Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj Basiu :)

Właśnie skończyliśmy rodzinne oglądanie Waszego Orionka i... bardzo nam się podobało :) sporo się zmieniło od czasu naszej wizyty :) brakuje mi tu co prawda jeszcze pewnego pomieszczenia ;), ale pewnie jeszcze nie wykończone.

Super wykończyliście również na zewnątrz - tylko pozazdrościć, bo u nas dalej "góry i doliny" ;), ale w tym roku planujemy już coś z tym zrobić.

Jak znajdziecie wolną chwilkę - zapraszamy do nas serdecznie.

Pozdrowionka, Kasia

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kurdę piękne te Wasze orionki. A ja jak patrzę u siebie to póki co....trawę tylko widzę:(

Pytałem o ściankę kolankową ponieważ zastanawia mnie kwetsia tego typu czy jeśli ktoś podnosił ścianę kolankową to czy dach cały podnosił do góry (co oczywiste) czy też punkt w którym oryginalnie dach się zaczyna pozostaje taki sam co też powoduje że cały dach jest większy - nie wiem czy w miarę zrozumiale to wytłumaczyłem:) jesli nie posłuże się w następnym poście krótkim rysunkiem:)...

Drugie moje pytanie: w jakich widełkach cenowych mieści się stan surowy otwarty i zamknięty tego pięknego Orionka? Mam na myśli budowę systemem gospdarczym oraz przy wykonywaniu prac przez firmę...

Z góry dziękuje za odpowiedź!!!!

Pytałem o ściankę kolankową ponieważ zastanawia mnie kwetsia tego typu czy jeśli ktoś podnosił ścianę kolankową to czy dach cały podnosił do góry (co oczywiste) czy też punkt w którym oryginalnie dach się zaczyna pozostaje taki sam co też powoduje że cały dach jest większy - nie wiem czy w miarę zrozumiale to wytłumaczyłem:) jesli nie posłuże się w następnym poście krótkim rysunkiem:)...

Witaj

Absolutnie cały dach w górę - kąt nachylenia połaci musi pozostać ten sam !

Witam

Ja podnosiłem ściankę zachowując kąt pochylenia dachu, a co za tym idzie cały dom jest teraz wyższy o wysokość ścianki w stosunku do pierwotnego projektu. Co do kosztów to jest tyle wersji ilu budowniczych. Mi się udało postawić Orionka do stanu surowego zamkniętego za 200. 000zł

Witaj

Absolutnie cały dach w górę - kąt nachylenia połaci musi pozostać ten sam !

Oczywiście zgadzam się z tym. Tyle że jak cały dach pójdzie do góry to wówczas zaczyna się on wyżej o tyle o ile podnieśliśmy ścianę kolankową. Może wówczas wyniknąć że dach będzie się zaczynał od połowy balkonu, a nie jak jest to w oryginale że na równi z rozpoczęciem balkonu (np. od strony frontowej).

Czy podnosząc ścianę kolankową nie wydużyć wówczas krokwi?? Wtedy punkt gdzie zaczyna się dach jest na równi z balkonem??

Co do kosztu to czy te 200tys wyliczyłeś Marcinie z Legnicy budując systemem gospodarczym czy też przy udziale firmy??

Oczywiście zgadzam się z tym. Tyle że jak cały dach pójdzie do góry to wówczas zaczyna się on wyżej o tyle o ile podnieśliśmy ścianę kolankową. Może wówczas wyniknąć że dach będzie się zaczynał od połowy balkonu, a nie jak jest to w oryginale że na równi z rozpoczęciem balkonu (np. od strony frontowej).

Czy podnosząc ścianę kolankową nie wydużyć wówczas krokwi?? Wtedy punkt gdzie zaczyna się dach jest na równi z balkonem??

Oczywiście że tak się stanie - cały dach pójdzie do góry i zacznie się o tyle wyżej o ile podniesie się ściankę kolankową .

Można trochę wydłużyć krokwie wystające poza budynek / zwiększyć okap / - ale wszystko zależy o ile podniesiesz ściankę kolankową - jak podniesiesz o pustak czy dwa to wydłużone krokwie będą proporcjonalnie wyglądały , jak podniesiesz o więcej to musiałbyś wydłużyć krokwie o metr ...

Poniżej masz porównanie - domek justa* / mam nadzieję że się nie pogniewa że zamieszczam foto jej domu / - ORION bez podniesionej ścianki , i mój ORION - ścianka podniesiona o 3 Maxy :

http://images30.fotosik.pl/324/6bebc430b8db7ffbmed.jpg

http://img230.imageshack.us/img230/9326/pict59451rx0.jpg

Co do kosztu budowy, to wynika on z systemu gospodarczego. Generalnie ekipa zajmowała się tylko budowaniem a ja im wszystko organizowałem. Z tego co się orientowałem to jak byś chciał zlecić firmie całość, łącznie z zakupami materiałów to koszt może wzrosnąć nawet o 100%, a przy tym trzeba uważać jakie materiały zastosowała Ci ekipa. A tak miałem spokój, zaoszczędzone pieniądze itp. Generalnie przy budowaniu musisz jednak uważać na wszystkich i wszystko. Tych którzy będą chcieli cie oszukać przy zakupie materiałów itp będzie zdecydowanie więcej aniżeli tych uczciwych, a przynajmniej tak było w moim wypadku. To jest wyzwanie, pochłania masę czasu ale satysfakcja jest niesamowita:)

Zimowo - z cyklu - Odcięci od Świata :D

Zimę mamy tego roku przepiękną - tylko jak jeszcze kilka godzin śnieg posypie to zostaniemy odcięci od świata na amen 8)

Na drodze już prawie półmetrowe zaspy - praktycznie nie da się już nią jeździć ...

Poranny trening - ponad dwugodzinne odśnieżanie obejścia / podjazd do garażu i podejście do domu - na więcej już sił nie starczyło / - bezcenne :D

http://img99.imageshack.us/img99/1034/pict69081hc3.jpg

http://img26.imageshack.us/img26/6515/pict69101jy7.jpg

http://img25.imageshack.us/img25/8107/pict69141br1.jpg

Co do kosztu budowy, to wynika on z systemu gospodarczego.

My obliczaliśmy że SSZ zakończy się w kosztach ok.180tys.

Wszystko sami załatwiamy.Ustaliliśmy że zakupów będziemy dokonywac w jednym ,sprawdzonym składzie budowlanym i jak do tej pory ceny są przyzwoite.Różnica może byc w robociźnie.

PS.A na ile wyliczyliście sobie dach?

Poranny trening - ponad dwugodzinne odśnieżanie obejścia

Chyba z 1,5 godz. przerwą na gorącą czekoladę :wink:

Ps.U nas też sypie :D

Pozdrawiam.

:lol:

Wczoraj od południa do wieczora odśnieżałem podjazd 5 razy - tragedia ... - pleców dzisiaj nie czuję ...

No ale cóż - zachciało się mieszkać na wsi ... 8)

A i owszem - rzeczywiście - w takim razie i Ty masz wyżej - ścianka kolankowa wg projektu to bloczek 36cm plus murłata - więc skoro masz 60 cm to już jest wyżej niż w projekcie .

Ale wygląda prawie "projektowo" .

:D

No właśnie tak mi się wydawało :D Gdyby było wyżej na pewno było by wygodniej, ale jak dla mnie pokoje na poddaszu są wystarczająco duże.

Widzę, że zima i do Was zawitała, ślicznie. Tylko teraz troszkę czasu trzeba poświęcić na odśnieżanie. Jednak taki trening dobrze robi. W zeszłym tygodniu my się tak z mężem męczyliśmy, też było co robić.:D

Co kosztów budowy systemem gospodarczym to u nas wyszło to podobnie jak z obliczeń Danusi.

pablitoo Tak się z mężem zastanawiamy.Porównując Twój a Justy*Czy ty masz dom powiększony?poszerzony?

Nie .

Powiększone trochę wykusze - i nic poza tym . Wymiary zewnętrzne zgodne z projektem .

Nasz też zgodny z projektem, nic nie pomniejszaliśmy :wink:

Pablitoo

A mój mąż ogląda Twoje zdjęcia (bardzo mu się Wasz Orionek podoba) i pyta co tam masz pod oknem w kuchni, bo jakiś kwadracik biały pod tym śniegiem wypatrzył. :)

Pablitoo

A mój mąż ogląda Twoje zdjęcia (bardzo mu się Wasz Orionek podoba) i pyta co tam masz pod oknem w kuchni, bo jakiś kwadracik biały pod tym śniegiem wypatrzył. :)

Tragedia - juz się zaczęło - droga powyżej naszego domu już nie nadaje się do jazdy - właśnie sąsiad zameldował się u nas na działce pięknym poślizgiem i bocznym driftem w zaspie - godzinę go stamtąd odkopywaliśmy i wyciągaliśmy ...

Az się boje co będzie dalej - a ja tu dzisiaj moją małżonkę wieczorem na Walentynki zabieram w miasto :D

Biały kwadracik to schowane za plastikowymi drzwiczkami gniazdko elektryczne zewnętrzne - spostrzegawczego masz męża :wink: .

Za takimi samymi plastikowymi drzwiczkami mam jeszcze ukryty w elewacji kran z wyprowadzoną wodą na zewnątrz budynku - zaraz obok bramy garażowej przy połączeniu ściany garażu ze ścianą domu .

No i jeszcze oczywiście w moim przypadku za takimi samymi drzwiczkami w elewacji mam umieszczone złącza instalacji odgromowej - połączenie zwodów pionowych z uziomem .

Bardzo się takie zewnętrzne przyłącza przydają .