Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Danusiu jaka Ty dociekliwa :wink:

Oczywiście, kupiliśmy rurę, która jest już włożona w komin. Była wkładana po kawałku podczas murowania.

Co do pieca , to jeszcze nic pewnego. Mąż myśli o Zębcu, ja namawiam go Klimosza (zachęcona troszkę przez pablitoo)

Zębiec ma tę przewagę, że widzieliśmy taki pracujący piec u kolegi. Użytkuje go już 3 lata i bardzo sobie chwali. Mogliśmy pooglądać, pozaglądać, wypytać itp. Naszym wymaganiom sprostał. Gdyby tak można jeszcze sobie Linga pooglądać i wypytać użytkownika byłoby fajnie.

Mamy jeszcze chwilkę, może latem będziemy się konkretnie rozglądać. Następny sezon trzeba już będzie domek ogrzewać :D

justa dzięki za odpowiedź.Dociekliwy to jest mój mąż stąd te pytanie.Jeśli komin murowany wtedy kupujemy pełną cegłę ponieważ chcemy dokupic jeszcze materiał i zdążyc przed podwyższkami.

My zastanawiamy się właśnie nad LINGIEM(za jego uniwersalnośc jeśli chodzi o zasobnik) oraz HEF + ruszto awaryjne.

Do wszystkich orionowiczów którzy posiadają piece na paliwo stałe.

Jakie macie kominy? Czy murowane czy systemowe?

Ceny materiałów rosną i chcielibyśmy zakupic jeszcze trochę towaru.

jurand pamiętam że Ty masz może pomożesz?

Ja mam murowany i na dodatek wymysliłem sobie dwa kanały dymowe, tak na wszelki wypadek dzieki czemu komin mi sie troszke wydłużył. Nie wprowadzałem do niego rury wiedzac, ze nie mam szans na gaz w ciagu najblizszych 50 lat, olej odrzucilem wiec jedynym paliwem dla mnie jest wegiel.

Ja jestem daleko za Wami, bo przed zimą zdążyliśmy ze stropem, ale mam nadzieję, ze moja ekipa górali szybciutko nadrobi zaległości. Wiele można im zarzucić, bo np. większych bałaganiarzy jeszcze nie widziałam, ale za to zapierniczają od rana do wieczora na najwyższych obrotach.

Co oczywiście nie zmienia faktu, że mam już prawie wybraną kuchnię i kominek w salonie. Już w myślach projektuję ogród :lol: Ojoj, jak to wszystko cieszy

MIŁO MI POWITAĆ

DECYZJA O BUDOWIE PODJĘTA - WYBÓR "ORION I

NIESTETY JESZCZE WSZYSTKO PRZED NAMI ALE DAMY RADĘ, WIDZĄC PANSTWA OSIAGNIECIA Z BUDÓW AZ BUZIA SAMA SIE USMIECHA....

GRATULUJE WSZYSTKIM

:D

MAM PYTANKO CZY MOŻNA BY ZOBACZYC ORIONKA NA ŻYWO ?????

W OKOLICACH KRAKOWA LUB NOWEGO SĄCZA

Z GORY BARDZO DZIEKUJE

Cześć wszystkim, wpadłam się pochwalić :D

Mam już poprawione murki przy wejściu, nareszcie są takie jak powinny być. Szalunki jeszcze nie zdjęte, ale co tam, już mi się podoba. Oto efekty:

http://images30.fotosik.pl/324/6bebc430b8db7ffbmed.jpg

http://images28.fotosik.pl/324/f9062db4c6a8744fmed.jpg

Poprawiane były też wykusze, jeszcze trzeba tam zrobić porządną izolację i nareszcie będzie jak trzeba.

A teraz troszkę z innej beczki, niemniej jednak na czasie, przecież zimę mamy :wink: Rozmawialiśmy kiedyś o łańcuchach spustowych zamiast rynien. Stanęło na tym, że mało praktyczne, ale pięknie zimą się prezentują. No to zrobiłam wam dziś zdjęcie, jak się podoba??

http://images25.fotosik.pl/324/ec235c103982d593med.jpg

justa* gratuluję pięknego domku :D

Macie już tyle zrobione i coraz bliżej do zamieszkania :D

Pstrykaj,pstrykaj zdjęcia chętnie pooglądam.

Pozdrawiam.

Danusiu do zamieszkania to jeszcze daleko, ale coraz mniej bolą te wszystkie wydane pieniądze, bo dom coraz bardziej cieszy oko :)

Latem będzie tynk zewnętrzny a wiosną ruszamy z płotem od drogi, bo reszta już ogrodzona siatką. Cegła na płot już wybrana, teraz nie mogę się na nią doczekać. Może jutro będę w końcu wiedziała coś na ten temat.

W albumie są dwa zdjęcia z poddasza, konkretnie z holu na poddaszu. Ta część była robiona przez ekipę od tynków, resztę robimy sami , więc chwile to potrwa, ale zaoszczędzimy troszkę grosza. Przyda się na coś innego :D

Witajcie dordzy miszkający/budujący itp w Orionku...

Mam pytanko:

O ile podnosiliście ściankę kolankową (jeśli w ogóle) i jakie uzyskaliście przez to wysokości np. na strychu?

Sajmon nie ułatwie Ci zadania, ale napisze ze wystarczy ze przeczytasz watek i bedziesz wszystko wiedzial. Temat podnoszenia ścianki kolankowej byl wielokrotnie poruszany.

Witajcie dordzy miszkający/budujący itp w Orionku...

Mam pytanko:

O ile podnosiliście ściankę kolankową (jeśli w ogóle) i jakie uzyskaliście przez to wysokości np. na strychu?

Sajmon nie ułatwie Ci zadania, ale napisze ze wystarczy ze przeczytasz watek i bedziesz wszystko wiedzial. Temat podnoszenia ścianki kolankowej byl wielokrotnie poruszany.

Tylko nie przesadź z tym podnoszeniem ! - bo to już będzie nie-Orion ...

:wink:

- żartuję oczywiście - pamiętacie kto takie twierdzenia serwował ??