy ktoś z was nie oriętuje sie jak naprawdę jest ze stawianiem ogrodzenia czy można postawiac je w granicy czy trzeba faktycznie jakis pas zostawiać kołomnie idzie droga gminna którą kiedyś oddał mieszkaniec gmninie nie wiem jaka szeroka ta droga była ale dzis podobno ma miec 3 metry do tego na mojej działce gmina wylała sobie asfalt bo skrzyżowanie tam jest i zaokrąglili sobie, za wszystko biorą kase sąsiadka robiła kostke to za zajęcie pasa drogowego musiała płacić a tak naprawdę za swoją granicę nie wyszła jak mnie każą płacić to wojne zrobie bo mnie nikt nie płaci za to że inni jeżdżą po mojej drodze nie znam się zabardzo na prawie z tymi odległościami itd nie wiem czy nie będę musiała kogoś z moim imieniu wysłać do gminy by załatwił moją sprawę bo ja pódę ale nic nie wskóram .

groomek -> bardzo ciekawie rozpocząłeś pisanie swojego dziennika budowy - zapowiada się ciekawa lektura - czekam na dalszy ciąg :D

PS. Ja jakoś nigdy sie nie zmobilizowałem do założenia naszego dziennka budowy ... - no ale my trafiliśmy do wątku o Orionach już z wybudowanym SSO / dzięki justa* :wink: / .

Poczytuje watek o Orionie już ho ho ho... nawet juz nie pamiętam. Bardzo dużo z niego korzystałem i ciągle korzystam. Dziennik miał byc trochę taką instrukcją "krok po kroku" dla początkujących orionowiczów i nie tylko.

Chyba więc dopisze ciąg dalszy... bo już 2 lub 3 osoba chciałaby poczytać a to już całkiem spora "grupa czytelników"

oczywiście jestem już dalej niż ostatni zapis z dziennika

(...)pablitoo masz zdjątka jakieś od środka ciekawi mnie jak się urządziłes patrząc po zewnętrznej stronie to wewnetrzna równie ciekawa i piękna pewnie jest :)

Aktualnie pod ręką nie mam nic nowego - ale zamieszczałem w naszym wątku wstecz zdjęcia wnętrz naszego Oriona - poszukaj ...

Witam Wszystkich

Dawno się nie odzywałam, ale podglądałam i podczytywałam Was regularnie. Teraz mam chwilkę, by w końcu się odezwać i przywitać Wszystkich w nowym roku. Ale się zbierałam, miesięczne opóźnienie :wink: . Mam nadzieję, że mi to wybaczycie :wink:

Danusiu gratuluję! Mały kroczek, ale na pewno bardzo Was cieszy. Wiosna zbliża się wielkimi krokami, za chwilkę ruszycie dalej.

Ja działam cały czas, żadne mrozy nie są nam straszne:wink: Dobrze, że na chwilę obecną ich nie ma. Dzięki temu mamy już tynki wewnętrzne, i też czekamy na większą odwilż, by zacząć budowę ogrodzenia. Jestem teraz troszkę w temacie, więc mogę odpowiedzieć co nieco na pytanie aguleczki

Teraz będziemy stawiać ogrodzenie z cegły, przy drodze gminnej. Musiałam więc złożyć wniosek o pozwolenie na budowę takiego ogrodzenia. W moim przypadku (mieszkam na wsi) , najpierw z mapkami do Gminy. Tu pani wyznaczyła gdzie ma być postawiony płot i nakazała nam odsunięcie go, od granicy wyznaczonej przez geodetę w głąb działki o jakieś 10-20 cm . Następnie mapka w garść i wypełnionymi papierzyskami, w których musiałam opisać płot (z czego, jaka wysokość etc.) do Powiatowego Wydz. Budownictwa.

Dlaczego muszę odstąpić kawałek działki? Ano dlatego, że jeśli gmina będzie kiedyś wymieniać nawierzchnię na tej drodze i zechce jeszcze położyć chodniczek, a okaże się, że mój płot stoi sobie w granicy i przeszkadza, to będę musiała go przesunąć. Wolę nie ryzykować, przesuwam teraz. Jeżeli chodzi o postawianie płotu między sąsiadami, to jeśli stawiasz wspólnie z sąsiadem to stawiacie w granicy działek. Jeżeli stawiasz sama, to musisz postawić go na swojej działce.

tylko 20-20cm od granicy? od osi jezdni 3,5m ? tak cos słyszałam że unas trzeba a wtedy dużo więcej wychodzi od granicy z 1,5 m jak nie więcej i to mnie wkurza bo działkę mam nie dużą a za ten teren nikt nam nie płaci bo gmina tak chce i już a jeszcze tak jak pisałam na dole jest skrzyżowanie a na środku moja granica działki nie wiem jak to rozwiążać wszystko czy geodeta wystapi w naszym imieniu czy jakiego prawnika trzeba wysłać by to załatwił :x

Danusiu gratuluję! Mały kroczek, ale na pewno bardzo Was cieszy. Wiosna zbliża się wielkimi krokami, za chwilkę ruszycie dalej.

justa bardzo Ci dziękuję za tak miłe słowa :D .Masz rację czekamy z niecierpliwością na ciepłą wiosnę.A wycieczki codzienne "obowiązkowo" na działkę.Człowiek się cieszy jak dziecko.Serdecznie pozdrawiam.

tylko 20-20cm od granicy? od osi jezdni 3,5m ? tak cos słyszałam że unas trzeba a wtedy dużo więcej wychodzi od granicy z 1,5 m jak nie więcej i to mnie wkurza bo działkę mam nie dużą a za ten teren nikt nam nie płaci bo gmina tak chce i już a jeszcze tak jak pisałam na dole jest skrzyżowanie a na środku moja granica działki nie wiem jak to rozwiążać wszystko czy geodeta wystapi w naszym imieniu czy jakiego prawnika trzeba wysłać by to załatwił :x

Wszystko zależy od zapisów miejscowego planu zagospodarowania przestrzeni - jeżeli jest tam zapis o 20cm to tak ma być , jak 3,5m od osi jezdni - to tak a nie inaczej , jak 1,5 metra od krawędzi drogi - to tyle ....

Przeglądnij zapisy planu - tam masz wszystkie dane ...

U nas w gminie w miejscowym planie funkcjonuje zapis że ogrodzenie może być wybudowane 3,5 m od osi jezdni . Wygospodarowane miejsce ma być przeznaczone na poszerzenie drogi w przyszłości - z obydwu stron drogi - oczywiście ten pasek gruntu będzie w odpowiednim czasie odkupywany przez gminę od właścicieli ...

Bardzo dobrze - jesteście na takim etapie że możecie spokojnie użyć tej wiedzy podczas budowy/ocieplania budynku celem uniknięcia mostków i wykonaniu właściwie termoizolacji budynku .

Oczywiście w razie wątpliwości i pytań służę pomocą - w wątku o Termowizji na Wymianie poruszyliśmy tylko kilka nurtujących mnie pytań , pozostało jeszcze mnóstwo wiedzy :D

Ja też nie mogę się doczekać nadejścia wiosny :) Mam nadzieję, że ruszymy z kopyta-obecny stan -położony strop. Teraz z utęsknieniem czekamy na dalszą ciężką pracę, a przede wszystkim na poprawienie błędów które zrobiliśmy na samym początku. Czy u Was w początkowym etapie wszystko przebiegało zgodnie z planem, czy wydarzały się pomyłki (u nas spowodowane niewiedzą i pechem)?

My np. sami położyliśmy folię kubełkową tzn. mąż dał mi instrukcję, a ja z tanią siłą roboczą w postaci moich rodziców ją położyliśmy. Koparka przysypała wszystko ziemią. Pięknie to zrobiliśmy,ale jak Jarek (mąż) przyjechał wieczorem na inspekcję okazało się że tylko prawie pięknie,bo wypukłości powinny być w stronę styropianu, a my zrobiliśmy odwotnie. I teraz zastanawiamy się czy wszystko odkopywać i poprawiać.

Okazało się też, że mamy źle rozprowadzone rury do kanalizacji i trzeba kuć beton. I tak sobie myślę, że jak to dopiero początek, a my już tyle spierniczyliśmy to co będzie dalej. Ojoj.

A jak to jest u Was -wszystko idzie zgodnie z planem?