Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobrusiak to jest w końcu budowa.Jeszcze się taki nie pobudował co by mu wszystko płynnie szło. :wink: :wink: :wink:

My mieliśmy problemy z murarzem.Miał wypadek na motocyklu i trzeba było wziąsc innego a ten "trudny przypadek".Ciężko się z nim rozmawiało-ustalało(nie chcę go więcej widziec).Czekamy za naszym motocyklistą i ruszamy pełną parą.Fundamenty ocieplamy sami bo uważamy że zrobimy to lepiej - mąż w tym pracuje zawodowo.

Ps.Z perspektywy czasu nie jeden z nas napewno pewne rzeczy zrobiłby inaczej.Ale takie jest życie.

My np. sami położyliśmy folię kubełkową tzn. mąż dał mi instrukcję, a ja z tanią siłą roboczą w postaci moich rodziców ją położyliśmy. Koparka przysypała wszystko ziemią. Pięknie to zrobiliśmy,ale jak Jarek (mąż) przyjechał wieczorem na inspekcję okazało się że tylko prawie pięknie,bo wypukłości powinny być w stronę styropianu, a my zrobiliśmy odwotnie. I teraz zastanawiamy się czy wszystko odkopywać i poprawiać.

Odkopywać i poprawiać - kubełki w foli powinny być od strony ocieplenia - ma to zapewnic prawidłową wentylację ścian fundamentowych ...

Nie pierwszy i nie ostatni to błąd który popełnicie :wink:

My mieliśmy problemy z murarzem.Miał wypadek na motocyklu i trzeba było wziąsc innego a ten "trudny przypadek".

No to chyba jakieś fatum Orionów ... - u nas na początku budowy majster / szef ekipy budowlanej / spadł z murów fundametowych do piwnicy / 2,5 metra / - na wylewkę betonową podłogi piwnicy - skutek - obydwie nogi złamane :-?

Hi,hi to mnie Pablitoo pocieszyłeś z tymi błędami.

Co do folii już w pewnym momencie pomyślałam, że jest dobrze, bo w starym numerze muratora, gdzie pisali o izolacji fundamentów zauważyłam, że folia jest położona tak jak to my zrobiliśmy, ale potem poczytałam na stronach producentów i jednak to była tylko złudna nadzieja. Bo to strasznie dużo roboty z tym odkopywaniem. Ale jak trza to trza. :lol:

Mam jeszcze pytanie czy zostawiliście w łazience na górze 2 okna dachowe? Bo ja zastanawiam się, czy nie umieścić tam tylko jednego okna. Ale czy nie będzie wtedy za ciemno?

A czy Wy wiecie co dzisiaj jest?Dzisiaj jest Dzień Świstaka(świszcza).

Na moją niekorzyśc zobaczył swój cień -zwiastuje to jeszcze 6 tyg zimy.

Dobrusiak myślę że lepiej jak zostaną dwa okna.Będzie za ciemno.

Orionowicze dorzucają jeszcze jedno okno dachowe do pokoju nad kuchnią.

Dobrusiak myślę że lepiej jak zostaną dwa okna.Będzie za ciemno.

Orionowicze dorzucają jeszcze jedno okno dachowe do pokoju nad kuchnią.

U nas w łazience na górze dwa okna - jak w projekcie / kołnierz kombi / , natomiast na poddaszu w pokoju nad kuchną dołożyliśmy jedno okno dachowe .

Ale chyba najważniejsze znaczenie tutaj ma usytuowanie domu w stosunku do stron świata - u nas łazienka górna i pokój nad kuchnia są od północnej strony - siłą rzeczy to jest mniej nasłoneczniony kierunek - dlatego im więcej okien tym lepiej :D - jak kto lubi światło rzeczjasna ...

My mieliśmy problemy z murarzem.Miał wypadek na motocyklu i trzeba było wziąsc innego a ten "trudny przypadek".

No to chyba jakieś fatum Orionów ... - u nas na początku budowy majster / szef ekipy budowlanej / spadł z murów fundametowych do piwnicy / 2,5 metra / - na wylewkę betonową podłogi piwnicy - skutek - obydwie nogi złamane :-?

Idzie się wk.......c.Jak pomyślę że mogłam miec już strop-może więcej to aż mnie zalewa.Nie wiem czy nie zacznę po mojego harlejowca jeździc samochodem żeby tylko nic mu się nie stało :wink:

Witam !!

Wreszcie załatwiamy wszystkie dokumenty do pozwolenia na budowę naszego upragnionego Oriona II ale niestety biurokracja jest nieubłagana i troszkę z tym zejdzie-byle do przodu :D Mam wielką prośbe do mieszkańców Orionków o udostępnienie Waszych domków do obejrzenia jak to wszystko na żywo wygląda bo może jeszcze coś da się zmienić. Miejscowości dla nas dostępne to Kielce i Warszawa oraz okolice.

Pozdrawiam wszystkich i nawet nie wiecie jak Wam zazdroszczę że już macie swoje Orionki na live a ja jeszcze na papierze :cry:

Witam,

Jestem Szymon i jestem nowym członkiem forum Orionka.

Domek jest prześliczny i już w najbliższych dniach dokonam zakupu projektu..

Dodam, iż miałem okazję zobaczyć domek na żywo i jest po prostu przecudny.

Będę chciał budować z Porothermu gr.44. Co wy ma to i czy dobrze jestem zorientowany iż materiał ten w połączeniu z zaprawą termiczną już nie wymaga dodatkowego ocieplenia?

W oglądamy domu na żywo właściciele podnieśli ścianę kolankową o 4 pustaki. Uzyskali piękne pokoje, a spady w miejscach bardzo OK!

Zazdroszczę Wam już gotowych domków...a ile to czasu trzeba, aby na mojej trawiastej (zaśnieżonej aktualnie) działce powstał taki domek :(

Pozdrawiam!!

Szymek

Wow coraz liczniejsze grono Orionowiczow, juz z łezką w oku wspominam czasy gdy kupowałem projekt w pracowni Flak i Abramowicz to poinformowali mnie, ze jestem 4, ktory ten projekt zakupił. A była to koncowka 2004 roku. Hehe ;) Teraz to juz pewnie tysiace

No to ja byłem po Tobie - kupowałewm projekt w 2005 roku - tak jakoś na początku - też byłem w pierwszej dziesiątce sprzedanych egzemplarzy :D

Apropos rozpoczęcia sezonu - justa* - chyba faktycznie się rozpoczyna - idzie ocieplenie - u mnie na połedniu już śniegi topnieją na potęgę i jest +5 stopni ...

jezeli chodzi o poroterm 44 to z tego co rozmawialem z kilkoma fachowcami, trzeba pilnowac wykonawców zeby bardzo ściśle łączyli w naroznikach.

zwykle jest tak ze walnie młotkiem i jak odpadnie tak polozy na scianie byle potem

nie bylo tego widac.

najlepiej jakby uzywali piły.

do tego dochodzą jeszcze mostki termiczne na nadprożach

bylo kilka watków o porothermie

A jaki jest koszt wykonania m2 takiej ściany 1W / porotherm 44 / wraz z tynkiem ?? - tak z ciekawości pytam - w kwestii porównania np do ściany 2W MAX + styro .

Natomiast w kwestii izolacyjności termicznej takich ścian -

przenikalność cieplna ściany 2W / MAX30cm + 12cm styro / to U=0,28 - 0,29W/m2 ,

Porotherm 44 P+W murowany na zaprawie termicznej posiada U = 0,28 - 0,30W/m2

- czyli praktycznie to samo - więc koszt wykonania ściany ma zasadnicze znaczenie ...

pablitoo a możesz napisac jaka jest przenikalnośc dla takiej ściany

porotherm 25 + wełna 12

porotherm 25 + wełna 15

porotherm 25 + styropian 15

Aleś mi zdała :D

- U porothermu 25P+W + 15 cm styropianu to w przybliżeniu = 0,23 - 0,26W/m2 - zależy jaki styropian się użyje ...

Natomiast z wełną mineralną - nie wiem ...

Apropos rozpoczęcia sezonu - justa* - chyba faktycznie się rozpoczyna - idzie ocieplenie - u mnie na połedniu już śniegi topnieją na potęgę i jest +5 stopni ...

Na dobrą sprawę to u nas sezon trwał całą jesień i wcale go nie zamykaliśmy :D

Przed świętami i zaraz po, dopóki nie spadł śnieg, porządkowaliśmy działkę, zrobiliśmy porządek z zalegającą stertą desek po szalunkach. Wszystko pocięte i naszykowanie do palenia w kozie. Po świętach zaczęliśmy tynki wewnętrzne, więc drzewo było jak znalazł a temperatura w środku przy nieocieplonym dachu +9. Teraz panowie poprawiają nam wykusze, bo obecnie zalega tam woda, i murki przy wejściu, bo poprzedni wykonawca je spartaczył. Zresztą wiele rzeczy po nim trzeba było poprawić. To jest temat na dłuższą pogawędkę

Te poprawki musieli zakończyć na razie na szalunkach, muszą poczekać na wyższe temperatury, ale teraz robią nam sufit na poddaszu. Tylko nad schodami i w przejściu, resztę zrobimy sami. Ta strefa akurat mało wygodna do zrobienia stelażu i układania waty :wink:

A jak tam plany u reszty z Was. Tylko ja jestem na tym etapie. Większość to już mieszka, też się nie mogę doczekać :D